Bergensbanen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 24: Linje 24:


== Kilder ==
== Kilder ==
Kunnskapsforlaget 1989: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon<br />
[http://www.snl.no/Bergensbanen|Store norske leksikon]<br />
Jernbaneverket: [http://www.jernbaneverket.no/no/Jernbanen/Historie1/Bergensbanen-100-ar-over-fjellet/|Bergensbanen 100 år over fjellet]<br />
Jernbaneverket: [http://www.jernbaneverket.no/no/Jernbanen/Historie1/Bergensbanen-100-ar-over-fjellet/|Bergensbanen 100 år over fjellet]<br />
Aschehougs Norgeshistorie 1997<br />
Aschehougs Norgeshistorie 1997<br />

Sideversjonen fra 28. jul. 2009 kl. 11:59

Kart over Bergensbanen 1924, Sigvard Heber
Gol stasjon. Foto Zzbriker 2009.

Bergensbanen, som går mellom Oslo og Bergen over fjellet, ble åpnet 27. november 1909 av Kong Haakon VIIVoss stasjon. Han uttalte at byggingen av denne banen var "vår tids storverk", og det var den virkelig. Byggingen bød på utfordringer som lå helt i grenseland av hva datidens teknologi kunne makte: Nord-Europas høyeste jernbanestrekning, med høyeste punkt 100 meter over tregrensen. Bergensbanen hadde kostet Norge et helt statsbudsjett da den åpnet.

Banen var opprinnelig 493 kilometer lang, med 182 tunneler.

Planer om en jernbane som kunne binde sammen Østlandet og Vestlandet, hadde versert helt siden 1871. Vossebanen åpnet i 1883, og strekningen mellom Voss og Taugevatn ble vedtatt i 1894. Bygging av Bergensbanen ble vedtatt i 1894. Fra 1964 har banen vært elektrisk.

Bergensbanen har den dag i dag stor betydning for kommunikasjon mellom landsdelene, i tillegg til at den er en vakker strekning som blir mye brukt av turister i landet.

Traseen

Bergensbanen fulgte opprinnelig den relativt nybygde Gjøvikbanen (1901) til Roa, og gikk derfra vestover i egen trasé til Hønefoss. Etter at Lieråstunnelen åpna, gikk imidlertid kjøretida om Drammen ned, og sammen med et langt større trafikkgrunnlag førte dette til at Bergensbanen fikk ny trasé til Hønefoss i 1985. I helgene gikk det lenge enkelte tog via Roa, men disse er nå (2009) borte. Godstrafikken, som har økt mye siden 1990-tallet, går fortsatt om Roa.

Uansett var både Drammen og Roa-alternativene omveger til Bergen, så en langt rettere trasé fra Sandvika til Hønefoss ble planlagt. Stortinget vedtok på 1990-tallet bygging av den såkalte Ringeriksbanen, men i 2009 har det ennå ikke blitt bevilga midler til å starte dette prosjektet.

Mellom Arna og Bergen er imidlertid strekningen omlagt. Mens banen fra starten fulgte den gamle Vossebanen rundt Ulriken og gikk via Nesttun inn til byen, ble Ulrikstunnelen, Arnanipa tunnel og Tunesveit tunnel tatt i bruk i 1964, fire måneder før banen ble elektrifisert. Tunnelene forkorta banen med 21 km.

Finsetunnelen, som åpna i 1993, forkorta også banen noe, om lag fire km.


Rallarne

Rallar er opprinnelig et svensk ord, fra ralla, trillebår. Det ble brukt om løsarbeidere, særlig på jernbane og ved bygging av vannkraftanlegg og andre større anleggsarbeider. Da Bergensbanen ble vedtatt bygget trengte man aller først forsyningslinjer opp til de veiløse fjellområdene som den nye jernbanen skulle gå gjennom: opp fra Voss, Geilo og fra Flåm. Denne forsyningsveien har fått navnet Rallarvegen.

Kilder

norske leksikon
Jernbaneverket: 100 år over fjellet
Aschehougs Norgeshistorie 1997
Norsk wikipedia: Bergensbanen
Bergen byleksikon: Bergensbanen
Rallarmuseet: Bergensbanen