Hermes (motorkutter 1937): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(mal)
 
(18 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 10: Linje 10:
|Antall rom          =
|Antall rom          =
|Antall årepar        =
|Antall årepar        =
|Byggeår              =
|Byggeår              =1937
|Båtbygger            =
|Båtbygger            =[[J.M. Klevset båtbyggeri]], [[Skålvikfjorden]] på [[Nordmøre]]
|Framdriftsmidler    =
|Framdriftsmidler    =Motor
|Motortype            =motor
|Motortype            =Ford diesel 120 hk.
|Kommune              =
|Kommune              =Trondheim kommune
|Lagstilhørighet      =Kystlaget Trondhjem
|Lagstilhørighet      =
|Lagstilhørighet andre=
|Lagstilhørighet andre=Hermes Horde
|Eier                =
|Eier                =
|Bilde                =
|Bilde                =Hermes1.jpg
}}
}}
M/K “Hermes” ble bygd ved J.M. Klevset båtbyggeri, Skålvikfjorden på Nordmøre, i 1937 for stortingsmann Paul Dahlø fra Sør-Frøya. “Hermes” er en såkalt “Nygaardsvoldkutter”, også kalt “statsbåt”. Betegnelsen henspeiler på det hjelpeprogrammet Arbeiderpartiet satte i gang i 1930-årene for å bedre vilkårene for kystfiskerne. I 30-årene var økonomien i fiskeriene svært dårlig, og mange holdt fremdeles fast på de åpne båtene. Nygaardsvoldkutterne bidro til både å øke sikkerheten og bedre arbeidsforholdene for fiskerne. “Hermes” er skrogmessig uendret siden den ble bygget i 1938, og riksantikvaren har valgt å prioritere “Hermes” som representant for denne viktige epoken i norsk fiskerihistorie.
<onlyinclude>'''[[Hermes (motorkutter 1937)|M/K «Hermes»]]''' ble bygd ved [[J. M. Klevset båtbyggeri]], [[Skålvikfjorden]] [[Nordmøre]], i 1937 for stortingsmann [[Paul Dahlø]] fra Sør-Frøya. «Hermes» er en såkalt «Nygaardsvoldkutter», også kalt «statsbåt». Betegnelsen henspiller på det hjelpeprogrammet [[Arbeiderpartiet]] satte i gang i 1930-årene for å bedre vilkårene for kystfiskerne. I 1930-årene var økonomien i fiskeriene svært dårlig, og mange holdt fremdeles fast på de åpne båtene. Nygaardsvoldkutterne bidro til både å øke sikkerheten og bedre arbeidsforholdene for fiskerne. «Hermes» er skrogmessig uendret siden den ble bygget i 1938, og riksantikvaren har valgt å prioritere «Hermes» som representant for denne viktige epoken i norsk fiskerihistorie. </onlyinclude>


Kutteren var i Dahløs eie frem til 1949 og ble hovedsakelig brukt i vintersildfisket ved Haugesund. I 1949 ble fartøyet solgt til E. Danielsen, Selva ved Agdenes, og deltok nå i Lofotfisket. I 1953 ble “Hermes” kjøpt av Magne Auren i Frosta, som brukte den i rekefiske, men også til tømmersleping og frakt av grønnsaker og poteter til Trondheim. I 1969 kjøpte Alf Østerås, Levanger, kutteren og brukte den i rekefiske. Den ble også benyttet i oljevernberedskap og deltok som hjelpebåt ved seismografiske målinger i indre del av Trondheimsfjorden. “Hermes” ble som ny utstyrt med en 10 Hk Union. Siden er motoren skiftet flere ganger. I dag er en 120 Hk Ford diesel installert. Fartøyet er blitt ombygd flere ganger. I 1987 ble fartøyet kondemnert og samtidig overtatt av Museumslaget Staværingen. Fra 2007 er båten eid av Båtlaget M/K Hermes. Hermes restaureres på Bremsnes båtbyggeri men ventes tilbake til Fosenkaia i løpet av året.
Kutteren var i Dahløs eie frem til [[1949]] og ble hovedsakelig brukt i vintersildfisket ved [[Haugesund]]. I 1949 ble fartøyet solgt til E. Danielsen, Selva ved [[Agdenes]], og deltok nå i [[Lofotfisket]]. I 1953 ble «Hermes» kjøpt av Magne Auren i [[Frosta]], som brukte den i rekefiske, men også til tømmersleping og frakt av grønnsaker og poteter til [[Trondheim]]. I 1969 kjøpte Alf Østerås, [[Levanger]], kutteren og brukte den i rekefiske. Den ble også benyttet i oljevernberedskap og deltok som hjelpebåt ved seismografiske målinger i indre del av [[Trondheimsfjorden]]. «Hermes» ble som ny utstyrt med en 10 Hk Union. Siden er motoren skiftet flere ganger. I dag er en 120 Hk Ford diesel installert. Fartøyet er blitt ombygd flere ganger. I 1987 ble fartøyet kondemnert og samtidig overtatt av Museumslaget Staværingen. Fra 2007 er båten eid av Båtlaget M/K Hermes. Hermes restaureres på [[Bremsnes båtbyggeri]] men ventes tilbake til Fosenkaia i løpet av året.
 
[[Kategori:Motorkuttere]]
[[Kategori:Fiskefartøy]]
[[Kategori:Frøya kommune]]
[[KAtegori:Haugesund kommune]]
[[Kategori:Agdenes]]
[[Kategori:Orkland kommune]]
[[Kategori:Frosta kommune]]
[[Kategori:Levanger kommune]]
{{f1}}
{{bm}}
{{tradisjonsbåtkilde}}

Nåværende revisjon fra 25. apr. 2024 kl. 08:50

Hermes
Hermes1.jpg
Egennavn: Hermes
Båttype Fiskeskøyte
Byggeår 1937
Båtbygger: J.M. Klevset båtbyggeri, SkålvikfjordenNordmøre
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Ford diesel 120 hk.
Kommune Trondheim kommune
Lagstilhørighet andre: Hermes Horde

M/K «Hermes» ble bygd ved J. M. Klevset båtbyggeri, SkålvikfjordenNordmøre, i 1937 for stortingsmann Paul Dahlø fra Sør-Frøya. «Hermes» er en såkalt «Nygaardsvoldkutter», også kalt «statsbåt». Betegnelsen henspiller på det hjelpeprogrammet Arbeiderpartiet satte i gang i 1930-årene for å bedre vilkårene for kystfiskerne. I 1930-årene var økonomien i fiskeriene svært dårlig, og mange holdt fremdeles fast på de åpne båtene. Nygaardsvoldkutterne bidro til både å øke sikkerheten og bedre arbeidsforholdene for fiskerne. «Hermes» er skrogmessig uendret siden den ble bygget i 1938, og riksantikvaren har valgt å prioritere «Hermes» som representant for denne viktige epoken i norsk fiskerihistorie.

Kutteren var i Dahløs eie frem til 1949 og ble hovedsakelig brukt i vintersildfisket ved Haugesund. I 1949 ble fartøyet solgt til E. Danielsen, Selva ved Agdenes, og deltok nå i Lofotfisket. I 1953 ble «Hermes» kjøpt av Magne Auren i Frosta, som brukte den i rekefiske, men også til tømmersleping og frakt av grønnsaker og poteter til Trondheim. I 1969 kjøpte Alf Østerås, Levanger, kutteren og brukte den i rekefiske. Den ble også benyttet i oljevernberedskap og deltok som hjelpebåt ved seismografiske målinger i indre del av Trondheimsfjorden. «Hermes» ble som ny utstyrt med en 10 Hk Union. Siden er motoren skiftet flere ganger. I dag er en 120 Hk Ford diesel installert. Fartøyet er blitt ombygd flere ganger. I 1987 ble fartøyet kondemnert og samtidig overtatt av Museumslaget Staværingen. Fra 2007 er båten eid av Båtlaget M/K Hermes. Hermes restaureres på Bremsnes båtbyggeri men ventes tilbake til Fosenkaia i løpet av året.

Dagmar.jpg Hermes (motorkutter 1937) er basert på en artikkel skrevet i forbindelse med prosjektet Tradisjonsbåtregisteret. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.