Lokalhistoriewiki:Hovedside: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 8: Linje 8:
<div id="front-main-left-smakebiter" class="front-post">
<div id="front-main-left-smakebiter" class="front-post">
====Smakebiter fra artiklene====
====Smakebiter fra artiklene====
{{Forside randomteaser ny|count=4|category=F2|category=1._mai¦Arbeiderbevegelsen¦Thranerørsla¦Fagforeninger}}
{{Forside randomteaser ny|count=4|category=F2|category=Arbeiderbevegelsen¦Thranerørsla¦Fagforeninger}}
</div>
</div>
</td>
</td>

Sideversjonen fra 1. mai 2015 kl. 09:11

Ukas artikkel

Lokalhistoriewiki:Hovedside/Ukas artikkel 2024-19

Smakebiter fra artiklene

Størjen skog- og landarbeiderforening i Nord-Odal var avdeling 160 i Norsk skog- og landarbeiderforbund.

Foreningen ble stiftet 19. mai 1928. Det var 16 personer som skrev seg inn som medlemmer på stiftelsesmøtet. Harald Ruud ble valgt til foreningens formann. Fra forbundet møtte to representanter, Markus Bergersen og Peder O. Bækken. I 1980 slo Størjen skog- og landarbeiderforening seg sammen med Nordre Sand (avd. 283) og Holt (avd. 71). Etter flere sammenslåinger i 1979 og 1980 var alle foreningene i Sand samlet. Den nye avdelingen fikk navnet avdeling 71 Sand.

Arkivmateriale etter Størjen skog- og landarbeiderforening oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur

Videre lesing

  • Talberg, Paul Tage: Den stolte sliter, Oslo 1993.   Les mer …


Helene Ugland
Gunhild Helene Ugland (født 11. februar 1877 på Lille Augland i Froland kommune i Aust-Agder, død 1. august 1940 på Borås Lazarett i Västergötland i Sverige) var utdannet lærerinne, men «hoppet av» og ble sosialistisk agitator. Som så ble hun den første som tok seg fram til gruvebyen Sulitjelma, og implisitt; den første – og eneste sosialistiske agitator som greide å holde foredrag i «Lapplands Helvete». Men hun var også vår første kvinnelige arbeiderdikter. Hun var dessuten den som skrev prologen til kvinnenes første 17. mai-tog, og hun ble styremedlem i det første sosialdemokratiske ungdomsforbundet. Hun holdt innledning, som norsk gjest på en av Skandinavias første sosialdemokratiske kvinnekonferanser – i Sverige. Her ble hun også valgt til konferansens referent.   Les mer …

Annonse for det nye arkivet i avisa Socialdemokraten 1910. Det var åpent «hver virkedags aften kl. 7-8.»
Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (AAB / Arbark) ble opprettet av Landsorganisasjonen og Arbeiderpartiet i fellesskap i 1908 og er et dokumentasjonssenter som er åpent for alle. Bøker og annet trykt materiale kan lånes; bilder kan lånes/kjøpes fra egen fototjeneste. Arkivmaterialet (ca. 2000 arkiver og 6000 hyllemeter) er tilgjengelig i arkivets lesesal. AAB tar først og fremst vare på arkivmateriale etter landsdekkende organisjoner, og arkivene er ikke ordnet ut fra lokalhistoriske innfallsvinkler.   Les mer …

Ukas bilde

Arne-R Lysheim 1945 flagg ut loftsvindu.jpg
Arne Reidar Husebø (1901–1968) feirer frigjøringen i 1945 i hagen i Hundvågveien 62 i Stavanger med flagging fra loftsvinduet. Legg merke til kjellervinduene som er sikret mot splinter.
Foto: ukjent, frå familiealbum.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 306 artikler og 217 761 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...