Helland Vestre (Hamarøy gnr. 259)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Helland (lulesamisk: Ájládde)
Fylke: Nordland (lulesamisk: Nordlánnda)
Kommune: Hamarøy (lulesamisk: Hábmer)
Gnr.: 259

Helland vestre ligger på sørsida av Hellmofjordens utløp i Tysfjord. I sør går grensa mot gården Helland østre, mens Drag ligger ved gårdens nordvestlige grense. I øst går grenseskillet i fjellet mot gården Hillingen i Hamarøy.

Gårdsnavnet Helland kommer trolig fra det gamle Hellir, som er avledet av det forhistoriske Hallr, som betyr stein. Tidligere navn på gården er blant annet Helliland og Stor Helland.

Jordsmonnet på Helland vestre består hovedsakelig av mineraljord fra isavleiringer på tidligere havbunn. Agrar aktivitet opp gjennom tida har gitt enkelte områder streke innslag av organisk jord. Gården har derfor alt fra middels til høy bonitet.

Helland i de eldste tider

Gården Helland, som ligger på vestsida av Hellmofjordens innløp, er en av del eldste samiske bosetningene i Tysfjord. Fjordsamene, som tidligere hadde drevet fangst på villrein, kan ha begynt å slå seg ned som gårdbrukere og fiskere allerede fra slutten av 1200-tallet. Etablering av gårdsdrifta på Helland hang trolig sammen med mulighetene for å kombinere husdyrhold, fiske og ressursutnytting i Hellmofjorden og på høyfjellet. Fram mot 1600-tallet ekspanderte denne bosettinga, og i 1559 var Helland den gården i Tysfjord hvor flest familier var bosatt, med i alt åtte skattebetalere.

1600-tallet

I motsetning til gårdene lenger ut i fjorden, forble det administrative ansvaret for eiendomsforvaltningen på samiske hender på Helland. Plassen inngikk ikke i oversikta over krongods fra 1661. Ved matrikuleringa av Tysfjordgårdene i 1667 ble Lille Helland med Elvenes derimot betegnet som finnejord og rydning. Det er derfor naturlig at den samiske drifta på gården hadde vedvart siden innføringa av finneodelsystemet. I 1667 ble Lille Helland drevet av Olle Andersen og Olle Nielsen, som kunne så 3 tønner korn, og holde 4 kyr, 4 kalver, 2 sauer, 9 geiter og 2 hester. Rydningsplassen hadde også det som trengtes av skog. Av dette kan en lese at gården en av de mest verdifulle i indre Tysfjord. Den ble derfor taksert til 4 pund.

Fram mot 1700-tallet ble Lille Helland drevet av sjøsamene Arent Joensen og Anders Joensen, som i 1691 og 1697 ble oppført som de eneste skattebetalerne på gården.

1700-tallet

I første del av 1700-tallet opplevde man stadige endringer på brukerside på Helland. Mellom 1711 og 1714 gikk Anders Joensen bort, og ansvaret for drifta ble overtatt av enka. Trolig ble også store deler av jorda drevet i kombinasjon med brukene på Drag, for både i 1714 og 1717 bygslet Sivert Olsen Drag halvparten av jorda på Helland. I denne perioden finner vi også at Olle Ollsen, Olle Asmundsen og Pauel Pedersen betalte Skoskatt og Sjøfinneskatt for å ha drevet gårdsdrift her.

I 1720 solgte Guldbrand, Niels og Joen Thorsen sin halvpart i Helland til Sivert Olsen på Drag. Dette var et av de første tilfellene der finneodel ble omsatt som privat eiendom i Tysfjord. Finnejorda i Nord-Norge var, i følge den dansk-norske kongen, hans eie. Med salget av eiendommene kan man skimte at samenes mentalitet rundt jordeie var i endring. Fra å drive reindrift over ikke-avgrensede om-råder, medførte det tiltagende jordbruket at samene fikk et eierforhold til bostedene sine. Dette kommer tydelig fram av skjøtet fra 1720, hvor selgerne omtaler eiendommen som ”voris Odels Jord”. Andre steder i Tysfjord ble verdiene fra ”ulovlige” salg av innkrevd av staten. Vi ikke hvordan rettstviste endte vedrørende salget av ½ av Lille Helland til Sivert Olsen i 1720.

I 1723 lå halvparten av Lille Helland øde, mens Ole Ellefsen var eneste bruker. Matrikkelen for dette året kan fortelle at finnerydninga fremdeles hadde god tilgang på brensel fra Hellandsskogen. Eiendommen hadde gode solforhold, og besto hovedsakelig av tørr jord, som dermed var brukbart egnet til korndyrking. I 1723 sådde Ole Ellefsen i alt 1 ½ tønne blandkorn. Om slåtta blir det sagt at marka i Helland sørget for 8 lass høy. Dermed var det mulig å holde 4 kyr, 1 kalv, 10 sauer og 1 hest.

Ole forble eneste bruker på gården fram til sin død i 1734. Hans bortgang markerer starten på prosessen med å føre Helland inn i kongens jordebok. Ved høsttinget to år senere, 23. oktober 1736, ble Ole Ellefsens part i Lille Helland oppbudt som ledig jord. Da det ikke meldte seg noen interessenter ble gården oppbudt allmuen også i 1737.

Helland skyldsettes

Helland vestre ble etter Ole Ellefsens bortgang liggende øde. Fraværet av ei kontinuerlig samisk drift, i de påfølgende tiårene, svekket kravet om råderett over eiendommen. Gjennom prosessen, som i Nord-Norge ble påbegynt i 1755, ble gården derfor matrikulert og skyldsatt den 1. juni 1759, og var etter den tid formelt å regne for statens eiendom. Etter skyldsettinga ble jorda drevet av leilendinger. Allerede samme år mottok Sivert Hansen bygselseddel på 1 våg kongens gård Helland. Sivert, f. ca 1727, som hadde vokst opp på Forså, ble gift med Maren Andersdatter f. ca 1737, som kom fra Hamarøy. Fra 1757 til 1772 fikk de ni barn sammen.

Skogbrann

I 1776 fikk Peder Bersvends omgang med ild alvorlige konsekvenser for brukerne på Helland. Tingboka forteller at Peder, som var 20 år, ukonfirmert og bosatt hos sin far på Kjøpsnes, hadde vært oppe i Hellands-marka, i tida før slåttonna, for å flytte på noe furutømmer som han hadde hugget. Mens han holdt på med dette arbeidet kom han til et område der det var så mye insekter, ”qvæx”, at han ikke kunne se for seg å jaget bort de stikkende dyrene uten å bruke røyk. Han gjorde derfor opp ild, som han, etter det han selv kunne bedømme, straks slukket. På grunn av den sterke sommersola gjorde tørsten sitt til at Peder like etter forlot arbeidet. Deretter reiste han over fjorden til Tømmervik, hvor han spiste og sov en liten stund. Da han våknet oppdaget han at ilden hadde blusset opp. Han reiste derfor øyeblikkelig over fjorden til Hellands-skogen for å forsøke å slukke flammene, men uten hell. Det varme sommerværet sørget for at vegitasjonen var tørr, og ilden kunne dermed enkelt spre seg utover.

Tapet av tømmerskogen må ha medført betydelige økonomiske tap for brukerne, og det skulle ta mange tiår før de forkullede verdiene kom tilbake.

Perioden 1780 til 1830

Mellom 1780 og 1800 ble drifta av Helland vestre fordelt mellom to brukere. 12. juni 1781 mottok Erland Nielsen fogd Heides bygselseddel på 1 pund i gården, mens Niels Andersen ble bygselsmann over 1 pund i gården i 1797. Folketellinga for 1801 forteller at de to oppsitterne var av samisk opprinnelse. Niels f. ca 1755, var gift med Gjertrud Gullicsdatter f. ca 1748. De drev den ene parten i Helland sammen med tre av barna fra Gjertruds første ekteskap. Sammen fikk de dattera Sara Kristina i 1796. På nabobruket finner vi Erland Nielsen f. ca 1751, kona Lucia Anderdatter f. ca 1761 og deres fire barn. Familien tok også hånd og Erlands mor, Caren Erlandsdatter f. ca 1728.

I forbindelse med matrikkel-forarbeidet i 1802 ble Helland taksert til en maksimumsverdi av 100 riksdaler. Verdien ble satt med bakgrunn i at gården hadde fordelaktig kornland, middelmådig fedrift og fyringsved og tømmer til husbruk. Ved neste matrikulering, i 1818, ble den 2 pund store eiendommen gitt proporsjonstallet 11, noe som rangerte den i et midtsjikt i Tysfjord. Lille Helland ble nå drevet av Neils Andersen og Jacob Gulliksen, som satt med bygselsseddel på hver sin halvdel i gården. Protokollen fra matrikkel-forarbeidet forteller at oppsitterne sådde 1 tønne rug og 3 tønner bygg, som ga 3 fold. Av husdyr ble det holdt 2 hester, 6 kyr, 2 kalver og 30 sauer, dette til tross for at utmarksbeitet var dårlig. Av andre inntektskilder blir det opplyst at man på Helland produserte ½ tønne multegrøt hvert år.

Epokeskifte

Salget av Helland vestre og halvparten av Helland østre, til Kristen Jensen fra Kjøpsvik i 1838, markerer et grenseskille i det kommende tettstedets historie. Den privatiserte drifta gjorde opparbeidinga av brukene lønnsom, noe som gjenspeiler seg i husdyrholdet og produktivitet. Mens det tidligere var staten som profitterte på leilendingenes utbedringer, kom de framtidige verdiøkningene selveieren til gode. Fram mot det 20. århundret opplevde man derfor gryende aktivitet på Helland, med eier Kristen Jensen i sentrum.

HELLAND VESTRE

  • Gnr. 259 Bnr. 1
  • med 4,34 mark i skyld
  • Matr.nr. 140 Lnr. 230, 231a og 231b
  • med 1 daler 2 ort 12 skilling i skyld
  • Gammel skyld 2 pund

Gårdshistorie for Helland vestre

Kristen Jensens oppkjøp av Helland østre og vestre, markerer starten på den nyere tids historie for bygda. Kristen, som også hadde eierskap i en rekke andre gårder rundt om i Tysfjord, lot husmenn drive store deler av eiendommene hans. På Helland finner vi spesielt mange husmenn i perioden 1860 til 1900. Mens husmennene og deres familier måtte klare seg som fiskerbønder andre steder, var mulighetene mer varierte på Helland. Her slo folk seg ned som både fiskere, gårdbrukere, skogsarbeidere, båtbyggere og smed. I tillegg kom mange jenter reisende for å arbeide som hushjelp.

1860-tallet

I de femti årene mellom 1860 og 1910 ble Helland vestre bygd opp av Kristen Jensen, og hans etterkommere, til å bli et av de mest omfattende gårdsbrukene i Tysfjord. Denne utviklinga kan en spore allerede fra starten av 1860-tallet. Herredsbeskrivelsen for Lødingen fra 1863 forteller at eiendommen besto av 42 mål åker og dyrket eng, og 20 mål dyrket england. Jorda, som enkelte steder var svært god dyrkningsjord, lot Kristen dyrke 2 ½ tønne korn, og 8 tønner poteter, noe som ga fire til seks fold. Gårdsproduksjon ble dette året bare overgått av gårdene Drag og Forså i Tysfjord. Av husdyr ble det holdt 2 hester, 8 storfe og 26 småfe på Helland.

Folketellinga for 1865 beretter at gårdsproduksjonen holdt seg stabil, med oppføringa av én gris som viktigste endring. Helland vestre ble nå drevet av Kristen Jensens familie og flere husmannsfamilier. Kristen f. 1809, drev bruket sitt sammen med kona Maren Christina Olsdatter f. 1816. Etter ekteskapsinngåelsen i 1840 fikk paret barna; Ole Andreas f. 1841, Jensine f. ca. 1842, Bergithe f. 1844, Johan Peter f. 1846, Maria f. 1849, Jens Kristian f. 1851, Hanna Fredrikke f. 1853, Kristen Andreas f. 1855 og Markus f. 1857. I 1865 bodde barna fremdeles hjemme hos foreldrene, hvor de blant annet bidro med hjelp til gårdsdrifta og husstell. Blant husmennene i 1865 finner vi Kristian Isaksen og kona Lise Olsdatter, som sammen med sine fem barn livnærte seg som strandsittere med fire sauer. På Ingeborgnes finner vi strandsitterne Kornelius Larsen, kona Oline Henriksdatter og deres sønn Hans. Folketellinga for 1865 opplyser i tillegg om at det var bosatt 15 ”lapper og finder” på Hellandsommerseth. Disse livnærte seg av en kombinasjon av gårdsbruk og reindrift. Blant annet hadde Nils Andersen f. ca 1825, 200 reinsdyr.

1870-tallet

I 1875 foregikk drifta på Helland omtrent som før. Den viktigste forskjellen var at Kristen Jensen og Maren Olsdatter nå forpaktet og bygslet bort omtrent 2/3 av gården. Vi finner også, som tidligere nevnt, at plassen nå bød på langt flere inntekts-givende muligheter. Framveksten av kapitalhusholdninger dannet i sin tur grunnlaget for etableringa av landhandelen på Helland. I 1875 ble den drevet av Johan Andreas Jensen, Kristen og Marens sønn. I tillegg til å være handelsmann forpaktet han, sammen med kona Ida Lovise Bertelsen f. 1849, en part av farens gård. Her holdt de 1 hest, 3 kyr, 8 sauer, 1 gris og 3 reinsdyr. Ole Kristensen f. 1838, og kona Anne Olsdatter f. 1835, var nå de eneste leilendingene under Kristen. Familien livnærte seg og de to barna gjennom fiske og et lite husdyrhold, som besto av 1 ku, 8 sauer og 1 gris. De dyrket i tillegg korn og poteter. De tre husmannsfamiliene på Helland vestre, som ti år tidligere hadde livnært seg av reindrift og gårdsdrift, hadde nå hovedsakelig lagt reindrifta bak seg. Skogdrifta, fiske og et lite husdyrhold sørget nå i stedet for at disse familiene hadde mat på bordet.

Nye krefter overtar

Mot slutten av 1870-tallet trappet Kristen Jensen gradvis ned egne bidrag på gården. I stedet fikk sønnene Kristen A. Jensen og Markus Jensen Helland stadig mer ansvar for drifta av Helland vestre og Lotsvik i Grunnfjorden. 14. februar 1880 ble derfor Helland vestre, lnr. 206 og 207 Lotsvik og lnr 229 Helland østre solgt til sønnene for 4000,- kr.

Fire år etter overtakelsen, 15. januar 1884, ble lnr. 230, 231a og 231b sammenført etter en skrivelse fra fogden i Salten. De tre brukene fikk heretter nytt gårds- og bruksnummer; gnr. 259, bnr. 1 Helland, vestre. Året etter skylddelinga ble fogdens avgjørelse påklaget. 28. oktober 1885 ble det så tinglyst at handelsmann Jens Nilsen var eiendomsberettiget til det tidligere lnr. 231a og 231b. Markus og Kristen Jensen valgte da å selge hele bnr. 1 til handelsmannen for 4500,- kr. Salget ble gjennomført 28. april 1885.

1900-tallet

Jens Nilsen satt som eier av Helland vestre fram til 20. november 1900 da Bernhard Hansen f. 1863, kjøpte gården for 4500,- kr. Skjøtet, som ble undertegnet samme dato, ble oppført i Bernhards umyndige barns navn; Peder Hansen, Andor Hansen og Johan Hansen. Sammen med kona Inga Pedersdatter f. 1865, hadde familien flyttet til Tysfjord fra Bodin i Salten. Ved folketellinga i 1900 blir det opplyst at familien var bosatt i ei drengestuebygning på Helland, hvor de livnærte seg av gårdsdrift og fiske. På gården bodde også innerstene Kristoffer Pedersen f. 1970, og Karen Pedersdatter f. 1862. Kristoffer livnærte seg ved å fiske, både på egenhånd og sammen med Bernhard Hansen.

Husmennene

I 1900 lå det, i tillegg til hovedbruket, fem husmannsplasser under Helland vestre. Husmennene blir opplyst å være; 1) Henrik Korneliussen f. 1861 og kona Marie Stennesdatter f. 1846, som flyttet til gården fra Hamarøy. Familien drev trolig husmannnsplassen på Ingeborgnes. 2) Hans Korneliussen f. 1863 og kona Antonette Larsdatter f. 1861, fra Ofoten. 3) Johannes Olsen f. 1868 og kona Eline Olsdatter f. 1875, fra Jordal. 4) Ole Lie f. 1864, og kona Anna Andreasdatter f. 1864, hvor han kom fra Stryn i Nordfjord og hun fra Hamarøy. 5) Ole Holm f. 1834, og kona Ingeborg Olsdatter f. 1850, som var tilflyttere fra Dovre. En husmannsplass var en ikke-matrikulert eller skyldsatt del av gården. Ut fra folketellingene lar det seg derfor vanskelig bestemme hvor på Helland familiene var bosatt.

Husmannsepoken på Helland vestre strakte seg fram til 1910, da den nådde sitt maksimum. Folketellinga dette året beretter at det var bosatt 8 husmannsfamilier på gården med i alt 34 beboere. Syssel-settinga på plassen besto hovedsakelig av fiske og et lite jordbruk, men vi finner også innslag av ferskvarehandel og arbeid i feltspattgruva på Drag.

Gården deles

26. mars 1909 mottok Hammond J. Hansen fra Drag auksjonsskjøte på Helland vestre for 2725,- kr. Dette medførte starten på oppsplittinga av det tidligere 4 mark og 34 øre store bruket. Gjennom de neste førti årene ble bnr. 1 stadig skylddelt til fordel for nye og mindre eiendommer. Den urbaniserende tendensen omdannet Helland vestre fra et gårdsbruk til ei bygd.

Bruksdelinger av bnr. 1 i perioden 1911-1950:

  • Bnr. 2 Solheim – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 20. mai 1911.
  • Bnr. 3 Myrvold – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 20. mai 1911.
  • Bnr. 4 Haugli – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 14. oktober 1911.
  • Bnr. 5 Skogli – skilt ut med 0,08 mark i skyld, 14. oktober 1911.
  • Bnr. 6 Elvemo – skilt ut med 0,08 mark i skyld, 14. oktober 1911.
  • Bnr. 7 Lyngmo – skilt ut med 0,05 mark i skyld, 13. august 1913.
  • Bnr. 8 Furulund – skilt ut med 0,09 mark i skyld, 4. oktober 1913.
  • Bnr. 9 Myrvang – skilt ut med 0,25 mark i skyld, 11. juni 1918.
  • Bnr. 10 Utheim – skilt ut med 0,10 mark i skyld, 11. juni 1918.
  • Bnr. 11 Sørås – skilt ut med 0,20 mark i skyld, 23. september 1920.
  • Bnr. 12 Vindheim – skilt ut med 0,30 mark i skyld, 27. juni 1921.
  • Bnr. 13 Fredheim – skilt ut med 0,06 mark i skyld, 27. juni 1921.
  • Bnr. 14 Skoglibakken – skilt ut med 0,0.04 mark i skyld, 27. juni 1921.
  • Bnr. 15 Solli – skilt ut med 0,25 mark i skyld, 15. oktober 1928.
  • Bnr. 16 Tverrvoll – skilt ut med 0,10 mark i skyld, 27. mai 1926.
  • Bnr. 17 Weiland skilt ut med 0,10 mark i skyld, 11. oktober 1930.
  • Bnr. 19 Øverland – skilt ut med 0,08 mark i skyld, 31. desember 1930.
  • Bnr. 21 Sjøvoll – skilt ut med 0,12 mark i skyld, 27. juni 1932.
  • Bnr. 22 Sletten – skilt ut med 0,05 mark i skyld, 23. september 1932.
  • Bnr. 23 Bruvoll – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 24 Veiland 2 – skilt ut med 0,02 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 25 Bakketun – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 26 Myrtun – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 27 Nordbø – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 28 Sørtun – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 29 Bakkebø – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 30 Nertun – skilt ut med 0,07 mark i skyld, 29. mai 1936.
  • Bnr. 31 Solhaug – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 7. juni 1938.
  • Bnr. 32 Nordvoll – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 7. juni 1938.
  • Bnr. 33 Nylund – skilt ut med 0,05 mark i skyld, 26. mai 1939.
  • Bnr. 34 Søskenheimen – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 17. juni 1939.
  • Bnr. 35 Øvermo – skilt ut med 0,02 mark i skyld, 24. juli 1939.
  • Bnr. 37 Kveldsol – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 38 Bjørkmo – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 39 Skumring – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 40 Fiskerheimen – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 41 Mittun – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 42 Lyngmo 2 – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 43 Nymo – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 44 Rydland – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 2. august 1941.
  • Bnr. 45 Øvermo 2 – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 16. juli 1942.
  • Bnr. 46 Skogtun – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 16. juli 1942.
  • Bnr. 47 Lybakk – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 16. juli 1942.
  • Bnr. 48 Øverland 2 – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 16. juli 1942.
  • Bnr. 49 Nattmålskogen – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 22. august 1942.
  • Bnr. 50 Kvilheim – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 12. august 1942.
  • Bnr. 51 Vesleheimen – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 17. august 1942.
  • Bnr. 52 Skogstad – skilt ut med 0,16 mark i skyld, 21. juni 1943.
  • Bnr. 53 Bjørkvik – skilt ut med 0,15 mark i skyld, 19. juli 1943.
  • Bnr. 63 Gunnarbo – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 1943.
  • Bnr. 64 Furubakk – skilt ut med 0,03 mark i skyld, 1947.
  • Bnr. 65 Øvermo – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 1947.
  • Bnr. 69 Bakkejord – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 1948.
  • Bnr. 70 Einhaugen – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 1948.
  • Bnr. 74 Nyhagen – skilt ut med 0,01 mark i skyld, 1950.

Etableringa av bygda

Fra 1911 til 1950 utviklet Helland vestre seg fra å være en storgård til å bli ei bygd. I løpet av de 40 årene gikk gnr. 259 fra å bestå av ett bruk til 74 separate eiendommer. Den økte folketettheten på Helland hang sammen med flere samtidige utviklingstrekk. Både fraflyttinga fra de indre fjordene, befolkningsøkning og framveksten av ny næringsvirksomhet på Drag må i så måte sees som viktige. Folkeveksten førte med seg behovet for ny kirkegård. I 1948 ble derfor bnr. 70 Einhaugen etablert som kirkegård.

Selv om antallet husstander hadde økt jevnt og trutt mellom 1911 og 1950, skulle den fremtidige veksten gå i bølgedaler. Mellom 1960 og 1970 ble det eksempelvis bare etablert sju nye eiendommer på Helland vestre. Mellom 1970 og 1990 opplevde man igjen fornyet byggeiver, hvor det til sammen ble skilt ut 60 bruksnummer. I denne ekspansive byggefasen ble også Helland kirke reist. Kirka sto ferdig i 1972.

Siden starten av 1990-tallet har man opplevd at antallet bruksdelinger har stagnert på Helland. Dette har hatt sammenheng med at den demografiske utviklinga lokalt og i kommunen har redusert behovet for nyetablering av eiendommer. Etter siste bruksdeling i 1995 besto Helland vestre av i alt 157 bruksnummer.

SLEKTSHISTORIE FOR HELLAND OG HELLANDSBERG (GNR. 58 OG 259)

Av Finn Rønnebu


1. Peter Erichsen g. 1715 m. ”det quindfolk han har besovet” Berit Polsdtr (Helland)


2. Olluf Ellefsen ca. 1690 – 1734 (Kjøpsvik 6) g. 1717 m. ”den gamle quinde” Eli Olsdtr - 1734


3. Niels Pedersen og Ane Olsdtr – d. 1764


1. Ole 1738 (Straumsnes 5)


Trolig samme par som Drag 2


4. Gunder Olsen ca.1709 – 1744 g.m. Katrine Hansdtr (+6)


1. Ane Kathrine 1742


Paret hadde minst 3 barn før Kathrine


5. enkemann Nils Gundersen – 1751 (”bepasset fra Laschestad” ) g. 1746 m. Ingbor Ononsdtr - d. 1764 ? (+ Indre Kjær 1)


6. enkemannen David Størchersen (Rødøe) g. 1746 m. enken Katrine Hansdtr (+ 4)


7. Nils Poulsen ca. 1715- juli 1784 g. ca. 1754 m. Karen Erlandsdtr ca. 1737/39 - mai 1790 (trolig Ness 2)


1. Erland 16/9 1754 (13) 2. Pouvel 23/2 1761 (Storå 10) 3. Ane 4/1 1766- 30/3 1772


8. Peder Olsen ca. 1718 - 1758 g. ca. 1755 m. Rebecca Throensdtr ca. 1730- 9/7 1758


1. Gunder 12/9 1755-1758 2. Throen 27/9 1757- 1760.


Peder, kona Rebekka og sønnen Gunder dør i 1758, bare Rebekkas dødsdato finner vi i kildene. Dødsårsaken er trolig en ulykke. To år senere dør det yngste barnet Throen.


9. Anders Olsen ca.1727* (1714) - 1769 g. ca. 1755 m. Karen Sørensdtr ca. 1721- juli1799 (+11) *


1. Cornelius 16/12 1755 (Helmofjord 18) 2. Ole 19/5 1757 (15) 3. Peder 1758 - dså


En Anders Olsen fra Helland blir konfirmert 17 år gml i 1744. En Anders Olsen fra Helland blir jordfestet i 1769, 56 år gml. Trolig samme person, men jeg tror alder oppgitt ved jordfestelse er feil. * Dette er trolig den samme Karen som også var gift på Skogvold 6.


10. Sivert Hansen ca. 1727- mai 1801 (Forså 1) g. m Maren Andersdtr ca. 1737- juli 1792 (Hamarøy, foreldre: Anders Pedersen og Ingeborg Hansdtr)


1. Hans Finnegaard ca. 1757 (14) 2. Anders 1759 - 1772 3. Ole Humble 1761-dså 4. Nils Winther 9/4 1762- 1766 5. Dorthe Sophia Vinther 20/5 1764 (16) 6. Guttebarn 1766-dså 7. Hartvig 10/12 1768 8. Et guttebarn 1770-dså 9. Hardovika Andrea 11/12 1772 (Kjøpsnes/Kjøpsvik 20)

.


11. Peder Pedersen ca. 1747- dec 1792 g. 15/11 1773 m. Karen Sørensdtr 1721 - (+9)


12. Lars Arentsen ca.1716 - apr 1794 g. a) m. Ane Andersdtr - d.ca.1770


1. Solvie 10/9 1753 (Helmofjord 16 + trolig Tørnes 5 ) 2. Clemet 3/5 1756 3. Arent 23/9 1758 (Hulløy 13) 4. Anders 26/2 1761 (Hulløy 14) 5. en dødfødt jente 1764 6. Ole 13/5 1765- 1768 7. Ingebor 5/7 1767 (hos broren på Hulløya i 1801)


g.b 19/9 1774 m. Gertrud Gullicsdtr ca. 1748 jan 1829(Undereide 8 + 18 )


1. Gullic 30/3 1775 (Storå 9) 2. Elen 5/11 1776 – jan 1779 3. Berit 14/2 1779-juli 1779

4. Jacob 8/4 1780 5. Niels 28/11 1782 (Hulløy 22) 6. Edias Andreas 4/4 1786 (Hulløya 23) 7. Caren Maria 28/5 1788 (gift 15/9 1806 m. enkemann Aanet Nielsen, Røtangen)


13. Erland Nielsen 1754 - 18 (7) g.12/11 1780 m. Lucia Andersdtr ca. 1758/61- mai 1802 (trolig Klubbvik 5)


1. Ane ca. 1780 (Indre Kjær 7 + Råna 7) 2. Karen Kristine 11/10 1781 3. Ingebor Maria 14/9 1783 (19) 4. NN 5. Niels 11/8 1787- apr 1789 6. Niels 23/7 1789 7. Arent /Aanet 29/9 1792- nov 1802 8.Inger 28/10 1794-dså 9. Ole 19/1 1796 – mai 1798


14. Hans Sivertsen (10) g. a) m. Kirsten Pedersdtr – df 1804


1. Sivert 8/9 1788 2. Maren Maria 13/2 1795


g.b) 24/10 1804 m. Elen Jacobsdtr (Bogen/Leiknes 22 + Sildvåg 8)


5. Kirsten Maria 4/2 1805


15. Ole Andersen ca. 1760 – 9/3 1846 (9) g. 28/11 1793 m. Inger Casparsdtr * ca. 1766 - april 1803


1. Anders 12/5 1794 (23) 2. Caspar ca. 1796 3. Peder 21/6 1800 4. Inger Maria 18/4 1803


* Sjøl om vi ikke har eksakt dødsdato på Inger, er det vel liten tvil om at det dreier seg om barselsdød.


g.b) 24/10 1804 m. Mette Sophia Jacobsdtr 1/1 1782 – 10/3 1866 (Bogen/Leknes 22)


1. NN 2. Johannes 17/10 1806 (21) 3. Caren Maria 10/8 1809 (Sørfjorden 4) 4. Aleth 1813 (Sørfjorden 10) 5. Mette Sophie 23/7 1816 (Haukøy 14)


16. Ole Isaacsen (f. Hamarøy) g. 8/10 1794 m. Dorthe Sophia Sivertsdr (10)


17. Thore Larsen (Helland) g. 9/8 1796 m. Inger Christensdtr 1772 - (Hulløy 10)


18. Nils Andersen ca. 1755 - 22/12 1822 (Steigen) g. 6/9 1795 m. Gjertrud Gullicsdtr ca.1748 – jan 1829 (Undereide 8 + 12)


1. Lava/ Sara Kirstina 19/6 1796 (22)


19. Jacob Gullicsen * ca. 1782 10/7 1841 g. 25/10 1804 m. Ingbor Erlandsdtr 14/9 1783 – 6/4 1857 (13)


1. Kirsten 12/2 1806 2. Ellen Lucia 2/3 1816 3. Guttebarn 1819 - dså


* Jacob oppholdt seg ved giftemålet på Lysvold, og han kan i teorien være bror til Solvie Gullichsdtr (se Lysvold 5) .En annen mulig Jacob Gullicsen er født i Tømmervik i 1789, se familie 2 der.


20 Ole Nielsen g. m. Maren Maria Torbersdtr *


1. jente 1820 – dså 2. Gilles 23/3 1822 (Grunnvoll 8) 3. gutt 1825 – dså 4. Mette Sophie 3/12 1830


* Det er en sannsynlig sammenheng til Sildvåg 4. Paret hadde trolig 2 barn til


21. Johannes Olsen 17/10 1806- 3/1 1894 (15) g. 6/10 1833 m. Margrethe Pedersdtr 21/4 1808 - 16/1 1894 (Grunnvoll 8)


1. Jente 1835 – dså 2. Mette Sophie 23/9 1838 – 5/6 1839 3. Ole Andreas 5/5 1840 (35)

4. Methe Sophia 22/2 1843 (Hulløy 70 + Sørfjorden 11) 5. Bereth Maria 1845 (Tørnes 37) 6. Johanna Margrethe 9/6 1852


22. Lars Hansen ca. 1795 – 26/5 1871 (Drag 9 + Tørnes 23) g. 8/8 1824 m. Sara Nielsdtr 19/6 1796(18)


1. Cornelius 20/3 1822 (25) 2. Elen Maria 1826 – 16/12 1871 * 3. df gutt 1827 4. Gjertine Marie 7/1 1832 (gift 19/12 1861 m. Ingebrekt Angel Thomasen fra Øksnes) 5. Jente 1839 - dså


* Se kommentar under 44


23. Anders Olsen 12/5 1794 – 11/11 1874 (15) g. 14/10 1846 m. Anne Lisabeth Josefsdtr 1820 - (Sørfjord 4)


1. Ole 5/10 1847 (34) 2. Joseph Mathias 12/7 1853 – 20/5 1872


24. Christopher Andreas Jensen ca. 1807 - febr. 1851 (Tømmervik 4) g. 5/10 1834 m. Marta Marie Jensdtr 1816 - (Drag 12 + Indre Kjær 17)


1. Gutt 1835 – dså 2. Jacob Elias 25/4 1836 (Drag 21) 3. Gutt 1837 – dså 4. Petronelle 15/1 1839 (da bodde fam i Tømmervik) 5. Anne Marie ca. 1840 (Indre Kjær 18)

4. Kristopher Martin 23/7 1847 5. Ingeborg Maria Hansine 9/4 1850


Familien flyttet mye mellom Helland og Tømmervik


25. Cornelius (Cornelles) Larsen 20/3 1822 - 9/6 1882 (22) g. 23/10 1854 m. Oline Meyer Henriksdtr ca. 1829 – 23/8 1911 ( Håkenset, far: Henrik Haagensen)


1. Ovidia Karoline 20/3 1854 * 2. Lars Peder 1856 – dså 3. Henrik Kristian 17/6 1857 (38)

4. Lars Lauritz 17/7 1859 – dså 5. Nils Andreas 2/3 1861 6. Hans Berg 8/12 1864 (49)

7. Johanna Kristine 4/9 1868 8. Jensine Gjertine 5/2 1871 – dså 9. Dorthea Marie 5/2 1871 - dså


Ovidia blir mor til Peroline Serine Kristine 5/3 1878, far Peder Knutsen, og til Emilie Kristine 5/11 1880, far Peter Andreas Paulsen.


26. Johannes Severin Johannesen 1827 - (Kjøpsnes/Kjøpsnes 21) g. 29/10 1855 m. Bergitte Pauline Olsdtr ca. 1829 – ukjent då (Stensos i Hamarøy, far: Ole Josefsen)


1. Anne Johanna 19/9 1853 – dså 2. Ole Magnus 1857 – dså 3. Ole Andreas Ingemann 5/7 1858 – 22/7 1860 4. Johan Berg 20/3 1864 (Tørnes 42) 5. Jensine Amalie 17/7 1868 (Tørnes 41)


.27. Kristen Jensen 11/2 1809 – 20/6 1880 ( Straumen 12) g. 28/9 1940 m. Maren Chirstina Olsdtr 2/3 1816 – 5/9 1883 (Dypfest,foreldre : Ole Jensen og Anne R. Ling Pflueg)


1. Ole Andreas 9/4 1841 (29) 2. Jensine ca. 1842 (33) 3. Bergithe 14/9 1844 (32)

4. Johan Peter 16/10 1846 (31) 5. Maria 27/2 1849 6. Jens Kristian 28/3 1851

7. Hanna Fredrikke 30/5 1853 8. Kristen Andreas 21/5 1855 (39) 9. Markus 12/10 1857 (46)


28. Kristian Isaksen ca.1820 - 26/4 1879 g. m. Lise / Elisabeth Olsdtr ca.1820 – 8/6 1889 (Dypfest i Lødingen)


1. Jens Fredrik 5/11 1846 (30) 2. Anne Rebekka 6/5 1849 3. Lydia Christine 5/11 1851- dså 4. Lydia Kristine 1/4 1853 5. Ovidia Bergithe 1/5 1856 6. Josefine Gurine 16/5 1858

7. Hans Jørgen 11/2 1860 ( 48 + Drag 32) 8. Johan Levion Anton 21/6 1864


Familien bor på Reiben, kalt Moen i 1875, trolig under Drag


29. Ole Andreas Kristensen 9/1 1841 – 10/3 1887 (27) g. 7/10 1867 m. Anne Olsdtr ca. 1835 - (Øksnes i Lød, far Ole Axelsen)


1. Petrine Kristine Høyberg 26/1 1870 2. Simon Kristian 16/10 1872


30. Jens Kristiansen 1846 - (28) g. 20/9 1874 m. Pauline Laurentse Jacobine Schønning * 7/3 1846 – ( Leding i Steigen pr.gj, far. John Schønning )


1. Olga Julie Petra 22/1 1875 – 13/1 1881


Pauline har fra tidligere datteren Kristoffa Abelsdtr f. 1871


31. Johan Peder Jensen * 1846 - (27) g. m. Ida Lovise Bertelsen 1849 – (Tr.heim)


1. Ingeborg Mathilde 11/8 1874 2. Kristen Andreas 25/1 1876 3. Agnes Emilia 14/5 1877 4. Johan Ludvik 30/9 1878 – df 1900 5. Alf Arthur 2/1 1880 6. Signe Josefine 8/5 1881 7. Karl Ingvart 18/7 1884


* Merkelig nok tar han farens etternavn, Jensen. Det naturlige ville vært Kristensen. Signe vokser hos familie 67 på Hulløya. Se videre der.


32. Peder Kristian Beyer Larsen ca.1841 – 12/4 1918 (Rørvik 12) g. a) 7/5 1866 m. Bergitte Kristensdtr 14/9 1844 – 6/5 1888 (27)


1. Lovise Emilie 26/9 1868 2. Kristen Martin 11/7 1871 – 23/1 1873 3. Kristofa Matilde 11/6 1873 (47) 4. Joakime Benedikte 24/6 1875 (45) 5. Lovise Emilie 13/5 1877 – 4/6 1919 6. Ingeborg Ovidia 12/3 1879 – df 1900 7. Konrad Peder Berg 16/1 1882 – 3/9 1890

8. Inger Marie Lind 21/7 1884 – df 1900 9. Bergitte Ingeborg Marie 27/6 1887 – dså


g.b 28/7 1893 m. Anna Dorthes Kaspersdtr 1844 – 29/11 1925 (Hamnøy, far: Kasper Jacobsen)


33. Peder Olai Kristensen 22/6 1836 - 6/5 1881 (Losvik 11) g. 12/11 1862 m. Jensine Kristensdtr ca. 1832 – 18/4 1899 (27)


1. Hans Anton Møller 30/9 1863 (47) 2. Karl Martin 12/5 1865 (42) 3. Maren Sofie 30/1 1867 – dså 4. Agnes Margrethe 24/1 1868 (48) 5. Kristoffer 2/5 1870 (43) 6. Jens Kristian 4/6 1872 (41) 7. Julie Anne Petrine 6/2 1875 (52) 8. Alvilde Indianna 10/9 1878 – df 1900


34. Ole Andersen 1847 - 29/11 1919 (23) g ca. 1870 m. Jensine Petrikke Hansdtr 1848 – 22/7 1920 (Husjord i Lød, far: Hans Jacobsen)


1. Hansine Bergithe 7/6 1870 – dså 2. Magnus Johan Eberg 14/2 1872 - 23/9 1948 3. Anton Peder Agemann 24/1 1874 (45) 4. Kaspara Indianna 20/3 1876 (46) 5. Mathilde Alette 22/4 1878 – df 1900 6. Oluf 23/6 1880 – 2711 1903 7. Helmine 1883 8. Hans Berg 26/12 1886 (61)


Magnus seg i 1911 med Anne Elisabeth Kristine Andreassen (54)

Oluf Ble far til Birger Karelius Rolf 2/5 1901- dså . Mor Hilda Hansdtr. ( Forså 17).

Helmine fikk sønnen Martin Georg 1/6 1901. Faren er Olaf Hansen fra Tranøy i Senja. Hun får datteren Sundveig Olea 11/9 1913- Far var Lars Nilsen (Hulløya 57).


35. Ole Andreas Johannessen 5/5 1840 - 28/8 1915 (21) g. 31/10 1867 m. Marie Margrethe Kristensdtr 1836 – 28/8 1915 (Tjårnes 6)


1. Mette 6/4 1868 - 18/3 1938 2. Kristen Peder Ingemann 24/3 1870 – dså 3. Johannes Martin 29/5 1871 4. Anne Elisabeth Kirstine 15/5 1874 (Storå 35) 5. Oleanna Margrethe 19/7 1876 – 20/7 1881 6. Hans Albert 10/8 1879 (53)


Mette fikk sønnen Ottar Marcelius 7/8 1893 – 24/12 1976. Far er Bjørn Rist.


36. Ole Finne Mikkelsen (Guovek) 8/9 1824 - (foreldre: Mikkel Pedersen og Inger Andersdtr, se Helmofjorden 53 og 76) g. m. Siri Larsdtr ca. 1828- (Hamarøy)


1. Inger 5/9 1857 – 24/12 1869 2. Marie 20/9 1860 3. Peder 2/8 1863 4. Elen 7/5 1867 – (Haukøy 27) 5. Marie 1868 6. Gerhard Severin 14/8 1872


Paret bor i Hellandsmark


37. Nils Andersen ca. 1805 - (Jockmokk i S) g. m. Synnes Larsdtr ca. 1824 - (Lød)


1. Ane 1851 (Hulløy 45) 2. Bolette 5/9 1853 – 17/9 1941 3. Marie 15/3 1857 4. Peder 25/7 1860 (trolig Hulløya 56) 5. Gunnhild 16/4 1864 ( Hulløya 38 + Bugta 8) 6. Katrine 2/2 1867 (Haukøy 26)


Gunnhild fikk datteren Marie Sofie 16/5 1900 – 13/4 1923 . Far er en ”Bager” Estensen, da i Kjøpsvik.


38. Henrik Kristian Korneliussen 1857 – 1/5 1940 (25) g. 18/6 1880 m. Marie Steffensdtr 1857 - 9/1 1922 (Buksnes, Hamarøy i 1900-tellinga)


1. Sara Leonora Lovise 15/9 1880 (Korsnes 10) 2. Karen Nikoline Hansine 1883 (Tjårnes 21) 3. Anne Josefine 20/4 1886 (Drag 33)


39. Kristen Andreas Kristensen/Jensen 1855 – 17/5 1913 (27) g. 22/5 1886 m. Ingeborg Anna Olsdtr 30/5 1860 – 26/4 1944 ( Hultvik i Lødingen, far: Ole Olsen)


1. Ludvik Martin 2/6 1886 (56) 2. Ole Andreas 17/3 1888 – 3/8 1889 3. Ole Andreas Sverre 15/9 1890 (60) 4. Magdalene Oline 6/4 1892 5. Karl Mareli Angell 27/9 1894 (67) 6. Aslaug Kristine 16/2 1897 7. Jens Bernhard 26/3 1899 8. Einar Sigvald Olai 1/6 1901 9. Johan Peder 7/1 1905 – 8/9 1906


Karl giftet seg i 1924 med Gudrun Bergitte Olsen (53)

Einar ble far til Arvid Karsten 16/10 1931, mor: Otilie Lie (40). Også far til datteren Randi 30/9 1933, mor : Asbjørg Elvemo (45)


40. Ole Krisoffersen Lid/Lie 1855 - 23/1 1936 (Stryn i Nordfjord, foreldre: Kristoffer Kristoffersen Langve og Brita Korneliusdtr Ytre- Eide) g. 29/12 1890 m. Anna Kornelia Andreasdtr ca. 1866 – 22/12 1911 (Kalvåg i Hamarøy, far: Andreas Jacobsen)


1. Pernille Amalie 16/5 1890 – dså 2. Anne Hendriette Ellingsen (sic) 19/6 1891 – 1/5 1900

3. Konstance Birgitte Marie 29/9 1893 (Drag 38) 4. Konrad Magnus Arthur 24/1 1896 (63) 5. Magnus Ingemann Sigvart 28/4 1898 (Drag 44) 6.Otilie Agerda Amalie 24/3 1901 – 9/3 1989 7. Albert Birger Kristian 16/4 1903 8. Eline Petrine 5/3 1906 – 2/9 1925 9. Elise Olea 11/6 1909 - 19/12 1919


g. b) 3/10 1914 m. Inga Bertine Hansen 4/6 1880 – 20/10 1968 (Hamarøy, far: Hans Nikolaisen)


Othelie fikk Alvhild Marie 25/5 1923 (Drag 71), far. Marthin Hvidsten (1897) Mosjøen. Hun får Arvid Karsten 16/10 1931, far: Einar Kristensen (39).


41. Jens Kristian Pedersen ca. 1872- (33) g. 9/1 1894 m. Konstantine/Konstance Josefine Charlotte Simonsen 1872 - (Ofoten, Lød, far: Simen Jacobsen)


1. Rudolf 1893 2. Sandra Magdalene 13/5 1895 (Grunnfjorden 27) 3. Agnes Gunhild 8/3 1897 4. Jensine Bergitte 5/4 1899 (Tjårnes 26) 5. Elisa Margrethe 15/5 1901 6. Kaspara Julianne 18/1 1904 7. Dagny Kristine Joakime 25/3 1906 8. Klara Josefine 26/7 1909 9. Meier Arnoldus Kristian 4/11 1910 (Hulløy 102)


Familien flyttet til Tømmervik etter århundreskiftet og bodde også på Hulløya. Klara giftet seg i 1938 med Arne Nikolai Jensen (1909)fra Hadsel.


42. Karl Martin Pedersen 22/5 1865 – 1943 (33) g. 20/4 1897 m. Oluffa Marie Eriksdtr 28/11 1874 - 1/6 1967 (Trondenes ,konf. Kabelvåg, far: Erik Andersen)


1. Harald Konrad 11/9 1896 2. Einar Amandus 20/5 1898 – 14/9 1912 3. Hans Kristian 5/10 1903 (Drag 54) 4. Marie Charlotte 9/5 1906 * 5. Signe 20/5 1908 – 29/3 1909 6. Signe Birgitte 21/6 1910 – 9/7 1989 ** 7. Elida Amanda 9/4 1913 (Drag 49)


Maria ble mor til Einar Amandus 2/6 1926. Far: Gustav Johansen (1902), Finnsnes. Signe giftet seg i 1929 med Alfred Langmo, (Drag 35B)


43. Kristoffer Pedersen 2/5 1870 - (33) g. 2/7 1897 m. Karen Marie Pedersen 14/7 1862 (Bergen/Lindås, far: Joachim Petersen)


44. Peder Kristian Larsen 7/7 1862 * - 23/11 1915 g. 5/7 1897 m. Henriette Kristine Abelsdtr 1881- (Drag 22)


1. Peder Berg 17/1 1890 –dså 2. Emil Hagbart 5/10 1897 (Drag 45) 3. Indianna Kristine Alette 25/3 1899 4. Eline Lovise 14/9 1902 5. Sandrup Andreas 11/4 1906 (Drag 55) 6. Lucie Marie 11/4 1911 (Drag 46) 7. Anny Josefine 2/9 1913 8. Paula Helmine 24/5 1916 (Ytre Kjær 35)


* Peders foreldre er ”gift mand” Lars Larsen (1827 – 1884), Hellandssommerset. Mor er Elen Larsdtr, se 22. Anny Josefine fikk sønnen Emil Karl Joakim, far: Julius Pedersen Myklebostad, Ofoten.


45. Anton Peder Agermann Olsen 1874 – 28/4 1941 (34) g. 15/7 1897 m. Joakime Bendikte Pedersdtr 1875 – 15/8 1950 (32)


1. Konrad Peder Berg 14/2 1897 2. Bergitte Marie 22/7 1899 – 11/4 1987 3. Ovidie Josefine 21/1 1903 (64) 4. Halfdan Kristian Marius 18/5 1905 (Ness 22) 5. Oluf Johan 27/7 1907 (72) 6. Peder Birger 22/2 1910 7. Asbjørg Joakime 6/5 1913 8. Signe Kristine 7/7 1915


Bergitte giftet seg i 1924 med Jentoft Jørgensen (52) Asbjørg får Randi 3/10 1933, far: Einar Kristensen (39). Asbjørg giftet seg i 1948 med Otto Harr Eriksen (1915) fra Ankenes.


46. Markus Jensen 12/10 1857- 2/4 1922 (27) g. 30/5 1898 m. Kaspara Indianna Olsdtr 20/3 1876 - 22/9 1903 (34)


1. Maren Kristine Bergitte 23/9 1898 – 18/4 1899 2. Marie Bergitte 20/2 1900 - dså

3. Kristen Martin 10/5 1901 – 24/7 1902 4. Olea Jensine 10/5 1901 – 10/4 1902


47. Hans Anton Møller Pedersen 30/9 1863 – 30/5 1902 (33) g. 2/10 1899 m. Kristoffa Mathilde Pedersdtr 11/6 1873 - (32)

ingen barn pr. 1900


Hans Anton fikk sønnen Karl Anton 9/1 1890 – dså mor: Karen Anna Arntsdtr (1855)


48. Hans Jørgen Kristiansen 1868 – (28) g. 12/12 1892 m. Agnes Margrethe Pedersdtr 24/11 1868 - 28/2 1896 (33)


1. Josefine 1893

g.b) 6/12 1899 m. Oline Marie Olsdtr 1863 – 21/5 1925 (Forså 11)


1. Peder Angell Berger 25/3 1895 2. Egil Kristen 26/2 1901- dså 3. Margrethe Oluffa 26/2 1901 – dså 4. Jenny 30/6 1904 - dså 4. Kamilla Eline 26/3 1906 5. Johan Ingolf 29/7 1908


Familien flyttet til Tømmervik ca. 1905. Kamilla ble mor til Odd Hans 20/4 1929. Far Jens Ellingsen (Drag 23). Kamilla flyttet senere til Furuflaten i Troms.


49. Hans Berg Kornelliussen 1864 – 9/2 1952 (25) g. ca. 1890 m. Antonette Karoline Larstdr 23/4 1864 – 7/4 1947 (Ofoten)


1. Olga Kornelia Nikoline 19/11 1891 (Hulløy 94) 2. Laura Konstance Helmine 19/6 1893 (Råna 21) 3. Kristine Elvine Leonore 10/5 1895 4. Hilmar Marselius August 11/4 1897 5. Jensine Martine Kristine 1/3 1899 – 19/4 1900 6. Ingvald Johan Anders 29/4 1901 7. Emilie Peroline Kristine 27/6 1903 – dså 8. Severin 14/7 1905 – 20/4 1906


Kristine fikk datteren Harda 1/11 1915. Far er Kristoffer Sørensen (Botn 42). Harda giftet seg i 1938 i Narvik med Claes Wilhelm Christianson (1/1 1913 – 3/1 1940 ) fra Kiruna i Sverige. Harda fødte sønnen Claes Wilhelm 5/3 1940.


50. Bernhard Hansen 1863- (Bodin) g. m. Inga Pedersdtr 1865- (Bodin)


1. Andor 1890 2. Johan 1892


Fam kom til Helland siste halvdel av 1890-tallet


51. Ole Olsen Holm ca. 1830 – 30/11 1914 (Lesja,Dovre, far: Ole Olsen) g. m Ingeborg Olsdtr 3/9 1849 - (Tjårnes 13)


1. Sivert Martin Bernhard 21/5 1884 – df 1900 2. Karen Marie 21/5 1884 – df 1900

3. Gerhard 9/5 1887 4. Olaf Bernhard 8/9 1892 – 3/11 1975


Olaf fikk sønnen Reidar 11/3 1914. Mor: Agnes Kristoffersen (Drag 26).


52. Jørgen Kristian Iversen 1872 – 23/11 1923 (Drag 18) g. 21/11 1895 m. Julie Anna Petrine Pedersdtr 1875- (33)


1. Jentoft Pareli Angell 1/8 1896 – 19/11 1971 2. Karen Anna 2/3 1898 (61) 3. Magnus Ingvald 25/6 1900 – dså 4. Hans Kristian Møller 10/5 1902 – 20/3 1903 5. Jens Ingvald Martin 20/2 1907 ** 6. Joakim Kristian 25/8 1911 7. Alfhild 21/12 1915 - dså


Jentoft giftet seg i 1924 med Bergitte Antonsen (45). Jens blir far til sønnen Arnt Kornelius 16/1 1928 (74) . Mor Esther Hansen (1892)


53. Hans Abert Olsen 1879 - (35) g. m. Gerharda Andersdtr 22/12 1877 – 21/101965 (Ofoten)


1. Gudrun Olea Birgitte 6/5 1901 (67) 2. Olaf Martin 10/4 1904 (71) 3. Adolf Lind 9/11 1905 (66) 4. Johanna Margrethe 18/10 1909 - 1932


54. Andreas Edvard Kristensen 1838 – 24/11 1910 (Tjårnes 6) g. m Serine Pedersdtr ca. 1852 – 23/12 1923 (trolig 24/1 1852 og datter av Ingeborg Andersdtr og Peder Andersen, begge Hellemobotn)


1. Anne Elisabeth Kristine ca. 1883 2. Jensine Henriette 28/6 1885 3. Peder Bernhard 31/8 1887 4. Astrid Sofie 30/12 1896 - 8/2 1897


Anne gifter seg i 1912 med Magnus Olsen (34).


55. Johannes Olsen 1868 – 11/10 1921 (Forså 11) g. m Oline Olsen 1875 – 26/3 1922 (Jordal , Bergen?)


1. Marie Magdalene 19/1 1898 – 6/12 1902 2. Astrid Alvilde Karoline 6/9 1899 – 1/6 1917 3. Oluf Johan 4/3 1901 – 4/6 1902 3. Egil Kristian Sverre 5/7 1905 4. Johanna 17/5 1911 – 13/3 1919 Nancy Lovise 1/9 1913 – 15/1 1915


Familien tar slektsnavnet Vindheim i 1942


56. Ludvik Martin Kristensen 1886 – (39) g. 15/7 1911 m. Gurine Margrethe Hansen 1878 – (Straumen 10)


1. Leif Gunnar 31/12 1911 (65) 2. Kristen Idar 28/6 1913 * (68) 3. Fritz 13/4 1917 - dså


* Slektsnavnet Helland fra 1962.


57. Ole Martin Sofus Nilsen 1885 – 20/7 1966 (Hulløya 57) g. 28/9 1910 m. Charlotte Emma Mathilde Olsen 1889 – 2/11 1974 (Drag 30)


1. Olaf Birger 3/9 1915 (Drag 113) 2. Klara Sofie 13/10 1917 (Drag 53) Erling 21/11 1919 4. Johanna 16/4 1924 5. Johan 19/3 1926 (79)

Erling flyttet til Sverige under krigen, gift med Else


58. Kristen Nilsen 1892 – (Hulløy 57) g. 13/4 1916 m. Magnhild Kristoffersen 1896 – (Drag 26)


1. Kaare Kristoffer 16/9 1913 (75) 2. Nelly 1918 (Drag 58) 2. Karen Helmine Magdalene 12/8 1920 (Drag 78) Magnar ca. 1922


59. Alv Jørgensen 1904 – (?) g. 1925 m. Wally Jensen 1903 – (Hulløy 59)


1. Erna Julie Jørgine 9/1 1926 2. Asbjørn Arvid 12/8 1927


60. Ole Kristensen 189028/2 1971(39) g. 1925 m. Elen Haukebø 1905 – (Harstad)


1. Idar Kristen 19/1 1926 2. Odd 22/3 1927 3. Margit Kaspara 16/10 1929 4. Ely Marie 19/8 1932


g. b) 25/9 1943 m. Sigvarda Elfrida Sofie Beyer 18/7 1907 – (Øksnes i Vesterålen, far: Andreas Nilsen)


1. Bjørg Fredrikke 9/5 1942 2. Kirsten Ingeborg 21/2 1944 – 21/4 s.å 3. Sverre Otto 25/3 1945


Odd Oskar 22/3 1927 – (Helland 60) giftet seg i 1957 med Edny Kristiansen 25/12 1926 fra Sørfold. De fikk sønnen Thor Inge 18/4 1957.


61. Hans B. Olsen 1888 – 15/11 1968 (34) g. 1924 m. Karen Jørgensen 1898 – 14/7 1991 (52)


1. Jens Ole Johan 8/11 1926 (80)


62. Hans Mathisen 16/11 1890 – 25/3 1972 (Torpelvatnet i Hamarøy, Mathias Hansen og Kristianna Petrine Kristiansen) g. 29/4 1915 m. Martha Pedersen 27/3 1894 – 5/7 1976 (Hulløya 49)


1.Torstein 3/4 1915 - 1986 2. Leidulf 16/5 1916 - dså 3. Harry 28/9 1917 – 2003 (Drag 85 B) 4. Jarl 20/8 1920 – 1989 5. Odd Edvard 17/1 1923 – 28/9 1994 6. Nelly 11/9 1926 - 2004 7. Selma 2/11 1927 8. Ingebjørg Helene Marian 16/8 1935


Familien bodde flere steder i Hamarøy og Tysfjorden før de slo seg ned på Helland i 1932.

Odd giftet seg i 1948 med Edna Barosen (1929) fra Gravdal. Paret til Horten. Torstein til Oslo, gift Edith Evensen (e.o), senere Magnor. Jarl til Kragerø, gift Ruth Eriksen. Nelly til Solefteå i Sverige, gift med Sigfrid (sic) Bylund. Selma til Dalby i Värmland i Sverige, gift med Karl Folke Åberg, Ingebjørg til Fauske, gift med Arvid Berg.


63. Konrad Magnus Lie 1896 – 2/4 1938 (40) g. 14/11 1925 m. Emma Iversen 1897 – 1981 (Drag 27)


64. Bernhard Nilsen 1903 – (Forså 14) g. 28/7 1928 m. Ovidia Antonsen 1903 – (45)


1. Lovise Petra Amanda 16/1 1929 – 4/10 1997 2. Asbjørn Johan 29/8 1930 3. Harald Jan 5/11 1932 4. Bergljot Ovidia 25/4 1937 5. Konrad Ingvald Kristoffer 17/9 1942 6. Hilfrid Annie 18/4 1945


Lovise fikk sønnen Gunnar Johannes 29/6 1949.


65. Leif Kristensen Helland 31/12 1911 – 24/8 1989 (56) g. 16/6 1932 m. Anna Krogstad 15/5 1911 – 20/7 1996 (Suldal, far: John Krogstad)


1. Lilly Gurine 23/6 1932 2. Åge Jan 16/8 1938 (Kjøpsvik 355) 3. Ada Lillian 13/2 1942 4. Synnøve Marion Olaug 8/5 1952


Synnøve giftet seg i 1973 med Bjørnar Blomquist (1949) fra Fauske. Ada til Trøndelag Lilly til Oslo.


66. Adolf Anthon Lind Hansen 1905 – (53) g. 24/6 1934 m. Absy Alise Lilli Kristiansen 22/4 1909 – (Hulløy 76)


1. Edla Annie 2/6 1931 2. Johanne Margrethe Anna 4/5 1933 3. Gunhild Hansine 18/7 1934 4. Unni Torbjørg 7/11 1936


Ella giftet seg i 1957 med Sven Olof Karlson (1934) fra Vesterås i Sverige. Johanne til Narvik. Gunnhild og Unni til Sverige.


67. Karl Kristensen 1894 – (39) g. a) 1924 m. Gudrun Olsen 1901 – (53)


g.b) 4/9 1937 m. Alda Johansen 2/6 1898 – (Gildeskål, Johan Blix Moritsen)


1. Almar Karl 12/12 1936 – dså 2. Laila Marie Kristensen 15/12 1937 3. Karin 14/7 1939


68. Kristen Idar Ludvigsen Helland 1913 – 9/6 1994 (56) g. 11/5 1935 m. Karla Pettersen 1915 – 27/6 1977 (Drag 25)


1. Liv Gerd 25/1 1937 (68) 2. Terje Johan Karl 7/6 1938 3. Åse Kristine Irene 21/9 1944 4. Thorstein Ludvig 20/12 1956


Terje giftet seg med Sissel Mikalsen (Kjøpsvik 170). Åse giftet seg i 1964 med Ernst Bordevik (Bogen 80)


69. Ingmar Johan Gustav Østensen 15/6 1899 – 13/1 1958 (Hammerfest) g. m Aslaug Marie Bødkter 20/9 1902- 19/1 1976 (Finneid i Fauske)


1. Sverre 2. Roald 3. Lillan 4. Aud 5. Olaug 6. Inger Kristianne 8/1 1928 (70)


Sverre til Larvik. Roald til Stavern. Lillan til Larvik. Aud Mo i Rana


70. Martinus Fenes 12/7 1909 – 22/5 1975 (Vestbygd i Lødingen, Marcelius og Gurine Andreassen Fenes) g. m Inger Kristianne Østensen 1928 (69)


1. Sturla 30/1 1953 (Drag 139) 2. Geir Magnus 13/11 1954 – 7/2 1994 3. Arnt Ivar 1956 19/8 4. Eva- Ruth 22/7 1958 (Kjøpsvik 403) 5. Yngve 14/1 1960 6. Laila 21/6 1962 7. Ingmar Gustav 18/1 1966


Inger til Mo i Rana i 1977. Arnt Ivar til Steigen. Yngve, Laila og Ingmar til Mo i Rana


71. Olaf Martin Olsen 1904 – 6/6 1963 (53) g.15/10 1939 m. Inga Kristine Pedersen 1909 – 30/1 1983 (Grunnvoll 28)


1. Gerd Harriet 10/9 1940 2. Karin Bodil 13/3 1942 (85) 3. Oddvar Martin 9/4 1945 (81) 4. Arild Paul Erik 8/11 1946 (90) 5. May – Lise 11/9 1948 (86 + 95)


Gerd Harriet fikk datteren Alise Anita Helene Høyem 29/12 1960, far: Harry Høyem (1943), Narvik. Gerd giftet seg i 1970 med Gunnar Egil Hansen (1926) fra Øksnes.


72. Oluf Antonsen Elvemo 1907 – 1/8 1986 (45) g. 1941 m. Dagmar Øien 22/4 1911 – (Narvik)


1. Aud Karin Ellida 2/10 1941 (88) 2. Jorun Helene 15/9 1943 3. Dag Oluf 25/6 1952


73. Edmund Johan Johansen 12/9 1919 – (Hamarøy, far: Edvard Johansen ) g. 1942 m.

Astrid Jensine Olea Jørgensen 24/8 1920 – ( far:Jens Kristensen ) .


1. Gunvor Elida 16/6 1942


74. Arnt Kornelius Kristensen 1928 – (52) g. 1948 m. Kitty Johanna Kristensen 15/2 1925 – (Gildeskål)


1. Kjell Arne 13/6 1948


75. Kåre Kristoffer Nilsen 1913– (58) g. 16/12 1952 m. Elsa Margaret Andersen 1923 – (Vardø, far: Johan ???)


1. Kjell Einar 271 1951


76. Adolf Konrad Knutsen 1922 – (Tømmervik 14) g. 23/6 1956 m. Marta Ellida Mikkelsen 1930 – (Hellemobotn 1)


1. Sven- Roald 30/9 1956 2. Anders Ivar Kristian 8/1 1958 3. Adele Margrethe 24/10 1959 (Drag 170) 4. Sylvia May Edith 31/3 1961 5. Nils Jørgen Andreas 18712 1963


Sylvia fikk sønnen Adrian Mathias 6/1 1992, far: Peter Berg Mikkelsen (1962). Peters far er Abmuth Mikkelsen (Vasja 1). Nils Jørgen i Kautokeino. Familienavnet Nystø fra ca.1970- tallet.


77. Filip Andorsen 1925 – (Sildpollnes 17) g. 10/8 1957 m. Kaia Mikkelsen 1931 – (Vasja 1)


1. Ann Kari Synnøve 24/3 1957 2. Britt Inger 23/3 1959 3. Finn Kåre Anders 30/4 1965


Ann Kari fikk tvillingdøtrene Rita Birgitte og Hege Charlotte 27/12 1974 far: Jan Erik Henriksen (Kjøpsvik 179). Ann Kari flyttet senere til Oslo, gift første gang med Dag Andersen og andre gang med Roar Fredriksen. Britt Inger til Oslo. Finn Kåre til Ankenesstrand.


78. Peder Pedersen 1921 – (Skarberg 27) g. 1961 m. Astrid Emelie Eidseth 12/11 1928 – (Ålesund, foreldre: Anna og Andreas Knutsen)


1. Oddny Ann 2/9 1962

79. Johan Nilsen 1926 - (57)g. 1961 m. Edel May Nilsen 21/2 1941 - (Sørfold)


1. Elyn Jannie 10/4 1961 2. Charles Emil 14/4 1962 3. Åse Iren 25/5 1966.


Paret bodde i Fauske før de flyttet til Tysfjorden.


80. Jens Olsen 1926 – 26/9 1997 (61) g. 17/9 1960 m. Gerd Pedersen 1939 – (Drag 55)


1. Linda Merete 7/7 1968 2. Odd Harald 8/10 1969


81. Oddvar Olsen 1945 – (71) g. 13/8 1966 m. Anna Eriksen 1946 – (Gressvik 8)


1. Olaf Arne 26/9 1966 2. Norill Iren 5/3 1968 3. Nina Margareth 14/4 1969 4. Lars- Børge 29/7 1970


I Kjøpsvik i 1970


82. Harry Bernhard Pedersen 12/12 1942 – (Sørøysund i Finnmark, foreldre: Torleif Pedersen og Petra mMaria Pedersen) g. 26/7 1967 m. Laila Annie Helland 5/8 1944 – (Alice Olsen og Lorents Eldor)


1. Roy Inge 15/6 1967 2. Geir 15/1 1971 3. Frank Erik 12/3 1977 4. Rune Andrè 12/3 1977


83. Hans Ivar Mikkelsen 1948- (Hellemobotn 3) g. 18/12 1971 m. Julianne Paulsen 1950 – (Tømmervik 24)


1. Annar Noralf 31/1 1969 2. Vigdis Pauline 17/5 1970 3. Sigrid Synnøve 15/9 1973 4. Helene Julie 6/4 1975 5. Inger Mari- Ann 15/12 1977 6. Beate 29/2 1980


84. Odd Ernst Nilsen 8/7 1936 – (Bø i Vesterrålen) g. 1968 m. Ingrid Knutsen 1938 – (Tømmervik 23)


1. Hege Monica 20/2 1969 2. Oddrun Ingrid 12/2 1974 3. Karl- Magnus 26/9 1976


85. Mareno Mikkelsen 1947 – (Hellemobotn 3) g. 28/12 1968 m. Karin Olsen 1942 – (71)


1. Stein Otto 13/4 1969 2. Marita Karina 5/7 1971- 3/5 1972


86. Magnar Eriksen 1944 – (Gressvik 8) g. 8/8 1970 (e.o) m May Lise Olsen 1948 – (71 + 95)


1. Ivar Morten 276 1969 2. Vidar Cato 4/10 1971 3. Hans Gøran 6/1 1974


Ivar Morten til Narvik, Vidar til Bodø og Hans til Narvik


87. Alf Oskarsen 1936 – (Helmofjorden 103) g. 31/12 1965 m. Borghild Paulsen 1929 – (Tømmerås 13)


88. Knut Guttorm Krogh 10/9 1935 – (Meløy) g. 1970 m. Aud Karin Elvemo 1941 – (72)


1. Pernille Ann Jorun 30/11 1970 (104) 2. Ståle Dag Oluf 10/1 1972 – 23/5 1994 3. Anette Birgitte 9/10 1975


89. Per Eide 1943 – (Skårnes 17) g. 1966 m. Erna Bodil Hansen 3/5 1942 –


1. Steven 29/10 1967 2. Øystein Allan 6/2 1974


Steven har datteren Charlotte 24/4 1992 , mor: Tone Amundsen (Drag 132)


89.B William Knutsen 1948 – (Hulløy 93) g. m. Nanna Jakobsen 1955 – (Tømmervik 20)


1. Ivar Otto 25/5 1975 (102)


90. Arild Olsen 1946 – (71) g. 29/9 1974 m. Anita Paulsen 1954 – (Tømmervik 24 )


1. Egil Ståle 10/2 1974 2. Nils Ove 20/3 1975 3. Mats Cato 29/6 1976 4. Aina Anett 30/3 1978 5. Inge 31/7 1983 6. Mette Sofie 28/3 1998 – 1/12 s.å


91. Karstein Amundsen 1949 – (Musken 18) g. 7/8 1976 m. May Judith Solveig Knutsen Haukeland 1956 – (Tømmervik 18)


1. Unni Malen 18/3 1975 2. Sten- Eirik 1/12 1976 3. Bente Iren 11/11 1977 4. Kenneth Michael 20/10 1981


92. Peder Andreas Knutsen 26/3 1957 – g. 1975 m. Karin Janie Framvik 27/5 1956


1. Margareth Anna 2/1 1977 2. Daniel Martin Anders 30/3 1978


93. Oddmund Paulsen 1958 – (Tømmervik 24) g. 14/4 1984 m Lill Tove Eddny Hansen 1961 – (Tømmervik 18)


1. Øivind Daniel 1/6 1979 2. Tor- Erik 25/11 1982 3. Elena Junie 10/1 1984 4. Odd- Levi 6/9 1985 6. Simon Piera 4/3 1988 6. Trond- Edvard 14/4 1995


94. Ole Kristoffersen1931 - (Rødøy) g. 1964 m. Liv Gerd Helland 1937 – (68)


1. Kjellaug Irene 28/4 1957 2. Thor Oddleif 2/12 1964


95. Hans Hansen 30/3 1993 – 2003 (Narvik) og May- Lise Hansen 1948 – ( 71 + 86)


1. Inger Kristin 20/10 1983


Inger til Bodø


100. Lars Børge Hansen Myklevold 29/1 1964 – (Harstad, foreldre: Birgit og Asbjørn Hansen) g. 19/6 2000 m. Cathrine Amundsen Myklevold 27/2 1965 – (Oppgård, foreldre: Anne Marit og Bjørn Lynne Amundsen)


1. Ingrid Lovise 25/2 1993 2. Sigrid Marie 20/3 1997


101. Kurt Tore Andersen 1953 – (Hellemobotn 5) og Anna Petrine Andersen 7/11 1956 –

(Lappnes, Hamarøy, far: John Nikolai Pedersen og mot: Sandra Knutsen (Tømmervik 18))


1. Gøran Mathias 4/7 1982 2. Birgit Åshild Andersen 25/7 1984 3. Johnny Torbjørn 15/4 1988


102. Ivar Otto Knutsen 1975 – (89B) g. 15/5 1999 m. May Bente Paulsen 18/10 1979 – (Drag 152)


1. Linnea Ellen 10/5 2002


103. Tore Greva 29/3 1944 – (Meløy, foreldre: Anna Bjørang og Egil Greva) g. 30/12 1972 m. Ingrid Paulsen 1945 – (Tømmervik 24)


104. Ernst- Helge Storøy 25/7 1971 – (Ballangen, foreldre: Ranveig og Harder Storøy.) g. 3/7 1999 m. Pernille Krogh 1970 – (88)


1. Dagmar - Sofie 21/9 1998


Fra tidligere har Pernille døtrene Monica Henriette 14/2 1992 og Silje Anett 31/5 1995, far: Per Atle Johansen. Ernst- Helge har datteren Elise 7/9 1995, Olso, mor: Marita Hagen.


SLUTTNOTER:

Fotnoter


1850 Tysfjord komm.png Helland Vestre (Hamarøy gnr. 259) er basert på en artikkel i Tysfjords gårds- og slektshistorie av Isak Kjerpeseth Hassel, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Den digitale utgaven av boka er lagt ut av ansatte i Hamarøy kommune, i samarbeid med Norsk lokalhistorisk institutt. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen

Koordinater: 68.018756° N 16.159664° Ø