Dagny Loe (1912–2010): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Dagny Loe]]''', 8-barnsmor og motstandskvinne under 2. verdenskrig fra [[Berlevåg]]. Døde i 2010.
'''[[Dagny Loe]]'''(født 14. oktober 1912, død 2010) var 8-barnsmor og motstandskvinne under 2. verdenskrig fra [[Berlevåg]].  


== Det lille krigsofferet ==
== Det lille krigsofferet ==
Linje 21: Linje 21:
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Berlevåg kommune]]
[[Kategori:Berlevåg kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1912]]
[[Kategori:Dødsfall i 2010]]
[[Kategori:Dødsfall i 2010]]
[[Kategori:Motstandsfolk]]
[[Kategori:Motstandsfolk]]
Linje 34: Linje 35:


* Frogner, Karoline: ''Mørketid : kvinners møte med nazismen.'' Dokumentar, 1995. https://filmrommet.no/film/details.aspx?filmid=40093
* Frogner, Karoline: ''Mørketid : kvinners møte med nazismen.'' Dokumentar, 1995. https://filmrommet.no/film/details.aspx?filmid=40093
*{{hbr1-1|1pc00000002674088|Dagny Kristine Loe}}





Sideversjonen fra 8. sep. 2020 kl. 18:13

Dagny Loe(født 14. oktober 1912, død 2010) var 8-barnsmor og motstandskvinne under 2. verdenskrig fra Berlevåg.

Det lille krigsofferet

Dagny var åttebarnsmor fra Berlevåg, som sammen med mannen sin var aktiv i motstandskampen under 2. verdenskrig. Hun ble enke etter at mannen ble dømt til døden og slått i hjel ved Førstevann i Kirkenes.

Etter en aktiv motstandskamp ble Dagny selv arrestert av tyskerne i 1943, og skulle sendes med fangetransport til Kirkenes.

Syv av de åtte barna hennes ble tatt hånd om av slektninger, men seks uker gamle Ruth Oddny måtte bli med på overfarten til Kirkenes. Det var en meget strabasiøs tur i åpen båt. Dagny gjorde det hun kunne for å dekke til den lille jenta i uværet. Det lille barnet trengte mer varme, men kroppsvarmen var dessverre ikke tilstede hos mora. Noen pakka en dyne rundt henne, men også over ansiktet hennes, så hun ble kvalt. Turen ble for tøff for den lille jenta. Da de ankom Kirkenes var hun allerede død, bare seks uker gammel. Hun ble henta på cella til Dagny av en sykepleier. Hun visste ikke hva som skjedde med den døde datteren hennes, etter hun ble hentet av sykepleieren. Selv ble Dagny dømt til 15 års tukthus, og sendt til en tysk konsentrasjonsleir. Dette fortalte Dagny selv om i programmet Sommeråpent på NRK i 1993.

Dokumentar

Filmen, Mørketid : kvinners møte med nazismen, av forfatter og regissør Karoline Frogner er et dokument over ti kvinners krigshistorie. Ti kvinner som var partisaner, motstandskvinner, kommunister, jøder, som ble sendt i fangenskap og som overlevde de tyske leirene. På en lavmælt måte trer livene deres fram. De arbeidet illegalt, mistet sin frihet, sine menn, barn og hjem. Livet i leiren kom til å prege dem for alltid. Men da de kom hjem var det ingen som turte å snakke med dem om det de hadde opplevd. I denne dokumentaren lar Karoline Frogner kvinnene komme til orde. I intervjuer og rekonstruksjoner fra fangeleiren blir denne delen av historien fra 2. verdenskrig rullet opp for oss. Det skulle gå 50 år før det skjedde.

Disse 10 kvinnene er portrettert i filmen: Sara Uthaug, Sonja Coucheron, Inger Gulbrandsen, Sigrid Heide, Lille Graah, Dagny Loe, Henriette Lorentzen, Ruth Nervik, Edit Notowicz, Jørgund Sivertsen

Filmen fikk Amanda for Beste dokumentarfilm i 1995.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!