Hvaler Kulturvernforening

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Hvaler Kulturvernforening (tidligere: Hvaler bygdesamling og Kystmuseet Hvaler) i Hvaler kommune i Østfold ble stiftet i 1971. Foreningen skal - i samarbeid med Østfoldmuseene – «arbeide for å styrke kunnskapen om og interessen for Hvalers kultur og historie som del av Norges kystkulturelle arv».

Foreningen har ca. 250 medlemmer (pr. 2019).

Ledere

  • Jan Arntzen
  • Arne Martin Klausen
  • Øyvind Fjeldberg
  • Rita Wiborg
  • Paul Henriksen

Aktivitet

Foreningen etablerte en samling av gjenstander på det som ble benevnt «Kystmuseet Hvaler» på Nordgården Spjærøy. Det var stabil aktivitet knyttet til bygdesamlingen de først 30 årene, men siden 2004 har aktivitetsnivået tatt seg ytterligere opp.

Det legges ned mye arbeid i formidling knyttet til utstillinger, bygdedager og aktiviteter rettet mot barn og unge – blant annet Den kulturelle skolesekken. Fra 2004/2005, etter et større makeskifte, ble amfiteateret Brottet bygd opp. Der er det satt opp en rekke lokalhistoriske spill. Amfiet, som kan ta imot 450 publikummere, er bygget på dugnad som et «gresk teater». I tilknytning til teateret er også «kulturhuset» Amfigrotta bygd opp.

En modell av den optiske telegrafen fra 1814 ble bygd i forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014. Denne er plassert på et høydedrag der den opprinnelige telegrafen sto.

Foreningen har også restaurert den gamle bygningsmassen fra stenhoggerperioden på Spjærøy (smie, spisebrakke og maskinhus), i tillegg til Hvalers første faste skole fra 1849 (Gamle Brekke skole).

Kulturvernforeningen har ansvaret for fire kystledhytter som leies ut i samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd. Disse kystledhyttene brukes blant annet som arenaer for formidling av stedets kultur og historie. I samarbeid med Hvaler kommune har laget gjennomført en rekke kulturhistoriske tiltak både på Festningsholmen, Akerøya (nye kanonlavetter) og i Arekilen (våtmarksområde).

Foreningen deltar på Bygdedagen pinseaften og julemarkedet andre lørdag i desember.

Priser

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra historielaget (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse 2019).

Eksterne lenker

  • [ Foreningens nettsider]
  • [ Foreningen på Facebook]