Johan Støkken: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:
Han kjøpte [[Magnussen Bokhandel]] i [[Strandgata (Hamar)|Strandgata]] 13 i 1931, som sist var drevet av [[Axel Magnussen|Axel]] og [[Julie Magnussen]], og omdøpte butikken Støkkens Bokhandel A/S i 1944. Han utgav også postkort og tok foto for Oppi forlag. Sønnen [[Hans Christian Støkken|Hans Christian]] kom inn som juniorsjef i 1942.
Han kjøpte [[Magnussen Bokhandel]] i [[Strandgata (Hamar)|Strandgata]] 13 i 1931, som sist var drevet av [[Axel Magnussen|Axel]] og [[Julie Magnussen]], og omdøpte butikken Støkkens Bokhandel A/S i 1944. Han utgav også postkort og tok foto for Oppi forlag. Sønnen [[Hans Christian Støkken|Hans Christian]] kom inn som juniorsjef i 1942.
<onlyinclude>
<onlyinclude>
Under andre verdenskrig kom han tidlig med i motstandsarbeid, og særlig bidro han innen [[illegal presse]]. Sammen med [[Helge Imerslund]] redigerte Støkken Hamars første illegale avis «som hadde noenlunde fast opplag og en regelmessig distribusjon», kalt ''Norge''. Han trykte seinere andre illegale aviser samt løpesedler, illegale paroler og [[kirkestriden|Kirkens Grunn]]. I mai 1943 ble han og sønnen arrestert og sendt til [[Berg interneringsleir]] for å ha «stilt ei bok om Mussolini på den ene siden og Hitlers 'Min Kamp' på den andre, og midt imellom disse Ingeborg Gudes 'Dyra tenker sitt'». Han satt på Berg i akkurat et halvt år, men etter et år i frihet ble han i november 1944 arrestert for andre gang. Johan Støkken ble overført fra Hamar til [[Grini fangeleir]] i desember, og satt der resten av krigen.</onlyinclude>
Under andre verdenskrig kom han tidlig med i motstandsarbeid, og særlig bidro han innen [[illegal presse]]. Sammen med [[Helge Imerslund]] redigerte Støkken Hamars første illegale avis «som hadde noenlunde fast opplag og en regelmessig distribusjon», kalt ''Norge''. Han trykte seinere andre illegale aviser samt løpesedler, illegale paroler og [[kirkestriden under andre verdenskrig|Kirkens Grunn]]. I mai 1943 ble han og sønnen arrestert og sendt til [[Berg interneringsleir]] for å ha «stilt ei bok om Mussolini på den ene siden og Hitlers 'Min Kamp' på den andre, og midt imellom disse Ingeborg Gudes 'Dyra tenker sitt'». Han satt på Berg i akkurat et halvt år, men etter et år i frihet ble han i november 1944 arrestert for andre gang. Johan Støkken ble overført fra Hamar til [[Grini fangeleir]] i desember, og satt der resten av krigen.</onlyinclude>


Han døde i 1972 og er gravlagt på [[Hamar kirkegård]].
Han døde i 1972 og er gravlagt på [[Hamar kirkegård]].

Sideversjonen fra 14. aug. 2017 kl. 07:48

Mesnafossen på Lillehammer. Postkort utgitt av Johan Støkken.

Johan Støkken (født 24. desember 1886 i Ås, død 10. mars 1972) var bokhandler i Lillehammer og Hamar.

Han begynte læretida som bokhandler i Cammermeyers boghandel i hovedstaden, og var så hos Bernhard Petersen i Oslo fra 1908 til 1911. Etter en studietur til Danmark og Tyskland tok han over Stribolts Bokhandel i Lillehammer.

Han kjøpte Magnussen Bokhandel i Strandgata 13 i 1931, som sist var drevet av Axel og Julie Magnussen, og omdøpte butikken Støkkens Bokhandel A/S i 1944. Han utgav også postkort og tok foto for Oppi forlag. Sønnen Hans Christian kom inn som juniorsjef i 1942.

Under andre verdenskrig kom han tidlig med i motstandsarbeid, og særlig bidro han innen illegal presse. Sammen med Helge Imerslund redigerte Støkken Hamars første illegale avis «som hadde noenlunde fast opplag og en regelmessig distribusjon», kalt Norge. Han trykte seinere andre illegale aviser samt løpesedler, illegale paroler og Kirkens Grunn. I mai 1943 ble han og sønnen arrestert og sendt til Berg interneringsleir for å ha «stilt ei bok om Mussolini på den ene siden og Hitlers 'Min Kamp' på den andre, og midt imellom disse Ingeborg Gudes 'Dyra tenker sitt'». Han satt på Berg i akkurat et halvt år, men etter et år i frihet ble han i november 1944 arrestert for andre gang. Johan Støkken ble overført fra Hamar til Grini fangeleir i desember, og satt der resten av krigen.

Han døde i 1972 og er gravlagt på Hamar kirkegård.

Eksterne lenker

  • Johan Støkken i folketelling 1900 for Ås herred fra Digitalarkivet
  • Johan Støkken i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Bilde på DigitaltMuseum av butikken i Strandgata
  • Dødsannonse, Aftenposten 14. mars 1972 s. 19
  • Hamars næringsliv (1949), s. 58-59
  • Nordmenn i fangenskap (1995), s. 601
  • Østby, Arvid (1998). Hamar borgerbok: litt om de første handels- og håndverksborgere i Hamar, s. 42
  • Lunde, Jon Vegard (1998). Motstand og ikke-motstand 1940-42, bind 1 i Hjemmefronten på Hedmarken og i Østerdalen

Eksterne lenker