Jekt: Forskjell mellom sideversjoner

1 730 byte lagt til ,  5. aug. 2014
ingen redigeringsforklaring
(Omdirigerer til Leksikon:Jekt)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
#OMDIRIGERING[[Leksikon:Jekt]]
{{thumb|Hans Fredrik Gude Ei jekt fraa Sogn.jpg|Hans Fredrik Gudes maleri «Ei jekt fraa Sogn». Jektene var viktige lastefartøy i trafikken langs kysten fra Nord-Norge til Bergen.}}
En '''[[jekt]]''' er en seglbåt med én mast med råsegl, ofte storsegl og toppsegl. Den er uten dekk, har avskåret akterende ([[plattgatter]] og høy forstavn. Akterut er det en skanse i form av en kahytt eller et veng med dekk over. Båttypen ligner på en [[jakt (fartøytype)|jakt]], som er sneiseglrigga. Den kalles også råsegljektpå grunn av riggens betydning for definisjonen av båttypen. Jekter er [[klinkbygging|klinkbygd]]. [[Furu]] er vanligste treslag. Båttypen ser ut til å ha vært fullt utvikla på 1500- eller 1600-tallet, og var i bruk fram til omkring 1900.
 
Jektene var det største nordnorske båtene, og ble ofte brukt som føringsbåter til fiskeværene på [[Lofoten]] og til varetransport mellom [[Nord-Norge]] og [[Bergen]]. Den kunne være på fra tjue til seksti [[kommerselest|lester]], og tok opptil 9000 [[våg]]er last. Mindre jekter hadde mannskap på sju til ti mann, mens de store trengte tolv mann. Når man frakta [[tørrfisk]] kunne man stue fisken, som er lett, høyt over rekka ettersom jekter ikke har dekk. Man reiste da skott på sidene for å forhindre sjøkvett, først løse sidebrett og siden fast tømra skott.
 
De fleste jektene ble bygd i de indre fjordbygdene i [[Nordland]], men det ble også bygd en del på [[Møre]] og i [[Trøndelag]]. Noen jekter er bevart og har blitt restaurert.
 
Jekta er den største båttypen som føres i [[Tradisjonsbåtregisteret]].
 
==Kilder==
 
* [[Leksikon:Jekt|Jekt]] i ''[[Norsk historisk leksikon]]''
* [http://snl.no/jekt Jekt] i ''Store norske leksikon''
 
[[kategori:Båttyper]]