Mangangruvene ved Briskemyrputt: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
m (Robot: Legger til {{bm}})
 
(28 mellomliggende versjoner av 9 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Forekomst av [[mangan]] i [[Nedre Eiker kommune]], ved [[Briskemyrputt]] i [[Finnemarka]], litt sør for vannet [[Glitre]]. Gruvene var i drift fra [[1904]] til [[1915]].
<onlyinclude>{{thumb|Myresetersvensken1.JPG|Myresetersvensken tegnet av sønnesønnen Jens Avdal}}'''[[Mangangruvene ved Briskemyrputt]]''' i [[Finnemarka]], litt sør for vannet [[Glitre]] i [[Nedre Eiker kommune]], var i drift fra [[1904]] til [[1915]]. Manganforekomstene ble funnet av [[Ole Svendsen («Myresetersvensken»)|Ole Svendsen]], også kalt «Myresetersvensken», som [[Leksikon:Mute|mute]]t området og startet drift der i [[1904]]. Til å begynne med bar han malmen i ryggsekk ned til [[Sjåstad]] i [[Lier kommune|Lier]]. Seinere foregikk transporten med hest over Glitre om vinteren og med seilbåt om sommeren. Malmen ble deretter fraktet med jernbane til [[Christiania Spigerverk]] i [[Oslo]]. Her ble den brukt som tilsetningsstoff til stål for å gjøre det hardere og mer motstandsdyktig.</onlyinclude>


Mangangforekomstene ble funnet av [[Ole Svendsen]] (Myresetersvensken), som mutet området og startet drift der i 1904. Til å begynne med bar han malmen i ryggsekk ned til [[Sjåstad]] i [[Lier kommune|Lier]]. Seinere foregikk transporten med hest over Glitre om vinteren og med seilbåt om sommeren. Malmen ble deretter fraktet med jernbane til [[Christiania Spigerverk]] i [[Oslo]]. Her ble den brukt som tilsetningsstoff til stål for å gjøre det hardere og mer motstandsdyktig.
[[A/S Børresen]] kjøpte skogen i [[1909]], og Ole Svendsen mistet da rettighetene til drift, da det viste seg at mutingsbrevet kun gjaldt for drift i fjell og ikke slik som her, der manganen lå på overflaten. A/S Børresen utvidet driften og anla skinnegang ned til [[Bordvika]], noe en ser rester etter den dag i dag.
 
I [[1909]] kjøpte [[A/S Børresen]] skogen, og Ole Svendsen mistet da rettighetene til drift, da det viste seg at mutingsbrevet kun gjaldt for drift i fjell og ikke slik som her, der manganen lå på overflaten. A/S Børresen utvidet driften og anla skinnegangen ned til [[Bordvika]], som en ser rester etter i dag.


I [[1915]] ønsket grunneierne å overta driften selv. Malmen ble skipet til England for foredling der, men kom i retur fordi mangankonsentrasjonen var for lav. Med dette ble gruven nedlagt.  
I [[1915]] ønsket grunneierne å overta driften selv. Malmen ble skipet til England for foredling der, men kom i retur fordi mangankonsentrasjonen var for lav. Med dette ble gruven nedlagt.  


Også i nyere tid er det funnet [[molybden]] ved sør og vestenden av Glitre, men forekomstene er ikke så store at en lønnsom drift kan sikres. [[Norsk Hydro]] har sikret seg mutingsrettighetene i området.
{{thumb|Briskemyrpytt.jpg|Tralle og skinnegang - rester etter mangangruvedriften ved Briskemyrpytt.|Frode Caspersen/Eiker Arkiv ca. 2005}} Også i nyere tid er det funnet molybden ved sør og vestenden av Glitre, men forekomstene er ikke så store at en lønnsom drift kan sikres. [[Norsk Hydro]] har sikret seg mutingsrettighetene i området.
 
 
==Kilder:==
* Finnemarka II. Utg.2001. (Red: Bjarne Røgeberg) 
* Nedre Eikers underjordiske skatter. Utg.2004. (Red.: Jørn Hurum, Merethe Frøyland, Ørnulf L. Nordli, Randi Stensmyren og Reidar Andresen)
 


==Kilder==
* ''Finnemarka II.'' Utg.2001. (Red: Bjarne Røgeberg) 
* ''Nedre Eikers underjordiske skatter.'' Utg.2004. (Red.: Jørn Hurum, Merethe Frøyland, Ørnulf L. Nordli, Randi Stensmyren og Reidar Andresen)
* [https://eikerarkiv.no/mangangruvene-ved-briskemyrpytt/ Artikkel på nettstedet Eiker Arkiv]
{{Eiker Leksikon}}


{{F1}}
{{bm}}


[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Nedre Eiker]]
[[Kategori:Bergverk]]
[[Kategori:Bergverk]]
[[Kategori:Mangangruver]]
[[Kategori:Mangangruver]]
[[Kategori:Gruver i Buskerud]]
[[Kategori:Gruver]]
[[Kategori:Etableringer i 1904]]
[[Kategori:Opphør i 1915]]

Nåværende revisjon fra 1. mar. 2024 kl. 08:34

Myresetersvensken tegnet av sønnesønnen Jens Avdal

Mangangruvene ved Briskemyrputt i Finnemarka, litt sør for vannet Glitre i Nedre Eiker kommune, var i drift fra 1904 til 1915. Manganforekomstene ble funnet av Ole Svendsen, også kalt «Myresetersvensken», som mutet området og startet drift der i 1904. Til å begynne med bar han malmen i ryggsekk ned til Sjåstad i Lier. Seinere foregikk transporten med hest over Glitre om vinteren og med seilbåt om sommeren. Malmen ble deretter fraktet med jernbane til Christiania Spigerverk i Oslo. Her ble den brukt som tilsetningsstoff til stål for å gjøre det hardere og mer motstandsdyktig.

A/S Børresen kjøpte skogen i 1909, og Ole Svendsen mistet da rettighetene til drift, da det viste seg at mutingsbrevet kun gjaldt for drift i fjell og ikke slik som her, der manganen lå på overflaten. A/S Børresen utvidet driften og anla skinnegang ned til Bordvika, noe en ser rester etter den dag i dag.

I 1915 ønsket grunneierne å overta driften selv. Malmen ble skipet til England for foredling der, men kom i retur fordi mangankonsentrasjonen var for lav. Med dette ble gruven nedlagt.

Tralle og skinnegang - rester etter mangangruvedriften ved Briskemyrpytt.
Foto: Frode Caspersen/Eiker Arkiv ca. 2005

Også i nyere tid er det funnet molybden ved sør og vestenden av Glitre, men forekomstene er ikke så store at en lønnsom drift kan sikres. Norsk Hydro har sikret seg mutingsrettighetene i området.

Kilder

  • Finnemarka II. Utg.2001. (Red: Bjarne Røgeberg)
  • Nedre Eikers underjordiske skatter. Utg.2004. (Red.: Jørn Hurum, Merethe Frøyland, Ørnulf L. Nordli, Randi Stensmyren og Reidar Andresen)
  • Artikkel på nettstedet Eiker Arkiv


Eiker Leksikons logo.jpeg Mangangruvene ved Briskemyrputt inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!