Kristine A. Nordseth (1841–1909): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Ingen forskjell)

Sideversjonen fra 28. aug. 2014 kl. 08:10

Gravminner i form av stående jernplater i støpejern er ofte rikt dekorert med tekst og symbolikk, gjerne på begge sider. Som gravminnet til Kristine A. Nordseth (1841-1909), se foto. På baksiden er motivet "Den sørgende engel" brukt. Det er en sørgende engel med utslåtte vinger som sitter foran et gravminne. På gravminnet henger en krans. Engelen sitter med bøyd hode, og holder en rose i hånden. Motivet har røtter i gresk og romersk billedkunst. Det ble ofte kopiert av lokale produsenter i Norge, gjerne fra bøker og kataloger. På denne måten kan man finne igjen et lite stykke internasjonal kunst i Norge.

På den andre siden av samme gravminnet er motivet en engel som holder en basun foran munnen brukt. Igjen et annet eksempel på internasjonal kunst brukt i Norge. Motivet har røtter i bibelverset hentet fra 1. korinterbrev, der apostelen Paulus skriver "at basunene skal lyde og de døde oppreises fra gravene på den ytterste dag".

Samme gravminne har i toppen restene etter en krone og et latinsk kors på toppen, over tekstflaten. Kronen er symbolet på seier. Et lignende gravminne på Flå kirkegård i Melhus kommune har et stykke under "Den sørgende engel", der en fakkel som vender nedover er brukt. Disse gravminnene var rikt dekorert. Dette er sjelden dekor på gravminner i 2012, og har derfor høy reginol verdi og bli tatt vare på. Trolig også nasjonal.

Gravminnene ble produsert på de lokale jernstøperiene rundt omkring i landet. Det ble da brukt former, som smeltet støpejern ble fylt med. Disse gravminnene ble ofte brukt på 1800-tallet og først på 1900-tallet. Motivene var ofte malt med sølv.