Fredsmonumentet i Harstad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
(Ingen forskjell)

Sideversjonen fra 19. mar. 2011 kl. 19:02

Mal:Thumb høyre Fredsmonumentet i Harstad (FN-minnesmerket) tilkjenngir en heder til de mange fra Nord-Norge som gjennom tidene har deltatt i aktivt fredsarbeid rundt om i verden. Initiativet til monumentet kom fra fra Øistein Døsen i Harstad FN-Veteranforening i 1998. Det er tegnet av arkitekt Harald Jørgensen og utført av Nerland Granittindustri, Eide på Møre og ble avduket 21. oktober 2000 av Harstads ordfører Halvar Hansen.

Monumentet er plassert i Generalhagen, like ved statuen av generalmajor Carl Gustav Fleischer, som også assosieres med fredsarbeid, da han minnes her nord som den som ledet de norske styrkene kampen for fred og frihet våren 1940.

På avdukningsdagen var DK-sjef, general Nils G Fosland m/frue, ordfører Halvar Hansen m/frue, president i FN-Veteranenes Landsforbund Vigar Aabrek og arkitekt Harald Jørgensen m/frue. Aabrek og Hansen holdt taler, og sistnevnte foretok den offisielle avdukingen. Ca 50 FN-veteraner stod oppstilt i blokkformasjon og Harstad Janitsjar spilte for ca. 300 publikumere.

På en tilstelling i forbindelse med Landsmøtet i FN-Veteranenes Landsforbund ble Harald Jørgensen tildelt forbundets hederstegn i bronse, og Harald Isachsen ble senere tildelt FN-Veteranenes Landsforbunds hederstegn i sølv for sitt arbeid for realisering av monumentprosjektet.


Fredssymbolikken i monumentet

Jordkloden på toppen er det største element og blikkfang. Den henspeiler på hele FNs virkefelt. Kloden hviler på fire mindre steiner som symboliserer de bærende prinsipper i FNs charter:

  • Internasjonal fred og sikkerhet
  • Utvikling av vennskapsforhold mellom nasjonene
  • Internasjonalt samarbeid for løsning av verdens problemer
  • Være et sentrum for samordning av nasjonenes felles mål

Det hele hviler på en kompassrose som viser vei for alle de fra Nord-Norge som etter FN mandat har dradd ut i verden for å tjene fredens sak.