Gjøvik vinmonopol: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (+kat)
m (Teksterstatting – «Kategori:Handel» til «»)
 
(21 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Gjøvik vinmonopol]]''' ligger i kjøpesenteret [[CC Gjøvik]], med adresse [[Jernbanesvingen (Gjøvik)|Jernbanesvingen]] 6. Polet på [[Gjøvik]] ble etablert 4. august 1927. Polutsalget er det eldste i [[Vestoppland]], og fram til slutten av 1980-tallet det eneste i regionen.
<onlyinclude>{{thumb|Polutsalget_pa_ Gjovik_1948.jpg|Det første polutsalget på Gjøvik lå i rådhuskjelleren.|[[Nelly Westby Knutsen]]|1948}}
'''[[Gjøvik vinmonopol]]''' ligger i dag (2010) i kjøpesenteret [[CC Gjøvik]], med adresse [[Jernbanesvingen (Gjøvik)|Jernbanesvingen]] 6. [[Gjøvik]]s første polutsalg, i rådhuskjelleren, ble etablert 4. august 1927. Utsalget var det første i [[Vestoppland]], og fram til slutten av 1980-tallet det eneste i regionen. Lenge var det bare byene som hadde polutsalg i Norge. Denne nyere varianten av kjøpstadsprivilegier var med på å trekke bygdefolk til Gjøvik og andre byer.
</onlyinclude>
</onlyinclude>
== Historie ==
== Poletablering ==
<onlyinclude>Utsalget på Gjøvik ble oppretta kort tid etter at det statlige [[Vinmonopolet]] ble etablert. Med 25 mot 11 stemmer ga Gjøviks bystyre statsselskapet løyve til å etablere seg i mjøsbyen. Selskapet forhandla med Gjøvik kommune om en lokal ordning, og kommunen fikk gjennomslag for at bare Gjøvik-folk skulle tilsettes ved utsalget. Dette var i tråd med vilkårene stilte for å gi private industribedrifter støtte.
<onlyinclude>Utsalget på Gjøvik ble oppretta kort tid etter at [[Vinmonopolet]] ble etablert. Med 25 mot 11 stemmer ga Gjøviks bystyre statsselskapet løyve til å etablere seg i mjøsbyen. Selskapet forhandla med Gjøvik kommune om en lokal ordning, og kommunen fikk gjennomslag for at bare Gjøvik-folk skulle tilsettes ved utsalget. Dette var i tråd med vilkårene kommunen stilte for å gi private industribedrifter støtte.
</onlyinclude>
</onlyinclude>
Polet fikk leie lokaler i kjelleren i det nye [[Gjøviks gamle rådhus|rådhuset]], i krysset [[Øvre Torvgate (Gjøvik)|Øvre Torvgate]]-[[Hunnsvegen]]. På 1960-tallet holdt polet til i [[Strand Hotel (Gjøvik)|Strand Hotel]]s bygg i [[Strandgata (Gjøvik)|Strandgata]], men i 1968 meldte [[Oppland Arbeiderblad]] at ble det diskutert å flytte utsalget. 1970-tallet hadde polutsalget lokaler i [[Nedre Torvgate]].
Polet fikk leie lokaler i kjelleren i det nye [[Gjøviks gamle rådhus|rådhuset]], i krysset [[Øvre torvgate (Gjøvik)|Øvre torvgate]]-[[Hunnsvegen]]. På 1960-tallet holdt polet til i [[Strand Hotel (Gjøvik)|Strand Hotel]]s bygg i [[Strandgata (Gjøvik)|Strandgata]], men i 1968 meldte [[Oppland Arbeiderblad]] at det ble diskutert å flytte utsalget. Høsten 1970 flytta polet inn i [[Gjøvik Skofabrik]]s nybygg i [[Nedre Torvgate (Gjøvik)|Nedre Torvgate]].


1980-tallet var tiåret da kjøpesentrene ble etablert for fullt. Også Vinmonopolet flytta i mange tilfeller ut av de gamle bykjernene og inn i de nye sentrene. På Gjøvik fikk polet nye lokaler i senteret [[City (Gjøvik)|City]]. Da dette ble slått sammen med nabosenteret CC Gjøvik, flytta polutsalget ned i første etasje i det ombygde senteret.
== Fra sentrum til senter ==
1980-tallet var tiåret da kjøpesentrene ble etablert for fullt. Også Vinmonopolet flytta i mange tilfeller ut av de gamle bykjernene og inn i de nye sentrene. På Gjøvik fikk polet nye lokaler i senteret [[City (Gjøvik)|City]] ca. 1988. Da dette ble slått sammen med nabosenteret CC Gjøvik, flytta polutsalget ned i første etasje i det ombygde senteret.
 
Polet på Gjøvik er fortsatt det største i regionen, men siden slutten av 1980-tallet har det kommet flere utsalg, nemlig [[Gran vinmonopol|Gran]], [[Fagernes vinmonopol|Fagernes]], [[Dokka vinmonopol|Dokka]], [[Lena vinmonopol|Lena]] og [[Raufoss vinmonopol|Raufoss]]. I 2005 mista butikken på Gjøvik en del kunder fra Toten fordi det ble etablert polutsalg på Lena.
== Polsjefer (ukomplett liste) ==
 
*[[Ernst Nilsen]]
*[[Sverre Fredrik Norheim]]
*[[Steinar Sjåheim]] (pr. 2014)


== Kilder ==
== Kilder ==
*''Oppland Arbeiderblad'', 14. juni 1968.
*''[[Oppland Arbeiderblad]]'', 14. juni 1968 og 13. august 1970.
*[http://www.oa.no/nyheter/article1907453.ece OA.no, 5. januar 2006: «Nedgang for polet på Gjøvik. Lena har overtatt Toten-kundene»]
*[[Mollgard, Reidar]]: ''På fedres gamle veier. Gjøvik bys historie gjennom 100 år'', Gjøvik 1960, s. 354.
*[[Mollgard, Reidar]]: ''På fedres gamle veier. Gjøvik bys historie gjennom 100 år'', Gjøvik 1960, s. 354.
*Vinmonopolet
*Vinmonopolet


[[Kategori:Vinmonopolutsalg]]
[[Kategori:Vinmonopolutsalg]]
[[Kategori:Bedrifter i Gjøvik kommune]]
 
 
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1927]]
[[Kategori:Etableringer i 1927]]
{{F1}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 25. okt. 2023 kl. 10:34

Det første polutsalget på Gjøvik lå i rådhuskjelleren.
Foto: Nelly Westby Knutsen (1948).

Gjøvik vinmonopol ligger i dag (2010) i kjøpesenteret CC Gjøvik, med adresse Jernbanesvingen 6. Gjøviks første polutsalg, i rådhuskjelleren, ble etablert 4. august 1927. Utsalget var det første i Vestoppland, og fram til slutten av 1980-tallet det eneste i regionen. Lenge var det bare byene som hadde polutsalg i Norge. Denne nyere varianten av kjøpstadsprivilegier var med på å trekke bygdefolk til Gjøvik og andre byer.

Poletablering

Utsalget på Gjøvik ble oppretta kort tid etter at Vinmonopolet ble etablert. Med 25 mot 11 stemmer ga Gjøviks bystyre statsselskapet løyve til å etablere seg i mjøsbyen. Selskapet forhandla med Gjøvik kommune om en lokal ordning, og kommunen fikk gjennomslag for at bare Gjøvik-folk skulle tilsettes ved utsalget. Dette var i tråd med vilkårene kommunen stilte for å gi private industribedrifter støtte.

Polet fikk leie lokaler i kjelleren i det nye rådhuset, i krysset Øvre torvgate-Hunnsvegen. På 1960-tallet holdt polet til i Strand Hotels bygg i Strandgata, men i 1968 meldte Oppland Arbeiderblad at det ble diskutert å flytte utsalget. Høsten 1970 flytta polet inn i Gjøvik Skofabriks nybygg i Nedre Torvgate.

Fra sentrum til senter

1980-tallet var tiåret da kjøpesentrene ble etablert for fullt. Også Vinmonopolet flytta i mange tilfeller ut av de gamle bykjernene og inn i de nye sentrene. På Gjøvik fikk polet nye lokaler i senteret City ca. 1988. Da dette ble slått sammen med nabosenteret CC Gjøvik, flytta polutsalget ned i første etasje i det ombygde senteret.

Polet på Gjøvik er fortsatt det største i regionen, men siden slutten av 1980-tallet har det kommet flere utsalg, nemlig Gran, Fagernes, Dokka, Lena og Raufoss. I 2005 mista butikken på Gjøvik en del kunder fra Toten fordi det ble etablert polutsalg på Lena.

Polsjefer (ukomplett liste)

Kilder