Emanuel Vigeland museum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
m (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
 
(46 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Emanuel Vigeland museum Oslo 2012.jpg|thumb|Emanuel Vigeland museum ligger på Slemdal i Oslo.]]
<onlyinclude>{{thumb|Emanuel Vigeland museum 2012.jpg|Emanuel Vigeland museum ligger på Slemdal i Oslo.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}'''[[Emanuel Vigeland museum]]''' (også kalt ''Emanuel Vigelands mausoleum'') ligger i [[Grimelundsveien]] 8 på [[Slemdal]] i [[Oslo]], [[bydel Vestre Aker]].  
[[Bilde:Emanuel Vigeland museum Oslo inngangsdør.jpg|thumb|Det lave inngangspartiet til Emanuel Vigeland museum.]]
'''Emanuel Vigeland museum''' ligger i Grimelundsveien 8 på Slemdal i Oslo, bydel Vestre Aker. Bygningen (også kjent som ''Tomba Emmanuelle'')  ble reist som atelier for kunstneren Emanuel Vigeland (1875 - 1948)  i 1926, og er også hans gravmæle (urnen står i døråpningen over den lave inngangsdøren). Vigeland tegnet selv bygningen, som gjerne blir betegnet som et ''mausoleum''. Museet åpnet for publikum i 1959.  


Bygningen preges av et stort rom med dempet belysning uten vinduer, der hans livsverk ''Vita'' kan ses på vegger og tak som heldekkende freskomalerier. Hovedtemaet er menneskets livsløp fra unnfangelse til død. Kunstverket har blitt betegnet som "et av de mest markante sensymbolistiske allkunstverk i nordisk kunst" <ref>Nils Messel: Emanuel Vigeland (2012-02-20), i Store norske leksikon. Hentet fra http://snl.no/.nbl_biografi/Emanuel_Vigeland/utdypning</ref>.
Bygningen ble reist som atelier for kunstneren [[Emanuel Vigeland]] (1875-1948), og sto ferdig i 1927. Bygningen er også hans gravmæle, urnen står i døråpningen over den lave inngangsdøren. Den er derfor også kjent som et ''mausoleum'' (''Tomba Emmanuelle''). Vigeland tegnet selv bygningen, som er bygget med spesiallagde murstein (såkalte ''munkestein'' eller ''klosterstein''), fra Haavind teglverk. Museet åpnet for publikum i 1959, og er drevet av en stiftelse som mottar driftstilskudd fra blant andre Oslo kommune og Norsk Kulturråd.  


Museet er kun åpent mellom kl 12 og 16 søndager, og ligger nokså bortgjemt til inne i villabebyggelsen på Slemdal. Betegnelsen  "Oslos best bevarte hemmelighet" har derfor blitt brukt om museet.
Bygningen domineres av et stort rom (ca. 22 x 10 meter i grunnflate, 13 meter under taket) med dempet belysning uten vinduer, der hans livsverk ''Vita'' kan ses vegger og tak som heldekkende ''freskomalerier''. Hovedtemaet er menneskets livsløp fra unnfangelse til død. Arbeidet med Tomba Emanuelle blir av Nils Messel i artikkelen om Vigeland i Norsk biografisk leksikon omtalt som «et av de mest markante sensymbolistiske allkunstverk i nordisk kunst».


Emanuel Vigeland var yngre bror av Gustav Vigeland, og far til kunstneren Per Vigeland. Han var også en kjent kirkekunstner. Hans glassmalerier i Vålerenga kirke gikk tapt i brannen i 1979.
Emanuel Vigeland var yngre bror av [[Gustav Vigeland]]. Han var også en kjent kirkekunstner, og far til kunstnerne Maria Vigeland (1903-83) og Per Vigeland (1904-68). Sistnevnte var den første styreformann for museet.</onlyinclude>
 
Høsten 1960 avla Aftenposten museet et besøk sammen med [[Per Vigeland]], og skildret det slik i sin utgave 14. september 1960 (utdrag):
 
{{sitat|Man stanser uvilkårlig innenfor terskelen. Rummet er svakt opplyst i henhold til kunstnerens eget ønske, og øynene trenger tilvenning før man overhodet kan se noe. Efterhvert oppfatter man imidlertid den ene figur efter den andre. Snart myldrer det på vegger og tak av nakne figurer, menn, kvinner og barn - tilsynelatende i kaos, men - konstaterer man snart - i virkeligheten ledd i et kosmos, en beveget, dymanisk verden med sin egen indre sammenheng. Med hensynsløs oppriktighet er verden her skildret i sin mest egentlige utfoldelse, fra unnfangelsen og fødselen, gjennom livets stormer til døden.}}
 
Museet er kun åpent mellom kl 12 og 16 på søndager, og ligger nokså bortgjemt til inne i villabebyggelsen på Slemdal. Betegnelsen «Oslos best bevarte hemmelighet» har derfor blitt brukt om museet.
 
== Galleri ==
<gallery widths=175 heights=175>
Fil:Emanuel Vigeland museum Oslo inngangsdør.jpg|Det lave inngangspartiet til Emanuel Vigeland museum. {{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Emanuel Vigeland museum Oslo skilt.jpg|Skilt utenfor Emanuel Vigeland museum. {{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Emanuel Vigeland museum Oslo 2012 2.jpg|Emanuel Vigeland museum er en monumental bygning midt inne i villastrøket på Slemdal i Oslo. {{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Emanuel Vigeland museum detalj fra fasaden 2012.jpg|Detalj fra fasaden over innganspartiet ved Emanuel Vigeland museum.{{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Emanuel Vigeland museum detalj fra vegg 2012.jpg|Detalj fra vegg, luftventil med ornamenter, Emanuel Vigeland museum. {{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Emanuel Vigeland museum skulptur på tak 2012.jpg|Skulptur på taket av Emanuel Vigeland museum. {{byline|Stig Rune Pedersen}}
 
</gallery>


==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==
* Aftenposten 12. desember 1927.
* Aftenposten 14. september 1960.
*[http://oslopuls.aftenposten.no/kunst_scene/article285508.ece Aftenposten: «Oslos best bevarte hemmelighet»].
*[http://snl.no/.nbl_biografi/Emanuel_Vigeland/utdypning Messel, Nils: «Emanuel Vigeland», i ''Norsk biografisk leksikon II''.]
*[http://www.emanuelvigeland.museum.no/museet.htm Nettsted Emanuel Vigeland museum].
*[http://www.emanuelvigeland.museum.no/museet.htm Nettsted Emanuel Vigeland museum].
*[http://oslopuls.aftenposten.no/kunst_scene/article285508.ece Aftenposten: "Oslos best bevarte hemmelighet"].
 
{{Artikkelkoord|59.94725|N|10.69196|Ø}}
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bygninger fra 1920-åra]]
[[Kategori:Bydel Vestre Aker]]
[[Kategori:Etableringer i 1959]]
{{f1}}{{bm}}

Nåværende revisjon fra 15. nov. 2023 kl. 22:08

Emanuel Vigeland museum ligger på Slemdal i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Emanuel Vigeland museum (også kalt Emanuel Vigelands mausoleum) ligger i Grimelundsveien 8 på Slemdal i Oslo, bydel Vestre Aker.

Bygningen ble reist som atelier for kunstneren Emanuel Vigeland (1875-1948), og sto ferdig i 1927. Bygningen er også hans gravmæle, urnen står i døråpningen over den lave inngangsdøren. Den er derfor også kjent som et mausoleum (Tomba Emmanuelle). Vigeland tegnet selv bygningen, som er bygget med spesiallagde murstein (såkalte munkestein eller klosterstein), fra Haavind teglverk. Museet åpnet for publikum i 1959, og er drevet av en stiftelse som mottar driftstilskudd fra blant andre Oslo kommune og Norsk Kulturråd.

Bygningen domineres av et stort rom (ca. 22 x 10 meter i grunnflate, 13 meter under taket) med dempet belysning uten vinduer, der hans livsverk Vita kan ses på vegger og tak som heldekkende freskomalerier. Hovedtemaet er menneskets livsløp fra unnfangelse til død. Arbeidet med Tomba Emanuelle blir av Nils Messel i artikkelen om Vigeland i Norsk biografisk leksikon omtalt som «et av de mest markante sensymbolistiske allkunstverk i nordisk kunst».

Emanuel Vigeland var yngre bror av Gustav Vigeland. Han var også en kjent kirkekunstner, og far til kunstnerne Maria Vigeland (1903-83) og Per Vigeland (1904-68). Sistnevnte var den første styreformann for museet.

Høsten 1960 avla Aftenposten museet et besøk sammen med Per Vigeland, og skildret det slik i sin utgave 14. september 1960 (utdrag):

Man stanser uvilkårlig innenfor terskelen. Rummet er svakt opplyst i henhold til kunstnerens eget ønske, og øynene trenger tilvenning før man overhodet kan se noe. Efterhvert oppfatter man imidlertid den ene figur efter den andre. Snart myldrer det på vegger og tak av nakne figurer, menn, kvinner og barn - tilsynelatende i kaos, men - konstaterer man snart - i virkeligheten ledd i et kosmos, en beveget, dymanisk verden med sin egen indre sammenheng. Med hensynsløs oppriktighet er verden her skildret i sin mest egentlige utfoldelse, fra unnfangelsen og fødselen, gjennom livets stormer til døden.

Museet er kun åpent mellom kl 12 og 16 på søndager, og ligger nokså bortgjemt til inne i villabebyggelsen på Slemdal. Betegnelsen «Oslos best bevarte hemmelighet» har derfor blitt brukt om museet.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.94725° N 10.69196° Ø