Groruddalen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (retter egen feil)
(Retter lenke.)
Linje 2: Linje 2:
'''[[Groruddalen]]''' har blitt en fellesbetegnelse på de nordøstre bydelene i [[Oslo]]: [[Bydel Stovner|Stovner]], [[Bydel Grorud|Grorud]], [[Bydel Bjerke|Bjerke]] og [[Bydel Alna|Alna]].  
'''[[Groruddalen]]''' har blitt en fellesbetegnelse på de nordøstre bydelene i [[Oslo]]: [[Bydel Stovner|Stovner]], [[Bydel Grorud|Grorud]], [[Bydel Bjerke|Bjerke]] og [[Bydel Alna|Alna]].  


Groruddalen omfatter dalbunnen der elva [[Alna]] renner og åssidene på nord- og sørsida. Den strekker seg fra der Oslo by begynner ved [[Gjelleråsen]], og i det minste helt ned til [[Bjerkebanen]]. I nordøst inkluderer Groruddalen [[Høybråten (Oslo)|Høybråten]] og [[Ellingsrud (Oslo)|Ellingsrud]], og de fleste regner med at dalen strekker seg helt til [[Bryn (Oslo)|Bryn]] i sør.</onlyinclude>
Groruddalen omfatter dalbunnen der elva [[Alna]] renner og åssidene på nord- og sørsida. Den strekker seg fra der Oslo by begynner ved [[Gjelleråsen]], og i det minste helt ned til [[Bjerkebanen]]. I nordøst inkluderer Groruddalen [[Høybråten (strøk)|Høybråten]] og [[Ellingsrud (Oslo)|Ellingsrud]], og de fleste regner med at dalen strekker seg helt til [[Bryn (Oslo)|Bryn]] i sør.</onlyinclude>


== Navnet ==
== Navnet ==

Sideversjonen fra 31. des. 2013 kl. 14:49

Groruddalen sett fra Kolsås
Foto: Chell Hill

Groruddalen har blitt en fellesbetegnelse på de nordøstre bydelene i Oslo: Stovner, Grorud, Bjerke og Alna.

Groruddalen omfatter dalbunnen der elva Alna renner og åssidene på nord- og sørsida. Den strekker seg fra der Oslo by begynner ved Gjelleråsen, og i det minste helt ned til Bjerkebanen. I nordøst inkluderer Groruddalen Høybråten og Ellingsrud, og de fleste regner med at dalen strekker seg helt til Bryn i sør.

Navnet

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Tidligere brukte man enkelte ganger navnet Groruddalen på det ganske begrensete dalområdet som Alna danner fra Alnsjøen til Bryn. Navnet Groruddalen slik det brukes i dag er forholdsvis nytt. Det ble lansert av Hjalmar Kielland i 1960, da han la til undertittelen Groruddalen Budstikke på sin avis Akers avis. Groruddalen Historielag ble stiftet 27. oktober 1981, og navnet Groruddalen har også blitt tatt opp av blant andre Groruddalen Ballklubb, som er en overbygningsklubb for flere av idrettslagene i området.

Strøksnavnene i Groruddalen er ofte etter eldre gårder i området, men etter at T-banelinjene kom har strøkene gjerne fått navnene sine knyttet mer og mer til navngivingen av T-banestasjonene. Det har for eksempel ført til at navnet Rødtvet har «spredd» seg utover til i dagligtale også å gjelde områder som før ble regnet til gårdene Bredtvet og Kalbakkens grunn.

Den eldste historien

Den tidligste bosetningen i området stammer sannsynligvis fra jernalderen [1]: det finnes blant annet helleristninger på Furuset, tre skålgroper i Kristoffer Robins vei 23, gravrøyser under RøverkollenRomsås og på Stovner. Det har blitt drevet jordbruk i området i alle fall i fire tusen år eller mer. Området har i lange tider vært en viktig gjennomfartsåre for folk som skulle inn til Oslo, og for folk som skulle på pilgrimsreise til Nidaros. Andreas Holmsen daterer de 39 kjente gårdsnavnene i Groruddals-området til å være 14 fra middelalderen, 7 fra vikingtiden og 2 eldre[2]. Svartedauden fór ille med Groruddalen: bare Bredtvet sto noenlunde vitalt igjen.

De første tettstedene

Den første litt mer bymessige bebyggelsen i Groruddalen kom rundt 1900, i tilknytning til jernbanestasjonene på Bryn og Grorud. Likevel fortsatte Groruddalen å være hovedsakelig et jordbruksområde i mange tiår: i 1950 var det fremdeles drift ved 40 gårder i området. Grorudbanen ble bygget i 1966 og forlenget til Vestli i 1975. Furusetbanen kom i 1970 og Østensjøbanen i 1967.

Flaen, Kalbakken, Grorud og Veitvet ble bebygd med blokker på 1950-tallet. På 1960-tallet ble Ammerud, Tveita og Haugerud bebygget. De siste områdene som ble blokkbebyggelse var blant annet Stovner, Furuset, Romsås og Ellingsrud.

Bebyggelsen i 2011 var preget av industri og jernbane i dalbunnen, småhusbebyggelse, rekkehus og drabantbyer (som Romsås og Ammerud) opp mot skogområdene som omkranser dalen.

Fotnoter

  1. Thuesen 1980:25
  2. Thuesen 1980:27

Kilder

  • Heide, Eivind 1980: Groruddalen, Tiden norsk forlag, Oslo
  • Holden, Finn 2003: Akergårder i Oslo - en landsens byhistorie, Andersen & Butenschøn AS
  • Thuesen, Nils Petter 1980: «Fortidsminner i Groruddalen», i Heide, Eivind: Groruddalen, Tiden norsk forlag, Oslo
  • Thuesen, Nils Petter 1980: «Den eldste gardshistorien», i Heide, Eivind: Groruddalen, Tiden norsk forlag, Oslo
  • Oslo byleksikon 1987

Eksterne lenker