Kulturminnevegen i Kviteseid: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 24: Linje 24:
Oppebøen, Harald. Kulturminnevegen i Kviteseid.Kviteseid kommune, 1999.
Oppebøen, Harald. Kulturminnevegen i Kviteseid.Kviteseid kommune, 1999.


[[Kategori:Veier i Kviteseid]]
[[Kategori:Veger i Telemark]]
[[Kategori:Kviteseid kommune]]
[[Kategori:Kviteseid kommune]]

Sideversjonen fra 20. jun. 2008 kl. 18:51

Kulturminnevegen i Kviteseid. Den gamle ferdeselsveien mellom Sundbygdi og Brunkeberg ble kåret til Kviteseid kommune sitt kulturminne i kulturminneåret 1997. Kulturminnevegen er med i prosjektet «Turkart Kviteseid Nord» som idrettslagene i Morgedal og Brunkeberg ogKviteseid står for.

Veien starter i Kyrkjebøbyen og går nordover nedenfor Hamaren der Kviteseid kirke står, videre forbi den gamle plassen Flaten som ble revet i 1907-08.

Veien passerer det gamle kommunehuset som og var skolehus og i en periode huset Kviteseid Seminar til det ble lagt ned i 1889. ved kommunehuset ligger det en minnestein om det første rasefesjået av Telemarksfeet i 1856.

Tett ved ungdomshuset Sundvang kan en se spor etter en gammel gravhaug (Tinghaug). Oldsaksamlingen har registrert haugen og fant at gravhaugen var fra Romertiden, med en liten gravhaug fra Vikingtiden oppå.

På nordsida av eiendommen til Rinden hadde futen Cloumann bygget seg hus som ble kalt Eksempelen. Det skulle være som eksempel for god byggeskikk, men falt ikke i smak hos bøndene. Futen drev og et teglverk i nærheten på eiendommen Nordbø.

Ved eiendommen Ståland var det et gammelt rettersted. Da plassen senere ble oppdyrket fikk den navnet Ljosåker.

Ved den gamle skrivergården Skibsted - Fra (1884) ligger det en stor, firkantet stein; skiparsteinen. Før Skibsted ble skrivargård der Lemmich Wohl Kviteseid sin første landhandel på stedet. Nedenfor Skiparsteinen ble det bygget mylle i 1854. i 1884 ble det bygget ny mylle et annet sted.

Fra Skiparsteinen går veien videre gjennom tunet på Gotuholtgårdene. Her har det tidligere vært rettersted. På nedre Gotuholt bodde spelemannen Aslak Gotuholt, som hadde fela Kjempa som senere ble brukt av Leiv Sandsdalen og nå befinner seg på Bø Bygdemuseum. Hovedbølet var på øvre Gotuholt der det både var stampe og sag, herav navnet Stamperud og Stamperudsvingen. På gården står det et loft fra middelalderen. I 1915 ble det gravet ut en gravhaug der de fant mange funn fra Vikingtiden. Disse befinner seg ved Oldsaksamlingen.

Ved foten av gamlevegen står «Gotuholteika» som er svært gammel og har en omkrets på ca 5 m. Veien går videre forbi de to husmannsplassene Slote og Berge til Nedre Groven og plassen Rulleteig der Sterke-Nils ble født i 1721. Foreldrene flyttet til Ramskeid på grensen til Seljord. Som voksen ryddet Nils seg plassen Langedal som ligger i Trollebotnen på Seljordshei.

Ved nedre Groven ligger også Kosi der Kviteseid Seminar holdt til før den ble flyttet til Kyrkjebøen i Sundbygdi. Skolebygningen ble bygd inn i den nåværende bygningen på Kyrkjebøen.

Fra Groven går vegen opp til Brunkeberg kirke, som ble vigslet i 1790.

Kilder

Oppebøen, Harald. Kulturminnevegen i Kviteseid.Kviteseid kommune, 1999.