Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Bibliografi: ny seksjon)
Linje 342: Linje 342:


Har laget et lite eksperiment med hvordan vi kan lenke til bibliografier - vet ikke om dere er enige, men ta en titt på [[Martin Dehli]]. Helt oppe under artikkelnavnet, ligger det nu en lenke. Meninger? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. apr 2009 kl. 03:03 (CEST)
Har laget et lite eksperiment med hvordan vi kan lenke til bibliografier - vet ikke om dere er enige, men ta en titt på [[Martin Dehli]]. Helt oppe under artikkelnavnet, ligger det nu en lenke. Meninger? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. apr 2009 kl. 03:03 (CEST)
:Kanskje litt lite synlig, hva med en mer ordinær lenke nederst i artikkelen, i nærheten av kilde - litteraturliste - referanser. --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 26. apr 2009 kl. 07:41 (CEST)

Sideversjonen fra 26. apr. 2009 kl. 05:41

Mal:Diskusjonsforum-topp

Mal:Diskusjonsforum-arkiv

NN gård

Artikler om gårder er sentrale i wikien, og de triller inn under litt forskjellig «navneformat», om jeg kan kalle det det: Jeg har gjerne lagt meg på «gårdsnavn i sogn», slik som Fossnes i Arnadal, mens andre varianter er Grimsrud (Son), Fuglsnes på Stabblandet, Bleikøya (gård) og Ulsrud gård. Det er ingen grunn til å vedta én standard, for lokale forhold kan tilsi at noe passer bra ett sted, men ikke et annet sted.

Jeg vil imidlertid opponere mot formen «NN gård». Dette er blitt en veldig vanlig type betegnelse i de siste åra, har jeg inntrykk av, og jeg synes «gård» ofte er uhistorisk og et unødvendig påheng. For eksempel bor foreldra mine på Lauve - det faller meg helt unaturlig å si at de bor på «Lauve gård». Lauve er en gård og bare det, det er gården som er opphavet til navnet, og da blir påhenget «gård» unødvendig.

Jeg synes «NN gård» er naturlig å bruke når hele eller store deler av det opprinnelige gårdsarealet er utbygd, slik at det kanskje bare er bygninger og tun igjen. Da viser «NN gård» til dette tunet (og bare det), og skiller det fra «NN», som kan være navn på et strøk eller boligområde. Men artiklene om gårdene handler om gårdene tilbake til da de ble ryddet, dvs hele det opprinnelige arealet, og da blir tittelen «NN gård» for snever etter min oppfatning. Løsningen med «gård» eller «gården» i parentes, som Bleikøya (gård), er jeg derimot komfortabel med, fordi det ikke gir inntrykk av at «gård» er (alltid har vært) en del av navnet på gården.

Benevnelser som «NN gård» er som nevnt en type benevnelser som sprer seg, ikke minst i aviser, og jeg håper lokalhistoriewiki.no kan være en motvekt, om enn utilstrekkelig, mot dette :-) --Kristian Hunskaar 22. aug 2008 kl. 11:30 (CEST)

Enig. -- Olve Utne 22. aug 2008 kl. 13:08 (CEST)
Helt enig jeg også. Chris Nyborg (Cnyborg) 22. aug 2008 kl. 13:46 (CEST)
Javel. Men Løkke gård og Kjørbo gård har aldri hatt noe annet navn. --Svein Askheim (SOA) 24. aug 2008 kl. 07:42 (CEST)
Løkke er kun omtalt som «Løche» i 1666 [1]. De referanser jeg ser til Kjørbo tyder på at man også der brukte bare Kjørbo uten noe tillegg. Men disse to er allikevel spesielle tilfeller hvor det kan være riktig å bruke «NN gård», fordi det dreier seg om nedlagte gårder som i dag fyller en annen rolle. Det blir omtrent som alle bolig- og industriområder som heter «NN skog» fordi de ligger i skogen til gården NN, selv om det eneste treet som står der nå er en litt medtatt sørgepil på en parkeringsplass. Chris Nyborg (Cnyborg) 24. aug 2008 kl. 14:46 (CEST)
På s. 207 i første bind av Askers og Bærums historie er det et fotografi av første side av 1624-jordeboka over Nesøygodset, der det blant står «Nessøe med sine tilliggende ødegaarder Lycke, Huidsteen, Sleben, Kiørbou [...]». Så seint som i 1903-matrikkelen er gårdene benevnt som hhv «Kjørbu» (g.nr. 53) og «Løkke» (g.nr. 83). Det er heller ingen av enkeltbrukene som er betegnet «- gård». Forklaringa er enkel - det er først i nyere tid at det har blitt behov for å spesifisere Løkke gård og Kjørbo gård, og da menes i praksis de gjenværende gårdsanleggene/tunene. Konferer også matrikkelutkastet 1950. Det som i dag betegnes som Kjørbo gård er egentlig kun br.nr. 1, mens matrikkelgården Kjørbo også inkluderer et stort antall andre eiendommer, deriblant Kalvøya og Borøya.
Jeg synes det er mest fornuftig med en artikkel Kjørbo gård, som kan fortelle utdypende om denne eiendommen og bygningene der, og en artikkel Kjørbo i Bærum, som kan fortelle matrikkelgårdens historie så langt tilbake vi kjenner den. --Kristian Hunskaar 25. aug 2008 kl. 11:18 (CEST)
Et par eksempler fra Vestoppland: Her er Raufoss gård (gard) og Gjøvik gård allment godtatte former, fordi begge gardene har blitt tettsted/by. Når bare Raufoss og Gjøvik brukes, refereres det altså til tettstedet/byen. Ellers foretrekker jeg personlig (særlig i løpende tekst) å bruke "garden Raufoss", og ikke Raufoss gård (gard). Typen "skog" er også her i distriktet mye brukt, spesielt på skilt, som "Ås skog" og "Skjerven skog". Også i Oslo: "Voksen skog". (er skogen hogstmoden, en riktig voksen skog?). Folk som er lokalkjent, og som har en viss språkfølelse, vil imidlertid bruke former som Voksenskauen og Åsskauen. Tror vi med fordel kan gå i oppdragende retning her, og ikke gjenta alle feila fra i går.--Trond Nygård (Kallrustad) 29. aug 2008 kl. 11:08 (CEST)
Dette kan dere mye mer om enn jeg, men jeg ser paralleller til eksempler i min egen kommune. Her har vi Sortland hovedgård, som brukes i dag om gården Sortland, i motsetning til tettstedet/byen Sortland. Og i det aller siste til og med Jennestad hovedgård, når det gjelder hovedhuset på gården Jennestad, i motsetning til stedet/matrikkelgården Jennestad, som har noen få hus og en barneskole. Men i utgangspunktet har disse gårdene vært kalt bare Sortland og Jennestad, uten "gård" i navnet. Blue Elf [] 15. sep 2008 kl. 20:02 (CEST)

Mal:Commons

Denne ser ut til å generere to kolonner, der det egentlig bare trengs én (se f.eks. Harstad kommune). Dette resulterer i et grått felt til høyre for teksten som presses sammen mot venstre marg. Kan noen se på dette? Siri Johannessen (Siri J) 2. sep 2008 kl. 14:24 (CEST)

Jeg kan prøve å se på det i kveld, ut at jeg kan love at jeg finner en god løsning. Det burde være mulig å bare legge om malen litt. Chris Nyborg (Cnyborg) 2. sep 2008 kl. 16:42 (CEST)
Ser du fikk det til - takker! Siri Johannessen (Siri J) 4. sep 2008 kl. 10:12 (CEST)
Interessant, jeg oppfattet det som at jeg ikke fikk det til. Slet litt med PC'en igjen, så den drev og skrudde seg av og på og jeg ga litt opp. Det var like før jeg gjorde som en av elevene mine og kjørte knyttneven gjennom skjermen. Så jeg aner ikke hva som har skjedd med malen. Chris Nyborg (Cnyborg) 4. sep 2008 kl. 10:55 (CEST)
Hmmm - selfhealing? Det ser ut til å være fikset i alle fall. Har vist min PC vinduet en del ganger, og fortalt den hvor langt ned det er... Det hjelper av og til :) Vurderer dog å skifte til et annet OS. Siri Johannessen (Siri J) 4. sep 2008 kl. 11:14 (CEST)

Kvalitetsmerking og utvalg til forsider

Per i dag velges artikler ut til forsider ved hjelp av malene {{Q1}} og {{Q2}} (Q for quality). Dette er opprinnelig tenkt som kvalitetsmerking, der Q1 er av god nok kvalitet til å velges ut, mens Q2 er av svært god kvalitet. Dette var en god plan på tegnebrettet, men i praksis har det meldt seg andre behov. For at det skal være mulig å få igang forsider må det være en viss mengde artikler av god nok kvalitet, og derfor har vi måttet bruke malene nokså ukritisk. Når det finnes mange artikler om et område kan man begynne å være selektiv i forhold til kvalitet, men i utgangspunktet er det viktig å komme i gang slik at forsidene fungerer. På kurset 11. oktober snakket noen av oss derfor om å omdefinere dette noe, og å markere det ved å endre malnavnet. Forslaget så langt er F1 og F2, der F står for forside. Kvalitetskravet blir da først og fremst i forhold til utvalget av artikler om et område (tema eller geografisk område); er det mange artikler kan man vurdere å merke bare de beste, er det få artikler må alt som er verdt å presentere merkes. Å beholde to nivåer virker greit, da vil F2 fortsatt være forbeholdt artikler som er spesielt uttømmende og velskrevet.

En slik endring er ikke noe stort arbeid i utgangspunktet. Malen kan nemlig endres og flyttes, og man trenger ikke å gå inn og endre den i artikler der Q1 og Q2 er i bruk; det vil omdirigeres av seg selv, og så bytter man over navn på malen etterhvert som man redigerer på andre ting i dem. Her trengs det altså ingen stor dugnad, selve omleggingen krever bare noen få minutters arbeid.

Jeg ser for meg at det fortsatt er greit å stille noen kvalitetskrav, spesielt i forhold til artiklene som får merking med F1 eller F2 har et lokalhistorisk tilsnitt, at de er riktig formatert og kategorisert, at informasjonen er korrekt og objektiv og at språket er greit i dem. Dette har også vært praksis så langt, selv om kvaliteten på mange artikler som er merket er lavere enn det var tenkt i utgangspunktet. Malene skal altså ikke lenger forstås som et kvalitetsmerke, men som et redskap for å gjøre utvalg til forsider. Jeg tror det er flere fordeler med dette; den viktigste er nok at vi ikke utgir det for å primært være en kvalitetsmerking når det er så nødvendig å bruke det for å starte forsider. Å få opp en forside om et område er inspirerende for de som jobber med det, og det er også hyggelig å se sine egne artikler på forsidene. Chris Nyborg (Cnyborg) 12. okt 2008 kl. 00:15 (CEST)

Ingen kommentarer til dette – kan det tolkes dithen at det er i orden å gjøre endringene? Chris Nyborg (Cnyborg) 21. okt 2008 kl. 09:00 (CEST)
Ingen kommentar kan også - kanskje i sær i dette tilfelle - bety at problemstillingen er stilt noe utilgjengelig for "hvermannsen". «På kurset 11. oktober snakket noen av oss derfor om å omdefinere dette noe» blir - i alle fall for de av oss som IKKE var på kurs, litt utydelig. Slik jeg forstår denne omleggingstankegangen - går den på å gi anledning til å lage forsider - uten at artiklene i og for seg er "prima vare" - de kan med andre ord også være litt "sekunda". Når Marianne nå er i gang med å lage "kvalitetsmerkede" artikkeleksempler på inngangsportalsida så skulle det kanskje heller ikke være store vansker med å forfølge den "tråden" til også å gi veldig gode artikler et kvalitetsstempel - i tillegg til F1 og F 2 - som slik jeg fortsatt opplever det - vil være "godt nok" til å generere forsideartikler (i den startfasen må foreløpig er inne i)? I alle fall skjønner jeg denne "tesen": «Å få opp en forside om et område er inspirerende for de som jobber med det, og det er også hyggelig å se sine egne artikler på forsidene.». Mao; er min tolkning rett så har du/dere min tilslutning.--Gunnar E. Kristiansen 21. okt 2008 kl. 11:34 (CEST)
Tolkningen din er nok riktig. På forsidene ønsker jeg, og sikkert de fleste her, at artiklene skal være så gode som mulig, men kvalitetsnivå blir relativt i forhold til utvalget. På Gamlebyen i Fredrikstads forside er det mye godt å velge mellom, på forsider hvor det er liten aktivitet må man ta hva man haver. I forhold til Mariannes kvalitetsmerking har vi muligheter for å gjøre det på flere måter. Det kan legges inn en usynlig mal som hentes opp gjennom dynamiske lister, slik at oversikten lages automatisk, eller vi kan gjøre det ved at artiklene som har slik kvalitet legges inn manuelt på oversiktssiden Marianne har laget. Den siste metoden er kanskje den mest oversiktlige i forhold til at ikke hvem som helst kvalitetsmerker en artikkel. Det kan da også være greit å bruke diskusjonssiden til oversikten for å komme med forslag til artikler som bør merkes. Chris Nyborg (Cnyborg) 21. okt 2008 kl. 12:33 (CEST)
Jeg er beroliget. - Særlig har jeg sans for utvalgsmetoden med å legge artiklene manuelt over til Mariannes "kvalitetssikrede" oversiktsliste, og jeg synes også at poenget med å bruke diskusjonssiden til formålet er veldig bra. --Gunnar E. Kristiansen 21. okt 2008 kl. 12:43 (CEST)


Røde lenker

Det har vært noen diskusjoner omkring røde lenker i det siste. Rødlenking i artiklene til nye brukere ser ut til å kunne gjøre dem forvirret, og enkelte føler det som et press å skulle gjøre røde lenker i "sin" artikkel blå. Jeg vet ikke hvor utbredt denne følelsen er hos nye brukere, men vi kan jo være litt obs på det. Det viktigste for wikien nå, er etter min mening uansett at vi jobber grundig og i dybden med enkeltartikler om temaer vi har spesiell interesse for og/eller kompetanse på. Røde lenker er genialt, men vi må være bevisst på at de lett kan oppfattes som en invitasjon til bredde, fremfor dybde. Og bredden kan heller komme etter hvert og med et økende antall brukere. Jeg ser på røde lenker som et langsiktig fellesprosjekt for hele gjengen av nåværende og kommende brukere. Og jeg syns ikke det er noen fordel for wikien om vi, mer eller mindre formålsløst, lager flest mulig artikler på grunnlag av røde lenker. Utgangspunktet for å opprette en ny artikkel må være at vi har noe lokalhistorisk å tilføre et tema. Hvis vi ikke har det, kan vi med fordel overlate den røde lenken til noen andre. Men når det er sagt: grav dere gjerne ned i en artikkel og lag utdypende artikler på grunnlag av røde lenker! Artikkelen om Son er et godt eksempel på dette. Fra hovedartikkelen, kan vi klikke oss inn på fordypningsartikler om temaer som isproduksjon i Son, Slettamordet som fant sted i Son og Thonegården i Son. Moralen er altså at dere ikke må la de røde lenker ta motet fra dere, men la dere gjerne inspirere av dem! :) --Marianne Wiig 16. okt 2008 kl. 10:51 (CEST)

Veldig bra innspill. Jeg vil gjerne legge til en ting som jeg har lagt merke til - mange artikler som er hentet fra Wikipedia har lenker til artikler om temaer som passer i et allmennleksikon, men som har liten eller ingen plass her. I tilpasningen av artikler er det ikke bare innholdet, den lokalhistoriske profilen, vi må jobbe med, men også lenkingen fra artikkelen og evt. annet i oppsettet som avviker. Chris Nyborg (Cnyborg) 16. okt 2008 kl. 13:18 (CEST)
Chris` merknad tiltredes!--Gunnar E. Kristiansen 16. okt 2008 kl. 14:51 (CEST)
Hmm! Burde vel egentlig holde meg avsidig under mottoet "den som tier samtykker" :) Men, jeg er også enig :) Siri Johannessen (Siri J) 16. okt 2008 kl. 14:54 (CEST)
Jeg har også tenkt på dette med lenking til ting som vanskelig kan gjøres lokalhistorisk relevant. Det kan være en like "god gjerning" å fjerne en lenke som å opprette en artikkel utfra lenken! (Denne var det Marianne Wiig som skrev. :) )

Begivenheter - fødsel og død

Mange av biografiene som er lagt inn mangler gjerne både fødselsdag og dødsdag. Når man da skal registrere disse på årstallet; hvilken formulering anbefales da? F.eks herr NN som ble født 1921 og døde i 2003. - Et uartig tema, men det må vel finne sin løsning det også?--Gunnar E. Kristiansen 21. okt 2008 kl. 23:03 (CEST)

Hvis jeg forstår deg rett tenker du på det man kan se på 1951, der dødsdagen mangler. Jeg legger det bare inn uten noen dato, ikke noe mer styr enn det. Der det finnes noen med dato og noen uten er det greit å samle de uten dato nederst. Chris Nyborg (Cnyborg) 22. okt 2008 kl. 00:11 (CEST)
Nå hadde ikke jeg sett på 1951, men vi ser ut til å forstå hverandre uansett. Å samle de udatrte i en sekk kan jeg og se er fornuftig. Takk!--Gunnar E. Kristiansen 22. okt 2008 kl. 12:15 (CEST)

Geografisk og kulturelt dekningsområde for lokalhistoriewikien

Jeg har mange interesser på det lokalhistoriske området og de fleste faller helt klart innenfor det lokalhistoriewiki.no arbeider med. Jeg går ut fra at det i utgangspunktet omfatter Norge og norske territorier. Men vi nordmenn er et farende folk som også har slått seg ned i fjerne strøk, som i antarktiske områder (f.eks. Grytviken), i Amerika (norske bosetninger, aviser m.v.) og nå i moderne tider i f.eks. Libanon og Afghanistan der det har oppstått norske miljøer som har eksistert over kortere og lengre tid. I hvilken grad faller disse områdenes historie inn under denne wikien? Emigranthistorie bør kanskje veies opp mot «ekspedisjonsperioder»? Jeg har nemlig skrevet en del om den norske delen av Unifil på Norsk Wikipedia. Mye av dette blir detaljinformasjon som jeg synes strekker Wikipedias strikk ganske langt; f.eks. som norsk kultur i Unifil – et tema som nok har interesse for flere utover de vel 21.000 nordmenn som har Unifil-bakgrunn. Kan dette være noe som med fordel kan flyttes over til denne wikien og utvides her? Jan S. Krogh (Jakro64) 25. okt 2008 kl. 12:25 (CEST)

Det må da være relevant med en underkategori i Kategori:Demografi både innenfor Kategori:Migrasjon og andre kategorier selv om dette kommer på siden av wikien for øvrig. Mange artikler her omhandler generelle temaer på siden av det lokale og det historiske. Det sentrale for leksikonet er at artikkelen gis en lokalhistorisk vinkling og dermed gir et bidrag til det totale bildet. --Svein Askheim (SOA) 25. okt 2008 kl. 13:18 (CEST)

Artikler om kommuner

I en rekke sammenhenger er kommunen et sentralt begrep. I den betegnelsen er også navnet på det opprinnelige sognet som er interessant i forhold til kirkebøker, folketellinger etc. Navnet på svært mange tidligere kommuner fungerer i dag som stedsnavn i nåværende kommuner. Ytterligere endringer vil sannsynligvis komme. Uavhengig av dette siste, mener jeg at denne wikien vil være tjent med at alle kommuneartikler gjennomført opprettes med tittelen «x kommune». zero (Zero) 22. nov 2008 kl. 21:23 (CET)

Jeg er i prinsippet enig. I praksis er situasjonen dog den at mange av disse artiklene per i dag først og fremst er om stedet med samme navn som en tidligere kommune, og at kommunebiten bare tilfeldigvis nevnes. Vi vil i slike tilfeller uansett kunne trenge to artikler, en på stedsnavnet og en på stedsnavn kommune – og det kan vi dele opp etterhvert. Hvis en artikkel primært er om den tidligere kommunen synes jeg det virker helt greit å flytte den, og kategorien for tidligere kommune bør selvsagt ligge på den rene kommuneartikkelen når den er opprettet; inntil da virker det praktisk å la den ligge på artikkelen om stedet. En måte å sørge for at mest mulig havner rett på best mulig tittel kan være å endre lenker i Liste over tidligere norske kommuner, slik at vi har lenker klare på kommunene. Jeg mener også det er noen unntak, de små bykommunene som bare dekker et tettsted slik som Son og Hølen. De var bare små enklaver i Såner kommune, og å skille ut kommunestoffet i egen artikel blir kunstig. Det blir noe annet med landkommunene, som omfatter flere steder. Chris Nyborg (Cnyborg) 22. nov 2008 kl. 23:10 (CET)
Legger til litt: Vardal er et greit eksempel på en artikkel som primært omtaler kommunen, og som derfor godt kan flyttes til Vardal kommune (NB! disse lenkene vil nok i løpet av kort tid bli misvisende i forhold til eksempelet). På den andre siden finner man Strømsgodset, som sier veldig lite om kommunen og som derfor bør ligge som en artikkel om stedet Strømsgodset. Chris Nyborg (Cnyborg) 22. nov 2008 kl. 23:16 (CET)

Ryddesjau og ting funnet i krokene bortetter

Hei, har ryddet og arkivert her inne slik at siden skulle bli litt mindre tung å laste. Ikke noe er kastet, det er kun flyttet. Mens jeg gjorde dette har jeg sett over samtalene og plukket ut fem ting som ennå ikke ser ut til å være helt avsluttet/tatt i bruk:

Jeg håper i det stille at Olve eller Chris kan ha mulighet til å se over dette og eventuelt snakke til folk som må snakkes til :) - dette er langt utenfor mine snirkler :)

En liten endring til har jeg gjort - om dere ser i venstremargen, under i fokus nå så har det kommet en lenke til en side der ulike Julibeer i løpet av 2008 er lagt ut. Dette er ment som en test - er dette noe som det er verd å holde på, eller finnes det en bedre plass?

Goeden avond allemaal :) Siri Johannessen (Siri J) 27. nov 2008 kl. 19:53 (CET)

I tillegg til de fire tingene du nevner er det overgang fra {{Q1}} og Q2 til F1 og F2, den virker det som om det ikke er noen som har innvendinger mot, så jeg kan ta den (enkel sak å fikse, egentlig, siden maler kan omdirigeres). De andre fire tingene får vi tørke litt støv av og få gjort noe med. Jubileumsoversikten er først og fremst ment som en hjelpeside for planlegging av arbeid, og ikke en side som skal profileres noe særlig, ettersom den ukritisk henter inn med dpl. Chris Nyborg (Cnyborg) 27. nov 2008 kl. 20:56 (CET)
Mhm, jeg tenkte og på Q1/Q2 men lot den ligge - tråden skal fremdeles være her... Kanskje det kan være bedre å legge inn lenke til Jubileumsoversikten fra siste endringer isteden? Slik det er nå, forsvinner den litt lett ut av syne. Ute av øye, ute av sinn - eller noe slikt? Siri Johannessen (Siri J) 28. nov 2008 kl. 10:49 (CET)

Utvalgsmerking

Utvalgsmerkingen er nå lagt om, fra Q1 og Q2 til {{F1}} og {{F2}}, slik det er beskrevet lenger opp på denne siden. Jeg har rettet opp det meste, men det er litt forsinkelse i automatisk oppdatering av kategorier, så noe blir hengende igjen. Det er derfor noen forsider som ikke viser alt de skal, men dette blir korrigert i løpet av morgendagen. Chris Nyborg (Cnyborg) 4. des 2008 kl. 00:37 (CET)

Tyske bilder

Deutsche Bundesarchiv har sluppet 100 000 bilder under CC-BY-SA-lisens, og de blir nå lastet opp på Commons, se denne siden. Det er mye kategorisering som gjenstår for at det skal bli lett å finne fram, men filnavnene gir gode beskrivelser. Jeg har kikket litt, og det viser seg at det i denne samlingen er med bilder fra Norge under andre verdenskrig også. Det er også sannsynlig at vi vil finne bilder av norske politikere/dignitærer fra forskjellige perioder på bilder tatt under statsbesøk. Et eksempel jeg ramlet over er et bilde av britiske krigsfanger i Trondheim. For de som skriver om hendelser fra krigens dager kan dette gi tilgang til bildemateriale vi ellers ikke hadde hatt mulighet til å bruke. Sortering og kategorisering pågår, slik at de kommer inn i kategoriene for steder i Norge eller for nordmenn etterhvert. Chris Nyborg (Cnyborg) 4. des 2008 kl. 21:52 (CET)

De fleste bildene fra Norge havner i kategorien commons:Category:Images_from_the_German_Federal_Archive,_location_Norwegen eller en av underkategoriene der. -- Olve Utne 10. des 2008 kl. 22:23 (CET)

Slå sammen by- og kommuneportaler

Liste_over_forsider er det en liste over kommuneportaler og en over byportaler. Det er flere på kommunelista enn det er på bylista, og det er bare to av byene som ikke finnes under oversikten over kommuner. Siden disse listene overlapper så mye som de gjør, synes jeg det hadde vært kjekt å slå sammen listene. Jeg er riktignok ikke sikker på om dette bør bety at vi skal legge føringer på at portalene skal omhandle hele kommunen. - Hva slags synspunkter har dere andre på dette? Jeg synes godt byer og kommuner kan stå om hverandre på samme lista. Sånn som det er nå synes jeg vi skaper en kunstig idé om at de fleste kommunene har en byportal som viker fra kommuneforsida. --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 15. des 2008 kl. 11:02 (CET)

Jeg tror vi kan slå dem sammen, men er usikker og vil forklare tankegangen bak strukturen slik den er nå. Kategoriene ble opprettet fordi en av de første forsidene vi fikk var Gamlebyen i Fredrikstad. Det er en byforside, men ikke en kommuneforside. Jeg er ikke sikker på om det vil være noen forvirring hvis vi sørger for at forsider som dekker begge deler legges inn i begge kategorier. Det er også tenkt at by i denne sammenheng gjelder den historiske definisjonen, og ikke den kunstige bystatusen som kommuner nå tildeler seg selv uten at det har noen praktisk betydning, og da får man gjerne avvikende grenser. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. des 2008 kl. 12:35 (CET)

Tomme forsider

Jeg har nå gått i gjennom alle forsidene og så langt det lot seg gjøre fylt opp flere av dem ved å merke artikler med F1 og F2. Imidlertid ser det ut til at en rekke av forsidene har ingen eller så lite som én relevant artikkel å vise til. Grunnen til det kan være at det rett og slett aldri er blitt skrevet noen relevante artikler, eller at de relevante artiklene ble slettet under wikipedia-utrenskningen. Det er også mulig at det finnes artikler som kunne passet inn på forsidene men som ikke er blitt kategorimerket. Såvidt jeg kan se har vi fire valgmuligheter; å la forsidene stå tomme og satse på at de blir fylt opp etterhvert; å skrive artikler selv for å fylle dem opp; å lete etter artikler som kunne passet inn men mangler kategorimerking eller å fjerne forsidene inntil det blir et behov for dem. Her er i det minste en liste over de forsidene som er tomme eller svært magre:

Raymond Johansen 16. desember 2008 kl. 12:04

Disse faller i litt forskjellige kategorier. De første, kommunene, er vel stort sett opprettet av Olve, så de tror jeg han må ta stilling til – det kan være planer der som vi ikke vet om, i forhold til testing av oppsett for henvisninger mellom forsider og slikt som jeg ser han har jobbet med. De tre siste er en slags spesialforsider som utgjør en del av systemet for kronologisk manøvrering. Oppfylling av slike portaler vil i liten grad komme som følge av en plan, men faller på plass etterhvert som det blir skrevet artikler, og det har liten betydning om de står tomme nå. Jeg tror at noe kan ordnes, det er nok litt underkategorisering (f.eks. har vi Kalmarunionen som kan puttes inn på 1300-tallet, og vi har vel noen personer som er født på 1400-tallet. Kan se om jeg kan fikse noen artikler som kommer inn på dem, så det blir liggende litt er. Islam er jeg mer usikker på, der bør det kanskje skrives noe mer, og det er viktig at stoffet som havner der har en tydelig lokalhistorisk relevanse (f.eks. moskeer). Chris Nyborg (Cnyborg) 16. des 2008 kl. 18:59 (CET)
Ser forresten at vi ved bruk av categorymatch-maler for århundrene kan få flere treff, f.eks. på personer som ble født og døde i årdhundret. Skal ordne med dette. Chris Nyborg (Cnyborg) 16. des 2008 kl. 19:02 (CET)
Jeg er fullt klar over dette du sier om århundreforsidene, men når jeg først skulle sette sammen en liste over magre/tomme forsider tok jeg like gjerne med alle tilfellene for ordens skyld. --Raymond Johansen 17. des 2008 kl. 10:29 (CET)
Nå fjernet jeg 1300-tallet og 2000-tallet fra listen, i og med at disse har fått noen artikler på seg. --Raymond Johansen --Raymond Johansen 17. des 2008 kl. 10:40 (CET)
Syns selv at århundreforsidene må bli stående selv om de ikke har artikler på seg, - selv om det jo må være en prioritet at de ikke ser helt tomme ut. Islam, for eksempel synes jeg vi kan slette til vi får noe aktivitet på fronten. Den eneste ikkekristne religionen som har noen særlig dekning hittil er jødedom, - de andre han ingen forside engang. Kan jo eventuelt midlertidig klare oss med en generell religions-forside? --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 19. des 2008 kl. 09:50 (CET)

Nordmørs- og Fosenforsidene ligger der som en kombinasjon av navigasjonsoppsettsutprøving og egen dårlig samvittighet. Har som ambisjon å fylle ut med artikler så fort som helsa tillater og er glad for all overbærenhet i mellomtiden... :] Har faktisk lagt inn litt Averøy- og Eide-stoff akkurat nå. :-) Olve Utne 17. des 2008 kl. 18:34 (CET)

Ja, det er ingen hastesak. Jeg satt sammen listen simpelthen for at vi skulle få en oversikt over hvilke forsider det manglet artikler på, slik at vi har noe å jobbe ut i fra. --Raymond Johansen 18. des 2008 kl. 09:56 (CET)

Gamle bilder fra Norge

Det amerikanske Library of Congress har publisert 169 gamle bilder fra Skandinavia på Flickr. De er i public domain, og kan dermed fritt brukes her. Viktig at man får med alle opplysninger om fotografer og rettigheter når man kopierer inn bilder her, og det er viktig at man trykker på «All sizes» over bildet for å få det i best mulig oppløsning. Her er det en del som er spennende for oss, ettersom det dreier seg om kolorerte bilder fra perioden 1890–1910. Regner med at alle norske bilder egentlig er aktuelle her og bør legges inn. Chris Nyborg (Cnyborg) 13. jan 2009 kl. 18:02 (CET)

«Basert på arbeid av»

Nederst på sidene våre står det hvem som var siste bidragsyter på en artikkel, og deretter «Basert på arbeid av» fulgt av en oppramsing av de andre som har bidratt på artikkelen. Det fører ofte til en noe merkelig situasjon. Jeg kan lage et eksempel: Olve oppretter en lang artikkel som han har lagt ned mye tid i. Da vil det stå at siden sist ble redigert av Olve Utne. Jeg legger så inn en ekstra kategori, og det vil stå at siden sist ble redigert av Chris Nyborg, basert på arbeid av Olve Utne. Så langt er alt vel. Men så legger Olve inn et bilde i artikkelen, og da blir det stående at artikkelen sist ble redigert av Olve Utne, basert på arbeid av Chris Nyborg. Dette virker temmelig urettferdig, det gir inntrykk av at Olve har flikket på en lang artikkel som jeg ha skrevet hvis man ikke ser på hele historikken.

Jeg ser to ting som kan gjøres for å rette opp dette. Det ene er å endre på hva som oppgis, slik at vi også presiserer hvem det er som har opprettet artikkelen. Jeg aner ikke hvordan det gjøres, men mener at det skal være mulig å få til det. Samtidig, også der kan det komme noe galt ut. Nytt eksempel: Jeg oppretter en stubb på tre linjer om banjospillere fra Nordmøre. Dette er noe som ligger Olves hjerte nær, musikk og nordmøringer ;-) så han utvider den fra 3 til 300 linjer, og legger inn bilder. Kommer Marthe innom og legger på en kategori. Da blir det stående at Marthe Glad redigerte artikkelen sist, at den er basert på arbeid av Chris Nyborg og Olve Utne, og at Chris Nyborg opprettet den. Hvis man ikke vet noe om oss er det all grunn til å tro at jeg er den som har lagt mest arbeid ned i den siden jeg opprettet den. Jeg er derfor usikker på dette, ettersom jeg tror det vil bli mange tilfeller hvor noen oppretter en liten artikkel for å få startet noe om et tema, og så tar andre over. Det gjelder spesielt oss som har som en av våre oppgaver å få forsider til å fungere og å knytte ting sammen, vi oppretter uforholdsmessig høye antall artikler.

Det jeg mener er både enkelt og effektivt er å bytte ut «Basert på arbeid av» med noe slikt som «Andre bidragsytere er». Det er et mer nøytralt uttrykk, som ikke så lett får en tilfeldig leser til å gjette på hvem det er som har gjort hva.

Det hadde vært fint med innspill til dette. Den enkleste endringen tror jeg ikke det er noe stort problem å komme til enighet om, men kanskje har noen en enda bedre formulering. Om vi skal navngi den som opprettet artikkelen der er det nok vanskeligere å bli enige om, jeg klarer ikke engang å bli enig med meg selv om hva jeg synes, og bare legger fram at det antagelig er mulighet for å gjøre det. Før jeg bruker tid på å finne ut om vil jeg gjerne høre om det overhodet er noen interesse, og før jeg evt. finner ut hvordan er det greit om det er enighet, ellers er det ingen grunn til å lete etter framgangsmåten. Chris Nyborg (Cnyborg) 14. jan 2009 kl. 00:31 (CET)

Sånn rent bortsett fra at Odalen ser ut til å ha sterkere banjoinnslag enn Nordmøre, så er jeg helt enig i at dette er et minefelt. «Andre bidragsytere er ...» eller «Andre bidragsytere inkluderer ...» kan vel være kurante løsninger. Ellers har jeg ikke noen andre idéer til løsning i farten enn de Chris kom med. -- Olve Utne 14. jan 2009 kl. 22:07 (CET)
Det ville vel hjelpe om rent administrative- eller strukturendringer knyttet til artiklene ble gjort av admin ikke av navngitte personer. Dersom dette bør/skal kunne etterprøves kan det kanskje være admin1,admin2 osv. Eller, at denne typen endringer defineres som små-endringer og ikke kommer med i sammendraget over personer som har bidratt. Jeg har selv sett at et punktum har endret rekkefølgen over bidragsytere radikalt slik at opprinnelig forfatter blir sist i en lang rekke "bidragsytere". For alt jeg vet kan dette være en umulig løsning.....Anne Brit Borgen 14. jan 2009 kl. 23:36 (CET)
Å bruke en anonym konto tror jeg lett blir rotete. Det fører til at noen av oss må operere med flere kontoer, noe som fører til at det blir mye inn- og utlogging, og til at det fort blir feil. Slike endringer kan også utløse meningsforskjeller, f.eks. hvis man endrer strukturen i en artikkel, og da er det viktig at det er lett å kommunisere med hverandre. Det kan også virke som et hinder for at andre brukere gjør slike endringer, og det er viktig å få rettet opp skrivefeil og slike småting raskt. Det som virker mer interessant er det du nevner om å kutte ut det som er merket som mindre endringer i sammendraget, for de står uansett i den fullstendige historikken. Jeg skal se på om det kan være en mulighet, det burde nok la seg gjøre. Chris Nyborg (Cnyborg) 14. jan 2009 kl. 23:56 (CET)
«Denne artikkelen er basert på arbeid av [...]. Siste bidragsyter var [...]. For detaljer, se sidehistorikken.»? Ellers begynner jeg å bli mer og mer overbevist om at det ville være bedre å bare vise til sidehistorikken i utgangspunktet også... Olve Utne 15. jan 2009 kl. 09:57 (CET)
Jeg har også en tanke om at det er litt unødvendig å ha det der. Grunnen til at det ble laget var idéen om at det er lettere å få folk til å bidra hvis navnet blir synlig under der, og vi kan ikke se bort fra at det kan ha en effekt. Men samtidig kan det være demotiverende hvis systemet gir feil inntrykk slik at det virker som om man hadde en mindre rolle enn det de egentlig har hatt. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. jan 2009 kl. 12:07 (CET)
Ja, for om en bruker skriver en stubb, og jeg fikser litt på den, hvorpå brukeren skriver en kjempelang fortsettelse på artikkelen, ser det ut som om han har fiksa på en artikkel jeg har skrevet, når det egentlig er omvendt. Historikken taler forsåvidt klarere. Et annel alternativ, måtte være å skrive at "denne artikkelen inneholder bidrag fra bruker a, bruker b, og bruker c" og finne en måte å bare få den til å vise de tre brukerne som har bidratt med flest tegn på artikkelen.--Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 15. jan 2009 kl. 13:39 (CET)
Det er relativt uproblematisk å gjøre teksten nøytral slik at alle blir omtalt med lik fokus. Derimot er det et sant h*****e å få kreditering til å følge bidragstyper og viktighet. Eksemplene som er gitt er bare toppen av isfjellet. Problemet mer generelt er «noen skriver på en artikkel mens andre trår inn med korrektur». Nå kan dette gjøres mer komplekst, for hva med de som ikke skriver som en del av denne wikien, men har skrevet på en tidligere utgave på et annet medium. Det kan være en gjengivelse fra en bok eller whattever. Eller enda litt mer komplekst, noen har skrevet en stor artikkel og så kommer noen andre som kun redigerer stoffet uten å tilføre noe nytt. Hvem er hovedforfatteren i disse tilfellene? Deler av dette er løst i forbindelse med trust coloring, dessverre er koden slik at den ikke kan gjenbrukes as is. Tro meg, dette problemet er komplekst! Sett siste bidrag først og angi «og andre» eller noe slikt. Jeg kommer til å beskrive en noe mer fullstendig løsning om ikke lenge, men derifra og til en implementasjon er det en laaang vei. [2] [3] [4]John Erling Blad (Jeblad) 11. feb 2009 kl. 21:24 (CET)
Dette har ligget litt på vent, vi skal se litt nærmere på det i vinterferien. Det tekniske er én ting, det er også dette med motivasjonsfaktoren som kan slå flere veier, der det er greit å drøfte det litt videre hvordan vi løser ting. En teknisk løsning blir nok, slik du nevner, veldig enkel i utformingen, ikke noen forsøk på vekting eller noe slikt. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. feb 2009 kl. 22:18 (CET)
Ikke prøv å få til vekting av bidrag, eller andre analyser, det her er veldig komplekst. For eksempel kan det være nødvendig å identifisere hovedforfatter(e) vs medforfatter(e), og om en går videre, de foregående vs de som gjør korrektur vs de som gjør research. Det er mye lettere å liste «hvem som har bidratt», i tillegg til hvem som har opprettet artikkelen (creator). Dette er viktig på grunn av lisensforhold, det er denne personen som definerer hva lisens som er i bruk – isp'en (nli) bare krever at vedkommende må godta en gitt lisens. Dessverre har ikke standardløsningen som er i Mediawiki mulighet til å påvise hvem som opprettet artikkelen. Dette er en optimalisering. Jeg tipper det vil bli lagd en eller annen løsning for å få krediteringen riktig i Wikipedia, men når den kommer må gudene vite. Hvis dere har mulighet til å kreditere skribentene så gjør det, selv om løsningen er crappy, dette er en primær motivasjonsfaktor for dem (ie det gir kulturell kapital). — John Erling Blad (Jeblad) 11. feb 2009 kl. 23:10 (CET)

Denne diskusjonen ble tatt opp igjen på Treffpunktmøtet i forrige uke. Jeg heller egentlig mest mot minimumsløsningen, nemlig å bare vise til sidehistorikken, siden det som står i krediteringsfeltet lett kan bli misvisende. Men hvis det å få navnet sitt under artikkelen er en motivasjonsfaktor (for nye brukere eller for folk som vurderer å registrere seg), kan det være dumt å fjerne dette "over natten". Derfor går jeg til den motsatte ytterlighet og foreslår en skikkelig Ole Brumm-løsning. ;) "Denne artikkelen ble opprettet av:..." (som vel ikke nødvendigvis sier noe om lengden på artikkelen?!). "Andre bidragsytere er:... " og til slutt "For detaljer, se sidehistorikken". Hvis vi i tillegg kan kutte ut mindre endringer, må vi vel ha dekt det meste?! Er det forresten noen som har "forsket" på dette med kreditering som motivasjonsfaktor? For hvis det ikke betyr noe fra eller til for folk, er det jo selvsagt dumt å bruke tid på dette... --Marianne Wiig 20. mar 2009 kl. 15:29 (CET)

Bildeetterlysing: Avlettjarn/jønnbrødjønn/tynnbakelsjarn

Driv og gjer klar ein artikkel til import hit, men treng bilde av rett sort jarn og/eller avletto/jønnbrød/tynnbakels steikte i rett sort jarn. Nokon som kan hjelpe til med å skaffe eit slikt bilde? -- Olve Utne 15. jan 2009 kl. 13:47 (CET)

Kanskje, kanskje - om tre fire uker. -- Halvard Hatlen (Halvard) 25. jan 2009 kl. 10:24 (CET)
Det blir kanskje - men tålmodighet kreves. -- Halvard Hatlen (Halvard) 25. feb 2009 kl. 00:04 (CET)

Lite eksperiment på en forside

Har på Skedsmos forside gjort en liten endring, idet jeg har lagt til en seksjon om administrasjonsstedet. Videre har jeg endret overskriftene på de to. Kommentarer? Siri Johannessen (Siri J) 17. jan 2009 kl. 14:45 (CET)

Nynorsk og bokmål

Dette har vel blitt diskutert før. (Burde brukt en halvtime på å lete, men det er enklere å legge inn noe her.) Denne wikien skrives på norske språk, og det er veldig bra. Faren er at det kan bli to artikler av hver, men dette kan jo flettes. Det jeg skriver for her - var om det er vanlig å omdirigere kategorier? Var borti denne tidligere i dag. Kategori:Seglskuter - Kategori:Seileskuter. Problemet er at det er noe jobb å passe på dette når en skriver, og at det kan medføre noe rydding senere (tvillingkategorier) --Halvard Hatlen (Halvard) 25. jan 2009 kl. 10:23 (CET) (--lagt til litt Halvard Hatlen (Halvard) 25. jan 2009 kl. 10:27 (CET))

Den generelle regelen her (i alle fall inntil videre) er at vi ikke har parallelle kategorier, og at kategorinavn i størst mulig grad er nynorsknær bokmål (radikalt bokmål) som et «språklig kompromiss». Dermed får vi kategorier som kategori:seglskuter, kategori:garder, kategori:sokn, kategori:kjelder. -- Olve Utne 25. jan 2009 kl. 11:40 (CET)
Omdirigering av kategorier fungerer ikke; det vil si, man blir sendt videre, men artiklene hopper ikke over dit det omdirigeres og blir dermed usynlige i kategorisystemet, samtidig som kategorinavnet i artikkelen blir blått slik at alt ser bra ut. På Wikimedia Commons brukes et system for omdirigeringer, men der er det språklige problemet langt større, og mengden bidrag er så stor at det er lønnsomt å ha et omfattende system med roboter som mer eller mindre kontinuerlig kjører gjennom slikt. Så lenge vi holder øye med ting underveis blir det nok ikke noe stort problem. Innen vi får ting som blir såpass stort at det er vanskelig å rydde manuelt skal vi få på plass en robot som kan endre kategori i artikler. Skulle det komme en teknisk løsning som gjør det mulig å få fullverdige omdirigeringer av kategorier kan vi jo endre på ting, men inntil da må vi nok bare leve med problemet. Chris Nyborg (Cnyborg) 25. jan 2009 kl. 12:56 (CET)
Ja, jeg viste det var vanskelig (dvs: noe som ikke gjøres på no-wp). Samtidig er det jo lett å rydde opp når en kommer over «tvillingkategoriene». --Halvard Hatlen (Halvard) 25. jan 2009 kl. 13:01 (CET)
Det har vært diskutert en løsning, men kategorier er gravd nokså ettertrykkelig ned i motoren. I tillegg vil dette skape problemer med DPL2 som også må endres. — John Erling Blad (Jeblad) 11. feb 2009 kl. 21:11 (CET)

Skreddersydd markedsføring av wikien

I forbindelse med oppsummeringen av året som gikk, har jeg gått gjennom statistikken for lokalhistoriewikien, og den vil jeg gjerne dele med dere! Fra august (da statistikken kom i gang) og til og med desember 2008, hadde wikien 39 305 unike brukere, noe som gir et snitt på 7861 brukere i måneden. Det totale antallet sidevisninger i samme periode var på 834 742, altså har hver bruker i snitt vært innom 21 sider. I januar 2009 har det vært 13 001 unike gjester innom wikien, og de har sett på til sammen 244 953 sider. Og særlig når det gjelder antall unike brukere (som kanskje er det viktigste tallet), er jo dette en bra økning. :) På statistikken som ligger i wikien, ser vi dessuten at vi nærmer oss 250 brukere og 4500 innholdssider. Og dette har vi fått til på kort tid og med minimalt med markedsføring. NLI har gjort noen generelle fremstøt, men det som ser ut til å gi absolutt best uttelling i form av aktive bidragsytere, er de ”skreddersydde” lokale og personlige fremstøtene som vi ser at flere av dere har gjort i lokalaviser, årbøker, på møter, seminarer osv. :) Jeg vil derfor oppfordre dere alle til å fortsette med å dele deres egne erfaringer i wikien med andre. Kanskje har du tilknytning til kultursektoren eller en frivillig organisasjon. I så fall vil din måte å bruke wikien på kunne inspirere andre med tilsvarende tilknytning. Kanskje har du et spesielt fagområde du er interessert i. I så fall kan du fange interessen til andre som er opptatt av det samme. Eller kanskje kjenner du enkeltpersoner eller miljøer som kan produsere stoff om emner og steder du ikke finner i wikien?
Vi har en egen side for medieomtale av wikien, og denne er nok ikke oppdatert, så fint om dere kan supplere med det dere kjenner til. --Marianne Wiig 5. feb 2009 kl. 14:55 (CET)

Ønskelistetrøbbel

Sånn som det er nå, er det nok å skrive en stubb for at sidene skal forsvinne fra ønskelistesidene. Når det gjelder artikler som vi har, men som ikke på langt nær er gode nok er dette problematisk. Hvor ønsker vi oss at noen skriver mer utfyllende om disse temaene? Eksempler på dette er Det store hamskiftet og den nå slettede universitetshistorie. --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 9. feb 2009 kl. 10:05 (CET)

Jeg tror det er greiest å lage en egen side for det. En mulighet er å omdefinere stubbmerket litt. Vi viser jo ikke noen mal uansett på stubbene, og kan godt bruke definere det slik at det brukes dersom det mangler vesentlig informasjon. Gjør vi det er det mulig å sortere ut automatisk slik at vi slipper vedlikehold på en slik liste. Alternativet er å lage en seksjon på ønskelisten for artikler som ønskes utvidet, men det krever mer manuelt vedlikehold. Chris Nyborg (Cnyborg) 9. feb 2009 kl. 11:39 (CET)
Lag en liste utfra en stubbmerking, bruk en fantomtemplate og la denne teste på {{PAGESIZE:page name}} slik at oppføringer under en gitt størrelse ikke blir listet, og legg dette ut via Special:Call. Mulig dere må oppdatere Mediawiki og DPL2. — John Erling Blad (Jeblad) 11. feb 2009 kl. 21:06 (CET)
Jeg tenkte på noe slikt. Den andre veien, når vi skal liste reelle stubber, kan includemaxlength brukes. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. feb 2009 kl. 22:09 (CET)
Tror du misforstår hvordan den parameteren fungerer. Den begrenser hvor mye tekst som inkluderes fra artikkelen til en maksimal verdi, den inkluderer ikke artikler som er mindre enn verdien. Ellers er koden grei å utvide og verdiene for tekstmengde finnes i databasen. — John Erling Blad (Jeblad) 11. feb 2009 kl. 22:55 (CET)
Jeg hadde tankene på feil sted. Tanken jeg hadde rundt dette var å bruke størrelsessortering, size under ordermethod, slik at de reelle stubbene plasseres først innen hver enkelt kategori. Det finnes mer nøyaktige måter, men det er veldig enkelt å gjøre det slik under utprøving av funksjoner, og så sette opp mer avanserte former for oppkall dersom det viser seg å være hensiktsmessig å gjøre det slik. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. feb 2009 kl. 23:19 (CET)

Ønskeliste for bilder

Jeg har oppretta ei ønskeliste for bilder. Den er delt i to, en del der man kan fritt kan beskrive illustrasjoner man leter etter og ei dynamisk liste som viser artikler vi ønsker illustrasjoner til. Den siste biten er laget for at man skal slippe å gå til ønskelista for å legge inn et bildeønske når man skriver eller kommer over en artikkel det bør være mulig å få en illustrasjon til. Man legger da inn {{bildeønske}} nederst i artikkelen; malen er usynlig i artikkelen, men sørger for at artikkelen kommer med på ei alfabetisk liste. Blir det mange ønsker kan vi lage inndelinger av lista, det er veldig enkelt å legge inn flere oppkall der basert på temaer eller områder (f.eks. artikler som er i en kategori «personer…» eller «bygninger…») Chris Nyborg (Cnyborg) 12. feb 2009 kl. 22:07 (CET)

Dette høres bra ut! Kan vi få denne listen til å dukke opp i Siste endringer, slik ønskelisten for artikler gjør? --Marianne Wiig 13. feb 2009 kl. 16:46 (CET)
Ja, legger den inn der. Chris Nyborg (Cnyborg) 13. feb 2009 kl. 19:24 (CET)

Frie artikler og bilder i Store Norske Leksikon

Store Norske Leksikon (SNL) legger ut mange artikler og bilder under fri lisens. I den forbindelse er det greit å klargjøre et par ting:

  1. SNL har ikke klargjort hvilke lisensbetingelser som gjelder. Dette betyr at de som vil gjenbruke ikke kan være helt sikre på vilkårene, og de som legger ut stoff under fri lisens kan komme til å trekke det tilbake ettersom det ikke er spesifisert om lisensen kan tilbakekalles eller ikke. Man får ikke en advarsel av den typen som står under redigeringsvinduet her eller på Wikipedia.
  2. Artikler som er merket «Kvalitetssikret» har ikke nødvendigvis gått gjennom en prosess, men kan være skrevet av en forhåndsgodkjent bidragsyter eller blitt «massegodkjent» før lanseringen. Mange artikler er ikke oppdatert, og det er en god del unøyaktigheter.

Inntil lisensvilkår er avklart er det ikke aktuelt å kopiere stoff direkte over hit. Antagelig vil lisensen bli kompatibel med vår (cc-by-sa 3.0), men om det blir slik er det fortsatt beste å skrive egen artikkel fra bunnen av her, framfor å dra med seg historikk fra et annet nettsted. Det er som punkt 2 viser også viktig å være like kritisk til opplysninger fra SNL som opplysninger fra Wikipedia eller andre nettsteder.

Når det er sagt, SNL er en viktig ressurs når man skriver her og trenger å sjekke ting. Chris Nyborg (Cnyborg) 27. feb 2009 kl. 18:33 (CET)

Jeg har oppretta malen {{SNL-artikkel}} for å gjøre det så enkelt som mulig å lage greie henvisninger til leksikonet. Se malsiden for forklaring på hvordan den brukes. Ved hjelp av en slik mal er det lett å få alle lenker til å se like ut og sørge for at de alltid leder til riktig sted. Chris Nyborg (Cnyborg) 6. mar 2009 kl. 13:06 (CET)

Norsk biografisk leksikon

SNL har også lagt ut Norsk biografisk leksikon. Dette kommer ikke til å bli oppdatert på nettstedet, endringer vil i stedet komme i SNL-artiklene (samme ordning som vi har med Norsk historisk leksikon. I dette verket er det mange gode, utdypende biografier, som gjennomgående er av høy kvalitet. Det ble publisert 2000–2006, og er dermed også rimelig godt oppdatert. For å gjøre det så enkelt som mulig å lage lenker til slike artikler er {{NBL-artikkel}} oppretta, gå til malsiden for forklaring (eller se eksempel på bruk under litteratur på Christiern Munck). Chris Nyborg (Cnyborg) 6. mar 2009 kl. 13:06 (CET)

Ulisensierte bilder

Vi har en del bilder uten lisens på wikien, og det er viktig å få ryddet opp i det. En del av dem er i orden og kan merkes med lisens og nødvendige opplysninger, men det er også enkelte som nok ikke er i orden. Hvis vi ikke kan vise med rimelig sikkerhet at vi har rett til å bruke bildene under fri lisens må de slettes. Jeg har laget et galleri på Bruker:Cnyborg/Rydding, og det er fint om flere kikker innom for å se over bildene og eventuelt ta seg av noen. De som ikke blir merket må snart slettes; vi har allerede latt en del av dem stå lenger enn det som trygt er. Chris Nyborg (Cnyborg) 3. mar 2009 kl. 09:40 (CET)

Jeg ber om at bildene som jeg har lagt ut uten linsensiering, blir liggende et par dager til. Torsdag kveld skal jeg presentere Skedsmo-wikien for en del mennesker, og da hadde det vært fint om bildene som det er mangler ved, fremdeles ligger ute. Fra fredag kan følgende bilder slettes: Altertavle.jpg, Brandvollboligen.jpg, Lurkahuset.jpg. Strommen.jpg, Jernbanestasjonen.jpg. Jeg er usikker på hva som mangler ved bildene Lillestrøm veveri.jpg og Lillestrom.jpg. De står under Bilder uten årsangivelse. Når dette er gjort, skal jeg laste opp nye bilder det ikke er heftelser ved.--Nsvage [] 3. mar 2009 kl. 17:47 (CET)
Lykke til med presentasjonen! Det høres spennende ut! --Marianne Wiig 5. mar 2009 kl. 11:39 (CET)
Tror det er Kategori:Fotografi fra 2004 (årstall når bildet ble tatt) som mangler, eller som Bilder uten årsangivelse henviser til. --Halvard Hatlen (Halvard) 3. mar 2009 kl. 19:00 (CET)
Ikke noe problem at de står noen dager til. Av de som nevnes er det ikke mange igjen på lista nå, jeg har ordnet opp med noen som åpenbart er frie pga alder. Bilde:Altertavle.jpg er merket med Nsvage om opphavsperson; hvis det stemmer kan det jo lisensieres fritt. Bilde:Brañdvollboligen.jpg er antagelig i orden, men det trengs en omtrentlig angivelse av året det ble tatt. Jeg går ut fra at det er gammelt nok til å beholde, men det kan jo også være et nyere bilde som er skadet. De andre du nevner er ikke på slettelista. Bilder uten årsangivelse er bare en ryddeliste for å få lagt inn årstallskategorier, det er bare de ulisensierte som skal slettes. Chris Nyborg (Cnyborg) 3. mar 2009 kl. 19:07 (CET)
Flott med opprydning i de ulisensierte bildene! Vi bør også bli flinkere til å skaffe skriftlig tillatelse til bilder vi har fått tillatelse fra opphavsperson til å bruke her på wikien. NLI har opprettet et arkiv der slike tillatelser kan lagres, se filopplastingssiden, pkt. 8. --Marianne Wiig 5. mar 2009 kl. 11:39 (CET)
Et lite tillegg til det med skriftlige tillatelser, basert på erfaringer fra Wikipedia og Commons. Det er ofte at det kommer reaksjoner på kravet om skriftlig tillatelse, fordi man føler at det er grunnet i mangel på tillit. Ofte er det slik at vi som passer på at bilder er lisensiert ikke har noe problem med å stole på den som har lastet opp bildet, spesielt når man har identifisert seg med navn. Problemet er at vernetiden kan være svært lang. Dersom en nålevende kunster tillater bruk av et bilde vil vernetiden gjelde ut hans/hennes levetid + 70 år. Innen den har utløpt vil de fleste av oss enten sitte på et hjem og fortelle historier om den gangen vi var med på å starte opp historiens beste wiki, eller vi vil være på et sted der det ikke finnes bekymringer eller et sted hvor bilderettigheter er vår minste bekymring. Da spiller det liten rolle at to personer man ikke kjente for 50 eller 70 eller 90 år siden stolte på hverandre. Om wikien får så lang levetid eller ikke betyr ikke noe, dette er bilder som kan komme til å bli gjenbrukt av andre. Vi må også tenke på at når en person går bort er det arvingene som sitter på rettighetene, og det er ikke sikkert at de er like storsinnet. Uten en skriftlig tillatelse kan det da fort komme et betalingskrav. Det er trist at det er slik, og mange av oss skulle gjerne hatt andre måter å ivareta intelektuell eiendom på, men enn så lenge må vi forholde oss til at vi må kunne stille med dokumentasjon. Chris Nyborg (Cnyborg) 6. mar 2009 kl. 13:13 (CET)

«Treffpunkt NLI» om lokalhistoriewikien 11. mars kl.18-20

Norsk lokalhistorisk institutt inviterer med ujevne mellomrom til noe vi kaller treffpunkt for bygdebokforfattere. Dette er uhøytidelige samlinger "hjemme hos" NLI der vi eller andre presenterer temaer som deretter diskuteres blant de frammøtte. Denne gangen er det lokalhistoriewikien som skal presenteres og diskuteres, og selvsagt er også andre enn bygdebokforfattere velkomne hit til oss! Fint om du i så fall gir oss et pip, så vi vet hvor mye kaffe vi skal koke og hvor mange stoler vi skal sette frem. :)

Vi har tidligere snakket om kursvirksomhet rundt omkring i landet, og vi håper å få dette til, men siden NLI er et lite institutt og vår kapasitet dessverre er begrenset, vil vi inntil videre oppfordre dere til å arrangere egne lokale kurs/presentasjoner, slik det bl.a. er blitt gjort i Fredrikstad, Harstad, Innherred og Skedsmo (i går). Kanskje kan lokale wikipedianere bidra på den wikitekniske biten? Jeg har lagd en side der evt. skriftlige versjoner av slike presentasjoner kan samles. Etter hvert kan samlingen av presentasjoner kanskje fungere som en slags kurspakke. Vi på NLI kommer til å legge ut noen av våre presentasjoner som det kan hentes bakgrunnsstoff fra.

Ellers planlegger NLI et større seminar om wikien 9.-10. mai, der innholdsmessige spørsmål vil være i fokus. Hvordan kan ulike "sjangre" leve side om side i wikien? Hvordan kan lokalhistorisk relevans defineres? Hvordan kan wikien brukes til fag- og metodeutvikling? Hvilke typer kilder kan passe inn hos oss? Osv. Vi håper at riktig mange av wikiens brukere, veiledere, administratorer har mulighet til å komme! Dessuten vil vi invitere potensielle fremtidige brukere. Det vil bli satt av rikelig tid til til diskusjon og også til sosialt samvær på lørdag kveld. :)

--Marianne Wiig 6. mar 2009 kl. 14:05 (CET)

En kommune, to(+) landskap?

Kategorisering av kommuner uten landskap er i hovedsak ukomplisert, men det finnes enkelte problemer vi bør ta stilling til. I en del fall hører kommuner til under mer enn en kategori historisk, kulturelt og/eller administrativt sett. Dette gjelder for eksempel:

  • Hemne kommune — det meste av kommunen hørte til Fosen fogderi, men Vinje hørte til Nordmørs fogderi; hele kommunen hørte til Hemne prestegjeld; området regnes i dag dels til Sør-Fosen, dels til Orkdalsregionen.
  • Snåsa kommune har historisk vaklet mellom Namdalen og Innherred; regnes i dag til Namdalsregionen, men sorterer både rettslig og kirkelig til Innherred.
  • Bindal kommune hørte til Namdalen inntil ca midten av 1600-tallet og hører dialektmessig og kulturelt fremdeles til Namdalen, men er i alle administrative sammenhenger med unntak av melkelevering underlagt Helgeland i dag.

Kort sagt: Hva gjør vi med slike når vi kategoriserer etter landskap? Skal Snåsa kategoriseres både under kategori:Namdalen og kategori:Innherred? Eller skal vi ha flere parallelle kategorisystemer og kategorisere Snåsa under kategori:Namdalen generelt, og i tillegg spesifikt under Nord-Innherred prosti og kategori:Inderøya tingrett? Skal Bindal kommune bare kategoriseres under kategori:Helgeland eller også under kategori:Namdalen?

Idéer/innspill? -- Olve Utne 6. mar 2009 kl. 15:16 (CET)

Eg synest det verkar føremålstenleg med dobbel-kategorisering, dvs. Bindal både under Helgeland og Namdalen og Snåsa under både Namdalen og Innherred. (Eg skjønar visst derimot ikkje ordentleg kva ”parallelle kategorisystem” vil innebere.)
Omgrepet ”landskap” er elles ikkje uproblematisk i kategoriseringssamanheng. Det bør iallfall lagast ein eigen artikkel om det – om korleis "landskap" blir brukt av historikarane og om kva realinnhald som kan leggjast i omgrepet i ulike historiske epokar. Nokon som føler seg kalla? Olve? Ein kunne byrje med Jordanes' oppramsing av horder, ryger, hader, romerikingar, ranrikingar osv. på 500-talet, og følgje utviklinga til eit tidspunkt der ein kan få det meste til å falle inn under definerbare administrative einingar. Ein bør trekkje inn utgreiingar om "folkland", "småkongedømme" osv., som er gjenganagarar i historiepensa.
Apropos: Avsnittet ”Landskap i Norge” under artikkelen om distrikt verkar overflødig. Er det nokon ting i vegen for at dei namna som står der kunne listast opp saman med dei andre distrikta i lista ovanfor? Eg har iallfall tillate meg å stryke ”opprinnelige” framfor ”historiske landskaper”. Kva som gjev meining å kalle ”opprinnelege landskap” i landet kan vi vite veldig lite om. Eg har også modifisert sjølve lista over landskap og tilhøyrande distrikt, i tilfelle de meiner avsnittet bør behaldast. Men slike modifiseringar kan gjerast på så mange andre vis enn eg har gjort det, og det faktum illustrerer nettopp mitt poeng. Eg vil altså helst ha berre ei lang og ueinsarta liste med distrikt under landsdelsnivå. Den kan inkludere aktuelle og historiske distriktsnemningar, og nødvendigvis i mange tilfelle vere overlappande.--Hans P. Hosar 9. mar 2009 kl. 08:41 (CET)


Arbeidsdeling SNL/lokalhistoriewiki

Hei. Kan dere som var på møtet med Kunnskapsforlaget sist uke fortelle litt om utfallet av drøftingene? Sjøl er jeg spent på om det ble enighet om arbeidsdelinga. Ønsker for eksempel SNL artikler om alminnelige garder på deres nettsted? Eller vil de konsentrere seg om emner som ikke er så markert lokale. Helsing Trond.--Trond Nygård (Kallrustad) 16. mar 2009 kl. 10:15 (CET)

Vært litt travelt, men jobber med saken! --Marianne Wiig 17. mar 2009 kl. 16:28 (CET)
Beklager at dette har tatt litt tid, men her kommer i hvert fall min "rapport". Først må jeg si at møtet NLI hadde med Store norske leksikon (og ABM-utvikling) var veldig positivt. De var imponert over hva vi har fått til på dugnad i lokalhistoriewikien og så, i likhet med oss, absolutt et potensial for samarbeid. Vi var enige om at det måtte være et mål å utfylle hverandre fremfor å konkurrere.
Det mest konkrete vi snakket om var i første omgang å oppfordre våre respektive brukere til å lenke til hverandres nettsteder på artikkelnivå. Dette er et virkemiddel jeg tror i seg selv kan påvirke arbeidsdelingen. Vi kan henvise til dem (og Wikipedia) for utdypende artikler om generelle temaer, som er/bør være behandlet kortfattet hos oss, mens de kan henvise til oss for utdypende artikler om lokale temaer. Det vil skape oppmerksomhet om artiklene og dermed kunne hindre unødvendig dobbeltarbeid. Chris har allerede lagt til rette for lenking til SNL og NBL gjennom malene {{SNL-artikkel}} og {{NBL-artikkel}}. SNL har også lagt ut en oppskrift på lenking til eksterne nettsteder. De har mye å henge fingrene i for tiden, og oppfordret oss derfor til selv å legge inn aktuelle lenker til lokalhistoriewiki-artikler.
Vi snakket også mer konkret om lokalhistorisk innhold sett i forhold til SNLs og lokalhistoriewikiens ulike profiler og ståsteder. SNLs ståsted er nasjonalt og har ifølge håndboka, ”som minstemål – å dekke det som ansees som nasjonalt viktig”. De utdyper et annet sted med at et ”tema som verken er kjent eller betydningsfullt iallfall på distriktsnivå, har lite i leksikonets kvalitetssikrede del å gjøre”. For oss er det jo, for å si det litt sleivete, nærmest omvendt. Vi vil i hvert fall også løfte frem det som verken er kjent eller betydningsfullt, men like fullt interessant i et lokalhistorisk perspektiv.
Selvsagt vil det likevel for en del emner måtte bli overlapp både i forhold til SNL og Wikipedia. Vi skriver alle om både landsdeler, fylker, distrikter, kommuner og, som du Trond nevner, gårder. For å ta det siste først: Jeg tok et søk på gård/gard i SNL, og fikk rundt 100 treff, hvorav et mindretall har en gård som hovedtema. Alle disse er, så vidt jeg kunne se, fredet eller har på en eller annen måte hatt nasjonal betydning. SNL vil imidlertid åpne for at de fagansvarlige tar inn artikler også om store tradisjonsrike gårder uten fredede bygninger, i kraft av å være ”kjente eller betydningsfulle iallfall på distriktsnivå”. På Wikipedia fikk jeg over 5000 treff på gårder. Jeg er usikker på WPs kriterier her, men kanskje noen av dere som også er på WP kan si noe om dette?
Når det gjelder SNLs stoff om f.eks. kommuner, er standarden i dag en kort historikk, som en av mange innfallsvinkler, slik det vel også er på WP. Muligheten for å lage delartikler om f.eks. en kommunes historie nevnes i håndboka og ble også tatt opp på møtet. Men SNL så ingen grunn til å skrive egne artikler hvis de kunne vise til en god artikkel hos oss. Igjen er det altså viktig at vi får lagt inn lenker til våre artikler hos dem. Og selvsagt også at vi får skrevet enda flere artikler hos oss! SNL har foreløpig kommuneansvarlige for omkring halvparten av kommunene, og en oversikt over disse skulle bli lagt ut ganske snart (foreløpig ligger bare listen over fagansvarlige ute). Noen av disse, men langt fra alle, er lokalhistorikere. SNL ville oppfordre sine kommuneansvarlige til å orientere seg i lokalhistoriewikien og til å lenke til mer utdypende artikler hos oss. Når listen blir lagt ut kan jo vi også ta direkte kontakt med de kommuneansvarlige med tanke på samarbeid.
Med hensyn til andre temaer, ser jeg for eksempel at de skriver i håndboka at ”Hvis den fagansvarlige for kirkebygg har det i seg å lage artikkel om hver eneste kirke i landet, vil det styrke leksikonet”. Men igjen vil det (lokal)historiske i så fall måtte bli en av flere innfallsvinkler, mens det for oss er hovedinnfallsvinkelen.
Når det gjelder brukerdelen av SNL er kravene mindre strenge. Verken sjangerkravet (om at artiklene må være leksikalske) eller ”distriktskravet” (kjent eller betydningsfullt) er like strengt for alminnelige brukere. I denne delen av SNL vil vi altså kunne finne mer stoff som like gjerne kunne ligget hos oss. SNL hadde imidlertid som mål å ”oppdra” også disse brukerne til å tilpasse seg retningslinjene for den kvalitetssikrede delen.
Enda en viktig forskjell på dem og oss, er kildehenvisninger. Mens vi, for opplysninger som ikke ”ligger opp i dagen”, har maler som legges på artikler om at de ”mangler kildehenvisninger”, skriver SNL i håndboken at leksikonet ”ikke først og fremst et vitenskapelig verk, men et allment kunnskapsverk, med vekt på faktiske opplysninger. I tråd med dette oppgir vi ikke kildereferanser, slik man gjør i vitenskapelig publikasjoner. Det at en artikkel har en synlig fagansvarlig som går god for innholdet, er leksikonets måte å oppfylle behovet for kildedokumentasjon på”.
For øvrig kan jeg anbefale dere å kikke på SNLs håndbok. Den er blitt sterkt utvidet de siste par ukene og inneholder informasjon som kan være nyttig også for oss. Petter Henriksen (hovedredaktøren) var ellers positiv til å delta på vårt seminar 9.-10. mai. --Marianne Wiig 27. mar 2009 kl. 12:41 (CET)

Lenking fra SNL til Lokalhistoriewiki

Har begynt på lenkejobben (og litt lett korrektur) på SNL nå og kan anbefale andre å gjøre det samme. Eksempler finnes her:

Lenkingen er enkel å gjøre så om du har brukerkonto på SNL. Anbefales! :-) Olve Utne 30. mar 2009 kl. 16:11 (CEST)

Finere kategorier for personer?

Under kategorien Personer fra Gjøvik kommune sliter jeg med å finne et egna navn for en ny underkategorie næringsdrivende/forretningsfolk. Har såpass mange i en slik potensiell kategori at jeg snart må finne en egna betegnelse. Er det alt etablert en slik kategori i andre kommuner, og hvilket navn har den? Bedriftseiere fra...? Forretningsfolk fra....? Næringsdrivende fra....?--Trond Nygård (Kallrustad) 23. mar 2009 kl. 10:49 (CET)

Foreslår å beholde personer fra Gjøvik og legge alle inn der, men i tillegg bruke kategori:næringsliv i Gjøvik kommune. I tillegg kan personene legges i toppkategorier (ikke geografisk avgrenset) etter spesifikt virke. -- Olve Utne 23. mar 2009 kl. 10:58 (CET)
Enig med Olve. Det er greit å ikke ha det for finmasket, for da må lesere vite nøyaktig hva det er vi har klassifisert en person som for å finne fram. Vi kan heller bruke dynamiske lister hvis vi vil sortere ut noe. Chris Nyborg (Cnyborg) 23. mar 2009 kl. 12:28 (CET)
OK. Da prøver vi det slik i første omgang. Min bekymring var vel egentlig at det etter hvert ville bli for mange personer i hovedkategorien, men foreløpig er det ikke noe problem.--Trond Nygård (Kallrustad) 23. mar 2009 kl. 13:06 (CET)

Har du turisme-bilder?

Tok du bilder i påsken som kan egne seg for wikien? Eller har du andre bilder liggende som kan illustrere temaet turisme? Last dem opp i wikien, slik at flere kan få glede av dem! :) Neste nummer av Lokalhistorisk magasin handler om turisme, og kanskje vil akkurat ditt kunne bli plukket ut til magasinet! --Marianne Wiig 14. apr 2009 kl. 16:41 (CEST)

Velkledde turister ved Engabreen på slutten av 1800-tallet. Foto: Axel Lindahl

.

Det finnes en aktuell kategori på Commons, Commons:Category:Tourism in Norway - i tillegg til at det selvsagt ligger mye andre steder der. Det er noen bilder i den kategorien som er spesielt interessante, bilder av Lindahl fra 1800-tallet med velkledde turister. Det bør jo også skrives en basisartikkel om turisme - finnes det allerede noe stoff som er tiltenkt LM som kan tilpasses og brukes her etter at det har kommet ut, eller er det bare å starte på begynnelsen. Vet ikke om dere har tenkt til å f.eks. ha en gjennomgang av turismens historie. Det er jo flere sider ved turismen som er interessant for wikien: Turisme som næringsvei på godt og vondt, turistenes opplevelser og beretninger (skrev nettopp Frederick Metcalfe etter å ha sikret meg en av bøkene hans på mammutsalg) og kultur- og naturminner som tiltrekker seg turister. Bilder som illustrerer fenomenet turisme kan med fordel legges i Kategori:Turisme, så de er lette for andre å finne igjen. Chris Nyborg (Cnyborg) 14. apr 2009 kl. 19:26 (CEST)
Takk for gode tips! :) Det er helt sikkert noe av stoffet til LM som kan tilpasses wikien, både det generelle, overordnede og det mer stedsorienterte. I det hele tatt kan vi nok bli flinkere til å tenke vekselbruk mellom wikien og andre prosjekter vi er i gang med utenfor wikien. Flott at du allerede er igang med turisme-temaet og at kategorien er på plass! --Marianne Wiig 15. apr 2009 kl. 14:55 (CEST)

Bibliografi

Har laget et lite eksperiment med hvordan vi kan lenke til bibliografier - vet ikke om dere er enige, men ta en titt på Martin Dehli. Helt oppe under artikkelnavnet, ligger det nu en lenke. Meninger? Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 03:03 (CEST)

Kanskje litt lite synlig, hva med en mer ordinær lenke nederst i artikkelen, i nærheten av kilde - litteraturliste - referanser. --Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 07:41 (CEST)