Kirkestallene på Sølsnes: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(lenkeretting)
Ingen redigeringsforklaring
 
(8 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Kirkestallene på Sølsnes]]''' ligger like nord for [[Veøy kirke]] på [[Sølsnes]] i [[Molde]]. Den ble bygget i [[1907]], samtidig med kirken og er blitt restaurert. Kirkestallene tjenestegjorde som [[stall]] for [[hest]]ene til de kirkebesøkende mens de var i kirken. Dengang var det vanlig med hesteskyss til kirken. Bruken av stallen opphørte samtidig som [[bil]]en overtok for [[hesteskyss]] på [[1950-tallet]].  
<onlyinclude>{{thumb|Veoy-church-stable-Molde-No.jpg‎|Kirkestallene med utedo.|Halvard Hatlen}}
'''[[Kirkestallene på Sølsnes]]''' ligger like nord for [[Veøy kirke]] på [[Sølsnes]] i [[Molde]]. De ble bygget i [[1907]], samtidig med kirken og er senere blitt restaurert. Kirkestallene tjenestegjorde som [[stall]] for [[hest]]ene til de kirkebesøkende mens de var i kirken. Dengang var det vanlig med hesteskyss til kirken. Bruken av stallen opphørte samtidig som [[bil]]en overtok for [[hesteskyss]] på [[1950-tallet]].  


Hver [[gårdsbruk|gård]] hadde ansvar for å bygge sin egen stallplass, derfor kan utformingen av stallrommene variere noe.  Stallene ligger mot hverandre i to rekker med en midtgang. Ellve på den ene siden og tolv på den andre. Bygningen er enkelt satt opp med et [[pulttak]]. Foruten stallplass for hestene finnes det også [[utedo]] for de kirkebesøkende.  Ett for kvinner og ett for menn. </onlyinclude>
Hver [[gårdsbruk|gård]] hadde ansvar for å bygge sin egen stallplass, derfor kan utformingen av stallrommene variere noe.  Stallene ligger mot hverandre i to rekker med en midtgang. Elleve på den ene siden og tolv på den andre. Bygningen er enkelt satt opp med et [[pulttak]]. Foruten stallplass for hestene finnes det også [[utedo]] for de kirkebesøkende.  Ett for kvinner og ett for menn. </onlyinclude>


Etterhvert forfalt stallen mer og mer. I [[1996]] ble stallene restaurert av [[Molde kommune]] etter intiativ fra [[Fortidsminneforeningen]] avdeling Romsdal. Arbeidet ble utført med støtte fra Fortidsminneforeningen, [[Fylkeskonservator]]en i Møre og Romsdal, [[Malo sagbruk]] og lokale ildsjeler. De stod ferdig restuarerte [[15. september]] [[1996]] til kulturminnedagen.  
Etterhvert forfalt stallen mer og mer. I [[1996]] ble stallene restaurert av [[Molde kommune]] etter intiativ fra [[Fortidsminneforeningen]] avdeling Romsdal. Arbeidet ble utført med støtte fra Fortidsminneforeningen, [[Fylkeskonservator]]en i Møre og Romsdal, [[Malo sagbruk]] og lokale ildsjeler. De stod ferdig restaurerte [[15. september]] [[1996]] til [[Kulturminnedagene|kulturminnedagen]].  


Stallplass ved kirkene i [[Norge]] var vanlige, men de fleste er forfalt og revet. Kirkestallene ved Veøy kirke er de eneste bevarte i [[Møre og Romsdal]] og har stor kulturhistorisk betydning som en dukumentasjon på kommunikasjonshistorien.
Stallplass ved kirkene i Norge var vanlig, men de fleste er forfalt og revet. Kirkestallene ved Veøy kirke er de eneste bevarte i [[Møre og Romsdal]] og har stor kulturhistorisk betydning som en dukumentasjon på kommunikasjonshistorien.


== Litteratur ==
== Litteratur ==
* Hjørungnes, Berge; Aassve, Anne-Grethe; Bryn, Knut; Waatvik, Anita K. 2005. ''Kulturminnevern gjennom 30 år.'' Fortidsminneforeningen, Romsdal avdeling. side 10. ISBN 82-90052-71-5
* Hjørungnes, Berge; Aassve, Anne-Grethe; Bryn, Knut; Waatvik, Anita K. 2005. ''Kulturminnevern gjennom 30 år.'' Fortidsminneforeningen, Romsdal avdeling. side 10. ISBN 82-90052-71-5


== Se også ==


[[Kategori:Bygninger i Molde kommune]]
*[[Kirkestallene (Vestre Toten)|Kirkestallene i Vestre Toten]]
[[Kategori:Kommunikasjon]]
 
[[Kategori:Molde kommune]]
[[Kategori:Staller]]
{{f1}}
{{bm}}