Gjersjøen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. jul. 2009 kl. 10:57 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (kategorisering)
Hopp til navigering Hopp til søk

Gjersjøen. Gjersjøen er siden 1970-årene drikkevansskilde for Oppegård og Ås kommuner, og er derfor med sin beliggenhet mellom de viktige og traffikerte hovedveiene, utsatt for forurensningsrisiko. Tradisjonellt har ikke Gjersjøen vært særlig berørt av forurensende aktivitet. Det første inngrepet var nok byggingen av Gamle Mossevei i 1860. Før det gikk hovedveiene i området godt inne på land, både på øst- (Kongeveien) og på vestsiden (Hvitebjørnveien). Helt uten kontakt med tidligere tiders veifar, er imidlertid Gjersjøen ikke. Et oldtidsveifar har krysset det smaleste partiet av sjøen lengst sør, mellom Flåtestad på østsiden og Kurud på vestsiden. Her var det flåtetrafikk før vår tidsregning, og båttrafikk med brygger på begge sider, helt opp til i 1920-årene. Etter Svartedauen har overfarten her vært en del av Kirkeveien, veien som befolkningen øst i sognet måtte benytte for å komme til kirke på Svartskog og på Nesodden. I 2005 ble det funnet en stokkbåt på bunnen av sjøen, nær flåtetraseen. Stokkbåten er nå hevet og i bevaringsprossess ved Follo museum.

I dag ligger Gjersjøen ca. 70 moh. I riktig gamle tider var Gjersjøen en del av havet. Landhevingene skilte den og nabosjøen Årungen fra havet for 6-7000 år siden. Før det var Svartskogplatået en øy, i likhet med Nesodden.

For alle som ferdes langs E6 mellom Oslo og Moss, og E18 - Mosseveien - mellom Oslo og Askim, eller for den saks skyld, Gamle Mossevei, vil være vel kjent med Gjersjøens vannspeil rett nord for Vinterbro. Gjersjøen ligger mindre enn 2 mil fra Oslo, faktisk under en kilometer sør for bygrensa, men er likevel en perle i urørt natur langs breddene. Fra østsiden, langs Gamle Mossevei, kan du faktisk bare så vidt se tettbebyggelsen du vet er på andre siden av sjøen. Mest synlig er sivilisasjonenj i sør, i Ås kommune, der finner vi Ringnes med det karakteristiske Hjulet, og trafiknutepunktet mellom E6 og E18. Vi skimter både et kloakkrenseanlegg og kanske de høyt oppstikkende attraksjonene på Tusenfryd. Velkjent er også etablissementene Villa Sandvigen og Tyrigrava.