Håkon Sigurdsson

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 25. feb. 2008 kl. 20:24 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{Infoboks monark | bgfarge = | navn = Håkon Sigurdsson | bilde = | bildestr = | bildetekst = | tittel = Konge av Norge | regjeringstid = ca. [[97...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Håkon Sigurdsson
Personalia
Tittel: Konge av Norge
Regjeringstid: ca. 970995
Fødselsnavn: Håkon Sigurdsson
Fødselsdato: ca. 935
Bortgang: februar 995
Dødssted: Melhus i Trøndelag
Foreldre: Sigurd Ladejarl og Bergljot Toresdotter
Ektefelle(r): Tora Skagesdotter
Barn: Eirik
Svein
Heming
Bergljot
Erling
Ragnhild
Erlend

Håkon Sigurdsson (Håkon Ladejarl, Hákon jarl inn ríki) (født ca. år 935 død 995) var Norges enehersker ca. år 970995.

I 962 hadde Harald Gråfell og hans brødre myrdet Håkons far Sigurd Ladejarl. Dette førte til at forholdet mellom trønderne og Eiriksønnene forverret seg betraktelig. Håkon tok så opp kampen mot kong Harald. Maktbalansen var jevn og de kjempet i flere år uten at noen av partene vant noen avgjørende slag. Håkon ble noen ganger tvunget til å forlate landet, men hver gang kom han tilbake, og forhindret at Harald fikk noen stødig fotfeste i Trøndelag.

Harald la så under seg Viken og dette førte til at danekongen Harald Blåtann begynte å bekymre seg for at Harald Gråfell fikk for mye makt. Håkon søkte til Harald Blåtann med en idé om å slutte alianse mot Eiriksønnen, Harald Blåtann gikk med på idéen og de lurte Harald Gråfell til Danmark for å få ham snikmyrdet.

Håkon Jarl fikk så makten i Norge av danskekongen, selv om Håkon var hedning (ikke kristnet), og trodde på den gamle gudetroen. Han ga til og med den gamle troen ny giv i Norge, og blir i hyllingskvadet Vellekla (Einar Skålaglam) hyllet som den store fornyeren av den gamle religionen.

Omkring 973-974 dro han til Danmark for å hjelpe Harald Blåtann med å forsvare Danmark mot den tyske keiseren Otto II. De tapte slaget, og Harald Blåtann forpliktet seg etter dette å kristne Norge. Håkon Jarl ble tvunget til å la seg døpe, men frasa seg senere både kristendommen og danskekongens styre i Norge. Etter dette betalte Håkon ingen skatter til Danmark, og ytet heller ingen hjelp til dem.

Harald Blåtann sendte en straffeekspedisjon til Viken, og begynte å la folk døpe der. Han la også Viken under seg da. På 980-tallet sendte Harald en styrke til Norge for å knekke jarlen, sammen med Jomsvikingene. Styrken møtte Håkon Jarl i slaget ved Hjørungavåg, men tapte. Danskene ga dermed opp å herske over Norge for en stund.

Håkon blir etter hvert sterkt mislikt hos stormennene i Trøndelag, slik at når Olav Trygvasson kommer til Trøndelag med en hær i 995 støtter bøndene opp rundt Olav. Dette fører til at Håkon må flykte og gjemmer seg under en grisebinge på gården Rimol i Melhus, da Olav Tryggvason kommer dit, i februar 995. Der blir han drept av sin gode venn og trell, Tormod Kark.

Snorre skriver i Heimskringla:

Kong Håkon (den gode) var i julegjestebud i Trondheimen, Sigurd jarl hadde stelt det til for ham på Lade. Første julenatten fødte konen til jarlen, Bergljot, en gutt. Dagen etter øste kong Håkon vann over gutten og ga ham navnet sitt.

Håkon er en sentral person i Korsvikaspillet, som framføres på Lade i Trondheim hvert andre år.


Forgjenger:
 Harald Gråfell 
Jarl av Norge
Under danekongen Harald Blåtann

(ca. 970995)
Etterfølger:
 Olav Tryggvason 
Forgjenger:
 Sigurd Håkonsson Ladejarl 
Jarl av Trøndelag og Håløygaland
(962995)
Etterfølger:
 Eirik Håkonsson Ladejarl 

Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Håkon_Sigurdsson» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.