Hyttfossklokka: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: ==== '''Hyttfossklokka''' ==== "Høttklokka" på sagbruket på Hyttfossen i Klæbu kommune, matklokke som ringte inn til matpause på sagbruket. Det var ho "Petter-Johanna" som stod...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:
"Saugen på Roven Brug støpt på fabrikken ved Nidelven år ?".  
"Saugen på Roven Brug støpt på fabrikken ved Nidelven år ?".  


Rove er en liten gård i Orkdal, der det en gang i tiden stod et sagbruk. Det var en dam der for å lagre vann til bruk for å drive vasshjulet. Et år raste dammen ut og flommen tok med seg sagbruket, og husene på gården. [[Huitfeldt]] kjøpte diverse sagutstyr etter flommen, og det kan hende at klokka ble emd til Hyttfossen.
Rove er en liten gård i Orkdal, der det en gang i tiden stod et sagbruk. Det var en dam der for å lagre vann til bruk for å drive vasshjulet. Et år raste dammen ut og flommen tok med seg sagbruket, og husene på gården. [[Huitfeldt]] kjøpte diverse sagutstyr etter flommen, og det kan hende at klokka ble med til Hyttfossen.
 
[[Klæbu Arbeiderungdomslag]] med daværende formann [[Johan Nervik]] fikk overta klokka etter at sagbruket på Hyttfossen ikke var noe mer. Klokka ble fraktet til [[Folkets Hus]] i Moadalen og hengt opp der. Tanken bak var at klokka skulle brukes til å ringe nye år inn. I mange år ble det nye året også ringt inn med Høttklokka. Et fint innslag og til minne om de mange som hadde arbeidet på bruket.
 
Klokka i Folkets Hus i Moadalen ble stelt et år, og siden har den ikke kommet til rette.
 
===== Innvielsen av Høttklokka =====
 
Johan Nervik som hadde fått klokka overlevert av [[Trondheim Elektrisitetsverk]] under krigen fraktet klokka til Moadalen. Dette var like før jul i 1945. Den ble montert under taket over scenen i Folkets hus. Dette arbeidet ble ledet av [[Reidar Grendstad]], medlem i Arbeiderungdomslaget.
 
Nyttårskvelden 31. desember i 1945 ble klokka heist ned i passende høgde ved siden av et norsk flagg. Klokka 24:00 kimte Høttklokka inn et nytt år. [[Sonja Nervik]] (senere Sonja Jensen) i nydelig lyseblå kjole leste diktet om klokka som hennes far Johan Nervik hadde skrevet for anledningen.

Sideversjonen fra 29. mar. 2014 kl. 16:20

Hyttfossklokka

"Høttklokka" på sagbruket på Hyttfossen i Klæbu kommune, matklokke som ringte inn til matpause på sagbruket. Det var ho "Petter-Johanna" som stod for ringinga. Hennes egentlige navn var Johanne Haugen. Klokka hang på enden av sagbruksbygningen ved dammen. Klokka kom fra Orkdal og hadde denne teksten inngravert:

"Saugen på Roven Brug støpt på fabrikken ved Nidelven år ?".

Rove er en liten gård i Orkdal, der det en gang i tiden stod et sagbruk. Det var en dam der for å lagre vann til bruk for å drive vasshjulet. Et år raste dammen ut og flommen tok med seg sagbruket, og husene på gården. Huitfeldt kjøpte diverse sagutstyr etter flommen, og det kan hende at klokka ble med til Hyttfossen.

Klæbu Arbeiderungdomslag med daværende formann Johan Nervik fikk overta klokka etter at sagbruket på Hyttfossen ikke var noe mer. Klokka ble fraktet til Folkets Hus i Moadalen og hengt opp der. Tanken bak var at klokka skulle brukes til å ringe nye år inn. I mange år ble det nye året også ringt inn med Høttklokka. Et fint innslag og til minne om de mange som hadde arbeidet på bruket.

Klokka i Folkets Hus i Moadalen ble stelt et år, og siden har den ikke kommet til rette.

Innvielsen av Høttklokka

Johan Nervik som hadde fått klokka overlevert av Trondheim Elektrisitetsverk under krigen fraktet klokka til Moadalen. Dette var like før jul i 1945. Den ble montert under taket over scenen i Folkets hus. Dette arbeidet ble ledet av Reidar Grendstad, medlem i Arbeiderungdomslaget.

Nyttårskvelden 31. desember i 1945 ble klokka heist ned i passende høgde ved siden av et norsk flagg. Klokka 24:00 kimte Høttklokka inn et nytt år. Sonja Nervik (senere Sonja Jensen) i nydelig lyseblå kjole leste diktet om klokka som hennes far Johan Nervik hadde skrevet for anledningen.