Karl Martin Norum (1852–1911)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karl Martin Norum, opprinnelig Magnussen, arkitekt, ble født i Levanger 16. februar 1852 og døde i Trondhjem 9. oktober 1911.

Familie

Karl Martin Norum var sønn av gårdbruker Magnus Christoffersen (født ca. 1820) og Karen Pedersdatter (1814 - 1856). Lite er kjent om oppveksten og utdanningen hans, men han kom trolig fra enkle kår. I følge en nekrolog kom han "som fattig gut til Trondhjem". Han ble gift 18.11.1882 med Anna Othilie Gotaas (23.05.1861 - 30.12.1932), datter av handelsmann Eliseus Gotaas og Karen Krogstad.

Utdanning

Karl Norum fikk teknisk utdanning ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt 1872-75.

Arbeidsliv

Etter studiene arbeidet han som landmåler 1875-80 blant annet ved byggingen av Støren - Rørosbanen. På tross av manglende formell arkitektutdannelse, ble han i 1880 ansatt som tegner hos Johan P. Digre i Trondhjem. Skolering skal han ha fått senere ved å følge Lars Solbergs forelesninger i formlære ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt.

I årene 1884-86 var Karl Norum ansatt som assistent ved stadsingeniørkontoret. Han ble deretter ansatt som sjefsarkitekt i Jacob Digres bygningsfirma. Firmaet drev bl.a. med ferdigproduksjon - muligens på Norums initiativ - av villaer og kirker i tidens nasjonalromantiske stil. Mange av hans tidlige verk er dragestilshus, bl.a. Villa SchürenLade i Trondheim og et par villaer i Balestrand, fra omkring 1890.

Karl Norum er kjent som en av de store norske jugendarkitektene. Han var mangesidig og spilte en stor rolle både ved etableringen av Nordenfjeldske Arkitektforening - en forløper til NAL - og i kampen for å få lokalisert en norsk teknisk høyskole til Trondheim.

Norums bredde som arkitekt var stor. Mange av de praktbygninger som preger Trondheim i dag, er holdt i stiler fra historismen, bl.a. Mathesongården og Britannia Hotell. Nordre gate 9 (fra 1903) markerer et skille i produksjonen, med sine runde utstillingsvinduer og ornamentale pussdekor er bygningen blitt betegnet som et "hovedverk i norsk jugendarkitektur".

Jugendbyen Ålesund er også preget av Norum. Han sto for flere av de murgårdene som ble oppført etter brannen i 1904, deriblant "byens smaleste hus" (Kongens gate 10b) og den ruvende Rønnebergbua (Notenesgata 9). I Norums senere produksjon er fasadene ofte i råkopp eller i blandinger av puss og huggen stein - og gjerne med Norums varemerke innfelt: groteske masker med assosiasjoner til norsk middelalder. I Trondheim er denne stilen best representert i hans to siste verk, Tollboden og Hovedpostkontoret.

Norum var samfunnsengasjert, noe som kom til uttrykk på mange vis: som medlem av bystyre og formannskap,