Henry «Tippen» Johansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. aug. 2012 kl. 21:23 av Stigrp (samtale | bidrag) (NY om keeper-helten på VIF og Bronselaget, Tippen Johansen.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre

Henry «Tippen» Johansen (1904-88) var fotballspiller (keeper). Han var født i Kristiania som sønn av Thoralf Johansen (1858–1933) og Martha (1862–1941). Han var først gift med Margarethe (1905–49), deretter med Gudrun (1918-96 ).

Johansen ble født på Kampen, men familien flyttet til Vålerenga da han var 7 år gammel. Som 18-åring i 1923 debuterte han på Vålerengas A-lag, hvor han spilte til 1946.

Tippen Johansen debuterte på landslaget 10. oktober 1926 i en kamp mot Polen i Fredrikstad, og spilte i alt 48 landskamper, den siste i 1938. Han var keeper på det norske landslaget som tok bronse under Berlin-OL i 1936 (Bronselaget).

Aftenposten meldte følgende om Johansens innsats i bronsefinalen mot Polen (som endte 3-2 til Norge):

Henry Johansen var ute på et par farlige turer i feltet i første omgang, men ordnet ved lignende utflukter i annen op flere ganger farlige angrep som derved kvaltes i fødselen. Han tok et par meget vanskelige markkrypere, fistet to baller mesterlig over stangen og kan som nevnt ikke bebreides polakkenes annen scoring. Den første kom mere som resultat av det svake backspill.

I 1938 mottok han Egebergs ærespris for sin allsidighet i idretten, han var særlig aktiv i ski og hopp i tillegg til fotballen. Etter endt idrettskarreiere hadde Johansen agentur for sportsartikler, han arbeidet for Statens Velferdskontor for Handelsflåten, og var vaktmester på Lakkegata skole.

Henry «Tippen» Johansen er gravlagt på Østre gravlund i Oslo. Han har kallenavnet «Tippen» med på gravminnet.

I en nekrolog i Aftenposten 1. juni 1988 trakk Kjell Mollerup Johnsen fram Tippen Johansens forhold til klubben sin, Vålerenga:

For «Tippen» var det Vålerenga. Her var han en miljøskaper og gledesspreder. Ikke bare som aktiv, men også som administrator. Med sin entusiasme tok han del i mye når det gjaldt klubben. At fotballmannen «Tippen» skulle være en av de ivrigste når VIF startet med ishockey i 1947, overrasker kanskje mange, men ingen i VIF. For slik var nemlig «Tippen» når det gjaldt idrett og ungdom. Da ville han være med.

Kilder og referanser