Hjula veveri (vise): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''«Hjula veveri»''' er ei revyvise. Melodien ble skrevet av Frithjof Granli og Frithjof Granli. Teksten ble skrevet av Fritjhof Granli til [[Chat Noir]...)
 
m (Robot: Legger til {{bm}})
 
(15 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''«[[Hjula veveri (vise)|Hjula veveri]]»''' er ei revyvise. Melodien ble skrevet av [[Frithjof Granli]] og [[Frithjof Granli]]. Teksten ble skrevet av Fritjhof Granli til [[Chat Noir]]-revyen ''Smilebåndet'' i 1956, hvor den ble framført av [[Inger Jacobsen]] som «én av jentene til Oscar Braathen».
{{Thumb|Wilhelm Peters Fra Hjula Veveri.jpg|[[Wilhelm Peters]]' maleri ''Fra Hjula veveri'' (1886).|Nasjonalmuseet.}}
'''«[[Hjula veveri (vise)|Hjula veveri]]»''' er ei revyvise. Melodien ble skrevet av [[Frithjof Granli]] og [[Carsten Klouman]]. Teksten ble skrevet av Fritjhof Granli til [[Chat Noir]]-revyen ''Smilebåndet'' i 1956, hvor den ble framført av [[Inger Jacobsen]] som ''«én av jentene til [[Oskar Braaten]]»''. [[Hjula Væverier]] var én av de store industribedriftene ved [[Akerselva]] i [[Oslo]] og er sterkt knytta til Oskar Braatens fortellinger om arbeiderne på [[Sagene (strøk)|Sagene]].


August Mauritzen beskriver Jacobsens opptreden slik i boka ''Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978'', Oslo 1979, s. 113:
August Mauritzen beskriver Jacobsens opptreden slik i boka ''Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978'':


{{sitat|«Sjelden hører man en tekst gli så vidunderlig inn i en myk, gripende toneinnfatning. Inger Jacobsen sto på scenen i sitt skaut, i et konsentrert og tett spotlight, og nummeret ble mottatt med en respons og lydbarhet som bare sjelden registreres i en norsk revysal der kravet om latter og moro henger over direktørene som det rene Damokles-sverd».}}
{{sitat|Sjelden hører man en tekst gli så vidunderlig inn i en myk, gripende toneinnfatning. Inger Jacobsen sto på scenen i sitt skaut, i et konsentrert og tett spotlight, og nummeret ble mottatt med en respons og lydbarhet som bare sjelden registreres i en norsk revysal der kravet om latter og moro henger over direktørene som det rene Damokles-sverd.}}
 
== Innspilling ==
*[[Inger Jacobsen]]. Utgitt på den doble LP-platen ''[[Jeg har mitt hjerte i Oslo - Toner fra Tigerstaden]]'' (Talent TLS 6011) i 1979.


== Se også ==
== Se også ==
*[[Hjula veveri]]
*[[Hjula Væverier]]


== Kilder ==
== Kilder ==
*[http://www.nb.no/nbsok/nb/95d0e85df16fe7375f6e995fd1169813?index=9 Mauritzen, August: ''Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978'', Oslo 1979, s. 113]
*[http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012070305067 Mauritzen, August: ''Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978'', Oslo 1979, s. 113]
{{bm}}


[[Kategori:Viser og sanger]]
[[Kategori:Viser og sanger]]
[[Kategori:Revy]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:1955]]
[[Kategori:1955]]

Nåværende revisjon fra 12. mar. 2024 kl. 08:59

Wilhelm Peters' maleri Fra Hjula veveri (1886).
Foto: Nasjonalmuseet.

«Hjula veveri» er ei revyvise. Melodien ble skrevet av Frithjof Granli og Carsten Klouman. Teksten ble skrevet av Fritjhof Granli til Chat Noir-revyen Smilebåndet i 1956, hvor den ble framført av Inger Jacobsen som «én av jentene til Oskar Braaten». Hjula Væverier var én av de store industribedriftene ved Akerselva i Oslo og er sterkt knytta til Oskar Braatens fortellinger om arbeiderne på Sagene.

August Mauritzen beskriver Jacobsens opptreden slik i boka Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978:

Sjelden hører man en tekst gli så vidunderlig inn i en myk, gripende toneinnfatning. Inger Jacobsen sto på scenen i sitt skaut, i et konsentrert og tett spotlight, og nummeret ble mottatt med en respons og lydbarhet som bare sjelden registreres i en norsk revysal der kravet om latter og moro henger over direktørene som det rene Damokles-sverd.

Innspilling

Se også

Kilder