Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Diskusjonsforum-topp Mal:Diskusjonsforum-arkiv

Utseende på infobokser

Jeg har begynt en tilpasning av utseendet på infobokser. NB! Dette virker bare som det skal i DynaBook, andre skins har et mer generelt oppsett. Skal man bruke andre skins her må man nok gjøre en del egne tilpasninger, men ettersom DynaBook er defaultvalg tror jeg det fungerer greit.

Det jeg har gjort:

  • Endret bredde fra 40% av tekstvinduet til 25%. Det er fortsatt bredere enn katedralboksen. Årsaken til at jeg beholdt dette i denne omgang er at vi kjører samme størrelse på skriften som i annen tekst, hvilket er anbefalt av hensyn til svaksynte. Det er ikke noe teknisk problem å minske skrifttypen hvis det er ønskelig, men vi må vurdere tilgjengeligheten.
  • Lagt inn samme fargevalg øverst som på katedralboksen. Det går fint å fikse det så man kan overstyre dette på forskjellige bokser som bruker startmalen, hvis det er ønskelig med temafarger.
  • Gråfarge på undertitler er ikke lagt inn av tekniske årsaker. Dersom dette er ønskelig finner vi ut av det, boksene er definert på litt forskjellige steder, så det er bare litt detektivarbeid.

Fint om det kommer tilbakemeldinger på dette. Chris Nyborg (Cnyborg) 26. mai 2008 kl. 19:58 (CEST)

Syns fortsatt at den har for stor bredde. Er boksen lang vil den bli ganske dominerende i en artikkel Nidarosdomen er et godt eksempel på dette, og den bør ikke settes inn der slik den er nå. --Nina Aldin Thune (Nina) 26. mai 2008 kl. 20:10 (CEST)
Jeg har satt den ned til 20%. På min skjerm blir den da omtrent like bred som katedralboksen (ca. 3 mm bredere), og jeg har en temmelig bred skjerm. Det vil variere ettersom hva slags skjermstørrelse og -oppløsning man har, så for små skjermer er vi muligens over en smertegrense allerede, det må testes ut litt på forskjellige brukeres skjermer. Jeg testet å bytte ut på Nidarosdomen i forhåndsvisning, og det er praktisk talt ingen forskjell på min skjerm. Det vi også må ta hensyn til er boksersom kobles til infoboksen, og det er et velfungerende system som tilpasset seg greit til en ny bredde. Vi kan gå ned litt til, men allerede på 19% har jeg en smalere boks enn infoboks katedral. Chris Nyborg (Cnyborg) 26. mai 2008 kl. 20:40 (CEST)
Ser nå at du også har vært innom og testet 20%, Nina, vi holdt på samtidig. Chris Nyborg (Cnyborg) 26. mai 2008 kl. 20:41 (CEST)
Fint å få mer markering av overskriften. Syns 20% bredde ser bra ut! Gråfarge på undertitler er en måte å skille dem ut fra "brødteksten" på, men det kan godt tenkes andre virkemidler, f.eks. en strek under, slik som her [1]. --Marianne Wiig 27. mai 2008 kl. 11:17 (CEST)

Bilder

Har vært ute og tatt bilder av sagbruk, kvernhus og lignende i sommervarmen de siste ukene. Om det er noen spesifikke idéer for andre emner som bør dokumenteres, så si gjerne fra. Muligheter i nærmiljøet inkluderer eldre og nyere landbruksredskaper, fiskeredskaper, tradisjonelle og nyere båter, eldre og nyere fjøs, vegetasjon (nyttevekster og ugress; trær og blomster; grønnsaker og prydvekster; osv.), bygningsdetaljer og teknikker, osv. Fyr løs med spesifikke ønsker og idéer, så skal jeg se hva jeg får til. :-) Olve Utne 6. jun 2008 kl. 12:38 (CEST)

Jeg ser at Olve Utne har tatt mange flotte bilder, dette er bra. Håper alle som har et kamera kan bidra med bilder. Urter og medisinske planter er vel også noe som er viktig på en historisk sted som dette.
Det at vi har egne bilder tror jeg også er viktig, ikke bare ”låne” fra f.eks. Wikipedia. Håndarbeid og brukskunst er noe jeg savner, håper at vi kan få mye av dette. Jeg er opptatt av gammel mattradisjoner, her håper jeg også at vi kan få inn mye. Selv vil jeg ta masse bilder i nærområdet og lage illustrasjoner der vi trenger dette.
Jeg har også alle kommunevåpnene i landet, men ønsker egentlig ikke å frigi dette for bruk for alle. Dette er kommunevåpen som er lagd i en kvalitet for trykking eller skiltproduksjon, et arbeid som har kostet mye slit og penger. Kunne tenke meg en lisens som frigir dem for bruk her inne, men ikke utenfor lokalhistoriewiki. Hva mener dere om slikt, eller er dette mulig/ønskelig?
Mine bilder og vanlige illustrasjoner blir ellers, men jeg bruker egne her inne, ikke de som ligger på Wikipedia eller andre steder. Planlegger en liten tur på Skibladner, den må vi jo ha bilder av.--Harry Wad 14. jul 2008 kl. 01:23 (CEST)

Nok en milepæl - bruker nr. 100 registrert i dag!

Mye har blitt gjort, og mye må fremdeles gjøres, men idag, syv minutter på ti registrerte bruker nummer 100 seg! Legger like gjerne en litt ekstra velkomstmelding her til Gunnar Reppen :)

Hilsen fra utlandet - Siri Johannessen (Siri J) 1. aug 2008 kl. 15:36 (CEST)

P.S. vil gjerne minne om brukerinteresse-siden - et sted der det kan være lettere å finne folk som driver med det samme f.eks. ;) D.S.

Artikler fra Wikipedia

Det er fint at mulighetene for eksport og import på tvers av ulike wikier er så gode, og vi har en del artikler i lokalhistoriewikien som importert fra Wikipedia og andre wikier. Men importerte artikler bør bearbeides for å passe inn i lokalhistoriewikien, og det er det ikke alle som er. Fint om vi kunne tatt en dugnad på å "lokalhistorifisere" artikler som er importert rått. Fokuset i Wikipedia er globalt og encyclopedisk, mens artikler i denne wikien bør ha et lokalt ståsted og ha hovedvekt på det historiske. To konkrete eksempler er Moss-artikkelen, som er bearbeidet for denne wikien, og Oslo-artikkelen, som med fordel kunne vært mer lokalhistorisk orientert. Artikler importert fra Wikipedia vil vel alle havne i kategorien GFDL, så her er det bare å ta for seg! Gjør gjerne også tilføyelser i artikkelen om Forskjeller fra Wikipedia etter hvert som dere støter på slike. --Marianne Wiig 1. aug 2008 kl. 16:23 (CEST)

Om dere klikker på Kategori:GFDL lander dere midt i listen ;) Siri Johannessen (Siri J) 1. aug 2008 kl. 16:40 (CEST)
Fint, Siri, det var den jeg egentlig hadde ment å lenke til... --Marianne Wiig 1. aug 2008 kl. 16:41 (CEST)
Tenkte meg det ;) men nuh stikker jeg av, ut i den hollandske solen. God helg! Siri Johannessen (Siri J) 1. aug 2008 kl. 16:43 (CEST)
Samme her, dvs ut i den norske solen. God helg til deg og! --Marianne Wiig 1. aug 2008 kl. 16:44 (CEST)

Nye seksjoner i diskusjonsforumet øverst?

Er det forresten mulig å få det til slik at når man klikker på ny seksjon, så legger innlegget seg øverst? Hadde vært fint om den nyeste seksjonen alltid lå øverst, syns jeg. --Marianne Wiig 1. aug 2008 kl. 16:45 (CEST)

Kategorisering av ordførere

Jeg foreslår en prinsippavgjørelse med hensyn til kategorisering av ordførere. Chris begynte med et system der han kategoriserte ordførerne i Vestby i kategorien Kategori:Ordførere i Akershus og med en samleartikkel Ordførere i Vestby kommune, men Chris og jeg har begge vært delaktige i at min tippoldefars bror Karl Bernhard Løwe har havnet i Kategori:Ordførere i Larvik kommune. Jeg har nettopp blitt oppmerksom på saken da vi har fått inn artikler om noen Kategori:Ordførere i Harstad kommune

Jeg liker det systemet Chris begynte på med Akershus-ordførerne. Vi kategoriserer folk etter den nåværende kommunen de var fra, men det blir ganske misvisende å kategorisere en gammel Hedrum-ordfører som Kategori:Ordførere i Larvik kommune, selv om Hedrum nå er en del av Larvik. Ettersom det bare har vært noen få kommuner som har byttet fylke (Sollia, Ølen - noen flere?), slipper vi unna en del problemer med å bruke Kategori:Ordførere i Akershus o.l. Men kommunene har skiftet størrelse og navn gjennom tidene.

Synspunkter? --Kristian Hunskaar 4. aug 2008 kl. 11:39 (CEST)

Noen store har jeg ikke, men jeg har hittil prøvet følge medodikken som Chris la opp til i Kategori:Ordførere i Oppland (og da spesielt f.eks. Kategori:Ordførere i Biri) siden den har rom for tidligere og eksisterende kommuner uten at alt ble liggende i en samlesekk. Tidligere kommuner navngis der ikke med "kommune", men bare med det geografiske navnet, mens nåværende kommuner er "ordførere i yyy kommune". (Det var dette jeg fulgte da jeg la opp "Ordførere i Harstad") Siri Johannessen (Siri J) 4. aug 2008 kl. 11:44 (CEST)
A-ha - den varianten hadde jeg ikke lagt merke til. For å følge den malen, bør Rikard Kaarbø være Kategori:Ordførere i Trondenes. Jeg synes likevel denne løsningen er mindre god enn «Akershus-løsningen», men vi kan jo vente å se hva Chris mener. --Kristian Hunskaar 4. aug 2008 kl. 14:32 (CEST)
(: Joda, jeg ser at det er ting som taler for den andre varianten også. Det kan kanskje være lurt å bruke samlesekken inntil vi har en 4-5 ordførere? Eller - vent litt, dynamiske lister kan vel antagelig takle den der. Det bør funke med et snitt mellom [Ordfører i yyy fylke] og [person fra zzz ex-kommune] - ka du tru? :) Siri Johannessen (Siri J) 4. aug 2008 kl. 14:38 (CEST)

Hjelpesider

Marthe har lagd en alfabetisk og en systematisk liste over hjelpesider. Hun og jeg har gått gjennom dem, men fint om flere kunne kikke på listene og komme med tilbakemeldinger. Det har vært litt ulik "politikk" på hjelpesider. Dels er det lange artikler som tar opp ulike aspekter ved å redigere eller skrive artikler, dels er det korte artikler om et enkelt tema, f.eks. bilder. Det er mye overlapp mellom ulike artikler. Det er derfor vanskelig å lage dekkende lister (enten de er dynamiske eller manuelle). Jeg har vært fristet til å splitte opp de lange artiklene og samle dem igjen, slik at alt om f.eks. bilder blir samlet på et sted. Så kunne vi heller lage ulike oversiktssider som bare består av lenker, à la Basismanual. Har noen gjort seg noen tanker om dette, f.eks. nye brukere som har strevd med å finne hjelpesider om dette og hint? --Marianne Wiig 4. aug 2008 kl. 15:08 (CEST)

Jeg holdt på med basismanualen, og kommer til å gå tilbake til jobbing med den etterhvert som folk kommer seg hjem fra ferie :) Er enig med deg i mye av det du skriver her, og tror at feedback fra noviser er uvurderlig. Hadde gjerne sett at folk som ikke har supermye wiki-/data-erfaring ville ta kontakt slik at jeg kan se tingene fra deres hjørne også. Helt klart trengs slike sider med en lav terskel, for folk som er mer drevne kan ofte en inngang via alfabetiske lister være et godt redskap ;) Siri Johannessen (Siri J) 7. aug 2008 kl. 13:56 (CEST)

Endrede menyer

Hvis dere strever med å finne igjen menypunkter, så er det sikkert fordi Siri og jeg har endret litt på venstremenyen og menyen øverst til høyre. Vi fortsetter med å prøve ut ulike løsninger, men vil gjerne ha innspill underveis! --Marianne Wiig 5. aug 2008 kl. 12:27 (CEST)

Noen konkrete spørsmål underveis kan kanskje hjelpe? Det meste ligger etter min mening på gode steder, men hva mener folk om hvor f.eks. hjelpesider, diskusjonsforum og kontaktinformasjon bør ligge - praktisk sett? Siri Johannessen (Siri J) 5. aug 2008 kl. 13:53 (CEST)
Jeg kunne tenkt meg å prøve ut flere endringer i menyene, men jeg kommer ikke til. Kunne f.eks. tenkt meg å flytte verktøy-boksen til under emne-boksen. Hva tror dere om det? Dessuten syns jeg menyen øverst til høyre er altfor utydelig. Den kommer veldig dårlig frem mot den grå bakgrunnen (og ekstra dårlig pga betamerkingen), men grått er vel standard i DynaBook? Tror det ville hjulpet å få lagt på fet skrift, store forbokstaver og kanskje litt større skrift (110% i css-filen f.eks.). Eller kanskje det hadde gått an å dele opp de to øverste linjene på en eller annen måte? Med en horisontal strek, boks eller ved å legge søkefeltet i midten?! --Marianne Wiig 6. aug 2008 kl. 14:43 (CEST)

Feilmelding på opplasting av bilder.

Etterat wikien har fått ny adresse har jeg lagt inn flere bilder som jeg har fått feilmelding på. Jeg har brukt det samme kameraet og tror ikke det er så stor forskjell på størrelsen av bildene. Har det sammenheng med flyttingen eller er det andre årsaker?Anne Brit Borgen 7. aug 2008 kl. 09:20 (CEST)

Hvis du har brukt æ, ø eller å i filnavnet kan det være det som skaper problemer. Dette gikk bra på den gamle adressen, men gjør det av en eller annen grunn ikke nå. Inntil videre er det best å unngå æ, ø, å. --Marianne Wiig 7. aug 2008 kl. 09:48 (CEST)
Inntil videre er det nok dessverre bare å laste opp på nytt med filnavn uten norske bokstaver - om du sier fra, sletter vi de bildene som ikke virker. Lykke til! Siri Johannessen (Siri J) 7. aug 2008 kl. 10:23 (CEST)
Det første bildet som ikke funket var av/fra Bø bygdemuseum. Jeg må sjekke på de andre. Men det er fint om dere fjerner dem. Takk og hilsenAnne Brit Borgen 7. aug 2008 kl. 11:19 (CEST)
Tok med meg resten over til din diskusjonsside ;) Dette grer seg litt etterhvert :) Siri Johannessen (Siri J) 7. aug 2008 kl. 11:34 (CEST)

Kurs / workshop/treff?

Tenker og grunner litt på slikt :)

Tror det kan være praktisk å sette noe slikt på dagsordenen om ikke alt for lenge. Wikien har passert 100 brukere etterhvert :) og av dem er det antagelig en del som ikke er vant med hverken denne typen samarbeid eller wikisoftwaren. Dette er nybrottsarbeid for alle, så det kan være greit å treffes for å sammenligne erfaringer og lære av hverandre :).

Vi har nok en geografisk utfordring i tillegg - Norge er mye større enn det lille landet der jeg bor (omtrent like stort som Finnmark i utstrekning ;) ) - hvordan kan denne løses? Jeg regner ikke med at det er mulig for alle å reise til Oslo, der den siste sammenkomsten var...

Er det spesielle tema som er spennende eller nødvendige, utenom hvordan wikien fungerer, layout, opplasting osv? God helg! Siri Johannessen (Siri J) 8. aug 2008 kl. 14:40 (CEST)