Drammensvassdraget

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. des. 2009 kl. 14:55 av As-arne (samtale | bidrag) (Ny side: '''Drammensvassdraget''' er en fellesbetegnelse på alle i elvene i Drammenselvas nedbørsfelt, Nedbørsfeltet dekker et område på 17 144 km<sup>2</sup> og dekker dermed en vesen...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Drammensvassdraget er en fellesbetegnelse på alle i elvene i Drammenselvas nedbørsfelt, Nedbørsfeltet dekker et område på 17 144 km2 og dekker dermed en vesentlg del av Buskerud og Oppland og også en liten del av Vestfold fylke. Området avgrenses i nord mot Valdresflya og Jotunheimen, i nordvest av Filefjell og Tyin, i vest mot Hardangervidda og Numedalslågens nedbørfelt, i øst mot Gausdal, Nordmarka, Bærumsmarka og Mjøsas nedbørfelt. Drammensvassdragets nedbørfelt omfatter alle typer østlandslandskap fra lavland til høyfjell og er Norges nest største vassdrag.

Drammenvassdraget består av flere delvassdrag som alle gir tilskudd til Drammenselva. Hovedvassdraget samles i Storelva som drenerer inn i Tyrifjorden. Storelva dannes ved Hønefoss ved at Randselva fra Randsfjordvassdraget (med nedbørfelt på 3765 km2) og Ådalselva fra Begnavassdraget (4851 km2) renner sammen. Flere mindre vassdrag har også tilsig til Tyrifjorden. Av disse er Songa med 624 km2 det største. Målt langs Drammenselva/Begna er vassdraget Norges sjette lengste med 301 km.

På strekningen fra Tyrifjorden til Drammen får elva tilsig fra tre større elver: Snarumselva (Hallingdalselva) med nedbørfelt på 5252 km2, Simoa fra Eggedal og Sigdal med 887 km2, og Vestfosselva fra Eikeren og Fiskumvannet med 533 km2. [1]

Gjennomsnittsvannføringen ved utløpet er på om lag 300 m32/s.

Referanser