Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(flyttet til lokalhistoriewiki.no:Infobokser)
Linje 1: Linje 1:
{{diskusjonsforum-topp}}
__NEWSECTIONLINK__
{| align="right" width="250px" |
For å legge inn et nytt innlegg i diskusjonsforumet, klikker du på fanen Nytt emne. Du kan legge inn signatur via menyen Sett inn.
|
{{diskusjonsforum-arkiv}}
|}


== Nye seksjoner i diskusjonsforumet øverst? ==
{{Faktaboks|overskrift=Andre diskusjonssider på wikien|innhold= 
Er det forresten mulig å få det til slik at når man klikker på ny seksjon, så legger innlegget seg øverst? Hadde vært fint om den nyeste seksjonen alltid lå øverst, syns jeg. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 1. aug 2008 kl. 16:45 (CEST)
* [[lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Diskusjoner|De nyeste innleggene]] på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
* Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
* Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
* [[:Kategori:Diskusjonsforumarkiv|Diskusjonsforumarkiv]].}}


== Hjelpesider ==
==Digital fargelegging av svart/hvitt-bilder==
[[Bruker:Marthe Glad|Marthe]] har lagd en [[Alfabetiske hjelpesider|alfabetisk]] og en [[Liste over hjelpesider|systematisk]] liste over hjelpesider. Hun og jeg har gått gjennom dem, men fint om flere kunne kikke på listene og komme med tilbakemeldinger. Det har vært litt ulik "politikk" på hjelpesider. Dels er det lange artikler som tar opp ulike aspekter ved å redigere eller skrive artikler, dels er det korte artikler om et enkelt tema, f.eks. bilder. Det er mye overlapp mellom ulike artikler. Det er derfor vanskelig å lage dekkende lister (enten de er dynamiske eller manuelle). Jeg har vært fristet til å splitte opp de lange artiklene og samle dem igjen, slik at alt om f.eks. bilder blir samlet på et sted. Så kunne vi heller lage ulike oversiktssider som bare består av lenker, à la [[Hjelp:Basismanual|Basismanual]]. Har noen gjort seg noen tanker om dette, f.eks. nye brukere som har strevd med å finne hjelpesider om dette og hint? --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 4. aug 2008 kl. 15:08 (CEST)


:Jeg holdt med basismanualen, og kommer til å gå tilbake til jobbing med den etterhvert som folk kommer seg hjem fra ferie :) Er enig med deg i mye av det du skriver her, og tror at feedback fra noviser er uvurderlig. Hadde gjerne sett at folk som ikke har supermye wiki-/data-erfaring ville ta kontakt slik at jeg kan se tingene fra deres hjørne også. Helt klart trengs slike sider med en lav terskel, for folk som er mer drevne kan ofte en inngang via alfabetiske lister være et godt redskap ;) [[Bruker:Siri J|Siri J]] 7. aug 2008 kl. 13:56 (CEST)
I den seinere tid har det dukket opp digitale verktøyer for fargelegging av svart/hvitt-bilder nettet, og en økende mengde slike fargelagte bilder legges ut på diverse fora, ikke minst på Facebook. Jeg ser disse programmene også er brukt av folk som befatter seg med lokalhistorie. Som kilder mener jeg at slike bilder har sterkt redusert verdi, for fargene på bygninger og annet vil jo bli mer eller mindre tilfeldige og dermed historisk ukorrekt. Siden denne type bilder ser ut til å spre seg , spør jeg: Er bruk av denslags bilder på wikien et mulig problem som er blitt diskutert? [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 20. feb. 2020 kl. 12:22 (CET)


::Prøver å finne opp og ned filopplasting og illustrasjons-(bilde)bruk. Om jeg omrokkerer for mye, stoler jeg at dere sier ifra - mye er gjentatt mange ganger der... [[Bruker:Siri J|Siri J]] 9. aug 2008 kl. 22:13 (CEST)
:Jeg vil i den anledning nevne at jeg synes det er greit å bruke fargelagte postkort, fordi fargeleggerne den tiden hadde bygningenes farger å forholde seg til. Jeg synes ikke noe om moderne digital fargelegging. Fargene blir bare gjetninger og dermed uautentiske. Et problem er også at datidens filmbase var "ortokromatisk", noe som gjorde at blått ble gjengitt som hvitt, mens gult og rødt ble gjengitt som svart. Hus med angivelig lyse gråtoner kunne altså ha blitt malt med mørkere farger enn det som framtrer fotografier, mens hus med tilsynelatende mørke gråtoner kunne ha blitt malt med lysere farger. Mvh. --Morten Bakkeli 20. feb. 2020 kl. 13:55 (CET)


== Endrede menyer  ==
::Jeg er også skeptisk til digital fargelegging. Det er interessant til privat bruk, men som illustrasjoner her mener jeg det bare må være helt unntaksvis at det er greit - og det må ikke erstatte originalene, men da heller komme som et supplement. Dersom det blir lasta opp slike bilder hit mener jeg også at det er svært viktig at de er tydelig merka i bildeinformasjonen, slik at man vet at det er moderne og ikke samtidig fargelegging. Det samme må komme fram i artikler dersom slike bilder legges inn - det er viktig at leserne får vite at dette ikke er samtidig kildeinformasjon, men en nyere tolkning/gjetning. Mortens kommentarer om ortokromatisk film er også viktig; det er stor forskjell på å kjøre gamle bilder gjennom et slikt program og det å kjøre et nyere svart/hvitt-bilde gjennom dem. At man er heldig med ett bilde betyr ikke at en annet er godt gjengitt. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 26. feb. 2020 kl. 13:13 (CET)
Hvis dere strever med å finne igjen menypunkter, er det sikkert fordi [[Bruker:Siri J|Siri]] og jeg har endret litt på venstremenyen og menyen øverst til høyre. Vi fortsetter med å prøve ut ulike løsninger, men vil gjerne ha innspill underveis! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 5. aug 2008 kl. 12:27 (CEST)


:Noen konkrete spørsmål underveis kan kanskje hjelpe? Det meste ligger etter min mening gode steder, men hva mener folk om hvor f.eks. ''hjelpesider'', ''diskusjonsforum'' og ''kontaktinformasjon'' bør ligge - praktisk sett? [[Bruker:Siri J|Siri J]] 5. aug 2008 kl. 13:53 (CEST)
::: Rent praktisk må administratorene være ekstra oppmerksomme opplastede bilder av denne typen og merke dem, gjerne med lenke til originalen, om ikke brukeren selv har gjort det. Det samme gjelder bildetekster. Vi har en del fotografier på wikien med informasjon om at de er håndkolorert, retusjert o.l. Tilsvarende må vi få inn digital automatisk fargelegging gjort da og da. Vi skal ta det opp på NLI, så alle her er obs på dette. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 27. feb. 2020 kl. 10:58 (CET)


::Jeg kunne tenkt meg å prøve ut flere endringer i menyene, men jeg kommer ikke til. Kunne f.eks. tenkt meg å flytte verktøy-boksen til under emne-boksen. Hva tror dere om det? Dessuten syns jeg menyen øverst til høyre er altfor utydelig. Den kommer veldig dårlig frem mot den grå bakgrunnen (og ekstra dårlig pga betamerkingen), men grått er vel standard i DynaBook? Tror det ville hjulpet å få lagt på fet skrift, store forbokstaver og kanskje litt større skrift (110% i css-filen f.eks.). Eller kanskje det hadde gått an å dele opp de to øverste linjene på en eller annen måte? Med en horisontal strek, boks eller ved å legge søkefeltet i midten?! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 6. aug 2008 kl. 14:43 (CEST)
::::Men går det ikke an å oppfordre til å ikke fargelegge svart/hvitt-bilder som skal brukes som illustrasjoner på wikien? En ting er om noen andre har gjort det først og originalfilen ikke er tilgjengelig, men det vil i alle fall kunne begrense dette noe. Jeg synes dette blir litt i samme gate som «fake news» og «deepfake». [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 30. mar. 2020 kl. 21:42 (CEST)


:::Jeg ser at menyen oppe til høyre har blitt endret igjen - kan dere si ifra når dere engang er ferdige? Jeg legger tilside jobbing med screenshots inntil dette er gjort. [[Bruker:Siri J|Siri J]] 25. aug 2008 kl. 11:22 (CEST)
:::::Problemet med "fake news" og "deepfake" er vel at en manipulert virkelighet ''utgis'' for å være sannheten. Det vil ikke være tilfellet om brukeren opplyser at bildet er fargelagt digitalt, og om at kilden, originalen - med lenke - er i svart hvitt. Kolorering kan ha gode sider. Det kan bidra til å levendegjøre fortiden, til å få fram detaljer som ikke var tydelige i sv-hv osv. I beste fall kan fargetolkningene berike originalene. Så lenge ingen påstår at "sånn var det", mener jeg vi bør være åpne for positiv bruk av ny teknologi. Kanskje blir den også mer treffsikker etter hvert. Forskere må alltid være kritiske til tolkninger. Det gjelder også tekst, f.eks. transkripsjoner. Når det er sagt, kommer vi til å supplerer hjelpesidene våre med et avsnitt om digital fargelegging: Utfordringene ved slik kolorering, anbefalinger for beskrivelser, oppfordring til å laste opp originalen og til å sette inn begge i artikler. Om det skulle renne inn dårlige digitalkoloreringer, får vi heller ta en ny vurdering på dette. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 7. apr. 2020 kl. 11:14 (CEST)


::::Beklager hvis jeg rotet til arbeidet ditt, Siri. Eksperimenteringen med menypunktene var en test få tydeligere meny gjennom å skrive færre / kortere / ettords menypunkter. Det meste er tilbake på plass igjen nå, men har kuttet ut brukerliste og heller vist til den fra brukerinteressesiden. Dessuten endret fra "bruke kilder" til "kildebruk" som både er kortere, ett ord og som vel betyr det samme? Menyen er blitt litt tydeligere nå når betamerkingen er borte, men den ser ennå litt knøttete ut, så håper det er mulig å endre litt i skinet (jf mitt forrige innlegg). --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. aug 2008 kl. 16:45 (CEST)
:Er det pt etablert noen konkrete retningslinjer rundt dette nå i 2022? Kan ikke se noe på hjelpesidene. Jeg har opprettet ny bruker på lokalhistoriewiki for å overføre en del informasjon fra en Instagram-kanal/konto som har biografier om personer fra 1890-tallet med utgangspunkt i forbryteralbum som finnes digitalarkivet. Et hovedpoeng med det som er presentert er å menneskeliggjøre disse personene ("forbryterene" var til stor del fattige) slik at man kan relatere til dem i dag. Farglegging av disse portrettene er sentralt i dette. Det oppgis der at fargene er for illustrasjon, og ikke nødvendigvis historisk korrekte. Jeg har begynt å laste opp en del av disse bildene for et par av personene, og har linket (URL) til orginalene (på digitalarkivet) i "kilde"-feltet i meta-data for bildene. Jeg hadde ikke tenkt å vise orginalbildene i artikkelene, eller gjøre noen disclaimers der, men hvis det finnes retningslinjer, så følger jeg dem. [[Bruker:Pwinther|Pwinther]] ([[Brukersamtale:Pwinther|diskusjon]])
::Svarer på dette selv, som en antakelse, for å kunne fortsette arbeidet: For alle bilder jeg bruker som har digital fargelegging, legger jeg inn en link til orginalbildet i byline til bildet. På denne måten kan det både eksplisitt flagges for leser at bildet er modifisert, og vise til orginalen. [[Bruker:Pwinther|Pwinther]] ([[Brukersamtale:Pwinther|diskusjon]])


:::::Skins er nok noe jeg viser videre til de andre her :) Er igrunnen enig i at det er greit med litt kortere ting, men jeg undres fremdeles på om ikke lenken hit til diskusjonsforumet ikke fortjener en plass blant inngangene, istedenfor bortgjemt oppe i hjørnet ;) Ser og at teksten har blitt bedre etter at beta-markeringen forsvant, ja :) [[Bruker:Siri J|Siri J]] 25. aug 2008 kl. 17:12 (CEST)
:::Det virker som en grei løsning at det kommer tydelig fram at de er modifisert og at man kan finne originalbildet. Når vi nå får noen flere eksempler å ta tak i er det også lettere å ta en ny runde på det. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 25. jul. 2022 kl. 08:00 (UTC)


::::::Vi kan sikkert flytte diskusjonsforumet tilbake igjen til venstre marg, og da passer den vel best i den øverste boksen, men "innganger" er ikke så veldig bra overskrift for akkurat diskusjonsforumet. Eller hva tror du? --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 26. aug 2008 kl. 16:37 (CEST)
::::Den er grei. Da kjører jeg på det. Et eksempel pt kan finnes i en eksisterende artikkel, [[Elias Tønnesen (1888-1950)]], hvor 2 slike personbilder er lagt inn. Forøvrigt er jeg enig i kommentarene over her, men vil også legge til at det er store spenn i begrepet "digital fargelegging" ift f.eks. kvalitet, automatisk/manuelt, kontroversielle/trivielle fargevalg, som alt kan nyanseres i eventuelle retningslinjer. I tillegg bør det kanskje også adresseres problemstilling med generell bilde-manipulering (i lys av innstramminger av [https://www.forbrukertilsynet.no/forbrukertilsynets-veiledning-om-merking-av-retusjert-reklame lovverket ifm reklame]), hvor digital fargelegging også er en del av. --[[Bruker:Pwinther|Pwinther]] ([[Brukersamtale:Pwinther|diskusjon]]) 25. jul. 2022 kl. 16:06 (UTC)


:::::::Da lot jeg logikken min fare og flyttet diskusjonsforumet tilbake til venstremarg. Det var overveldende flertall her for flytting. :)  Tror det kan være lurt å vente litt med skjermdumper. Mulig det kommer et par endringer til. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 27. aug 2008 kl. 14:14 (CEST)
:::::Lurt å ta med det nye lovverket i diskusjonen rundt dette. Og ja, det er store forskjeller på om man bare ukritisk bruker et program til å fargelegge ting eller om man gjør det med omhu og kritisk blikk. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 26. jul. 2022 kl. 11:26 (UTC)


::::::::Greit, setter det på lav ild her, du får si ifra når jeg kan skru den opp igjen :) Har tenkt litt på annet navn for ''innganger'', men har ikke noe bedre forslag... [[Bruker:Siri J|Siri J]] 27. aug 2008 kl. 14:55 (CEST)
:::::Jeg synes forresten at bildene av Elias Tønnesen er fine, med en avdempa kolorering som gir mer liv til bildene. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 28. jul. 2022 kl. 11:57 (UTC)
:::::
:::::


:{{Ø høyre uinnlogg.jpg}}
== Folketelllinga 1920==
:Ifm uinnloggede, bør ikke visning av «IP-adresse» og «brukerdiskusjon for denne IP-adressen» fjernes fra øvre høyre rad? [[Bruker:Siri J|Siri J]] 26. aug 2008 kl. 16:02 (CEST)
Når blir opplysningene om Larvik kjøpstad og Tjølling herred tilgjengelige? Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 06:14 (CET)
:Hei Morten. Det er nok Arkivverket som kan svare best på dette. Tidligere har vi fått beskjed om at 1920-tellinga skal være ferdigpublisert før påske. Her ser du de sist publiserte: https://www.digitalarkivet.no/newest/?format=tab_ftr&jt%5B%5D=18 Av lista går det fram at at tellinga for fire kommuner ble publisert den 4., så det er tydelig at dette arbeidet går framover. Helsing fra --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 8. jan. 2021 kl. 08:48 (CET)
::Hei! Takk skal du ha og godt nytt år! Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 11:41 (CET)
:::Blir det ferdig til jul, mon tro? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 2. des. 2021 kl. 10:33 (UTC)
::::Jeg tviler sterkt. Jeg tror en stor del, muligens alle, av landkommunene vil være klare til jul, men byene er det verre med. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 3. des. 2021 kl. 09:07 (UTC)
:::::Jul i år, da? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 26. feb. 2022 kl. 13:47 (UTC)
::::::Ja, det må de klare å få til. Nå har de første byene begynt å komme på plass, Moss dukka i hvert fall brått opp. Sånn jeg har forstått det er ikke Bergen så vanskelig å fikse, men Kristiania er nok det siste som kommer på plass. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 28. feb. 2022 kl. 08:34 (UTC)
:::::::[[User:Mbakkel2]] [https://www.digitalarkivet.no/source/73804 Larvik 1920 er på plass!] [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 9. nov. 2022 kl. 12:32 (UTC)
::::::::Flott. Tusen takk! Mvh. Morten Bakkeli 10. nov. 2022 kl. 04:32 (UTC)
:::::::::Blir det ferdig til jul, mon tro? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 16. jan. 2023 kl. 08:08 (UTC)
::::::::::Må snart haste på, før folketellinga 1930 kommer .... 😂 [[Bruker:PaulVIF|PaulVIF]] ([[Brukerdiskusjon:PaulVIF|diskusjon]]) 16. jan. 2023 kl. 11:16 (UTC)


::Jo, helt enig! Men dette må nok også gjøres i skinet? --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 26. aug 2008 kl. 16:37 (CEST)
==Nyttig å innføre Semantic MediaWiki.==


:::Det er mulig å fikse dette, men det er ikke helt enkelt. Jeg tror det vil være en fordel å vente litt med det, så det blir gjort skikkelig ved første forsøk. Holder på å lese meg opp på slikt som dette i manualer for skinredigering. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 26. aug 2008 kl. 22:50 (CEST)
Jeg vil igjen anbefale at vi tar i bruk utvidelsen ''Semantic MediaWiki'' (har tidligere gjort det i 2018) med noen tilknyttete utvidelser. Jeg har selv innført og vedlikeholdt denne utvidelsen i to ulike wikier og har ikke merket noen uoverstigelige ytelsesproblemer. Alternativet er å lage en egen Wikidata, for jeg tviler sterkt på at vi får bruke Wikidata slik Wikipedia gjør det, ettersom våre objekter ikke alltid betraktes som leksikonmateriale. 12.12.2021 [[Bruker:Event|Even Thorbergsen]]
:Vi valgte i sin tid å avinstallere Semantic MediaWiki etter å ha kommet til at fordelene, blant annet ekstra analyseverktøy, ikke oppveide ulempene. Vi har oppnådd tilsvarende funksjonalitet gjennom bruk av DPL og sorterbare tabeller. Dette er både mer brukervennlig og gir mindre ekstraarbeid ved oppgradering. Gjennom DPL kan vi også autogenerere tabeller (se f.eks. Eigedomar nemnt i Heimar og folk i Bykle og Tradisjonsbåtregisteret). Vi kan ikke se at Semantic MediaWiki har endret seg vesentlig siden vi tok denne avgjørelsen, men vi er alltid åpne for å skifte mening om ting skulle endre seg. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 15. des. 2021 kl. 10:40 (UTC)
::Jeg har sett DPL og den utvidelsen tillater ikke å bygge objektbasert informasjon gjennom å knytte kategorier til spesifikke lister av egenskaper som enten er verdier av gitte typer eller referanser til andre artikler. Rendering-kapasitet kan neppe være begrensende lenger. Uansett bør muligheten for effektivt å strukturere informasjon være svært tungtveiende. Det er ikke bare lister og tabeller som bør kunne genereres, men dynamiske kart og annen grafikk. [[Bruker:Event|Even Thorbergsen]] 5. jan. 2022 kl. 00:04 (UTC)
:::Fint om du kunne gi noen konkrete eksempler på objektbasert informasjon og verdier. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 18. jan. 2022 kl. 09:38 (UTC)


::::Ok, da tror jeg det er smart å prioritere andre skin-endringer i første omgang. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 27. aug 2008 kl. 14:16 (CEST)
==Timeless-drakten==
Legg inn den tiltalende Timeless-drakten og vurder om den bør erstattte Vector som standard.drakt. [[Bruker:Event|Even Thorbergsen]] 5. jan. 2022 kl. 21:02 (UTC)
==Er filmen spilt inn i Gudbrandsdalen eller Telemark?==


::::Grei skuring det, er enig med Marianne. [[Bruker:Siri J|Siri J]] 27. aug 2008 kl. 14:55 (CEST)
Hei! Jeg legger her ut en lenke til den danske stumfilmen ''Solskinsdalen'' fra 1925 [https://www.stumfilm.dk/stumfilm/streaming/film/solskinsdalen]. Det Danske Filminstitut oppgir at den ble spilt inn i Telemark, mens norske aviser fra den tiden oppga at den ble spilt inn i Gubrandsdalen. Kan dere gjennom å se på naturbildene av elven, dalen og fjellene kjenne igjen lokalitetene? Jeg er spesielt interessert i om noen kan identifisere jernbanestasjonen litt over 19 minutter inne i filmen? Tusen takk! Mvh. Morten Bakkeli 16. feb. 2022 kl. 09:22 (UTC)


== Fylkesportalene ==
:Det er alltid litt komplisert med stasjoner, fordi de ofte er bygd etter typetegninger. Men på 20:13 i filmen ser man deler av navneskiltet, som slutter A. Og den neste siste bokstaven ser ut til å være avrunda mot A'en. Jeg finner ingen stasjon i Telemark som kan stemme med det. Men Sjoa stemmer. Og vi har et bilde av bygningen der i 1920: [[:Fil:Sjoa stasjon.jpeg]]. Selv om det er litt annerledes med sidebygninger kan det skyldes endringer på stasjonsområdet, men også effekter av kameraet som gjør det vanskeligere å orientere seg. Jeg kan ikke garantere at det er Sjoa, men jeg mener bestemt at det kan være det - selve stasjonsbygningen ser temmelig lik ut. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 16. feb. 2022 kl. 09:48 (UTC)
Artikkelen [[Norges eldste kirkebok]] ligger i øyeblikket som smakebit hovedsida, men på [[Portal:Vestfold]] er det ingen Q2-artikkel i det hele tatt, til tross for at nevnte artikkel er Vestfold-relatert og er kategorisert [[:Kategori:Andebu kommune]]. Jeg ser at dette har med malen {{tl|fylke}} å gjøre. Slik den er bygd opp, vil det kanskje by på mye trøbbel for å fange opp artikler som [[Norges eldste kirkebok]] i fylkesportalen? --[[Bruker:Kristian Hunskaar|Kristian Hunskaar]] 18. aug 2008 kl. 10:38 (CEST)


:Der fikk artikkelen [[:Kategori:Vestfold fylke]], og da slår den naturligvis inn. Men det blir jo litt dobbelkategorisering, da. Hvis vi skal benytte oss av dobbeltkategorisering av Q-artikler for å få dem med på fylkes- og regionportaler, så undergraver til en viss grad kategoriseringssystemet, gjør vi ikke? --[[Bruker:Kristian Hunskaar|Kristian Hunskaar]] 18. aug 2008 kl. 10:58 (CEST)
::Du hadde rett, Chris. Sjoahistorie på Facebook kjente igjen fjellene rundt stasjonen! Mvh. Morten Bakkeli 16. feb. 2022 kl. 11:32 (UTC)


::Jeg teste(r/t) litt rundt, ser ut til at også {{tl|Vestfold}} manglet. Dermed slo Q1 inn for Vestfold i alle fall... Ser videre :) [[Bruker:Siri J|Siri J]] 18. aug 2008 kl. 11:02 (CEST)
:::Så bra! Gøy å lykkes som detektiv! [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 17. feb. 2022 kl. 08:53 (UTC)


:::Spørsmål - hvor mange Q2 artikler har Vestfold(relaterte) emner? [[Bruker:Siri J|Siri J]] 18. aug 2008 kl. 11:05 (CEST)
==Pågående==


::::Så vidt jeg kan se, er det fire: [[Preben von Ahnen]], [[Norges eldste kirkebok]], [[Hans Nilsen Vogn]] og [[Åserum-ætta]]. --[[Bruker:Kristian Hunskaar|Kristian Hunskaar]] 18. aug 2008 kl. 11:15 (CEST)
Hei. Finnes det noen offentlig oversikt over ''pågående bygdebokprosjekt''? Jeg ville hatt nytte av en slik oversikt i forbindelse med et internt notat på jobben. Mvh [[Bruker:Morten Haugen|Morten O. Haugen]] ([[Brukersamtale:Morten Haugen|diskusjon]]) 29. mar. 2022 kl. 13:07 (UTC)
: Hei Morten. Beklager seint svar, men jeg tror ikke at det finnes en slik oversikt. NLI er ikke involvert i så mange prosjekt som vi var tidligere, og derfor har heller ikke vi det fulle og hele bildet. I farten kan jeg nevne at det pågår bygdebokarbeid på Hadeland (1900-tallshistorie), Gjerdrum (også 1900-tallshistorie) og Toten (middelalderhistorie, offisiell oppstart er vinteren 2023).[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 10. mai 2022 kl. 06:20 (UTC)


:::::Hva som skal opp på portalsiden bør defineres i {{tl|categorymatch for Vestfold}}, hvilket betyr en liten redigering i portalen. I den bør alle kommuner ligge, slik det f.eks. er i {{tl|categorymatch for Akershus}}. I forbindelse med flytting av portaler til nytt navn (forside?) må det gjøres en gjennomgang av slikt.  
==Hakkedis==
Hva betyr ordet '''hakkedis.''' Flosta historielag har på sin hjemmeside en ordliste med dialektord, samt ord og uttrykk som står i fare for å forsvinne. I den forbindelse spør jeg om  betydning av dette ordet. Min mor brukte dette orde, og sa f.eks. "Han var en gammel hakkedis." Jeg finner ikke ordet i ordlister, men vet også at vi har en del sjømannsuttrykk her. ''Hakkedis'' betyr fortjent på tyrkisk, så kanskje det betyr en avdanka offiser. Kanskje det er en person det er en ''hake'' ved, ikke vet jeg. Man brukte nemlig ikke dette orde på hvem som helst. Kanskje noen av dere kan hjelpe meg med betydning av dette ordet? (Flyttet teksten ned i dialogområdet. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 9. mai 2022 kl. 19:29 (UTC))


:::::Når det gjelder Q-artikler for forskjellige områder er det lett å lage utplukk av det med {{tl|Liste}}:
:Jeg fant "hakkedis" som omtale av personer i en tekst skrevet på Landvikmål, trykket i Grimstad adressetidende 6/6 1935. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 9. mai 2022 kl. 19:38 (UTC)
:Takk skal du ha, men der i avisa står det også bare som et uttrykk: Du er meg en hakkedis!" sagt til en konstabel.
::Enig! Men det indikerer bruksområde, eller at det i alle fall kunne forstås på grimstadkanten.... Flott med slike spørsmål om språklige mysterier!! [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 10. mai 2022 kl. 19:53 (UTC)
::: Googl'a litt..... I en erindringstekst i en gammel avis i Vest-Agder står det i en sammenheng med et surt og stritt legdslem....? Skrives det med "g", kom jeg inn på en nederlandsk wikipediaside med referanse til reptiler. Og dette siste kunne jo passe som et skjellsord eller negativ karakteristikk? [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 10. mai 2022 kl. 20:04 (UTC)


:::::<nowiki>{{Liste|Q1|categorymatch={{categorymatch for Vestfold}}}}</nowiki> gir
==Om Gårder i Oslo kommune==
:::::{{Liste|Q1|categorymatch={{categorymatch for Vestfold}}}} [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 18. aug 2008 kl. 11:48 (CEST)


::::::Aha :) da blander jeg meg ut igjen ;) [[Bruker:Siri J|Siri J]] 18. aug 2008 kl. 11:59 (CEST)
Hei! Kunne tenke meg at henvisninger som nordre, søndre, nedre osv. ble skrevet etter gårdsnavnene i artikkelen om gårder i Oslo kommune. Noen synspunkter? Mvh [[Bruker:Leharu|Leharu]] ([[Brukersamtale:Leharu|diskusjon]]) 3. jun. 2022 kl. 23:26 (UTC)
:Ja, det støtter jeg! Den gårdsoversikten er mildt sagt uoversiktlig sånn som den framstår nå. Ved å skrive nordre, søndre, nedre osv. ''etter'' gårdsnavnet vil oversikten framstå mye mer lesevennlig og være i samsvar med matriklene og bokverk som Norske gardsbruk og (trolig) de fleste bygdebøker. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukersamtale:Rool|diskusjon]]) 4. jun. 2022 kl. 23:51 (UTC)
:: Tenker det er viktig at vi vi har en gjennomgående systematikk for dette og at vi beholder sorteringen på hovedgården. Godt forslag![[Bruker:PaulVIF|PaulVIF]] ([[Brukerdiskusjon:PaulVIF|diskusjon]]) 5. jun. 2022 kl. 06:47 (UTC)


:::::En tilsvarende liste for Q2-artikler bekrefter forøvrig Kristians opptelling:
::: Jeg er også helt med på dette. Det var jeg som starta den opp, og det er ikke alltid så lett å forutse hvordan ting blir i tabeller - den blir mye bedre om man bytter om på dette. Det jeg vil holde fast ved er at det er riktig matrikkelnavn som brukes i artikkeltitler om de enkelte gårdene, men i oversikter/tabeller er det veldig fornuftig å ha én standard i hele oversikten, og å bruke hovednavnet først. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 7. jun. 2022 kl. 08:17 (UTC)


:::::{{Liste|Q2|categorymatch={{categorymatch for Vestfold}}}}.  [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 18. aug 2008 kl. 15:20 (CEST)
==Hjelp med ord==
*[https://media.digitalarkivet.no/view/1301/37 Larvik kirkebøker, SAKO/A-352/F/Fb/L0004: Ministerialbok nr. II 4, 1884–1902, s. 31] Under navnet til [[Bjarne Gulbrandsen|Bjarne Trygve Gulbrandsen]] ser det ut som om det står ''Skien 20?/?? 04''. Hva betyr det? Hva er adressen? Det er '''ikke''' Eidgaten. Takk skal dere ha! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukersamtale:Mbakkel2|diskusjon]]) 21. juli 2022 kl. 10:08 (UTC)
::Hei Morten. Kan det være "Att. Skien 20/9 04". Mitt forslag er at det betyr at han er konfirmert i Skien i 1904. Han ble døpt i 1889, og 1904 er 15 år seinere. Ser at det er liknende attesteringer med "04" på flere av de andre dåpsbarna.[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 21. jul. 2022 kl. 12:10 (UTC)
:::Hei Trond! Tusen takk. Det stemmer. Familien flyttet til Skien. Kan du lese hvilken gate det var også? Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukersamtale:Mbakkel2|diskusjon]]) 21. juli 2022 kl. 17:01 (UTC)
::::Hmmm...For meg ser det ut som «Eidegaden 21», men du tror ikke at det kan stemme?[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 22. jul. 2022 kl. 07:23 (UTC)
:::::Det er ingen Eidgaten 21. Mvh.  [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukersamtale:Mbakkel2|diskusjon]]) 21. juli 2022 kl. 15:21 (UTC)


==NN ''gård''==
==Aftenpostens sportshånddbok==
Artikler om gåder er sentrale i wikien, og de triller inn under litt forskjellig «navneformat», om jeg kan kalle det det: Jeg har gjerne lagt meg på «gårdsnavn i sogn», slik som [[Fossnes i Arnadal]], mens andre varianter er [[Grimsrud (Son)]], [[Fuglsnes på Stabblandet]], [[Bleikøya (gård)]] og [[Ulsrud gård]]. Det er ingen grunn til å vedta én standard, for lokale forhold kan tilsi at noe passer bra ett sted, men ikke et annet sted.


Jeg vil imidlertid opponere mot formen «NN gård». Dette er blitt en veldig vanlig type betegnelse i de siste åra, har jeg inntrykk av, og jeg synes «gård» ofte er uhistorisk og et unødvendig påheng. For eksempel bor foreldra mine på [[Lauve i Hedrum|Lauve]] - det faller meg helt unaturlig å si at de bor på «Lauve gård». Lauve er en gård og bare det, det er gården som er opphavet til navnet, og da blir påhenget «gård» unødvendig.
Hei! Kan bilder som finnes i ''Sport i navn og tall: Aftenpostens sportsåndbok'' (1950) brukes på Lokalhistoriewiki.no? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 12. august 2022, kl. 06:25 (CEST)
:Beklager at du ikke har fått svar på dette spørsmålet... I utgangspunktet gjelder opphavsretten på foto verken for en hel bok eller en "hel" fotograf, men for enkeltbilder. Det betyr at man må vurdere hvert enkelt bilde med tanke på [[Lokalhistoriewiki:Mer_om_opphavsrett#Vern_av_bilder|verkshøyde]]. Aftenpostens bilder ligger dessuten hos Scanpix, som har svært tett oppfølging av hvordan deres bilder blir brukt, og som opererer med høye bøter ved feilbruk. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 15. nov. 2022 kl. 14:45 (UTC)


Jeg synes «NN gård» er naturlig å bruke når hele eller store deler av det opprinnelige gårdsarealet er utbygd, slik at det kanskje bare er bygninger og tun igjen. Da viser «NN gård» til dette tunet (og bare det), og skiller det fra «NN», som kan være navn på et strøk eller boligområde. Men artiklene om gårdene handler om gårdene tilbake til da de ble ryddet, dvs hele det opprinnelige arealet, og da blir tittelen «NN gård» for snever etter min oppfatning. Løsningen med «gård» eller «gården» i parentes, som [[Bleikøya (gård)]], er jeg derimot komfortabel med, fordi det ikke gir inntrykk av at «gård» er (alltid har vært) en del av navnet gården.
==Flyfoto fra Widerøe==
Er alle flyfoto fra Widerøe Nasjonalbiblioteket kopiert hit til Lokalhistoriewiki? Jeg gjorde et søk på Forsand kommune som har 101 fotografier Nasjonalbiblioteket, men bare noen få her. Må jeg kopiere bilde for bilde over til Lokalhistoriewiki?


Benevnelser som «NN gård» er som nevnt en type benevnelser som sprer seg, ikke minst i aviser, og jeg håper lokalhistoriewiki.no kan være en motvekt, om enn utilstrekkelig, mot dette :-) --[[Bruker:Kristian Hunskaar|Kristian Hunskaar]] 22. aug 2008 kl. 11:30 (CEST)
Mvh Arne Østensen (Arneoste)


:Enig. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 22. aug 2008 kl. 13:08 (CEST)
:Alle Widerøe-bildene fra Nasjonalbiblioteket er foreløpig ikke kopiert til wikien, men dette jobber vi med å få gjort noe med, slik at brukerne slipper å kopiere over ett og ett bilde. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 15. nov. 2022 kl. 14:14 (UTC)


:Helt enig jeg også. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. aug 2008 kl. 13:46 (CEST)
== Dato i grunnbok==


::Javel. Men [[Løkke gård]] og [[Kjørbo gård]] har aldri hatt noe annet navn. --[[Bruker:SOA|SOA]] 24. aug 2008 kl. 07:42 (CEST)
Hei! En person kjøpte en eiendom. Datoen for skjøtet var 30/12 1948, det ble dagbokført 5/1 1949 og grunnbokført 21/6 1949. Kjøpte vedkommende den i 1948 eller 1949? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]]([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 18. november 2022, kl. 02:44 (UTC)


:::Løkke er kun omtalt som «Løche» i 1666 [http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS22125%405022=on]. De referanser jeg ser til Kjørbo tyder på at man også der brukte bare Kjørbo uten noe tillegg. Men disse to er allikevel spesielle tilfeller hvor det kan være riktig å bruke «NN gård», fordi det dreier seg om nedlagte gårder som i dag fyller en annen rolle. Det blir omtrent som alle bolig- og industriområder som heter «NN skog» fordi de ligger i skogen til gården NN, selv om det eneste treet som står der nå er en litt medtatt sørgepil på en parkeringsplass. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 24. aug 2008 kl. 14:46 (CEST)
:Personen kjøpte eiendommen i 1948, det er datoen for skjøtet som er viktigst her. Dagbokføring og grunnbokføring kommer senere fordi dokumentene blir liggende i , og er mer tilfeldige datoer. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 22. nov. 2022 kl. 09:21 (UTC)


:::: På s. 207 i første bind av ''Askers og Bærums historie'' er det et fotografi av første side av 1624-jordeboka over [[Nesøygodset]], der det blant står «Nessøe med sine tilliggende ødegaarder Lycke, Huidsteen, Sleben, Kiørbou [...]». Så seint som i 1903-matrikkelen er gårdene benevnt som hhv «Kjørbu» ([[g.nr.]] 53) og «Løkke» (g.nr. 83). Det er heller ingen av enkeltbrukene som er betegnet «- gård». Forklaringa er enkel - det er først i nyere tid at det har blitt behov for å spesifisere Løkke ''gård'' og Kjørbo ''gård'', og da menes i praksis de gjenværende gårdsanleggene/tunene. Konferer også [http://www.dokpro.uio.no/cgi-bin/stad/matr50 matrikkelutkastet 1950]. Det som i dag betegnes som [[Kjørbo gård]] er egentlig kun [[br.nr.]] 1, mens [[matrikkelgård]]en Kjørbo også inkluderer et stort antall andre eiendommer, deriblant [[Kalvøya i Bærum|Kalvøya]] og [[Borøya i Bærum|Borøya]].
::Takk skal du ha! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]]([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 22. november 2022, kl. 10:40 (UTC)


:::: Jeg synes det er mest fornuftig med en artikkel [[Kjørbo gård]], som kan fortelle utdypende om denne eiendommen og bygningene der, og en artikkel [[Kjørbo i Bærum]], som kan fortelle [[matrikkelgård]]ens historie så langt tilbake vi kjenner den. --[[Bruker:Kristian Hunskaar|Kristian Hunskaar]] 25. aug 2008 kl. 11:18 (CEST)
== Generalforsamlinger og virkeår ==
Hei! Jeg skriver artikler om personer som har hatt verv innenfor [[Larvik Turn & Idrettsforening]]. Ifølge referatene i ''Østlands-Posten'' ble [[Thorleif Alfred Büch-Holm]] valgt til medlem av fotballgruppas styre 6. november 1933 og til sekretær 8. november 1934. Ifølge Hein Meidel Hansens bok ble han medlem av styret i 1934 og sekretær i 1935. Jeg kjenner dessverre ikke til regelverket i idrettsklubber - verken nå eller den gang. Var det slik at dersom en ble valgt på en generalforsamling i november eller desember, så tiltrådte en 1. januar påfølgende år?


::::: Et par eksempler fra Vestoppland: Her er Raufoss gård (gard) og Gjøvik gård allment godtatte former, fordi begge gardene har blitt tettsted/by. Når bare Raufoss og Gjøvik brukes, refereres det altså til tettstedet/byen. Ellers foretrekker jeg personlig (særlig i løpende tekst) å bruke "garden Raufoss", og ikke Raufoss gård (gard). Typen "skog" er også her i distriktet mye brukt, spesielt på skilt, som "Ås skog" og "Skjerven skog". Også i Oslo: "Voksen skog". (er skogen hogstmoden, en riktig voksen skog?). Folk som er lokalkjent, og som har en viss språkfølelse, vil imidlertid bruke former som Voksenskauen og Åsskauen. Tror vi med fordel kan gå i oppdragende retning her, og ikke gjenta alle feila fra i går.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 29. aug 2008 kl. 11:08 (CEST)
Da jeg skrev artikkelen om [[Johan Hallberg]], husker jeg ikke om det fantes avisreferater fra generalforsamlingene. I hvert fall opererte jeg med årstallene som ble oppført i Meidel Hansens bok. Hva er riktig for meg å skrive? Datoene for generalforsamlingene eller årstallene i boka? Håper på innspill!


::::::Dette kan dere mye mer om enn jeg, men jeg ser paralleller til eksempler i min egen kommune. Her har vi Sortland hovedgård, som brukes i dag om gården Sortland, i motsetning til tettstedet/byen Sortland. Og i det aller siste til og med Jennestad hovedgård, når det gjelder hovedhuset på gården Jennestad, i motsetning til stedet/matrikkelgården Jennestad, som har noen få hus og en barneskole. Men i utgangspunktet har disse gårdene vært kalt bare Sortland og Jennestad, uten "gård" i navnet. [[Bruker:Blue Elf|Blue Elf]] 15. sep 2008 kl. 20:02 (CEST)
Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]]([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 6. februar 2023, kl. 21:22 (UTC)


==Kriterier for artikler om lokalhistorikere==
:Beklager at dette har blitt stående ubesvart. Det er et vanskelig spørsmål, for det avhenger av den enkelte foreningens vedtekter. Det at Meidel Hansen skrev som han gjorde tyder på at det var "vaktskifte" ved nyttår i Larvik Turn & Idrettsforening, men det er vanskelig å være sikker uten å ha vedtektene fra den tida tilgjengelig. Jeg tror det er greit å holde seg til det boka sier - eventuelt kan man nevne begge datoer, "valgt xx. xxxxx xxxx med tiltredelse etter årsskiftet. Men jeg tror det for det meste vil være mer enn nok presist å bare bruke årstallet i boka. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 16. mar. 2023 kl. 09:32 (UTC)
Jeg la merke til at [[Bruker:Gunnar Reppen]] har gitt ut en lokalhistorisk bok ([[Metode:Sektorhistorie|sektorhistorie]], hvis vi skal være presise) og har en del artikler bak seg. Det er nok til at han kan få artikkel på Wikipedia, men her har vi ikke noen grense for slikt. Men vi må prøve å finne noen rimelig objektive kriterier for hvem som skal inkluderes og hvem som skal bli stående utenfor med lua i hånda og gråten i halsen. Vi har diskutert dette for gårder, men ikke for personer &ndash; som er den vanskeligste biten, spesielt for nålevende personer. På Wikipedia kan man løse det ved å vise til at man må ha en utgivelse (bok, CD, film eller hva det nå måtte være) som har solgt i et rimelig opplag. For oss er det noe verre. Opplagskravet må være et helt annet; Wikipedia har det blant annet blitt tolket som at det må ha vært et kommersielt levedyktig prosjekt (å dele ut 100 gratis eksemplarer holder ikke), men for lokalhistorisk litteratur kan opplagene være små og det er ofte underskuddsprosjekter fra starten av. Det er også vanskelig å se på at det skal være en selvstendig publikasjon, mange kjente lokalhistorikere har først og fremt bidratt gjennom artikler i årbøker, lokalaviser og annet. Jeg tror det vil være viktig for å få et bilde av lokalhistorien i Norge at vi også presenterer lokalhistorikerne her. Over tid vil det bli en viktig kilde til informasjon om hvem som har gjort hva, med mer informasjon enn det en bibliografi kan gi. I første omgang kan det være greit å definere noen ting som gjør at man automatisk kvalifiserer til en egen artikkel. Vi kommer ikke til å kunne sette opp noen klar grense, men vi kan slippe en del ubehagelige diskusjoner hvis vi har en del kriterier på plass. Noen punkter vi kan tenke over (alt som følger i dette innlegget er bare tanker/forslag, og det er garantert veldig mangelfullt og må derfor knas og eltes av flere av oss):


''En lokalhistoriker kvalifiserer alltid til en artikkel i hovednavnerommet hvis:''
== Grenser for wikiinnhold? ==
* Hun/han har gitt ut en bok (som forfatter, medforfatter eller redaktør) som er registrert i BISYS og/eller NLIs database over lokalhistorisk litteratur
Jeg har fått et spørsmål her, men kunne ikke svare, og egentlig må jeg tilstå at jeg lurer på det samme selv. Hva gjør en artikkel om Kenya i Lokalhistoriewiki? Og attpå til som ukens artikkel? Ser man etter, er det en rekke land å finne som man ikke direkte forbinder med norsk lokalhistorie. Tanzania? Egypt? Har det skjedd en utvidelse av rammene for wikien, eller er det bare jeg som har trodd vi har operert innenfor landets grenser? Finnes det egentlig grenser lenger? Hvor går de, eventuelt? [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukersamtale:Rool|diskusjon]]) 3. apr. 2023 kl. 17:47 (UTC)
* Hun/han er eller har vært leder i et historielag


kommer de vanskelige tingene:
:Jeg har redigert i utvalget i artikkelen [[Kenya]], så det kommer litt tydeligere fram hvorfor den er i wikien. Det er uvanlig at slike artikler blir ukas artikkel, men vi har hele tida hatt en god del stoff her som fungerer som bakgrunnsstoff for andre artikler, og som steder der vi kan samle lenker til artikler som henger sammen. Artiklene om afrikanske land er der fordi vi både dekker afrikanere bosatt i Norge, og nordmenn bosatt i afrikanske land. I stedet for å gjenta bakgrunnsinformasjonen i hver enkelt artikkel, mener vi det er bedre å ha disse artiklene som i seg selv ikke nødvendigvis dekker norsk lokalhistorie, men som bidrar til å binde ting sammen i en helhet. Når det gjelder landets grenser har vi siden starten også dekka nordmenn i utlandet og innvandrere i Norge, og dette er nevnt på sida [[Lokalhistoriewiki:Lokalhistorisk relevans]]. Allerede i den første versjonen av den fra 2008 var det å skrive om land og områder utafor Norge med som en del av prosjektet, så dette er ikke noen ny dreining - det ble bare litt mer synlig enn vanlig denne uka. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr. 2023 kl. 07:45 (UTC)
* Hvor mange artikler skal til hvis man ikke har gitt ut noen bok?
* Skal kvalitet spille inn? Uten at jeg vil nevne navn kan jeg komme på personer med sterk lokalhistorisk interesse som har feilinformert like mye som de har skrevet historie, men som har vært meget produktive. Jeg heller klart mot at de må inkluderes, men at det i en objektiv artikkel også skal være rom for objektivt begrunnet, saklig kritikk.
* Hva gjør man med en person som knapt har publisert noe og som aldri har hatt lederverv eller andre sentrale verv i et historielag men som i årevis har vært drivkraft i det lokalhistoriske miljøet et sted?
* I hvilken grad kan publisering her bli aktuelt som kriterie for at man får en egen artikkel? Vi kan tenke oss at enkelte vil komme til å bidra med store mengder lokalhistorisk stoff her, nok til å skape seg et navn innen miljøet.  


Årsaken til at jeg tar opp dette er at det er viktig at {{SITENAME}} ikke blir en plass hvor personer som ønsker å skape seg et navn som lokalhistorikere kan drive reklame, eller at artikler om personer som har gjort en viktig innsats for lokalhistorieforskningen drukner i artikler om folk som har skrevet ti linjer i lokalavisa om den gangen lynet slo ned i bygdeoriginalen.  
== [[Folketellingen 1920]] ==
Hei! Jeg ser på Folketellingen 1920 for Hedrum kommune. Gårdsnummer 11, bruksnummer 24  er oppført to ganger i folketellingen: som 0006 Nanset og 0046 Nanset. Det dreier seg vel om samme eiendom? På forhånd takk! [https://www.digitalarkivet.no/census/district/tf01073821001252]


Uavhengig av andre regler bør det være en gjennomgående retningslinje at man ikke legger inn informasjon eller redigerer artikler om seg selv, utover ren feilretting.  
Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Morten Bakkeli]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 2. mai 2022 kl. 05:52 (UTC)


[[Gunnar Reppen|Boktrykker Reppen]] har sin artikkel på plass, jeg synes han virker som et klart og greit tilfelle. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 28. aug 2008 kl. 00:28 (CEST)
::Hei Morten. Ser at det er registrert tre husholdninger på gnr. 11/bnr. 24. Konditor Kopperud m/fam og Sachnowitz-familien utgjør hver sin husholdning men er oppført på samme liste. Enkefrue Wilhelmine Hansen og tjenestejenta er oppført for seg sjøl; kan de ha hatt et eget hus på eiendommen? (I den skannede versjonen står det også at Wilhelmine "eier smaabruk"). Kanskje du må inn i panteregisteret for å finne flere detaljer? Helsing fra [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 2. mai 2023 kl. 06:30 (UTC)


:Det er fint - og nyttig - at lokalhistorikere kommer på navnelisten, men i mitt tilfelle havnet jeg på biografilisten over historiske personer som bygde byen Harstad for 100 år siden. Det går nok ikke på et sted der janteloven fortsatt gjelder. Foreløpig har jeg ordnet dette, men ved å lage en overskrift i artikkellista som heter Lokalhistorikere, er problemet løst. [[Bruker:Gunnar Reppen|Gunnar Reppen]] 29. aug 2008 kl. 10:02 (CEST) ;)
:::Hei! Her er panteregisteret over denne eiendommen. Skriften er litt vanskelig å tyde, men finner du noe mer ut av det? På forhånd takk! [https://media.digitalarkivet.no/view/10649/179] Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Morten Bakkeli]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 2. mai 2022 kl. 08:47 (UTC)


::Har lagt deg tilbake i kategorien personer fra Harstad kommune - du kommer da virkelig derfra? Den kategorien er nok for alle som kommer derfra. Det som skiller deg fra mange andre er at du også er kategorisert som lokalhistoriker. Problemet i listen for Harstad skal jeg se om vi ikke fikser på annet vis :) [[Bruker:Siri J|Siri J]] 29. aug 2008 kl. 10:09 (CEST)
::::Enig i at det var litt vanskelig å tyde, men ser i hvert fall ut til at enkefrua er død i 1925 og at det like etterpå skilles ut ei tomt med navnet "Sans Souci" (Sorgenfri?). Jeg så dessverre ikke noe som kunne kaste lys over situasjonen i 1920.[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 2. mai 2023 kl. 10:39 (UTC)


:::Har inntil videre lagt inn litt tekst i sidens innledning som forklarer hvem som finnes i biografilisten - tar gjerne imot videre innspill andre løsninger. [[Bruker:Siri J|Siri J]] 29. aug 2008 kl. 10:22 (CEST)
== Tilbake til Norge ==
Hei, det finnes emigrantprotokoller Arkivverket. Finnes det protokoller over de som vendte tilbake til Norge? Takknemlig for svar. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Morten Bakkeli]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 4. mai 2023 kl. 08:57 (UTC)


::Kategorien for personer fra et sted er veldig generell. I artikkellister går det fint å splitte den opp, men de fleste steder er det lite hensikt i å gjøre det ennå, fordi det er for få artikler. Etterhvert som det blir mange artikler vil det derimot bli slik at det er meningsløst å liste opp den generiske personer fra-kategorien (den kan man uansett finne på kategorisiden), og at vi i stedet lager lister for enkeltgrupper (ordførere, lokalhistorikere, prester, offiserer eller hva det nå måtte være). I begynnelsen må vi nok leve med at noen og enhver kan komme til å havne i litt for godt selskap. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 29. aug 2008 kl. 11:51 (CEST)
:Hei Morten. Det finnes en søkefunksjon i folketellinga 1910, se https://www.digitalarkivet.no/census/search/1910?fornavn=&etternavn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=18*%7C19*&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje=&sort=do Med helsing fra [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 11. mai 2023 kl. 07:09 (UTC)


Det var godt å høre, Chris! Jeg har drådla mye med hovednavnerom og kategorier for slektshistorie og kategorisering av gårder og sånn. Nå som kommunene får nye portaler er de ikke upptudeit så det blir mye leting etter sogn og distrikter. Uansett blir det i slektshistoriske artikler veldig fort veldig mange navn hvorav noen er mer interessante enn andre. For å lette på trykket må en opprette noen artikler som havner i hovednavnerommet men da må som du sier disse skyves ned i kategorijungelen etterhvert. --[[Bruker:SOA|SOA]] 8. okt 2008 kl. 13:01 (CEST)
::Hei Kallrustad! Her skjedde nok hjemkomsten etter 1910! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Morten Bakkeli]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 20. mai 2023 kl. 21:59 (UTC)


== Landsdelar på forsidene  ==
== Sprik ==
Etter samtalar særleg med Olve Utne og Marianne Wiig i det siste, vil eg gjerne lufte  følgjande tankar som eg har gjort meg om inndelinga i landsdelar, fylke og distrikt på forsidene (dei tidlegare portalane): Eg føler meg nemleg ikkje heilt vel med den nyare nemninga ''Midt-Norge'', av di den (i større grad enn dei andre landsdelsnemningane) er fleirtydig. På wikien nå er heile Møre og Romsdal fylke definert inn både under Vestlandet og under Midt-Norge. Olve har også vore inne på å leggje berre Nordmøre (og Romsdal?) saman med trøndelagsfylka til Midt-Norge. Det er gode både historiske og ikkje minst identitetspolitiske grunnar for å trekkje heile eller delar av Møre og Romsdal mot trønderfylka. Det siste - det identitetspolitiske - har m.a. å gjere med at nordmøringar flest i følgje Olve ikkje oppfattar seg som vestlendingar. Men - har nokon spurt sunnmøringane om dei føler seg mest som vestlendingar eller kvasitrønderar, og kva med romsdalingane i si sjelsopprivande midtstilling? ... (Fleipen er meint å skulle understreke følgjande poeng: Vi må søkje å unngå det som kan oppfattast som identitetspolitisk aktivisme på wikien.)
Jeg holder på å lage en artikkel om den poliorammede skomakeren [[Arnold Hansen]] i [[Stavern]]. Jeg har hovedsakelig brukt to større intervjuer med ham i henholdsvis ''Dagbladet'' (1961) og ''Østlands-Posten'' (1975) som basis for artikkelen. Problemet er at det er noen sprik i de to intervjuene. I 1961 fortalte Hansen at han tok sin hjemmebygde dresin for å se en fotballkamp i Skien, mens han i 1975 fortalte at det var for å besøke Klosterskogen Travbane. Jeg regner med at intervjuet i 1961 er mer pålitelig, siden det lå nærmere i tid. Noe vanskeligere er det med tidspunktet for når han lærte å gå på hendene. I 1961 sa han at det var en kamerat som han foreslått det for ham, da han var guttunge. I 1975 sa han at han hadde kommet på idéen da han var 15 år. Ellers er det flere opplysninger som kun er nevnt i intervjuet i 1975 og som ikke kan bestyrkes av et tidligere intervju, slik som at han var ti år da man prøvde å helbrede ham og ni år da han fikk sin hjemmebygde dresin. Hansen døde i 1979 og etterlot seg ingen slektninger. Han bodde hos sin kusine, som kan ha etterlatt seg barn. Hva synes dere jeg skal gjøre? Jeg er opptatt av at opplysningene i artikkelen skal være korrekte. På forhånd takk!  Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Morten Bakkeli]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 20. mai 2023 kl. 21:58 (UTC)


Eg meiner for det fyrste at vi bør unngå deling av fylke i slike samanhengar. Ei løysing som eg forstår Olve kunne føle seg vel med, er å innføre landsdelsnemninga ”Trøndelag og Møre og Romsdal” i staden for Midt-Norge. Det er i samsvar med t.d. eldre bispedømmeinndeling og med nye regionar innan helsestellet, vegvesenet og andre. Etter mitt syn er dette den ''nest-beste'' løysinga. Den ''beste'' løysinga meiner eg derimot er å halde fast ved den mest konvensjonelle fordelinga av fylke landsdelar, nemleg at Vestlandet blir definert frå og med Rogaland til og med Møre og Romsdal, og at trøndelagsfylka blir haldne for seg i landsdelen ”Trøndelag”.  
:Beklager at denne har blitt liggende ubesvart. Her ser det ut til å være flere minneforskyvninger, og kanskje et innslag av en person som liker å ha regien på sin egen historie. Jeg tenker at det greieste er å bare få fram i artikkelen at det er flere versjoner, og så kan man jo nevne at det generelt er mest sannsynlig at den versjonen som er fortalt nærmest i tid også er den mest presise. Det er veldig vanskelig å finne ut av hva som er helt korrekt. Selv det å satse oddsen og velge den eldste versjonen fungerer ikke alltid - det hender jo at folk pynter og vrir på historier, for så å korrigere dem senere fordi de føler at de bør komme med den sanne historien. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 19. jun. 2023 kl. 07:38 (UTC)


I alle høve: Anten vi vel det eine eller det andre, bør vi gjennomføre ein fast systematikk dei geografiske inngangane på forsidene. Med det meiner eg:
== Navneendring ==
'''Sigurd Normann''' (født ''Sigurd Larsen'' 9. april 1874 på Nanset, daværende Hedrum kommune, død 10. juli 1950) var redaktør og politiker (Høyre). Mellom folketellingene 1891 og 1900 endret han navn. Hvor kan jeg finne ut når det nye navnet ble antatt? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Morten Bakkeli]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 20. mai 2023 kl. 04:39 (UTC)
:29. juni 1892. Fant svaret i Nettbiblioteket, se side 2 i spalten lengst til høyre: 'Sandefjords Tidende''. 4. juli 1892. {{nb.no|NBN:no-nb_digavis_sandefjordstidende_null_null_18920704_31_87_1}}. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukersamtale:Vidariv|diskusjon]]) 5. jun. 2023 kl. 09:34 (UTC)
::Tusen takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 28. juni 2023 kl. 08:57 (UTC)


*hovudsida i venstremargen bør landsdelane bli ståande som (evt. Midt-Norge bytta ut)
== [[Anders Mikal Smedsrud]] ==
En bruker på Wikipedia opprettet en artikkel om Smedsrud, hvor han blant annet skrev at han i 1936 flyttet til Porsgrunn. Jeg har søkt, men ikke funnet kilder som kan bekrefte dette. Kan dere på Lokalhistoriewiki.no hjelpe meg? forhånd takk! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 28. juni 2023 kl. 08:55 (UTC)
:Hei Morten! I ''Norges Leger'' (1996) står det at han "avsluttet sin praksis i Stavanger" i 1936. Dette KAN jo rime med at han flytta til Porsgrunn det året, men jeg har foreløpig ikke funnet andre kilder som kan bekrefte det. Du kan imidlertid gå inn på Nettbiblioteket og sjekke de avisene det er referert til i ''Norges Leger''. https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2015091508016?searchText=Smedsrud&page=119 Helsing fra [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukersamtale:Kallrustad|diskusjon]]) 28. jun. 2023 kl. 09:39 (UTC)


*Når ein klikkar seg inn på ein landsdel, bør ein får nye ”brødsmuler” opp som berre gjeld fylka innan den definerte landsdelen. Når ein klikkar seg vidare på eit fylke, må ein kome inn på ei liste over kommunane i fylket. Dessutan bør ein ha ein ''utskild'' brødsmuleboks for distriktsnemningar, kvar med sine kommunar tillagde under eit nytt klikk. (Distriktsnemningane er, i motsetning til dei lovfastlagde fylka og kommunane, noko vilkårlege og ofte overlappande, jamvel om dei fleste i praksis er identiske med dei gamle fogderia slik som Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre.)
== Verdensmester ==
Larvik har fått en dobbelt verdensmester i Köln i disse dager. Jeg vurderer å skrive en artikkel om ham, men er det for nytt for Lokalhistoriewiki.no? Takknemlig for innspill! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 31. august 2023 kl. 18:20 (UTC)


*På forsidene for alle desse geografiske nivåa må det som nå stå ei ramme el.l. med ”vår” definisjon av vedkomande landsdel eller distrikt, og med den nødvendige utgreiinga om evt. annan bruk av dei same landsdels-/distriktsnemningane. Dette siste kan vi kome attende til etter kvart.
:Det er helt innafor å skrive om ham. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 14. aug. 2023 kl. 08:09 (UTC)


Slik det er nå, oppstår lett forvirring når ein skal klikke seg fram i geografien, jf. t.d. desse to forsidene: http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Forside:Vestlandet (som er etter min smak kva gjeld dei geografiske brødsmulene) og http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Forside:Midt-Norge (som etter mitt syn er høgst forvirrande – det vilkårlege utvalet av distriktsnemningar, typografisk nesten like fylka, burde ikkje vore med der).--[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 29. aug 2008 kl. 14:27 (CEST)
==Faktaark fra Kartverket==
I utallige artikler står «Faktaark fra Kartverket» oppgitt som kilde. Følger man linken, viser det seg at det ikke er tilfelle. Det må være en 7–8 år siden det har vært noe å hente her. Er det på tide å fjerne dette som kilde? [[Roy Olsen]]
<blockquote>Dessverre endra Kartverket nummer på alle stedsnavn i Sentralt stadnamnregister, uten å lage en skikkelig konkordansetabell. Så de som er lagt inn med Mal:Kartverket fungerer ikke, mens de nye med Mal:Faktaark er lagt inn etter endringa og fungerer som de skal. Det er mange hundre av dem, så vi lot dem stå i håp om å få oppdatert numrene - men du har rett i at det er på tide å bare fjerne dem, og så heller få lagt inn ting på nytt senere. Jeg skal se om jeg kan få tatt det med en automatisert løsning, for det er mye å gjøre om vi skal ta alt manuelt. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 12. jan. 2024 kl. 11:46 (UTC)


:Problema eg ser ved å trekkje heile Møre og Romsdal over til Vestlandet er: Det sterkaste (einaste?) faglege argumentet for å legge heile Møre og Romsdal inn under Vestlandet er at [[Statistisk Sentralbyrå]] gjer det.
Jeg sliter litt med det tekniske - det er ikke bare å fjerne malen fra sidene, ettersom de inneholder et nummer også. Får det ikke helt til å funke å fjerne dem med søk/erstatt, fordi malkodene forstyrrer bruken av regulæruttrykk - og jeg er ikke helt stø sånt heller. Men i første omgang har jeg tømt malen, det ikke står noe der. Må få fiksa det skikkelig, for det er jo ugreit at det blir stående ei tom linje i kildeoversikten i en del artikler, men de fleste ser i hvert fall bedre ut - og så må jeg lese meg opp på det tekniske. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 12. jan. 2024 kl. 12:12 (UTC)
:* Dei fleste historiske og noverande statlege instansane grupperer deler av eller heile M&R mot Trondheim. Når det gjeld mangelen av tradisjon for namnet «Midt-Norge»/«Midt-Noreg», så har det rett nok berre vore i praktisk bruk sidan kring 1950. Slik sett slår det fylkesnamnet «Møre og Romsdal» med mesta tjue år.
:* Argumentet at «Midt-N.» er fleirtydig er parallelt med at «Trøndelag» (med eller utan Namdalen? Bindalen? Nordmøre? Herjedalen? Innset? Eidsøra? Lierne? Frostviken? &mdash; eller til og med Jämtland, for den del...), «Trondheim» (byen? amtet? lenet?), «Vestlandet» (med eller utan Sunnmøre? Agder? Valdres?) osv. er fleirtydige. Medan «Trøndelag» og «Trondheim» er definerte som politiske entitetar, er ikkje «Vestlandet» det. Derimot er faktisk «Midt-Norge»/«Midt-Noreg» definert gjennom fleirfaldige statlege institusjonar, der dei aller fleste ([[Frostating lagdømme]], [[Helse Midt-Noreg]], [[Arbeidstilsynet Midt-Noreg]], [[Skatt Midt-Noreg]], [[Statens vegvesen, region midt]], [[Utlendingsdirektoratet, regionkontor Midt-Norge]], [[Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Midt-Norge]], [[Kystverket Midt-Norge]], for å nemne nokon) er einige om at Trøndelagsfylka og Møre og Romsdal hører med under [[Midt-Noreg]].
:* Argumentet for å følgje noverande fylkes- og kommunegrenser som hovudregel her på wikien er nettopp at desse er politisk definerte. Da bør vi vel sjå kva det offentlege seier om denne saka i ''reell'' formell inndeling og realpolitikk òg?
:* Om sunnmøringar reknar seg som trønderar eller ikkje er vel ikkje så veldig relevant her. Det er ingen som prøver å seie at sunnmøringar er trønderar. Dei er ikkje sogningar heller... Derimot prøver eg å seie det følgjande:
:** Ut frå ei ''fagleg'' vurdering kombinert med den formelle inndelinga bruka av mange offentlege og private institusjonar, er det naturleg å legge Møre og Romsdal til Midt-Noreg (det noverande politisk definerte namnet &mdash; jfr. andre politisk definerte namn som «Møre og Romsdal», «Buskerud» og «Østfold».
:** Ut frå eit lokalidentitetssynspunkt er det naturleg å gjera unntak ''for Sunnmøre'' ut frå at dei har sterke kulturelle og språklege trekk til felles med Vestlandet, og dette kan forsvarast fagleg ''for Sunnmøre''.
:* Når det gjeld forvirrande ''oppsett'' på Midt-Norge-forsida, så er eg heilt einig. Opprinneleg var oppsettet mykje tydelegare der, men så vart undersidemalane gjort litt for like. Den biten er det lett å fikse, og eg skal sjå kva eg får gjort med det.
:* Når det gjeld forvirrande ''utval'' på Midt-Norge-forsida, så heng dette mykje saman med at berre nokre av landskapa har fått forsider enno. Dette vil ordne seg automatisk når vi får meir lokalstoff frå Dalane i Sør-Trøndelag og frå Stjørdalen og Innherad.
:Eg har eit forslag til «kompromissløysing», men trur den noverande løysinga (som eg ikkje veit om at nokon frå Møre og Romsdal har noko som helst imot) er betre:
:* Vi beheld landsdelsforsidene i venstre marg, men legg til lina «Etter fylke» som lenkje til ein alfabetisk inngang etter fylke.
:** Landsdels- og fylkesforsidene blir haldne separate.
:** Landsdelsforsidene underdeler berre til landskap, medan fylkesforsidene underdeler direkte til alfabetiske kommunar.
:** Både landskaps- og fylkesstrukturane har lett tilgjengelege lenkjer til alternativ struktur.
:Eg vil laga eit grafisk tydelegare oppsett på [[Forside:Midt-Norge]] no, og så får vi sjå om dette gjer ting betre.
:-- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 29. aug 2008 kl. 16:46 (CEST)


== [[:Mal:Commons]] ==
Og brått fant jeg ut av det, så nå er de på vei ut. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 12. jan. 2024 kl. 13:01 (UTC)</blockquote>En oppdatering etter at alt er rydda:
Denne ser ut til å generere to kolonner, der det egentlig bare trengs én (se f.eks. [[Harstad kommune]]). Dette resulterer i et grått felt til høyre for teksten som presses sammen mot venstre marg. Kan noen se på dette? [[Bruker:Siri J|Siri J]] 2. sep 2008 kl. 14:24 (CEST)


:Jeg kan prøve å se på det i kveld, ut at jeg kan love at jeg finner en god løsning. Det burde være mulig å bare legge om malen litt. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 2. sep 2008 kl. 16:42 (CEST)
* De gamle Mal:Kartverket med feil nummer er sletta.
* Mal:Faktaark, med riktig nummer, er flytta over til ny Mal:Kartverket, og Mal:Faktaark er sletta.  


::Ser du fikk det til - takker! [[Bruker:Siri J|Siri J]] 4. sep 2008 kl. 10:12 (CEST)
Status er da at alle de lenkene som ligger i artikler fungerer som de skal, og at man nå bruker {{Tl|Kartverket}} med dagens ID-nummer fra stedsnavninformasjonen for å legge inn lenker. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 12. jan. 2024 kl. 13:27 (UTC)


:::Interessant, jeg oppfattet det som at jeg ikke fikk det til. Slet litt med PC'en igjen, så den drev og skrudde seg av og på og jeg ga litt opp. Det var like før jeg gjorde som en av elevene mine og kjørte knyttneven gjennom skjermen. Så jeg aner ikke hva som har skjedd med malen. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 4. sep 2008 kl. 10:55 (CEST)
:Bra jobba, Chris! [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukersamtale:Rool|diskusjon]]) 13. jan. 2024 kl. 00:39 (UTC)


::::Hmmm - selfhealing? Det ser ut til å være fikset i alle fall. Har vist min PC vinduet en del ganger, og fortalt den hvor langt ned det er... Det hjelper av og til :) Vurderer dog å skifte til et annet OS. [[Bruker:Siri J|Siri J]] 4. sep 2008 kl. 11:14 (CEST)
== Kreditering ==


== Konfirmasjon(er), gravferd(er)? ==
Jeg har kopiert Wikipedia-artikkelen om [[Olaf Hansen Finstad]] og postet den her på LHW. Det var for å sikre meg at informasjonen som var samlet opp på WP ble bevart, før artikkelen der ble slettet. Så blir det påpekt at Wikipedia ikke er ''kreditert''. Kan noen hjelpe meg med å gjøre det? [[Bruker:Twin|Twin]] ([[Brukersamtale:Twin|diskusjon]]) 14. feb. 2024 kl. 13:20 (UTC)
Hva er best? A) «[[:kategori:konfirmasjon]], [[:kategori:gravferd]]» eller B) «[[:kategori:konfirmasjoner]], [[:kategori:gravferder]]»? Eller andre varianter? -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 12. sep 2008 kl. 11:18 (CEST)


:Det blir litt forskjell i aspekt. Konfirmasjon og gravferd er egnet for artikler om fenomenene, mens konfirmasjoner og gravferder er mer egnet til artikler om spesielle konfirmasjoner og gravferder. For konfirmasjon heller jeg sterkt mot entallsformen, fordi det i svært liten grad vil være aktuelt å skrive om en spesiell konfirmasjon. For gravferder vil det nok være litt annerledes, f.eks. for kongelige gravferder og slikt som kan fortjene egne artikler ettersom de er viktige hendelser for stedet hvor de foregikk. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 12. sep 2008 kl. 13:08 (CEST)
:Hei, jeg kan ordne det. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukersamtale:Cnyborg|diskusjon]]) 15. feb. 2024 kl. 11:37 (UTC)


::Ja, jeg tenkte i samme baner. Det er kanskje mest logisk å ha entall i konfirmasjon (komfærmássjon Nordmøre, forresten) og flertall i gravferder. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 12. sep 2008 kl. 13:37 (CEST)
== Kan noen tyde navnene eierne i dette panteregistret? ==


==Kvalitetsmerking og utvalg til forsider==
[https://www.digitalarkivet.no/tl20080205340930 Tinglysingsmateriale: Larvik byfogd, SAKO/A-218/G/Gb/Gba/Gbaa/L0004: Panteregister nr. I 4, s. 18 - Skanna arkiver - Arkivverket (digitalarkivet.no)] Jeg er ''kun'' interessert i navnene på eierne og årstallene for kjøp og salg av eiendommen. På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 7. april 2024 kl. 10:55 (UTC)
Per i dag velges artikler ut til forsider ved hjelp av malene {{Q1}} og {{Q2}} (Q for quality). Dette er opprinnelig tenkt som kvalitetsmerking, der Q1 er av god nok kvalitet til å velges ut, mens Q2 er av svært god kvalitet. Dette var en god plan på tegnebrettet, men i praksis har det meldt seg andre behov. For at det skal være mulig å få igang forsider må det være en viss mengde artikler av god nok kvalitet, og derfor har vi måttet bruke malene nokså ukritisk. Når det finnes mange artikler om et område kan man begynne å være selektiv i forhold til kvalitet, men i utgangspunktet er det viktig å komme i gang slik at forsidene fungerer. På kurset 11. oktober snakket noen av oss derfor om å omdefinere dette noe, og å markere det ved å endre malnavnet. Forslaget så langt er F1 og F2, der F står for forside. Kvalitetskravet blir da først og fremst i forhold til utvalget av artikler om et område (tema eller geografisk område); er det mange artikler kan man vurdere å merke bare de beste, er det få artikler må alt som er verdt å presentere merkes. Å beholde to nivåer virker greit, da vil F2 fortsatt være forbeholdt artikler som er spesielt uttømmende og velskrevet.  


En slik endring er ikke noe stort arbeid i utgangspunktet. Malen kan nemlig endres og flyttes, og man trenger ikke å gå inn og endre den i artikler der Q1 og Q2 er i bruk; det vil omdirigeres av seg selv, og så bytter man over navn på malen etterhvert som man redigerer på andre ting i dem. Her trengs det altså ingen stor dugnad, selve omleggingen krever bare noen få minutters arbeid.  
:Om du klikker på knappen med de tre prikkene øverst til høyre på siden, og så klikker på lenkesymbolet, og så kopierer "Brukslenke for sidevisning", kommer vi direkte til rett sted. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukersamtale:Rool|diskusjon]]) 7. apr. 2024 kl. 12:42 (UTC)


Jeg ser for meg at det fortsatt er greit å stille noen kvalitetskrav, spesielt i forhold til artiklene som får merking med F1 eller F2 har et lokalhistorisk tilsnitt, at de er riktig formatert og kategorisert, at informasjonen er korrekt og objektiv og at språket er greit i dem. Dette har også vært praksis så langt, selv om kvaliteten på mange artikler som er merket er lavere enn det var tenkt i utgangspunktet. Malene skal altså ikke lenger forstås som et kvalitetsmerke, men som et redskap for å gjøre utvalg til forsider. Jeg tror det er flere fordeler med dette; den viktigste er nok at vi ikke utgir det for å primært være en kvalitetsmerking når det er så nødvendig å bruke det for å starte forsider. Å få opp en forside om et område er inspirerende for de som jobber med det, og det er også hyggelig å se sine egne artikler på forsidene. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 12. okt 2008 kl. 00:15 (CEST)
::Takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 7. april 2024 kl. 16:20 (CEST)


:Ingen kommentarer til dette &ndash; kan det tolkes dithen at det er i orden å gjøre endringene? [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 21. okt 2008 kl. 09:00 (CEST)
:::Jeg er ikke spesielt god til å tyde gotisk håndskrift, og en del her var veldig vanskelig, men tror jeg har fått med ganske mye av det viktigste. Sikkert noen på instituttet som kan utfylle og korrigere.
 
:::*Auctionsskjøde efter afgangen Børre Strøm [?] til Told...? Ludvig Brinch dette [?] for Kjøbesummen 1400 Rdlr [?] 28. November 1793, thinglyst 12. October 1795.
::Ingen kommentar kan også - kanskje i sær i dette tilfelle - bety at problemstillingen er stilt noe utilgjengelig for "hvermannsen". «På kurset 11. oktober snakket noen av oss derfor om å omdefinere dette noe» blir - i alle fall for de av oss som IKKE var på kurs, litt utydelig. Slik jeg forstår denne omleggingstankegangen - går den på å gi anledning til å lage forsider - uten at artiklene i og for seg er "prima vare" - de kan med andre ord også være litt "sekunda". Når Marianne nå er i gang med å lage "kvalitetsmerkede" artikkeleksempler på inngangsportalsida så skulle det kanskje heller ikke være store vansker med å forfølge den "tråden" til også å gi veldig gode artikler et kvalitetsstempel - i tillegg til F1 og F 2 - som slik jeg fortsatt opplever det - vil være "godt nok" til å generere forsideartikler (i den startfasen må foreløpig er inne i)?  I alle fall skjønner jeg denne "tesen": «Å få opp en forside om et område er inspirerende for de som jobber med det, og det er også hyggelig å se sine egne artikler på forsidene.». Mao; er min tolkning rett så har du/dere min tilslutning.--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2008 kl. 11:34 (CEST)
:::*Skjøde fra (vanskelig å lese) L. Brinchs Do til Kjøbmand Mathias Sartz paa dette [?] Kjøbesummen 2500 Rdlr [?] 19, thinglyst 31. August 1807.
 
:::*Auctions Skjøde efter afgangen Kjøbmand Mathias Sartz til hans [?] Johanne [?] Sartz paa dette [?] for Kjøbesummen 2001 Sps, daler [?] 19. thinglyst 24. April 1826.
:::Tolkningen din er nok riktig. På forsidene ønsker jeg, og sikkert de fleste her, at artiklene skal være så gode som mulig, men kvalitetsnivå blir relativt i forhold til utvalget. På Gamlebyen i Fredrikstads forside er det mye godt å velge mellom, på forsider hvor det er liten aktivitet må man ta hva man haver. I forhold til Mariannes kvalitetsmerking har vi muligheter for å gjøre det på flere måter. Det kan legges inn en usynlig mal som hentes opp gjennom dynamiske lister, slik at oversikten lages automatisk, eller vi kan gjøre det ved at artiklene som har slik kvalitet legges inn manuelt på oversiktssiden Marianne har laget. Den siste metoden er kanskje den mest oversiktlige i forhold til at ikke hvem som helst kvalitetsmerker en artikkel. Det kan da også være greit å bruke diskusjonssiden til oversikten for å komme med forslag til artikler som bør merkes. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 21. okt 2008 kl. 12:33 (CEST)
:::*Skjøde fra [?] Arvinger efter Johanne [?] Sartz til sin? Medarving Jens Jacob Sartz paa dette [?] for KJøbesummen 2500 Spd [?] 20 Februar og 3. Marts 1855, thinglyst 30. Juli.
 
:::*Skjøde fra [?] L. Sartz [?] J. Mathias? Sartz [?] Hans Smith? paa denne Eiendom for 2000 Spd [?] 11. thinglest 23. Marts 1868.
::::Jeg er beroliget. - Særlig har jeg sans for utvalgsmetoden med å legge artiklene manuelt over til Mariannes "kvalitetssikrede" oversiktsliste, og jeg synes også at poenget med å bruke diskusjonssiden til formålet er veldig bra. --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2008 kl. 12:43 (CEST)
:::*Expropriasjons Forretning holdt 19 og 20 Marts 1878 hvorved en Deel af denne Eiendom exproprieres til Jernbane Anlegget mellom Drammen og Skien. Thinglyst 11. Mai 1878. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukersamtale:Rool|diskusjon]]) 8. apr. 2024 kl. 19:36 (UTC)
 
:::::Tusen takk, Roy. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. april 2024 kl. 00:25 (UTC)
==æøå-problemet==
Det virker som om noe har skjedd med æøå-problemet med bilder. Det må testes litt med opplasting av nye bilder, men bilder som i lengre tid ikke har blitt vist dukker nå opp, så det ser bedre ut. Hvis noen har gjort seg noen observasjoner om dette er det fint om de deles med andre her. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2008 kl. 09:46 (CEST)
 
:Det der höres bra ut :) I natt lastet jeg opp to bilder av Såner kirke (dine) nytt, fordi det ene ikke virket som det skulle i infoboksen. Ville være deilig å slippe å sjekke / laste opp alle med norske tegn i filnavnet på nytt. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 16. okt 2008 kl. 09:51 (CEST)
 
::Jeg ser at [[:Bilde:Hølen Røttergården01.JPG]] nå fungerer som det skal, og det virker bra ellers også. Skal gjøre noen tester med navn senere. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2008 kl. 13:14 (CEST)
 
:::Det fungerer i ukens bilde, men ikke i infobokser ser det ut til - testet bl.a. i kirkeboksen, der blir ikke thumb'en generert som den skal. :S [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 16. okt 2008 kl. 14:00 (CEST)
 
::::Det fungerte ikke med nyopplastet bilde. Men det at det fungerer i ukens bilde gir meg noen hint om hvor det er mulig at problemet ligger; det er noe som har skjedd serveren, men det er mulig at vi kan fikse det med en eller annen innstilling. Skal lete litt rundt. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2008 kl. 17:13 (CEST)
 
== Røde lenker ==
Det har vært noen diskusjoner omkring røde lenker i det siste. Rødlenking i artiklene til nye brukere ser ut til å kunne gjøre dem forvirret, og enkelte føler det som et press å skulle gjøre røde lenker i "sin" artikkel blå. Jeg vet ikke hvor utbredt denne følelsen er hos nye brukere, men vi kan jo være litt obs på det. Det viktigste for wikien nå, er etter min mening uansett at vi jobber grundig og i dybden med enkeltartikler om temaer vi har spesiell interesse for og/eller kompetanse på. Røde lenker er genialt, men vi må være bevisst på at de lett kan oppfattes som en invitasjon til bredde, fremfor dybde. Og bredden kan heller komme etter hvert og med et økende antall brukere. Jeg ser på røde lenker som et langsiktig fellesprosjekt for hele gjengen av nåværende og kommende brukere. Og jeg syns ikke det er noen fordel for wikien om vi, mer eller mindre formålsløst, lager flest mulig artikler på grunnlag av røde lenker. Utgangspunktet for å opprette en ny artikkel må være at vi har noe lokalhistorisk å tilføre et tema. Hvis vi ikke har det, kan vi med fordel overlate den røde lenken til noen andre. Men når det er sagt: grav dere gjerne ned i en artikkel og lag utdypende artikler på grunnlag av røde lenker! Artikkelen om [[Son]] er et godt eksempel på dette. Fra hovedartikkelen, kan vi klikke oss inn på fordypningsartikler om temaer som [[Isproduksjon_i_Son|isproduksjon i Son]], [[Slettamordet|Slettamordet]] som fant sted i Son og [[Thornegården_(Son)|Thonegården i Son]]. Moralen er altså at dere ikke må la de røde lenker ta motet fra dere, men la dere gjerne inspirere av dem! :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 16. okt 2008 kl. 10:51 (CEST)
 
:Veldig bra innspill. Jeg vil gjerne legge til en ting som jeg har lagt merke til - mange artikler som er hentet fra Wikipedia har lenker til artikler om temaer som passer i et allmennleksikon, men som har liten eller ingen plass her. I tilpasningen av artikler er det ikke bare innholdet, den lokalhistoriske profilen, vi må jobbe med, men også lenkingen fra artikkelen og evt. annet i oppsettet som avviker. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2008 kl. 13:18 (CEST)
 
::Chris` merknad tiltredes!--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 16. okt 2008 kl. 14:51 (CEST)
 
:::Hmm! Burde vel egentlig holde meg avsidig under mottoet "den som tier samtykker" :) Men, jeg er også enig :) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 16. okt 2008 kl. 14:54 (CEST)
 
::::Jeg har også tenkt på dette med lenking til ting som vanskelig kan gjøres lokalhistorisk relevant. Det kan være en like "god gjerning" å fjerne en lenke som å opprette en artikkel utfra lenken! (Denne var det [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] som skrev. :) )
 
== Begivenheter - fødsel og død ==
Mange av biografiene som er lagt inn mangler gjerne både fødselsdag og dødsdag. Når man da skal registrere disse på årstallet; hvilken formulering anbefales da? F.eks herr NN som ble født 1921 og døde i 2003. - Et uartig tema, men det må vel finne sin løsning det også?--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2008 kl. 23:03 (CEST)
 
:Hvis jeg forstår deg rett tenker du på det man kan se på [[1951]], der dødsdagen mangler. Jeg legger det bare inn uten noen dato, ikke noe mer styr enn det. Der det finnes noen med dato og noen uten er det greit å samle de uten dato nederst. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. okt 2008 kl. 00:11 (CEST)
 
::Nå hadde ikke jeg sett på [[1951]], men vi ser ut til å forstå hverandre uansett. Å samle de udatrte i en sekk kan jeg og se er fornuftig. Takk!--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 22. okt 2008 kl. 12:15 (CEST)
 
== Kategori Husmannsplassar ==
Eg tek sjansen på eit innspel her, sjølv om eg er alt for sporadisk inne, og ikkje hadde tid til å vere med på kurset (vonleg fann eg ut korleis eg skal starte slike diskusjonar).
 
I går kveld tok eg meg litt på tak og starta med å legge inn litt stoff frå Lesja. I dag ser eg dei forsøka på kategorisering eg gjorde er blitt endra. Det er sikkert fornuftig, for eg har ikkje heilt forståinga av desse kategoriane enno (eg kopierte frå tilsvarande artiklar etter beste evne).
 
Men eg stussar litt over ei endring: kategorien "Gardar i Lesja kommune" kopierte (og redigerte) eg frå ein annan artikkel. Så skreiv eg inn litt om ein av husmannsplassane i bygda, og nytta "Husmannsplassar i Lesja kommune" som kategori. Den ser eg er blitt endra til berre "Husmannsplassar". Skal det forståast slik at alle husmannsplassar i heile landet skal samlast i ein kategori? I Lesja ver det i alle fall 250 husmannsplassar, og det gjeld nok mange andre bygder òg. Eg har tenkt å skrive litt om mange av desse plassane.
 
Eg ville derfor gjerne ha ei forklaring på kvifor gardar, men ikkje husmannsplassar, skal kategoriserast etter kommune?
--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 22. okt 2008 kl. 09:07 (CEST)
 
:Slik det er no, så blir husmannsplassane sorterte både under «Garder i X kommune» (og dermed under Lesja kommune i dette fallet) og under «Husmannsplasser». Eg er heilt einig i at husmannsplassar i heile Noreg blir ein alt for vid kategori i lengda. Vi kan nok trygt opprette «Husmannsplasser i Oppland», så blir det i alle fall ''litt'' lettare å finne dei att i kategoritreet. Eit anna problem er at svært mange husmannsplassnamn så vel som matrikkel-/namnegardsnamn går att fleire stader i landet. Derfor kan det vera lurt å bruke namn som «(Gard) i Lesja» eller «(Husmannsplass (under Gard)) i Lesja». -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 22. okt 2008 kl. 10:11 (CEST)
 
::Olves forklaring stemmer med mi, men eg kan leggje til litt: Husmannsplassar vil ofte bli omtalde i samleartiklar for ein gard, eller dei har med tida fått eit eige gardsnummer. Dei vil difor hamne både i kategoriane for husmannsplassar og gardar. I standen for å ha to kategoriar for same område kan vi nytte [[Hjelp:Dynamiske lister|dynamiske lister]] for å hente dei ut. Kategorisering på fylkesnivå kan vi som Olve seier trygt gjere, men systemet blir meir fleksibelt om vi held oss der i staden for å bruke kommunenivå på plassane. Om det visar seg at det blir svært mange artiklar i ein kommune er det ikkje noko problem å lage ein kategori seinare. Eg kan nemne at eg har oppretta [[Garder i Lesja]], så no blir dei lista opp der. Vi kan i malen som nyttast for å hente gards- og bruksnummer og leggje inn ei linje for type, der det kan stå til dømes husmannsplass, prestegard, herregard osb. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. okt 2008 kl. 10:30 (CEST)
 
:::OK. Da har eg lagt inn den andre plassen under Brandlie, som aldri vart skyldsett. Den kan pr definisjon ikkje leggast inn som ''gard'' under Lesja, og eg må altså inn enten via husmannsplassar i fylket eller den garden han låg under. Eg vil nok tru det vil bli behov for ein kategori husmannsplassar i kommunen, t.d. for skulebruk.
 
::::Vi må nok sjå nærare på dette. Kategoriane skal på den eine sida vere så presise som mogleg, og på den andre sida vere gode for lesarane å finne fram i; dei to tinga er det ikkje alltid så lett å kombinere. Ein moglegheit er å leggje inn plassen i artikkelen om garden han lå under, slik det ofte er gjort i bygdebøker. Sjå til dømes på nokre av artiklane Olve har skrive som ligg på [[Garder i Aure]]. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. okt 2008 kl. 13:05 (CEST)
 
:::::Denne saken kan nok bli vrien ja; det rinner meg i hu at Harry Mære har skrevet om plassene på Leira i Sparbu - de var lagt dit - såvidt jeg minns - uten at de egentlig "lå under gården". Se Årbok 1978 : Nord Trøndelag Historielag s.106 - og "serien" hans fortsetter i fleire bind framover. Men sjølsagt; noen må legge inn disse plassene for at problemet oppstår. --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 22. okt 2008 kl. 13:20 (CEST)
:::::Eg har sett raskt på løysinga i Aure, og det kan vere ok for dei fleste plassane, men slett ikkje alle. I Lesja - og sikkert i mange andre bygder - vart det rydda plassar i sameiger eller bygdeålmenningar. Desse vart enten skyldsette med eigne gardsnr (tilsv.) eller nedlagde og borte. Eg trur m.a. behovet t.d. for å bruke ein slik wiki i skulen i ei bygd krev gode kategoriseringar slik at elevane finn fram til det dei treng. Husmannsvesenet er truleg eit godt døme. --[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 22. okt 2008 kl. 13:47 (CEST)
::::::Ser Lesja kommune er lagt inn som kategori under den umatrikulerte plassen. men å liste ut alle dei 250-300 plassane i Lesja som artikkel under kommunen alfabetisk etter namnet saman med alt anne, trur eg ikkje er særleg heldig. --[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 22. okt 2008 kl. 13:51 (CEST)
 
:::::::Det er ei kortvarig løysing inntil vi finn ut korleis vi skal gjere dette. Vi må mellom anna sjå på oppsettet for gardstabellane så dei fungerer godt. Vi må óg ta omsyn til at mange lesarar ikkje har skilnaden mellom plass og gard klart for seg; du nemner bruk i skulen, og eg trur dei fleste elevar tenkjer på alt som garder. Når vi sett dette opp mot at vi må ha kategoriar som er fagleg korrekte kan det vere best å skunde seg langsamt og bruke nokre få dagar på å få dette på plass. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. okt 2008 kl. 15:02 (CEST)
 
::::::::Eg har ingen motforestillingar mot å prøve seg fram og skunde seg langsamt - for all del. Men ''eg'' tvilar likevel på om skuleelevar eller andre assosierer nokre attgrodde steinmurar i ein skogkant med dagens gardsbruk. Husmannshistoria har vore neglisjert i mange lokalhistoriske samanhengar og det har til og med vore oppfatta som belastande å ha slik slektsbakgrunn - derfor meiner i alle fall eg det er viktig å få ho fram også her. Ser derfor fram til at de finn på ei praktisk løysing som fangar opp kompleksiteten i kategorien. --[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 22. okt 2008 kl. 15:39 (CEST)
 
== Kategori på Hurtigruta ==
Disse kategoriene er lagt til; Ferjesamband | Etableringer i 1893
Etableringer i 1893 kan jeg godta, men ferjesamband?? HVa med «Rutegående skip» el.l.?--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 26. okt 2008 kl. 20:49 (CET)
 
== Geografisk og kulturelt dekningsområde for lokalhistoriewikien ==
Jeg har mange interesser på det lokalhistoriske området og de fleste faller helt klart innenfor det lokalhistoriewiki.no arbeider med.  Jeg går ut fra at det i utgangspunktet omfatter Norge og norske territorier.  Men vi nordmenn er et farende folk som også har slått seg ned i fjerne strøk, som i antarktiske områder (f.eks. Grytviken), i Amerika (norske bosetninger, aviser m.v.) og nå i moderne tider i f.eks. Libanon og Afghanistan der det har oppstått norske miljøer som har eksistert over kortere og lengre tid.  I hvilken grad faller disse områdenes historie inn under denne wikien?  Emigranthistorie bør kanskje veies opp mot «ekspedisjonsperioder»?
Jeg har nemlig skrevet en del om den norske delen av Unifil på Norsk Wikipedia. Mye av dette blir detaljinformasjon som jeg synes strekker Wikipedias strikk ganske langt; f.eks. som norsk kultur i Unifil – et tema som nok har interesse for flere utover de vel 21.000 nordmenn som har Unifil-bakgrunn.  Kan dette være noe som med fordel kan flyttes over til denne wikien og utvides her?  [[Bruker:Jakro64|Jakro64]] 25. okt 2008 kl. 12:25 (CEST)
:Det må da være relevant med en underkategori i [[:Kategori:Demografi]] både innenfor [[:Kategori:Migrasjon]] og andre kategorier selv om dette kommer på siden av wikien for øvrig. Mange artikler her omhandler generelle temaer på siden av det lokale og det historiske. Det sentrale for leksikonet er at artikkelen gis en lokalhistorisk vinkling og dermed gir et bidrag til det totale bildet. --[[Bruker:SOA|SOA]] 25. okt 2008 kl. 13:18 (CEST)
 
== NS-medlemmer som kategori? ==
Hei
 
Ser at det nå begynner å bli en del artikler om sentrale personer fra andre verdenskrig, også NS-topper. Disse, bl.a. Bjørn Østring, er imidlertid noe uheldig katgorisert som "NS-medlemmer". Er det ikke bedre å heller kalle kategorien "NS-politikere" eller noe liknende, da tusenvis av nordmenn var medlemmer av partiet? Få av disse er verdige en artikkel på wikien, og dessuten kan kategorinavnet "NS-medlemmer" lett oppfattes som uthenging av forholdsvis uskyldige personer.
 
--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 6. nov 2008 kl. 12:06 (CET)
 
:Min magefølelse er: NS-politikere: ja; anonyme NS-medlemmer: nei. Og da slutter den enkle delen av saken. Når det gjelder profilerte NS-medlemmer uten formelle politiske verv, men med offentlig uttrykte NS-synspunkter, så er jeg ikke sikker på hva som er best. Og hva med f.eks. avisredaktører med NS-medlemsskap? Hmm..... -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 6. nov 2008 kl. 13:47 (CET)
 
:Her er det en glipp fra min side, det skulle vært NS-politikere i utgangspunktet. Offentlig uttrykte synspunkter er ikke nok til å kategorisere med partinavn, synes jeg, mens Østring var ungdomsleder og dermed hadde et sentralt verv. Har slettet kategorien NS-medlemmer. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 6. nov 2008 kl. 14:52 (CET)
 
== Artikler om kommuner ==
I en rekke sammenhenger er ''kommunen'' et sentralt begrep. I den betegnelsen er også navnet på det opprinnelige sognet som er interessant i forhold til kirkebøker, folketellinger etc. Navnet på svært mange tidligere kommuner fungerer i dag som stedsnavn i nåværende kommuner. Ytterligere endringer vil sannsynligvis komme. Uavhengig av dette siste, mener jeg at denne wikien vil være tjent med at alle kommuneartikler gjennomført opprettes med tittelen «x kommune». [[Bruker:Zero|Zero]] 22. nov 2008 kl. 21:23 (CET)
 
:Jeg er i prinsippet enig. I praksis er situasjonen dog den at mange av disse artiklene per i dag først og fremst er om stedet med samme navn som en tidligere kommune, og at kommunebiten bare tilfeldigvis nevnes. Vi vil i slike tilfeller uansett kunne trenge to artikler, en på stedsnavnet og en på ''stedsnavn kommune'' &ndash; og det kan vi dele opp etterhvert. Hvis en artikkel primært er om den tidligere kommunen synes jeg det virker helt greit å flytte den, og kategorien for tidligere kommune bør selvsagt ligge på den rene kommuneartikkelen når den er opprettet; inntil da virker det praktisk å la den ligge på artikkelen om stedet. En måte å sørge for at mest mulig havner rett på best mulig tittel kan være å endre lenker i [[Liste over tidligere norske kommuner]], slik at vi har lenker klare på kommunene. Jeg mener også det er noen unntak, de små bykommunene som bare dekker et tettsted slik som [[Son]] og [[Hølen]]. De var bare små enklaver i [[Såner kommune]], og å skille ut kommunestoffet i egen artikel blir kunstig. Det blir noe annet med landkommunene, som omfatter flere steder. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. nov 2008 kl. 23:10 (CET)
 
:Legger til litt: [[Vardal]] er et greit eksempel på en artikkel som primært omtaler kommunen, og som derfor godt kan flyttes til [[Vardal kommune]] (NB! disse lenkene vil nok i løpet av kort tid bli misvisende i forhold til eksempelet). På den andre siden finner man [[Strømsgodset]], som sier veldig lite om kommunen og som derfor bør ligge som en artikkel om stedet Strømsgodset. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. nov 2008 kl. 23:16 (CET)

Sideversjonen fra 11. apr. 2024 kl. 00:25

For å legge inn et nytt innlegg i diskusjonsforumet, klikker du på fanen Nytt emne. Du kan legge inn signatur via menyen Sett inn.

Andre diskusjonssider på wikien
 
  • De nyeste innleggene på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
  • Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
  • Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
  • Diskusjonsforumarkiv.

Digital fargelegging av svart/hvitt-bilder

I den seinere tid har det dukket opp digitale verktøyer for fargelegging av svart/hvitt-bilder på nettet, og en økende mengde slike fargelagte bilder legges ut på diverse fora, ikke minst på Facebook. Jeg ser disse programmene også er brukt av folk som befatter seg med lokalhistorie. Som kilder mener jeg at slike bilder har sterkt redusert verdi, for fargene på bygninger og annet vil jo bli mer eller mindre tilfeldige og dermed historisk ukorrekt. Siden denne type bilder ser ut til å spre seg , spør jeg: Er bruk av denslags bilder på wikien et mulig problem som er blitt diskutert? Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 20. feb. 2020 kl. 12:22 (CET)

Jeg vil i den anledning nevne at jeg synes det er greit å bruke fargelagte postkort, fordi fargeleggerne på den tiden hadde bygningenes farger å forholde seg til. Jeg synes ikke noe om moderne digital fargelegging. Fargene blir bare gjetninger og dermed uautentiske. Et problem er også at datidens filmbase var "ortokromatisk", noe som gjorde at blått ble gjengitt som hvitt, mens gult og rødt ble gjengitt som svart. Hus med angivelig lyse gråtoner kunne altså ha blitt malt med mørkere farger enn det som framtrer på fotografier, mens hus med tilsynelatende mørke gråtoner kunne ha blitt malt med lysere farger. Mvh. --Morten Bakkeli 20. feb. 2020 kl. 13:55 (CET)
Jeg er også skeptisk til digital fargelegging. Det er interessant til privat bruk, men som illustrasjoner her mener jeg det bare må være helt unntaksvis at det er greit - og det må ikke erstatte originalene, men da heller komme som et supplement. Dersom det blir lasta opp slike bilder hit mener jeg også at det er svært viktig at de er tydelig merka i bildeinformasjonen, slik at man vet at det er moderne og ikke samtidig fargelegging. Det samme må komme fram i artikler dersom slike bilder legges inn - det er viktig at leserne får vite at dette ikke er samtidig kildeinformasjon, men en nyere tolkning/gjetning. Mortens kommentarer om ortokromatisk film er også viktig; det er stor forskjell på å kjøre gamle bilder gjennom et slikt program og det å kjøre et nyere svart/hvitt-bilde gjennom dem. At man er heldig med ett bilde betyr ikke at en annet er godt gjengitt. Chris Nyborg (diskusjon) 26. feb. 2020 kl. 13:13 (CET)
Rent praktisk må administratorene være ekstra oppmerksomme på opplastede bilder av denne typen og merke dem, gjerne med lenke til originalen, om ikke brukeren selv har gjort det. Det samme gjelder bildetekster. Vi har en del fotografier på wikien med informasjon om at de er håndkolorert, retusjert o.l. Tilsvarende må vi få inn digital automatisk fargelegging gjort da og da. Vi skal ta det opp på NLI, så alle her er obs på dette. --Marianne Wiig 27. feb. 2020 kl. 10:58 (CET)
Men går det ikke an å oppfordre til å ikke fargelegge svart/hvitt-bilder som skal brukes som illustrasjoner på wikien? En ting er om noen andre har gjort det først og originalfilen ikke er tilgjengelig, men det vil i alle fall kunne begrense dette noe. Jeg synes dette blir litt i samme gate som «fake news» og «deepfake». Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 30. mar. 2020 kl. 21:42 (CEST)
Problemet med "fake news" og "deepfake" er vel at en manipulert virkelighet utgis for å være sannheten. Det vil ikke være tilfellet om brukeren opplyser at bildet er fargelagt digitalt, og om at kilden, originalen - med lenke - er i svart hvitt. Kolorering kan ha gode sider. Det kan bidra til å levendegjøre fortiden, til å få fram detaljer som ikke var tydelige i sv-hv osv. I beste fall kan fargetolkningene berike originalene. Så lenge ingen påstår at "sånn var det", mener jeg vi bør være åpne for positiv bruk av ny teknologi. Kanskje blir den også mer treffsikker etter hvert. Forskere må alltid være kritiske til tolkninger. Det gjelder også tekst, f.eks. transkripsjoner. Når det er sagt, kommer vi til å supplerer hjelpesidene våre med et avsnitt om digital fargelegging: Utfordringene ved slik kolorering, anbefalinger for beskrivelser, oppfordring til å laste opp originalen og til å sette inn begge i artikler. Om det skulle renne inn dårlige digitalkoloreringer, får vi heller ta en ny vurdering på dette. --Marianne Wiig 7. apr. 2020 kl. 11:14 (CEST)
Er det pt etablert noen konkrete retningslinjer rundt dette nå i 2022? Kan ikke se noe på hjelpesidene. Jeg har opprettet ny bruker på lokalhistoriewiki for å overføre en del informasjon fra en Instagram-kanal/konto som har biografier om personer fra 1890-tallet med utgangspunkt i forbryteralbum som finnes på digitalarkivet. Et hovedpoeng med det som er presentert er å menneskeliggjøre disse personene ("forbryterene" var til stor del fattige) slik at man kan relatere til dem i dag. Farglegging av disse portrettene er sentralt i dette. Det oppgis der at fargene er for illustrasjon, og ikke nødvendigvis historisk korrekte. Jeg har begynt å laste opp en del av disse bildene for et par av personene, og har linket (URL) til orginalene (på digitalarkivet) i "kilde"-feltet i meta-data for bildene. Jeg hadde ikke tenkt å vise orginalbildene i artikkelene, eller gjøre noen disclaimers der, men hvis det finnes retningslinjer, så følger jeg dem. Pål Winther (Pwinther) (diskusjon)
Svarer på dette selv, som en antakelse, for å kunne fortsette arbeidet: For alle bilder jeg bruker som har digital fargelegging, legger jeg inn en link til orginalbildet i byline til bildet. På denne måten kan det både eksplisitt flagges for leser at bildet er modifisert, og vise til orginalen. Pål Winther (Pwinther) (diskusjon)
Det virker som en grei løsning at det kommer tydelig fram at de er modifisert og at man kan finne originalbildet. Når vi nå får noen flere eksempler å ta tak i er det også lettere å ta en ny runde på det. Chris Nyborg (diskusjon) 25. jul. 2022 kl. 08:00 (UTC)Svar[svar]
Den er grei. Da kjører jeg på det. Et eksempel pt kan finnes i en eksisterende artikkel, Elias Tønnesen (1888-1950), hvor 2 slike personbilder er lagt inn. Forøvrigt er jeg enig i kommentarene over her, men vil også legge til at det er store spenn i begrepet "digital fargelegging" ift f.eks. kvalitet, automatisk/manuelt, kontroversielle/trivielle fargevalg, som alt kan nyanseres i eventuelle retningslinjer. I tillegg bør det kanskje også adresseres problemstilling med generell bilde-manipulering (i lys av innstramminger av lovverket ifm reklame), hvor digital fargelegging også er en del av. --Pål Winther (Pwinther) (diskusjon) 25. jul. 2022 kl. 16:06 (UTC)Svar[svar]
Lurt å ta med det nye lovverket i diskusjonen rundt dette. Og ja, det er store forskjeller på om man bare ukritisk bruker et program til å fargelegge ting eller om man gjør det med omhu og kritisk blikk. Chris Nyborg (diskusjon) 26. jul. 2022 kl. 11:26 (UTC)Svar[svar]
Jeg synes forresten at bildene av Elias Tønnesen er fine, med en avdempa kolorering som gir mer liv til bildene. Chris Nyborg (diskusjon) 28. jul. 2022 kl. 11:57 (UTC)Svar[svar]

Folketelllinga 1920

Når blir opplysningene om Larvik kjøpstad og Tjølling herred tilgjengelige? Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 06:14 (CET)

Hei Morten. Det er nok Arkivverket som kan svare best på dette. Tidligere har vi fått beskjed om at 1920-tellinga skal være ferdigpublisert før påske. Her ser du de sist publiserte: https://www.digitalarkivet.no/newest/?format=tab_ftr&jt%5B%5D=18 Av lista går det fram at at tellinga for fire kommuner ble publisert den 4., så det er tydelig at dette arbeidet går framover. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. jan. 2021 kl. 08:48 (CET)
Hei! Takk skal du ha og godt nytt år! Mvh. --Morten Bakkeli 8. jan. 2021 kl. 11:41 (CET)
Blir det ferdig til jul, mon tro? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 2. des. 2021 kl. 10:33 (UTC)Svar[svar]
Jeg tviler sterkt. Jeg tror en stor del, muligens alle, av landkommunene vil være klare til jul, men byene er det verre med. Chris Nyborg (diskusjon) 3. des. 2021 kl. 09:07 (UTC)Svar[svar]
Jul i år, da? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 26. feb. 2022 kl. 13:47 (UTC)Svar[svar]
Ja, det må de klare å få til. Nå har de første byene begynt å komme på plass, Moss dukka i hvert fall brått opp. Sånn jeg har forstått det er ikke Bergen så vanskelig å fikse, men Kristiania er nok det siste som kommer på plass. Chris Nyborg (diskusjon) 28. feb. 2022 kl. 08:34 (UTC)Svar[svar]
User:Mbakkel2 Larvik 1920 er på plass! Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 9. nov. 2022 kl. 12:32 (UTC)Svar[svar]
Flott. Tusen takk! Mvh. Morten Bakkeli 10. nov. 2022 kl. 04:32 (UTC)
Blir det ferdig til jul, mon tro? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 16. jan. 2023 kl. 08:08 (UTC)Svar[svar]
Må snart haste på, før folketellinga 1930 kommer .... 😂 Pål Giørtz (PaulVIF) (diskusjon) 16. jan. 2023 kl. 11:16 (UTC)Svar[svar]

Nyttig å innføre Semantic MediaWiki.

Jeg vil igjen anbefale at vi tar i bruk utvidelsen Semantic MediaWiki (har tidligere gjort det i 2018) med noen tilknyttete utvidelser. Jeg har selv innført og vedlikeholdt denne utvidelsen i to ulike wikier og har ikke merket noen uoverstigelige ytelsesproblemer. Alternativet er å lage en egen Wikidata, for jeg tviler sterkt på at vi får bruke Wikidata slik Wikipedia gjør det, ettersom våre objekter ikke alltid betraktes som leksikonmateriale. 12.12.2021 Even Thorbergsen

Vi valgte i sin tid å avinstallere Semantic MediaWiki etter å ha kommet til at fordelene, blant annet ekstra analyseverktøy, ikke oppveide ulempene. Vi har oppnådd tilsvarende funksjonalitet gjennom bruk av DPL og sorterbare tabeller. Dette er både mer brukervennlig og gir mindre ekstraarbeid ved oppgradering. Gjennom DPL kan vi også autogenerere tabeller (se f.eks. Eigedomar nemnt i Heimar og folk i Bykle og Tradisjonsbåtregisteret). Vi kan ikke se at Semantic MediaWiki har endret seg vesentlig siden vi tok denne avgjørelsen, men vi er alltid åpne for å skifte mening om ting skulle endre seg. Marianne Wiig 15. des. 2021 kl. 10:40 (UTC)Svar[svar]
Jeg har sett på DPL og den utvidelsen tillater ikke å bygge objektbasert informasjon gjennom å knytte kategorier til spesifikke lister av egenskaper som enten er verdier av gitte typer eller referanser til andre artikler. Rendering-kapasitet kan neppe være begrensende lenger. Uansett bør muligheten for effektivt å strukturere informasjon være svært tungtveiende. Det er ikke bare lister og tabeller som bør kunne genereres, men dynamiske kart og annen grafikk. Even Thorbergsen 5. jan. 2022 kl. 00:04 (UTC)Svar[svar]
Fint om du kunne gi noen konkrete eksempler på objektbasert informasjon og verdier. --Marianne Wiig 18. jan. 2022 kl. 09:38 (UTC)Svar[svar]

Timeless-drakten

Legg inn den tiltalende Timeless-drakten og vurder om den bør erstattte Vector som standard.drakt. Even Thorbergsen 5. jan. 2022 kl. 21:02 (UTC)Svar[svar]

Er filmen spilt inn i Gudbrandsdalen eller Telemark?

Hei! Jeg legger her ut en lenke til den danske stumfilmen Solskinsdalen fra 1925 [1]. Det Danske Filminstitut oppgir at den ble spilt inn i Telemark, mens norske aviser fra den tiden oppga at den ble spilt inn i Gubrandsdalen. Kan dere gjennom å se på naturbildene av elven, dalen og fjellene kjenne igjen lokalitetene? Jeg er spesielt interessert i om noen kan identifisere jernbanestasjonen litt over 19 minutter inne i filmen? Tusen takk! Mvh. Morten Bakkeli 16. feb. 2022 kl. 09:22 (UTC)

Det er alltid litt komplisert med stasjoner, fordi de ofte er bygd etter typetegninger. Men på 20:13 i filmen ser man deler av navneskiltet, som slutter på A. Og den neste siste bokstaven ser ut til å være avrunda mot A'en. Jeg finner ingen stasjon i Telemark som kan stemme med det. Men Sjoa stemmer. Og vi har et bilde av bygningen der i 1920: Fil:Sjoa stasjon.jpeg. Selv om det er litt annerledes med sidebygninger kan det skyldes endringer på stasjonsområdet, men også effekter av kameraet som gjør det vanskeligere å orientere seg. Jeg kan ikke garantere at det er Sjoa, men jeg mener bestemt at det kan være det - selve stasjonsbygningen ser temmelig lik ut. Chris Nyborg (diskusjon) 16. feb. 2022 kl. 09:48 (UTC)Svar[svar]
Du hadde rett, Chris. Sjoahistorie på Facebook kjente igjen fjellene rundt stasjonen! Mvh. Morten Bakkeli 16. feb. 2022 kl. 11:32 (UTC)
Så bra! Gøy å lykkes som detektiv! Chris Nyborg (diskusjon) 17. feb. 2022 kl. 08:53 (UTC)Svar[svar]

Pågående

Hei. Finnes det noen offentlig oversikt over pågående bygdebokprosjekt? Jeg ville hatt nytte av en slik oversikt i forbindelse med et internt notat på jobben. Mvh Morten O. Haugen (diskusjon) 29. mar. 2022 kl. 13:07 (UTC)Svar[svar]

Hei Morten. Beklager seint svar, men jeg tror ikke at det finnes en slik oversikt. NLI er ikke involvert i så mange prosjekt som vi var tidligere, og derfor har heller ikke vi det fulle og hele bildet. I farten kan jeg nevne at det pågår bygdebokarbeid på Hadeland (1900-tallshistorie), Gjerdrum (også 1900-tallshistorie) og Toten (middelalderhistorie, offisiell oppstart er vinteren 2023).Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 10. mai 2022 kl. 06:20 (UTC)Svar[svar]

Hakkedis

Hva betyr ordet hakkedis. Flosta historielag har på sin hjemmeside en ordliste med dialektord, samt ord og uttrykk som står i fare for å forsvinne. I den forbindelse spør jeg om betydning av dette ordet. Min mor brukte dette orde, og sa f.eks. "Han var en gammel hakkedis." Jeg finner ikke ordet i ordlister, men vet også at vi har en del sjømannsuttrykk her. Hakkedis betyr fortjent på tyrkisk, så kanskje det betyr en avdanka offiser. Kanskje det er en person det er en hake ved, ikke vet jeg. Man brukte nemlig ikke dette orde på hvem som helst. Kanskje noen av dere kan hjelpe meg med betydning av dette ordet? (Flyttet teksten ned i dialogområdet. Jarl V. Erichsen (diskusjon) 9. mai 2022 kl. 19:29 (UTC))Svar[svar]

Jeg fant "hakkedis" som omtale av personer i en tekst skrevet på Landvikmål, trykket i Grimstad adressetidende 6/6 1935. Jarl V. Erichsen (diskusjon) 9. mai 2022 kl. 19:38 (UTC)Svar[svar]
Takk skal du ha, men der i avisa står det også bare som et uttrykk: Du er meg en hakkedis!" sagt til en konstabel.
Enig! Men det indikerer bruksområde, eller at det i alle fall kunne forstås på grimstadkanten.... Flott med slike spørsmål om språklige mysterier!! Jarl V. Erichsen (diskusjon) 10. mai 2022 kl. 19:53 (UTC)Svar[svar]
Googl'a litt..... I en erindringstekst i en gammel avis i Vest-Agder står det i en sammenheng med et surt og stritt legdslem....? Skrives det med "g", kom jeg inn på en nederlandsk wikipediaside med referanse til reptiler. Og dette siste kunne jo passe som et skjellsord eller negativ karakteristikk? Jarl V. Erichsen (diskusjon) 10. mai 2022 kl. 20:04 (UTC)Svar[svar]

Om Gårder i Oslo kommune

Hei! Kunne tenke meg at henvisninger som nordre, søndre, nedre osv. ble skrevet etter gårdsnavnene i artikkelen om gårder i Oslo kommune. Noen synspunkter? Mvh Leif-Harald Ruud (Leharu) (diskusjon) 3. jun. 2022 kl. 23:26 (UTC)Svar[svar]

Ja, det støtter jeg! Den gårdsoversikten er mildt sagt uoversiktlig sånn som den framstår nå. Ved å skrive nordre, søndre, nedre osv. etter gårdsnavnet vil oversikten framstå mye mer lesevennlig og være i samsvar med matriklene og bokverk som Norske gardsbruk og (trolig) de fleste bygdebøker. Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 4. jun. 2022 kl. 23:51 (UTC)Svar[svar]
Tenker det er viktig at vi vi har en gjennomgående systematikk for dette og at vi beholder sorteringen på hovedgården. Godt forslag!Pål Giørtz (PaulVIF) (diskusjon) 5. jun. 2022 kl. 06:47 (UTC)Svar[svar]
Jeg er også helt med på dette. Det var jeg som starta den opp, og det er ikke alltid så lett å forutse hvordan ting blir i tabeller - den blir mye bedre om man bytter om på dette. Det jeg vil holde fast ved er at det er riktig matrikkelnavn som brukes i artikkeltitler om de enkelte gårdene, men i oversikter/tabeller er det veldig fornuftig å ha én standard i hele oversikten, og å bruke hovednavnet først. Chris Nyborg (diskusjon) 7. jun. 2022 kl. 08:17 (UTC)Svar[svar]

Hjelp med ord

Hei Morten. Kan det være "Att. Skien 20/9 04". Mitt forslag er at det betyr at han er konfirmert i Skien i 1904. Han ble døpt i 1889, og 1904 er 15 år seinere. Ser at det er liknende attesteringer med "04" på flere av de andre dåpsbarna.Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. jul. 2022 kl. 12:10 (UTC)Svar[svar]
Hei Trond! Tusen takk. Det stemmer. Familien flyttet til Skien. Kan du lese hvilken gate det var også? Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 21. juli 2022 kl. 17:01 (UTC)
Hmmm...For meg ser det ut som «Eidegaden 21», men du tror ikke at det kan stemme?Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 22. jul. 2022 kl. 07:23 (UTC)Svar[svar]
Det er ingen Eidgaten 21. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 21. juli 2022 kl. 15:21 (UTC)

Aftenpostens sportshånddbok

Hei! Kan bilder som finnes i Sport i navn og tall: Aftenpostens sportsåndbok (1950) brukes på Lokalhistoriewiki.no? På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 12. august 2022, kl. 06:25 (CEST)

Beklager at du ikke har fått svar på dette spørsmålet... I utgangspunktet gjelder opphavsretten på foto verken for en hel bok eller en "hel" fotograf, men for enkeltbilder. Det betyr at man må vurdere hvert enkelt bilde med tanke på verkshøyde. Aftenpostens bilder ligger dessuten hos Scanpix, som har svært tett oppfølging av hvordan deres bilder blir brukt, og som opererer med høye bøter ved feilbruk. Marianne Wiig 15. nov. 2022 kl. 14:45 (UTC)Svar[svar]

Flyfoto fra Widerøe

Er alle flyfoto fra Widerøe på Nasjonalbiblioteket kopiert hit til Lokalhistoriewiki? Jeg gjorde et søk på Forsand kommune som har 101 fotografier på Nasjonalbiblioteket, men bare noen få her. Må jeg kopiere bilde for bilde over til Lokalhistoriewiki?

Mvh Arne Østensen (Arneoste)

Alle Widerøe-bildene fra Nasjonalbiblioteket er foreløpig ikke kopiert til wikien, men dette jobber vi med å få gjort noe med, slik at brukerne slipper å kopiere over ett og ett bilde. Marianne Wiig 15. nov. 2022 kl. 14:14 (UTC)Svar[svar]

Dato i grunnbok

Hei! En person kjøpte en eiendom. Datoen for skjøtet var 30/12 1948, det ble dagbokført 5/1 1949 og grunnbokført 21/6 1949. Kjøpte vedkommende den i 1948 eller 1949? På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2)(diskusjon) 18. november 2022, kl. 02:44 (UTC)

Personen kjøpte eiendommen i 1948, det er datoen for skjøtet som er viktigst her. Dagbokføring og grunnbokføring kommer senere fordi dokumentene blir liggende i kø, og er mer tilfeldige datoer. Chris Nyborg (diskusjon) 22. nov. 2022 kl. 09:21 (UTC)Svar[svar]
Takk skal du ha! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2)(diskusjon) 22. november 2022, kl. 10:40 (UTC)

Generalforsamlinger og virkeår

Hei! Jeg skriver artikler om personer som har hatt verv innenfor Larvik Turn & Idrettsforening. Ifølge referatene i Østlands-Posten ble Thorleif Alfred Büch-Holm valgt til medlem av fotballgruppas styre 6. november 1933 og til sekretær 8. november 1934. Ifølge Hein Meidel Hansens bok ble han medlem av styret i 1934 og sekretær i 1935. Jeg kjenner dessverre ikke til regelverket i idrettsklubber - verken nå eller den gang. Var det slik at dersom en ble valgt på en generalforsamling i november eller desember, så tiltrådte en 1. januar påfølgende år?

Da jeg skrev artikkelen om Johan Hallberg, husker jeg ikke om det fantes avisreferater fra generalforsamlingene. I hvert fall opererte jeg med årstallene som ble oppført i Meidel Hansens bok. Hva er riktig for meg å skrive? Datoene for generalforsamlingene eller årstallene i boka? Håper på innspill!

Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2)(diskusjon) 6. februar 2023, kl. 21:22 (UTC)

Beklager at dette har blitt stående ubesvart. Det er et vanskelig spørsmål, for det avhenger av den enkelte foreningens vedtekter. Det at Meidel Hansen skrev som han gjorde tyder på at det var "vaktskifte" ved nyttår i Larvik Turn & Idrettsforening, men det er vanskelig å være sikker uten å ha vedtektene fra den tida tilgjengelig. Jeg tror det er greit å holde seg til det boka sier - eventuelt kan man nevne begge datoer, "valgt xx. xxxxx xxxx med tiltredelse etter årsskiftet. Men jeg tror det for det meste vil være mer enn nok presist å bare bruke årstallet i boka. Chris Nyborg (diskusjon) 16. mar. 2023 kl. 09:32 (UTC)Svar[svar]

Grenser for wikiinnhold?

Jeg har fått et spørsmål her, men kunne ikke svare, og egentlig må jeg tilstå at jeg lurer på det samme selv. Hva gjør en artikkel om Kenya i Lokalhistoriewiki? Og attpå til som ukens artikkel? Ser man etter, er det en rekke land å finne som man ikke direkte forbinder med norsk lokalhistorie. Tanzania? Egypt? Har det skjedd en utvidelse av rammene for wikien, eller er det bare jeg som har trodd vi har operert innenfor landets grenser? Finnes det egentlig grenser lenger? Hvor går de, eventuelt? Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 3. apr. 2023 kl. 17:47 (UTC)Svar[svar]

Jeg har redigert i utvalget i artikkelen Kenya, så det kommer litt tydeligere fram hvorfor den er i wikien. Det er uvanlig at slike artikler blir ukas artikkel, men vi har hele tida hatt en god del stoff her som fungerer som bakgrunnsstoff for andre artikler, og som steder der vi kan samle lenker til artikler som henger sammen. Artiklene om afrikanske land er der fordi vi både dekker afrikanere bosatt i Norge, og nordmenn bosatt i afrikanske land. I stedet for å gjenta bakgrunnsinformasjonen i hver enkelt artikkel, mener vi det er bedre å ha disse artiklene som i seg selv ikke nødvendigvis dekker norsk lokalhistorie, men som bidrar til å binde ting sammen i en helhet. Når det gjelder landets grenser har vi siden starten også dekka nordmenn i utlandet og innvandrere i Norge, og dette er nevnt på sida Lokalhistoriewiki:Lokalhistorisk relevans. Allerede i den første versjonen av den fra 2008 var det å skrive om land og områder utafor Norge med som en del av prosjektet, så dette er ikke noen ny dreining - det ble bare litt mer synlig enn vanlig denne uka. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr. 2023 kl. 07:45 (UTC)Svar[svar]

Folketellingen 1920

Hei! Jeg ser på Folketellingen 1920 for Hedrum kommune. Gårdsnummer 11, bruksnummer 24 er oppført to ganger i folketellingen: som 0006 Nanset og 0046 Nanset. Det dreier seg vel om samme eiendom? På forhånd takk! [2]

Mvh. Morten Bakkeli (diskusjon) 2. mai 2022 kl. 05:52 (UTC)Svar[svar]

Hei Morten. Ser at det er registrert tre husholdninger på gnr. 11/bnr. 24. Konditor Kopperud m/fam og Sachnowitz-familien utgjør hver sin husholdning men er oppført på samme liste. Enkefrue Wilhelmine Hansen og tjenestejenta er oppført for seg sjøl; kan de ha hatt et eget hus på eiendommen? (I den skannede versjonen står det også at Wilhelmine "eier smaabruk"). Kanskje du må inn i panteregisteret for å finne flere detaljer? Helsing fra Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. mai 2023 kl. 06:30 (UTC)Svar[svar]
Hei! Her er panteregisteret over denne eiendommen. Skriften er litt vanskelig å tyde, men finner du noe mer ut av det? På forhånd takk! [3] Mvh. Morten Bakkeli (diskusjon) 2. mai 2022 kl. 08:47 (UTC)Svar[svar]
Enig i at det var litt vanskelig å tyde, men ser i hvert fall ut til at enkefrua er død i 1925 og at det like etterpå skilles ut ei tomt med navnet "Sans Souci" (Sorgenfri?). Jeg så dessverre ikke noe som kunne kaste lys over situasjonen i 1920.Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. mai 2023 kl. 10:39 (UTC)Svar[svar]

Tilbake til Norge

Hei, det finnes emigrantprotokoller på Arkivverket. Finnes det protokoller over de som vendte tilbake til Norge? Takknemlig for svar. Mvh. Morten Bakkeli (diskusjon) 4. mai 2023 kl. 08:57 (UTC)Svar[svar]

Hei Morten. Det finnes en søkefunksjon i folketellinga 1910, se https://www.digitalarkivet.no/census/search/1910?fornavn=&etternavn=&familiestilling=&sivilstand=&yrke=&fodselsaar=&fodested=&alder=&ny_husholdning=&bostatus=&sedvanlig_bosted=&antatt_oppholdssted=&statsborgerskap=&trossamfunn=&bygning_for_natteopphold=&arbeidsledig=&etnisitet=&spraak=&merknader=&utflyttingsaar=18*%7C19*&tilbakeflyttingsaar=&bosted_i_norge=&bosted_i_amerika=&stilling_i_amerika=&merknader_amerika=&bosted=&gaardsnummer=&bruksnummer=&gaardseier=&hustype=&beliggenhet=&etasje=&sort=do Med helsing fra Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 11. mai 2023 kl. 07:09 (UTC)Svar[svar]
Hei Kallrustad! Her skjedde nok hjemkomsten etter 1910! Mvh. Morten Bakkeli (diskusjon) 20. mai 2023 kl. 21:59 (UTC)Svar[svar]

Sprik

Jeg holder på å lage en artikkel om den poliorammede skomakeren Arnold Hansen i Stavern. Jeg har hovedsakelig brukt to større intervjuer med ham i henholdsvis Dagbladet (1961) og Østlands-Posten (1975) som basis for artikkelen. Problemet er at det er noen sprik i de to intervjuene. I 1961 fortalte Hansen at han tok sin hjemmebygde dresin for å se på en fotballkamp i Skien, mens han i 1975 fortalte at det var for å besøke Klosterskogen Travbane. Jeg regner med at intervjuet i 1961 er mer pålitelig, siden det lå nærmere i tid. Noe vanskeligere er det med tidspunktet for når han lærte å gå på hendene. I 1961 sa han at det var en kamerat som han foreslått det for ham, da han var guttunge. I 1975 sa han at han hadde kommet på idéen da han var 15 år. Ellers er det flere opplysninger som kun er nevnt i intervjuet i 1975 og som ikke kan bestyrkes av et tidligere intervju, slik som at han var ti år da man prøvde å helbrede ham og ni år da han fikk sin hjemmebygde dresin. Hansen døde i 1979 og etterlot seg ingen slektninger. Han bodde hos sin kusine, som kan ha etterlatt seg barn. Hva synes dere jeg skal gjøre? Jeg er opptatt av at opplysningene i artikkelen skal være korrekte. På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (diskusjon) 20. mai 2023 kl. 21:58 (UTC)Svar[svar]

Beklager at denne har blitt liggende ubesvart. Her ser det ut til å være flere minneforskyvninger, og kanskje et innslag av en person som liker å ha regien på sin egen historie. Jeg tenker at det greieste er å bare få fram i artikkelen at det er flere versjoner, og så kan man jo nevne at det generelt er mest sannsynlig at den versjonen som er fortalt nærmest i tid også er den mest presise. Det er veldig vanskelig å finne ut av hva som er helt korrekt. Selv det å satse på oddsen og velge den eldste versjonen fungerer ikke alltid - det hender jo at folk pynter og vrir på historier, for så å korrigere dem senere fordi de føler at de bør komme med den sanne historien. Chris Nyborg (diskusjon) 19. jun. 2023 kl. 07:38 (UTC)Svar[svar]

Navneendring

Sigurd Normann (født Sigurd Larsen 9. april 1874 på Nanset, daværende Hedrum kommune, død 10. juli 1950) var redaktør og politiker (Høyre). Mellom folketellingene 1891 og 1900 endret han navn. Hvor kan jeg finne ut når det nye navnet ble antatt? På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (diskusjon) 20. mai 2023 kl. 04:39 (UTC)Svar[svar]

29. juni 1892. Fant svaret i Nettbiblioteket, se på side 2 i spalten lengst til høyre: 'Sandefjords Tidende. 4. juli 1892. Digital versjonNettbiblioteket. Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 5. jun. 2023 kl. 09:34 (UTC)Svar[svar]
Tusen takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 28. juni 2023 kl. 08:57 (UTC)

Anders Mikal Smedsrud

En bruker på Wikipedia opprettet en artikkel om Smedsrud, hvor han blant annet skrev at han i 1936 flyttet til Porsgrunn. Jeg har søkt, men ikke funnet kilder som kan bekrefte dette. Kan dere på Lokalhistoriewiki.no hjelpe meg? På forhånd takk! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 28. juni 2023 kl. 08:55 (UTC)

Hei Morten! I Norges Leger (1996) står det at han "avsluttet sin praksis i Stavanger" i 1936. Dette KAN jo rime med at han flytta til Porsgrunn det året, men jeg har foreløpig ikke funnet andre kilder som kan bekrefte det. Du kan imidlertid gå inn på Nettbiblioteket og sjekke de avisene det er referert til i Norges Leger. https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2015091508016?searchText=Smedsrud&page=119 Helsing fra Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 28. jun. 2023 kl. 09:39 (UTC)Svar[svar]

Verdensmester

Larvik har fått en dobbelt verdensmester i Köln i disse dager. Jeg vurderer å skrive en artikkel om ham, men er det for nytt for Lokalhistoriewiki.no? Takknemlig for innspill! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 31. august 2023 kl. 18:20 (UTC)

Det er helt innafor å skrive om ham. Chris Nyborg (diskusjon) 14. aug. 2023 kl. 08:09 (UTC)Svar[svar]

Faktaark fra Kartverket

I utallige artikler står «Faktaark fra Kartverket» oppgitt som kilde. Følger man linken, viser det seg at det ikke er tilfelle. Det må være en 7–8 år siden det har vært noe å hente her. Er det på tide å fjerne dette som kilde? Roy Olsen

Dessverre endra Kartverket nummer på alle stedsnavn i Sentralt stadnamnregister, uten å lage en skikkelig konkordansetabell. Så de som er lagt inn med Mal:Kartverket fungerer ikke, mens de nye med Mal:Faktaark er lagt inn etter endringa og fungerer som de skal. Det er mange hundre av dem, så vi lot dem stå i håp om å få oppdatert numrene - men du har rett i at det er på tide å bare fjerne dem, og så heller få lagt inn ting på nytt senere. Jeg skal se om jeg kan få tatt det med en automatisert løsning, for det er mye å gjøre om vi skal ta alt manuelt. Chris Nyborg (diskusjon) 12. jan. 2024 kl. 11:46 (UTC)

Jeg sliter litt med det tekniske - det er ikke bare å fjerne malen fra sidene, ettersom de inneholder et nummer også. Får det ikke helt til å funke å fjerne dem med søk/erstatt, fordi malkodene forstyrrer bruken av regulæruttrykk - og jeg er ikke helt stø på sånt heller. Men i første omgang har jeg tømt malen, så det ikke står noe der. Må få fiksa det skikkelig, for det er jo ugreit at det blir stående ei tom linje i kildeoversikten i en del artikler, men de fleste ser i hvert fall bedre ut - og så må jeg lese meg opp på det tekniske. Chris Nyborg (diskusjon) 12. jan. 2024 kl. 12:12 (UTC)

Og brått fant jeg ut av det, så nå er de på vei ut. Chris Nyborg (diskusjon) 12. jan. 2024 kl. 13:01 (UTC)

En oppdatering etter at alt er rydda:

  • De gamle Mal:Kartverket med feil nummer er sletta.
  • Mal:Faktaark, med riktig nummer, er flytta over til ny Mal:Kartverket, og Mal:Faktaark er sletta.

Status er da at alle de lenkene som ligger i artikler fungerer som de skal, og at man nå bruker {{Kartverket}} med dagens ID-nummer fra stedsnavninformasjonen for å legge inn lenker. Chris Nyborg (diskusjon) 12. jan. 2024 kl. 13:27 (UTC)Svar[svar]

Bra jobba, Chris! Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 13. jan. 2024 kl. 00:39 (UTC)Svar[svar]

Kreditering

Jeg har kopiert Wikipedia-artikkelen om Olaf Hansen Finstad og postet den her på LHW. Det var for å sikre meg at informasjonen som var samlet opp på WP ble bevart, før artikkelen der ble slettet. Så blir det påpekt at Wikipedia ikke er kreditert. Kan noen hjelpe meg med å gjøre det? Trygve Nodeland (Twin) (diskusjon) 14. feb. 2024 kl. 13:20 (UTC)Svar[svar]

Hei, jeg kan ordne det. Chris Nyborg (diskusjon) 15. feb. 2024 kl. 11:37 (UTC)Svar[svar]

Kan noen tyde navnene på eierne i dette panteregistret?

Tinglysingsmateriale: Larvik byfogd, SAKO/A-218/G/Gb/Gba/Gbaa/L0004: Panteregister nr. I 4, s. 18 - Skanna arkiver - Arkivverket (digitalarkivet.no) Jeg er kun interessert i navnene på eierne og årstallene for kjøp og salg av eiendommen. På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 7. april 2024 kl. 10:55 (UTC)

Om du klikker på knappen med de tre prikkene øverst til høyre på siden, og så klikker på lenkesymbolet, og så kopierer "Brukslenke for sidevisning", kommer vi direkte til rett sted. Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 7. apr. 2024 kl. 12:42 (UTC)Svar[svar]
Takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 7. april 2024 kl. 16:20 (CEST)
Jeg er ikke spesielt god til å tyde gotisk håndskrift, og en del her var veldig vanskelig, men tror jeg har fått med ganske mye av det viktigste. Sikkert noen på instituttet som kan utfylle og korrigere.
  • Auctionsskjøde efter afgangen Børre Strøm [?] til Told...? Ludvig Brinch på dette [?] for Kjøbesummen 1400 Rdlr [?] 28. November 1793, thinglyst 12. October 1795.
  • Skjøde fra (vanskelig å lese) L. Brinchs Do til Kjøbmand Mathias Sartz paa dette [?] Kjøbesummen 2500 Rdlr [?] 19, thinglyst 31. August 1807.
  • Auctions Skjøde efter afgangen Kjøbmand Mathias Sartz til hans [?] Johanne [?] Sartz paa dette [?] for Kjøbesummen 2001 Sps, daler [?] 19. thinglyst 24. April 1826.
  • Skjøde fra [?] Arvinger efter Johanne [?] Sartz til sin? Medarving Jens Jacob Sartz paa dette [?] for KJøbesummen 2500 Spd [?] 20 Februar og 3. Marts 1855, thinglyst 30. Juli.
  • Skjøde fra [?] L. Sartz [?] J. Mathias? Sartz [?] Hans Smith? paa denne Eiendom for 2000 Spd [?] 11. thinglest 23. Marts 1868.
  • Expropriasjons Forretning holdt 19 og 20 Marts 1878 hvorved en Deel af denne Eiendom exproprieres til Jernbane Anlegget mellom Drammen og Skien. Thinglyst 11. Mai 1878. Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 8. apr. 2024 kl. 19:36 (UTC)Svar[svar]
Tusen takk, Roy. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. april 2024 kl. 00:25 (UTC)