Herberget for tjenestesøgende kvinder (Trondheim): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Tjenestepiker som kom fra landsbygda til byen kunne lett havne i en situasjon der de ble utnyttet og misbrukt. Derfor bestemte noen seg for å etablere «Foreningen for tjenestesøgende Kvinder» i 1884. Formålet var og gi kvinnene ly og et verdig sted og bo mens de var i tjeneste og kanskje mest i fritiden i de ledige periodene imellom. Noen måtte dessverre la seg nedverdige for og overleve. De hadde ingen nære personer rundt seg og var lett og utnytte. Foreningen kjøpte gård og kunne tilby et herberge i Kongens gate 62. Bestyrelsen bestod av 5 kvinner og 2 menn. Det var ledet av en bestyrer (fengselsprest) og en husholderske (diakonisse). Foreningen fikk som så mange andre foreninger støtte fra Trondhjems sparebank og Brændevinsamlaget. De måtte i tillegg av og til holde basar for og samle inn penger. De fikk også hjelp av andre kvinneforeninger med innsamling av penger. Kvinnene måtte selv også betale for kost og losji. I 1895 var det 30 øre pr. døgn. De måtte i tillegg hjelpe til da det ikke var noen hushjelp i gården. De kunne få vaske sitt tøy men måtte ta med såpe selv.  18 år etter etableringen var det opptalt at over 3 000 kvinner hadde hatt opphold i herberget, og det hadde fungert og svart til forventningene. Denne foreningen bestod i over 30 år inntil den i 1915 ble overtatt av "Kristelig Forening for unge Kvinder"  som fortsatt eksisterer i dag under forkortelsen KFUK. De benyttet videre naboeiendommen Kongens gate 60.
Tjenestepiker som kom fra landsbygda til byen kunne lett havne i en situasjon der de ble utnyttet og misbrukt. Derfor bestemte noen seg for å etablere «Foreningen for tjenestesøgende Kvinder» i 1884. Formålet var å gi kvinnene ly og et verdig sted og bo mens de var i tjeneste og kanskje mest i fritiden i de ledige periodene imellom. Noen måtte dessverre la seg nedverdige for å overleve. De hadde ingen nære personer rundt seg og var lett og utnytte. Foreningen kjøpte gård og kunne tilby et herberge i Kongens gate 62. Bestyrelsen bestod av 5 kvinner og 2 menn. Det var ledet av en bestyrer (fengselsprest) og en husholderske (diakonisse). Foreningen fikk som så mange andre foreninger støtte fra Trondhjems sparebank og Brændevinsamlaget. De måtte i tillegg av og til holde basar for og samle inn penger. De fikk også hjelp av andre kvinneforeninger med innsamling av penger. Kvinnene måtte selv også betale for kost og losji. I 1895 var det 30 øre pr. døgn. De måtte i tillegg hjelpe til da det ikke var noen hushjelp i gården. De kunne få vaske sitt tøy men måtte ta med såpe selv.  18 år etter etableringen var det opptalt at over 3 000 kvinner hadde hatt opphold i herberget, og det hadde fungert og svart til forventningene. Denne foreningen bestod i over 30 år inntil den i 1915 ble overtatt av "Kristelig Forening for unge Kvinder"  som fortsatt eksisterer i dag under forkortelsen KFUK. De benyttet videre naboeiendommen Kongens gate 60.

Sideversjonen fra 24. sep. 2020 kl. 20:57

Tjenestepiker som kom fra landsbygda til byen kunne lett havne i en situasjon der de ble utnyttet og misbrukt. Derfor bestemte noen seg for å etablere «Foreningen for tjenestesøgende Kvinder» i 1884. Formålet var å gi kvinnene ly og et verdig sted og bo mens de var i tjeneste og kanskje mest i fritiden i de ledige periodene imellom. Noen måtte dessverre la seg nedverdige for å overleve. De hadde ingen nære personer rundt seg og var lett og utnytte. Foreningen kjøpte gård og kunne tilby et herberge i Kongens gate 62. Bestyrelsen bestod av 5 kvinner og 2 menn. Det var ledet av en bestyrer (fengselsprest) og en husholderske (diakonisse). Foreningen fikk som så mange andre foreninger støtte fra Trondhjems sparebank og Brændevinsamlaget. De måtte i tillegg av og til holde basar for og samle inn penger. De fikk også hjelp av andre kvinneforeninger med innsamling av penger. Kvinnene måtte selv også betale for kost og losji. I 1895 var det 30 øre pr. døgn. De måtte i tillegg hjelpe til da det ikke var noen hushjelp i gården. De kunne få vaske sitt tøy men måtte ta med såpe selv. 18 år etter etableringen var det opptalt at over 3 000 kvinner hadde hatt opphold i herberget, og det hadde fungert og svart til forventningene. Denne foreningen bestod i over 30 år inntil den i 1915 ble overtatt av "Kristelig Forening for unge Kvinder" som fortsatt eksisterer i dag under forkortelsen KFUK. De benyttet videre naboeiendommen Kongens gate 60.