Harstad bibliotek: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Thumb høyre
mIngen redigeringsforklaring
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(23 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Harstad kulturhus 2.jpg|Harstad kulturhus. Biblioteket har sine lokaler i 1. og 2. etasje av bygningen med vid utsikt over Vågsfjorden og Harstad havn.|Gunnar Reppen.}}
<onlyinclude>{{Thumb|Harstad kulturhus 2.jpg|Harstad kulturhus. Biblioteket har sine lokaler i 1. og 2. etasje av bygningen med vid utsikt over Vågsfjorden og Harstad havn.|[[Gunnar Reppen]]|2009}}
'''[[Harstad bibliotek]]''' er [[folkebibliotek]]et i [[Harstad]]. Historisk sett startet Harstads bibliotekvirksomhet i gamle [[Trondenes kommune]] i [[1847]] under navnet Trondenes Almuesbibliotek. Det var prost Müller som tok initiativet, og lærer og kirkesanger [[Aage Jonassen Lund]] ble den første bibliotekaren. I landssammenheng var dette en tidlig start, for det skulle gå hundre år før det ble vanlig med kommunale biblioteker. Men noen prioritert kommunal oppgave ble bibliotekene ikke før Kulturmeldingene i [[1973]] og [[1994]] som bestemte at bibliotekene skulle være allsidige vekstsentre for samfunnets kulturliv.
'''[[Harstad bibliotek]]''' er [[folkebibliotek]]et i [[Harstad kommune]]. Historisk sett startet Harstads bibliotekvirksomhet i gamle [[Trondenes kommune]] i [[1847]] under navnet Trondenes Almuesbibliotek. Det var prost Müller som tok initiativet, og lærer og kirkesanger [[Aage Jonassen Lund]] ble den første bibliotekaren. I landssammenheng var dette en tidlig start, for det skulle gå hundre år før det ble vanlig med kommunale biblioteker. Men noen prioritert kommunal oppgave ble bibliotekene ikke før Kulturmeldingene i [[1973]] og [[1994]] som bestemte at bibliotekene skulle være allsidige vekstsentre for samfunnets kulturliv.


[[Harstad Arbeidersamfund]], som ble stiftet i [[1898]], hadde en liten samling av bøker og aviser, og i [[1905]] ble det i folkeopplysningens tjeneste stiftet et [[Harstad og omegnes arbeiderakademi]]. Bak dette stod overrettsakfører [[Carl Dahl]] (senere ordfører), smedformann Sæbøe og revisor [[Edvin Gangsaas]]. I [[1908]] eksisterte det en lesesirkel i Harstad. Den hadde 27 medlemmer og 27 bøker på omgang. Slike lesesirkler var det vanlig at bokhandlerne stod for. I Harstad foregikk bokbyttet hos Mathilde Bakkes Bokhandel.</onlyinclude>
[[Harstad Arbeidersamfund]], som ble stiftet i [[1898]], hadde en liten samling av bøker og aviser, og i [[1905]] ble det i folkeopplysningens tjeneste stiftet et [[Harstad og omegnes arbeiderakademi]]. Bak dette stod overrettsakfører [[Carl Johan Glückstad Dahl|Carl Dahl]] (senere ordfører), smedformann [[Jonas Sæbø]] og revisor [[Edvin Gangsaas]]. I [[1908]] eksisterte det en lesesirkel i Harstad. Den hadde 27 medlemmer og 27 bøker på omgang. Slike lesesirkler var det vanlig at bokhandlerne stod for. I Harstad foregikk bokbyttet hos Mathilde Bakkes Bokhandel.</onlyinclude>


Ved kommunesammenslutningen med [[Sandtorg kommune|Sandtorg]] og [[Trondenes kommune|Trondenes]] i [[1964]], ble også kommunenes biblioteker slått sammen og fikk lokaler i Trondenes kommunes tidligere rådhus (Trondeners Herredshus) på [[Sama]]. [[Torny Nikolaisen]] ble Harstads første fagutdannede bibliotekar og var ansatt som sjef for Harstad Bibliotek i 40 år – fra [[1965]] til hun gikk av med pensjon i [[2005]]. I [[1992]] flyttet biblioteket til [[Harstad kulturhus]] der bare en promenadekai skiller huset fra sjøkanten. Enhetsleder for Harstad bibliotek var pr 2009 [[Line Rubach]].
På 1950-tallet hadde Harstad kommune sitt bibliotek i leide lokaler i Hålogalands gate 12 - Dybvik-gården. Ved kommunesammenslutningen med [[Sandtorg kommune|Sandtorg]] og [[Trondenes kommune|Trondenes]] i [[1964]], ble også kommunenes biblioteker slått sammen og fikk lokaler i Trondenes kommunes tidligere rådhus (Trondenes Herredshus) på [[Sama (Harstad)|Sama]]. [[Torny Nikolaisen]] ble Harstads første fagutdannede bibliotekar og var ansatt som sjef for Harstad bibliotek i 40 år – fra [[1965]] til hun gikk av med pensjon i [[2005]]. I [[1992]] flyttet biblioteket til [[Harstad kulturhus]] der bare en promenadekai skiller huset fra sjøkanten. Enhetsleder for Harstad bibliotek etter Torny Nikolaisen ble [[Line Rubach]].


Biblioteket har flere avdelinger: Voksenavdeling, barne- og ungdomsavdeling, musikkavdelingen (fylkesmusikkbibliotek med cd-samling på 6.000 titler, 8.000 noter samt film- og musikklitteratur), lokalhistorisk avdeling.
Biblioteket har flere avdelinger: Voksenavdeling, barne- og ungdomsavdeling, musikkavdelingen (fylkesmusikkbibliotek med cd-samling på 6.000 titler, 8.000 noter samt film- og musikklitteratur), lokalhistorisk avdeling.
Linje 13: Linje 13:
== Klipparkiv ==
== Klipparkiv ==
Biblioteket har et omfattende klipparkiv som inneholder avisutklipp, programmer, presseomtaler m.m. knyttet til lokale aktører, bedrifter, hendelser og aktiviteter i lokalmiljøet.  
Biblioteket har et omfattende klipparkiv som inneholder avisutklipp, programmer, presseomtaler m.m. knyttet til lokale aktører, bedrifter, hendelser og aktiviteter i lokalmiljøet.  
== Bokhandel i Harstad ==
Leselysten i folket har hatt en kontinuerlig stigende tendens, og 13. mars 1894 kom den første bokhandelen i Harstad. Det var klokker Kornelius N. Sjursen som startet denne med lokaler i [[Grand Hotell]]. Da han døde i [[1897]], overtok sønnen Olav Sjursen klokkerstillingen, men ikke bokhandelen, som ble nedlagt. Fem år senere åpnet Mathilde Bakke Bokhandel i Strandgata 12. Den drev hun til 1921, da hun flyttet fra byen og solgte gården og forretning til Nandrups Bokhandel. Da Nandrup forlot byen [[1925]], solgte han gården til [[Edwin Thorbergsen]], som startet bilforretning i gården. Samme året åpnet Aasta Rasmussen (senere [[Aasta Kristiansen]]) [[Harstad Bokhandel]].


== Kilder==
== Kilder==
Linje 23: Linje 20:
== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
*[http://bibliotekhistorie.no/index.php/Harstad Bibliotekene i Harstad på bibliotekhistorie.no]
*[http://bibliotekhistorie.no/index.php/Harstad Bibliotekene i Harstad på bibliotekhistorie.no]
*[http://www.harstadbibliotek.no/ Nettsider for Harstad bibliotek]
*[https://www.facebook.com/HarstadBib/ Harstad bibliotek på Facebook]


[[Kategori:Bibliotek]]
[[Kategori:Folkebibliotek]]
[[Kategori:Bygninger]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Hamnneset (Harstad)]]
{{F1}}
{{F1}}
{{bm}}