Hans Holmen (1878–1958): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 10: Linje 10:
En rekke illustrasjoner til enkelte av [[Lorens Berg]]s bygdebøker (blant annet Bergs bok om Hedrum i [[1913]]) hører til hans tidlige arbeider.
En rekke illustrasjoner til enkelte av [[Lorens Berg]]s bygdebøker (blant annet Bergs bok om Hedrum i [[1913]]) hører til hans tidlige arbeider.


En stor del av Holmens kunstverk har vært vist i separate utstillinger i [[Vestfold]]byer. Han testamenterte sine etterlatte arbeider til Hedrum kommune, som i [[1967]] ga plass for dem i [[Hedrum Ungdomsskole]] på [[Hovland]]. Samlingen ble i [[980]] overført til [[Nedre Nanset|Bøkeskogen Kultursenter]].
En stor del av Holmens kunstverk har vært vist i separate utstillinger i [[Vestfold]]byer. Han testamenterte sine etterlatte arbeider til Hedrum kommune, som i [[1967]] ga plass for dem i [[Hedrum Ungdomsskole]] på [[Hovland]]. Samlingen ble i [[1980]] overført til [[Nedre Nanset|Bøkeskogen Kultursenter]].


== Kilder ==
== Kilder ==

Sideversjonen fra 20. des. 2010 kl. 18:16

Hans Holmen (født 1878 på gården Holmen, Østre Hedrum, død 1958) var kunstmaler og skulptør.

Karriere

Han hadde sin utdannelse fra Harriet Backers malerskole i Kristiania 1899-1900 og Zaharmanns malerskole i København de to følgende årene. Holmen debuterte på Statens kunstutstilling i 1902 med et maleri fra fløtningen. Sine motiver fant han hovedsakelig i hjembygdas skog- og jordbruk. Holmen fikk etterhvert et godt navn som portrettmaler.

Et portrettopdrag førte ham til England og Frankrike, hvor han særlig studerte skulpturer i muséene. Holmen gikk mer og mer over til denne uttrykksformen uten å oppgi malingen. Etter den første verdenskrig flyttet han til Sandefjord, hvor hans skulptur av Magnus Brostrup Landstad fikk plass i 1928, noe som var første gang en offentlig statue var hugget i hardstein.

Sammen med «Myllarguten» på Nordagutu, Ulabrand-monumentet i Ula og bysten av Harald SohlbergRøros blir den regnet til hans hovedarbeider. Holmen sto også bak minnesmerket over de falne 1940-1945 ved Bommestad og i Stokke. Han har laget nærmere 60 gravsteiner, gravplater og relieffer. De fleste er hugget i stein. Noen få er utført som relieffer i bronsje. Det finnes også et par smijernsarbeider etter Holmens tegninger.

En rekke illustrasjoner til enkelte av Lorens Bergs bygdebøker (blant annet Bergs bok om Hedrum i 1913) hører til hans tidlige arbeider.

En stor del av Holmens kunstverk har vært vist i separate utstillinger i Vestfoldbyer. Han testamenterte sine etterlatte arbeider til Hedrum kommune, som i 1967 ga plass for dem i Hedrum UngdomsskoleHovland. Samlingen ble i 1980 overført til Bøkeskogen Kultursenter.

Kilder

  • Krohn-Holm, Jan W.: Hedrum bygdebok bind I, Larvik 1982, s. 545