Hele Gjøvik leser: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Korrektur og litt forskjellig.)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Hele_Gjøvik_leser_inngangsparti.jpg|Borggården var pyntet til fest. Foto: Solfrid Braastad}}{{thumb høyre|Hele Gjøvik leser glad gutt.jpg|Bøker klare for utdeling. Foto: Marte Skoglund}}
{{thumb høyre|Hele_Gjøvik_leser_inngangsparti.jpg|Borggården var pyntet til fest. Foto: Solfrid Braastad}}{{thumb høyre|Hele Gjøvik leser glad gutt.jpg|Bøker klare for utdeling. Foto: Marte Skoglund}}
'''[[Hele Gjøvik leser]]''' er [[Gjøvik bibliotek]] sitt hovedarrangement i jubileumsåret 2011. Gjøvik bibliotek inviterer hele Gjøviks befolkning til én stor felles lesesirkel der alle leser den samme boka. Biblioteket har fra [[Nasjonalbiblioteket]] mottatt 150.000 kroner til gjennomføring av prosjektet.


'''[[Hele Gjøvik leser]]''' er [[Gjøvik bibliotek]] sitt hovedarrangement i jubileumsåret 2011. [[Gjøvik bibliotek]] inviterer hele Gjøviks befolkning til én stor felles lesesirkel der alle leser den samme boken! Biblioteket har mottatt kr. 150.000.- fra Nasjonalbiblioteket til gjennomføring av prosjektet.
Lanseringen foregikk den 16. juni 2011. Da ble en spesialutgave av [[Bjørnstjerne Bjørnson]]s bok ''En glad gutt'' trykket spesielt for Gjøvik bibliotek og Gjøvik 2011 og delt ut gratis av kommunepolitikere på Gjøvik bibliotek.  


Lanseringen foregikk den  16. juni. Da ble en spesialutgave av Bjørnstjerne Bjørnsons bok En glad gutt, trykket spesielt for Gjøvik bibliotek og Gjøvik 2011, delt ut gratis av kommunens politikere på Gjøvik bibliotek.
Ideen bak prosjektet er at det er en fascinerende tanke at alle gjøvikensere i teorien kan lese samme bok, og at den kan diskuteres på butikken, på bussen, med legen og ellers overalt der mennesker møtes. Formålet med ''Hele Gjøvik leser!'' er at enda flere skal oppdage lesningens velsignelser og bibliotekets mangfoldige tilbud.
 
Det er en fascinerende tanke at alle gjøvikensere i teorien kan lese samme bok, og at den kan diskuteres på butikken, på bussen, med legen, og ellers over alt der mennesker møtes. Formålet med ”Hele Gjøvik leser!er at enda flere skal oppdage lesningens velsignelser og bibliotekets mangfoldige tilbud.
 
Prosjektet er kommet i stand etter idé fra [[Stavanger]] som gjennomførte ”Hele byen leser” første gang i 2008, og som nå har blitt utvidet til ”Hele Rogaland leser”. Et liknende prosjekt er også under planlegging i Bergen.
 
 
== Hvorfor lese En glad gutt? ==
Boka ble skrevet i 1860 og Gjøvik by ble grunnlagt i 1861 – En glad gutt kan karakteriseres som samtidslitteratur under Gjøviks tilblivelse. Bjørnson hadde tilknytning til Gjøvik. Han hadde en ungdomsromanse med Augusta Mjøen fra Gjøvik gård, og hennes sønner var æresvakt ved båren til Bjørnson hjem fra Paris. Det er en bok som kan passe for alle, og den er passe lang. Den er en del av Bjørnsons bondefortellinger som er en viktig del av vår nasjonale litteraturarv. Markeringen av Bjørnsonåret i 2010 skapte ny interesse rundt Bjørnson, og dette ønsker vi å følge opp videre. Bjørnson var en mangfoldig og sentral person i norsk historie, både som nasjonsbygger, politiker og dikter.


Prosjektet er kommet i stand etter idé fra [[Stavanger]], som i 2008 for første gang gjennomførte ''Hele byen leser'', som nå er blitt utvidet til ''Hele Rogaland leser''. Et liknende prosjekt er også under planlegging i [[Bergen]].


== Hvorfor lese ''En glad gutt''? ==
Boka ble skrevet i 1860 og Gjøvik by ble grunnlagt i 1861. ''En glad gutt'' kan karakteriseres som samtidslitteratur under Gjøviks første tid som by. Bjørnstjerne Bjørnson hadde tilknytning til Gjøvik. Han hadde en ungdomsromanse med Augusta Mjøen fra [[Gjøvik gård]], og hennes sønner var æresvakter da Bjørnsons båre ble fraktet hjem fra Paris. Det er en bok som kan passe for alle, og den er passelig lang. Den er en del av Bjørnsons bondefortellinger, som er en viktig del av den nasjonale litteraturarv. Markeringen av Bjørnsonåret i 2010 skapte ny interesse rundt Bjørnson, og dette ønsker Gjøvik bibliotek å følge opp videre. Bjørnson var en mangfoldig og sentral person i norsk historie, både som nasjonsbygger, politiker og dikter.


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
[http://http://www.facebook.com/pages/Hele-Gj%C3%B8vik-leser/160917223975603 Hele Gjøvik leser - Facebook]
[http://http://www.facebook.com/pages/Hele-Gj%C3%B8vik-leser/160917223975603 Hele Gjøvik leser - Facebook]


<gallery>
<gallery>

Sideversjonen fra 21. sep. 2011 kl. 15:51

Mal:Thumb høyreMal:Thumb høyre Hele Gjøvik leser er Gjøvik bibliotek sitt hovedarrangement i jubileumsåret 2011. Gjøvik bibliotek inviterer hele Gjøviks befolkning til én stor felles lesesirkel der alle leser den samme boka. Biblioteket har fra Nasjonalbiblioteket mottatt 150.000 kroner til gjennomføring av prosjektet.

Lanseringen foregikk den 16. juni 2011. Da ble en spesialutgave av Bjørnstjerne Bjørnsons bok En glad gutt trykket spesielt for Gjøvik bibliotek og Gjøvik 2011 og delt ut gratis av kommunepolitikere på Gjøvik bibliotek.

Ideen bak prosjektet er at det er en fascinerende tanke at alle gjøvikensere i teorien kan lese samme bok, og at den kan diskuteres på butikken, på bussen, med legen og ellers overalt der mennesker møtes. Formålet med Hele Gjøvik leser! er at enda flere skal oppdage lesningens velsignelser og bibliotekets mangfoldige tilbud.

Prosjektet er kommet i stand etter idé fra Stavanger, som i 2008 for første gang gjennomførte Hele byen leser, som nå er blitt utvidet til Hele Rogaland leser. Et liknende prosjekt er også under planlegging i Bergen.

Hvorfor lese En glad gutt?

Boka ble skrevet i 1860 og Gjøvik by ble grunnlagt i 1861. En glad gutt kan karakteriseres som samtidslitteratur under Gjøviks første tid som by. Bjørnstjerne Bjørnson hadde tilknytning til Gjøvik. Han hadde en ungdomsromanse med Augusta Mjøen fra Gjøvik gård, og hennes sønner var æresvakter da Bjørnsons båre ble fraktet hjem fra Paris. Det er en bok som kan passe for alle, og den er passelig lang. Den er en del av Bjørnsons bondefortellinger, som er en viktig del av den nasjonale litteraturarv. Markeringen av Bjørnsonåret i 2010 skapte ny interesse rundt Bjørnson, og dette ønsker Gjøvik bibliotek å følge opp videre. Bjørnson var en mangfoldig og sentral person i norsk historie, både som nasjonsbygger, politiker og dikter.

Eksterne lenker

Hele Gjøvik leser - Facebook