Kaptein Sabeltann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

OBS! VENNLIGST IKKE REDIGER DENNE ARTIKKELEN I PERIODEN FRAM TIL MAI 2023.

(Denne artikkelen blir skrevet av en student i forbindelse med et historieprosjekt ved UiT Norges arktiske universitet, det er viktig for prosjektet at arbeidet blir gjort selvstendig av studenten, takk for at du respekterer dette).

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Denne artikkelen er del av et studieprosjekt, med sluttdato 16. mai 2024. Se redigeringshistorikken for detaljer.
Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyreparken 2021

Kaptein Sabeltann er en fiktiv figur oppdiktet av Terje Formoe. Kaptein Sabeltann er en sjørøver som er kaptein til skuta Den Sorte Dama og er hovedkarakteren i mange bøker, forestillinger, sanger og mer. Formoe skrev det første manuset til Kaptein Sabeltann i 1989 som hadde premieren i Dyreparken i 1990. Med unntak at ett år har Kaptein Sabeltann vært hjemme i Kristiansand Dyreparken. Fram til 2019 solgte Dyreparken 1.8 billetter til forestillingene. I dag (2023) er Kyrre Haugen Sydness skuespilleren til Kaptein Sabeltann.

Fortellingens innhold

Fortellingene om Kaptein Sabeltann har forskjellig innhold, men alle har like trekk. Hovedkarakteren er alltid Kaptein Sabeltann som er i lag med sitt crew fra Den Sorte Dama. I sentrum av fortellingene står en utfordring eller et eventyr som Kaptein Sabeltann og sine pirater må fullføre. Ofte handler utfordringene om å finne en skatt som det står en fiende eller hinder i veien for. Andre karakterer som ofte dukker opp i historiene ved siden av Kaptein Sabeltanns er Langemann, tvillingene Pelle og Pysa, Pinky, den unge Benjamin og Grusomme Gabriel som ofte er fortellingenes antagonist.

De tre fortellingene som kan vurderes til å være de mest populære i Kaptein Sabeltann universet er "Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama", "Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant" og "Kaptein Sabeltann og grusomme Gabriels skatt". De gjenspeiler den generelle strukturen til alle fortellingene om Kaptein Sabeltann.

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

For første gang gitt ut i 1987, kom ut som kinofilm i 2014. Fortellingen handler om en oppdag da Sabeltann og hans mannskap skal finne skatten i Lama Rama. Kongen til Lama Rama inviterer dem til å leter etter den forsvunnede skatten. Når de finner skatten er den beskyttet. De får hjelp av innbyggere til øya for å kjempe mot den onde piraten Pinky som også leter etter skatten. I løpet av fortellingen finner de ut av hemligheten bak den mistede skatten. Fortellingen slutter med at de er i stand til å gi skatten tilbake til kongen av Lama Rama og å bekjempe Pinky.

Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant

I denne fortellingen leter Kaptein Sabeltann og sitt mannskap etter en magisk diamant. Diamanten sies å ha magiske krefter som gjør eieren utrolig rik og innfri ønsker. Kaptein Sabeltann er ikke den eneste som leter etter diamanten og må bekjempe en ond mektig magier ved hjelp av Rosa, som har en spesiell tilknytting til diamanten. Til slutt klarer de å bekjempe antagonisten. Når de kommer hjem med diamanten inser de at den virkelige skatten var vennskap og loyalitet. Denne fortellingen ble laget til en animasjonsfilm i 2019.

Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt

Kaptein Sabeltann får kortet som leter til skatten til den onde piraten "Grusomme Gabriel". Kortet sies å være forbannet og Sabeltann i lag med sitt mannskap må navigere gjennom farlige vann for å nå skatten. De møter forskjellige hinder, som sjømonstre og stormer. Blandt hindrene er også den mystiske øya som ser ut til å være hjemsøkt av spøkelsen til selve Grusomme Gabriel. De bekjemper også Pinky som hadde gjømt seg på Den Sorte Dama for å finne skatten selv. De klarer å hente skatten og finner ut at det viktigste på turen er vennskap og det å jobbe i lag.

Barneklassikerens utvikling

1989-1993

Allerede fra 1984 jobbet Terje Formoe som markeds- og underholdningssjef i Dyreparken. Da kan skrev det første manuset til Kaptein Sabeltann var det derfor åpenbart at stykke skulle vises i Dyreparken. Den første fortellingen het Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga. Kristiansand Dyreparkens ledelse var enig i samarbeidet og premieren fant sted den 9. juli 1990. Artikkler fra Fædrelandsvennen, Dagens Næringsliv og Agderposten skrev veldig positivt om forestillingen allerede dagen etter. Fort ble Kaptein Sabeltann til en stor attraksjon og stykket ble utvidet med bedre kostyme og kulisse.

I 1992 publisertes sangene på TV, CV og kasett. CDen ble den mest solgte i Norge i 1993 med rundt 90.000 eksemplarer.

De opprinnlige skuespillere som var viktigst for forestillingene var Svein Haagensen som jobbet med regi og spilte sjømann Ruben og Maga Kahn, Linda Rørklep i rollen til Tante Bassa, Ingolf Karinen, Janne Formoe som Sunniva og Morten Usterud som Pinky.

I 1994 vant Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttviga Spellemannprisen for beste barneplate.

1995

I disse årene ble det trøbbel i Kjuttviga. Fædrelandsvennen ga ut en artikkel som ble publisert uten avtale med Terje Formoe. Artikkelen diskuterte pengerfordelingen mellom Formoe og Dyreparken og gjorde det tydelig at Myhre, Dyreparkens Direktør, ikke var fornøyd med den daværende situasjonen. Artikkelen diskuterer detaljert Formoes finansielle situasjon, akkurat hvor mye skatt han betalte og at Dyreparken jobber med finne noen andre for hans stilling som underholdningssjef. At Formoe sitt perspektiv ikke ble en del av artikkelen kommenteres knapt med "Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å komme i kontakt med Terje Formoe igår."[1] Artikkelen setter Formoe tydelig i et dårlig lys når det gjelder samarbeidet med Dyreparken og dens nye toppsjef Edvard Moseid.

Artikkelen brøyt med samtidig tilsvarsrett, en av de mest grunnleggende rettene i avtalen mellom Formoe og Dyreparken. Etter en langvarig mediakrig dro Terje Formoe med Kaptein Sabeltann fra Dyreparken. Dyreparken åpnet en ny sjørøverforestilling kun dagen før Kaptein Sabeltann dro til Aker Brygge i Oslo og etterpå hadde et midlertidig bosted i Asker på Hvalstranden. Dette året viste det Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt.

For Dyreparken var dette et vanskeligt år med 18 millioner kroner i underskudd og 64000 mindre besøkende enn det var i året før. Derfor inviterte Dyreparken Kaptein Sabeltann tilbake med en ny avtale. Terje Formoe bestemte seg i høst 1995 nølende til et videre samarbeid med Kristiansand Dyreparken.

1996-2019

Fortellingen som danner oppstarten til et nytt samarbeid mellom Kaptein Sabeltann og Dyreparken er Kaptein Sabeltann og jakten på Den Magiske Diamand. I sommeren 1996 kom ut første film om Kaptein Sabeltann, som førte til voksende nasjonalt oppmerksomhet. Media Service AS fra Arendal lagde en film med tittelen Drømmen om Kaptein Sabeltanns Rike. I de følgende år ble den relativt nye barneklassikeren til en koloss. Formoe gav ut massevis av bøker, sangbøker, musikk, filmer og tv-serier (se navn og utgivelsesår nede).

Etter 12 suksessfulle år laget Formoe og Dyreparken så en ny lisensavtale, denne gangen med 30 års varighet. For et tettere samarbeid og en større andel på Dyreparken sin side kjøpe Dyreparken opp driftsselskapet Piratprodukter og tok over driften av Kaptein Sabeltanns Verden i Kristiansand Dyreparken.

Et nytt høydepunkt i Dyreparken ble så Abra Havn i

I 2013 ble Kaptein Sabeltann så utvidet til en liten grad også utenfor parken. Dette året ble det en urpremiere på sjørøverfesten i Oslo. Det ble til en årlig tradisjon som i august 2023 kommer til å ha sitt 10 års jubileum.

  • sjørøverfest oslo
  • utvidelse abra havn

2020-2021

Under koronapandemien så det mørkt ut for Kaptein Sabeltann.

  • havets hemmelighet 3 versjoner

2022-2023

Kaptein Sabeltanns Verden

Kaptein Sabeltanns Verden er en populær del av fornøyelsesparken i Dyreparken Kristiansand. Den inneholder forskjellige aktiviteter og regelmessige forestillinger av Kaptein Sabeltann.Attraksjonene som kan besøkes er Grevens Forheksede Labyrint, spøkelsesskuta Grevinnen, Pinky og Sunnivas ildprøver og Sabeltanns skip Den Sorte Dama. Det er også mulig å grave etter skatter i Den Hemmelige Gullskatten. Når man blir sliten av å ha det gøy kan man slappe av med mat og drikke på Piratprovianten eller man kan kjøpe goddis hos Hevnen Er Søt.Andre steder som kan besøkes er Grevens Brygge og Kaptein Sabeltanns Smokkarium som har en imponerende samling av smokk, tutt og sutt. Smokkariumet sies av Dyreparken til å ha hjulpet mange barn med å slutte å bruke smokk.

I Kaptein Sabeltanns Verden finnes også Sjørøverteateret som kan bestilles for egne arrangementer som blant annet Bryllup, Konfirmasjon, Kurs eller Konferanser.

Økonomi

Da Kaptein Sabeltanns første forestillingen ble laget passet Terje Formoe på at den skulle bli så billig som mulig. Kostymene og kullisen var enkle og de bruke det som allerede fantes i kostymlageret. Men jo mer populær forestillingene og bøkene ble jo mer ekstravagant ble showet som i dag inkluderer det 50 fot lang skipet, Den Sorte Dama.

Selvskapet som står bak Kaptein Sabeltann er Kaptein Sabeltann AS. Den økonomiske omsettingen til sleskapet har vært stadig økende i de siste årene.

Omsetning til Kaptein Sabeltann AS (NOK)
2017 2018 2019 2020 2021
kr 5,5 mill kr 6,6 mill kr 7,2 mill kr 7,5 mill kr 8,0 mill

I tillegg finnes det en del Datterselskaper til Kaptein Sabeltann AS som for eksempel Kaptein Sabeltann Produkter AS og Piratprodukter AS som igjen har flere millioner kroner inntekt hvert år.

Men det som er relevant for dem som tenker å besøke Dyreparken og se på en forestilling av Kaptein Sabeltann eller prøve seg på Pinky og Sunnivas ildprøver: Inngangbilleten for en dag til Dyreparken koster for en voksen 14 år og over 299 kroner, for et barn opp til 13 år kr 269, for barn under 3 er inngangen gratis. Ved funksjonsnedsettelse koster inngangen til Dyreparken 269 kr. Disse prisene gjelder sesongen 2023/2024 og gir tilgang både til Dyreparken og til Kaptein Sabeltann Verden med alt som tilhører.

Forestillinger

Hvert år spilles det én av Kaptein Sabeltanns historier. Det er åtte forestillinger som har blitt spillt så langt, men i noen år med litt variende innhold. Stykkene som ble spillt i de fleste år er Kaptein Sabeltann og den forheksede øya og Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt.

Her er en oversikt over forestillingene som ble spillt i Dyreparken fram til 2023.

År Navn på forestilling
1990-1993 Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttviga
1994-1995 Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttviga
1996-1997 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant
1998-1999 Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttviga
2000-2001 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya
2002-2003 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant
2004-2006 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2007-2009 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya
2010 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2011-2012 Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet
2013 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2014-2015 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant
2016-2017 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya
2018-2019 Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt
2020 Kaptein Sabeltanns sjørøvernatt
2021 Kaptein Sabeltann og angrepet fra Gral
2022 Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet
2023 Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet

Skuespilleren til Kaptein Sabeltann har vært Terje Formoe i de første årene dvs 1990-1999 og i året 2010. Svein Roger Karlsen spillte Kapteinen fra 2001 til 2009 og fra 2011 har Kyrre Haugen Sydness hatt rollen.

Filmer og TV-Serier

  • beskriv filmene og tv serien og hvor mye de har hjulpet også internasjonalt med å etablere som en barneklassiker

Bøker

Det finnes langt flere bøker om Kaptein Sabeltanns eventyr enn det finnes forestillinger i Dyreparken. Her er en liste over bøkene, alle samt skrevet av Terje Formoe.

  • Kaptein Sabeltann og 40 andre sanger (1993)
  • Kaptein Sabeltann og gutten som ville bli sjørøver (1993)
  • Kaptein Sabeltann og jakten på sultanens skatt (1994)
  • Kaptein Sabeltann lukter gull (1994)
  • Kaptein Sabeltann og Joachim på eventyr med Den Sorte Dame (1995)
  • Kaptein Sabeltann: Hvor er nøkkelen? (1995)
  • Kaptein Sabeltanns store sangbok (1996)
  • Kaptein Sabeltann og heksegryta (2001)
  • Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn (2002)
  • Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den Sorte Dame (2003)
  • Hiv o´hoi! Kaptein Sabeltanns sangbok I (2005)
  • Kongen på Havet - Kaptein Sabeltanns sangbok II (2005)
  • Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttviga (2005)
  • Kaptein Sabeltanns 10 mynter av gull! (2008)
  • Kaptein Sabeltann Pekebok (2008)
  • Miriams Forheksede Hus (2009)
  • Kaptein Sabeltann og Bokstavjakten (2009)
  • Pinky og Sunniva i Kaptein Sabeltanns Verden (2010)
  • Kaptein Sabeltann og og Pinky på Den Forheksede Øya (2011)
  • Kaptein Sabeltann, Pinky og Ravn i Abra Havn (2012)
  • Kaptein Sabeltanns Puslespillbok (2013)
  • Min første bok om Kaptein Sabeltann (2013)
  • Kaptein Sabeltann og blindpassasjerene (2013)
  • Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014)
  • Kaptein Sabeltann: To historier og åtte kjente sanger (2014)
  • Kaptein Sabeltann - 2 historier. (2015)
  • Kaptein Sabeltann: Ai, ai, kæpten! (2015)
  • Kaptein Sabeltann lukter gull (2016)
  • Kaptein Sabeltann og sverdet (2017)
  • Kaptein Sabeltann - Hvor er nøkkelen? (2018)
  • Kaptein Sabeltann - Venner og fiender PÅ DE SYV HAV (2018)
  • Jeg er selveste Kaptein Sabeltann (2019)
  • Kaptein Sabeltann - Hvor er Den Magisske Diamant (2019)
  • Sjørøvere og landkrabber i Kaptein Sabeltanns Rike (2019)
  • Kaptein Sabeltann på skattejakt (2019)
  • Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant (2019)
  • Kaptein Sabeltann - Kongen på Havet (2020)
  • Livet er herlig - Kaptein Sabeltann og Pinky (2020)

Musikk

All musikk i Kaptein Sabeltann er skrevet av Terje Formoe. Produsenten er Alf Emil Eik som jobber som arrangør og musikker. På Terje Formoe sine offisielle nettsider står Eik beskrevet til å ha et sterk bidrag til det musikalske uttrykket som er umiskjennelig "sabeltannsk". Stand april 2023 har det kommet ut 215 sanger i Kaptein Sabeltann universet. De fleste finnes på youtube, spotify, apple music, CD, plater og kasett.

Spill og andre relaterte produkter

Kaptein Sabeltanns forestillinger i Dyreparken, filmene og musikk er ikke de eneste produktene som tilhører barneklassikeren.

  • - K.S. is fra hennig olsen
  • kostyme
  • figurer
  • flasker
  • teppe
  • fiskesett
  • lek
  • sverd
  • nintendo spill
  • brettspill
  • matboks
  • miniatyr skip
  • nintendo switch
  • pute
  • regatta vest
  • klær
  • memo
  • osv

Fangruppe for voksne

På facebook finnes det også en gruppe for vokne fans til Kaptein Sabeltann. Alle kan delta i gruppen som er over 16 år og er interessert i å bytte ut informasjon og erfaringer om og med Kaptein Sabeltann.

www.facebook.com/groups/voksnesabeltannfans

Kildene

Dyreparken.no

Historien om Kaptein Sabeltann (Musikk avisen)

SNL

Kaptein Sabeltann AS

Dagbladet, Færdrelandsevennen, Agderposten

NRK

TV2

Sverige

bøkene + filmene selv

Terje Formoe.no

  1. Fædrelandsvennen, 14.01.1995