Bråte mølle: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Lenke)
(Høibro tilføyd, teksten justert. Større bilde.)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Strømmen Trævarefabrik 1900.png|thumb|Strømmen Trævarefabrik overtok Bråte sag og Bråte mølle i 1884. Dette bildet fra rundt år 1900 er ikke mye forandret fra den gang.]]
{{thumb|Strømmen Trævarefabrik 1900.png|Strømmen Trævarefabrik overtok Bråte mølle i 1884. Dette bildet fra rundt år 1900 er ikke mye forandret fra den gang.}}
'''Bråte mølle''' var av de eldste og største av de fem møllene i [[Sagelva (Skedsmo)|Sagelva i Skedsmo]], og også den som lå høyest i vassdraget. [[Bråte sag]] var plassert tett ved mølla. Det bestående anlegget med demning, turbiner og stor bygningsmasse var godt egnet for det nystartede [[Strømmen Trævarefabrik]] som overtok eiendommen i [[1884]]. Bildet viser situasjonen rundt [[1900]], bygningene til høyre for skorsteinen stammer fra mølleanlegget, og er i hovedtrekk identisk med bebyggelsen slik den var i 1884. Vi ser også demning og tilførselskanal til turbinene i forgrunnen. Bak fabrikkbygningene ligger møllerboligen som fortsatt ligger i [[Sagdalsveien (Skedsmo)|Sagdalsveien]] 30, men noe ombygd og påbygd.
 
'''Bråte mølle''' var av de eldste og største av de fem møllene i [[Sagelva (Skedsmo)|Sagelva i Skedsmo]], og også den som lå høyest i vassdraget. [[Bråte sag]] lå tidligere tett ved mølla, men ble nedlagt rundt [[1860]]. Mølleanlegget med demning, turbiner og stor bygningsmasse var godt egnet for det nystartede [[Strømmen Trævarefabrik]] som overtok eiendommen i [[1884]].  
 
Bildet viser situasjonen rundt [[1900]], bygningene til høyre for skorsteinen stammer fra mølleanlegget, og er i hovedtrekk identisk med bebyggelsen slik den var i 1884. Vi ser også demning og tilførselskanal til turbinene i forgrunnen. Bak fabrikkbygningene ligger møllerboligen «Høibro» som fortsatt ligger i [[Sagdalsveien (Skedsmo)|Sagdalsveien]] 30, men noe ombygd og påbygd.


==Litteratur==
==Litteratur==
* Haavelmo, Halvor 1955: Fra bondegårder til by: vannsaga – storindustri.  
* Haavelmo, Halvor 1955: Fra bondegårder til by: vannsaga – storindustri.  
* [[Bunæs, Steinar]] og Alf Stefferud 2004: ''Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år.'' Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
* Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: ''Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år.'' Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
* Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: ''Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850.'' Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
* Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: ''Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850.'' Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.



Sideversjonen fra 16. mar. 2011 kl. 16:51

Strømmen Trævarefabrik overtok Bråte mølle i 1884. Dette bildet fra rundt år 1900 er ikke mye forandret fra den gang.

Bråte mølle var av de eldste og største av de fem møllene i Sagelva i Skedsmo, og også den som lå høyest i vassdraget. Bråte sag lå tidligere tett ved mølla, men ble nedlagt rundt 1860. Mølleanlegget med demning, turbiner og stor bygningsmasse var godt egnet for det nystartede Strømmen Trævarefabrik som overtok eiendommen i 1884.

Bildet viser situasjonen rundt 1900, bygningene til høyre for skorsteinen stammer fra mølleanlegget, og er i hovedtrekk identisk med bebyggelsen slik den var i 1884. Vi ser også demning og tilførselskanal til turbinene i forgrunnen. Bak fabrikkbygningene ligger møllerboligen «Høibro» som fortsatt ligger i Sagdalsveien 30, men noe ombygd og påbygd.

Litteratur

  • Haavelmo, Halvor 1955: Fra bondegårder til by: vannsaga – storindustri.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.