Martinsen og Daleng: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 16: Linje 16:


Bakgrunnen for Martinsen & Dalengs tilblivelse må søkes flere år tidligere. Håkon Martinsen arbeidet opprinnelig hos [[Ford]]-forhandler [[Lind & Greva]], men ble før [[1963]] headhuntet av [[Pareli Pettersen]] på grunn av sin spesialkompetanse på tungkjøretøyer. Der arbeidet også Kjell Daleng. [[Volvo]]-forhandler Pareli Pettersen & Sønn synes i [[1968]] å ha gått konkurs, og gjenoppstod samme år som [[Saab]]-forhandler under navnet Pareli Pettersen. Volvo-mekanikerne Daleng og Martinsen var dermed i praksis overflødige. Derfor ble det til at de tok over Pettersens tidligere Volvo-verksted i Lyngenvegen 1.
Bakgrunnen for Martinsen & Dalengs tilblivelse må søkes flere år tidligere. Håkon Martinsen arbeidet opprinnelig hos [[Ford]]-forhandler [[Lind & Greva]], men ble før [[1963]] headhuntet av [[Pareli Pettersen]] på grunn av sin spesialkompetanse på tungkjøretøyer. Der arbeidet også Kjell Daleng. [[Volvo]]-forhandler Pareli Pettersen & Sønn synes i [[1968]] å ha gått konkurs, og gjenoppstod samme år som [[Saab]]-forhandler under navnet Pareli Pettersen. Volvo-mekanikerne Daleng og Martinsen var dermed i praksis overflødige. Derfor ble det til at de tok over Pettersens tidligere Volvo-verksted i Lyngenvegen 1.
=== Fra verksted til forretning ===
''Martinsen & Daleng'' var først et vanlig verksted med vekt på [[Volvo]]. Både Kjell Daleng og Håkon Martinsen var kjente fjes for byens bileiere, og fikk raskt pågang av kunder. Etter sigende gikk de med overskudd da året var omme.
[[Bilmerke]]ne [[Simca]] og [[Sunbeam]] ble i [[1970]] ledige etter [[Halvdan Vik]], som da ble drevet av Lars Vik. Kjell Daleng og Håkon Martinsen hev seg inn i konkurransen for å overta dette attraktive agenturet, og gikk seirende ut da importøren [[Chrysler Norge]] valgte ''Martinsen & Daleng'' som ny forhandler på Helgeland sør for Korgfjellet. [[1971|Påfølgende år]] tok de også over salget av [[Chrysler (Europa)|Chrysler]] da dette merket ble relansert i Europa. I tillegg forhandlet de [[Plymouth]], noe som senest skjedde fra [[1973]].
{{Sitat|Martinsen & Daleng A/S er det nye ledd i kjeden av omhyggelig utvalgte, autoriserte Chrysler-forhandlere|[[Chrysler Norge]] (14.07.1970)}}


==Historikk==
==Historikk==

Sideversjonen fra 3. mai 2018 kl. 10:58

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Martinsen & Dalengs logo, som for øvrig hadde påfallende store likhetstrekk med legendariske Gaden & Larsens

Martinsen & Daleng (også Martinsen & Daleng Bilverksted) var et bilhus i Mosjøen by i Vefsn, Nordland. Det ble grunnlagt i 1969 som et vanlig verksted som spesialiserte seg Volvo, men allerede påfølgende år begynte de med bilsalg. De forhandlet Simca og Sunbeam fra 1970, Chrysler fra 1971 og Plymouth fra rundt 1973. På kort tid ble Martinsen & Daleng en av de største i bilbransjen på Helgeland, noe som ikke minst skyldes populariteten som Simca 1000/1100 fikk. En storbrann i 1978 var ødeleggende for selskapet, og alt måtte gjenoppbygges, noe som kom til å ta to og et halvt år. Martinsen & Daleng gikk i 1980 over til å forhandle Opel for General Motors. Dette bilmerket ble umiddelbart en suksess i Vefsn-distriktet, herunder med markedsandel på tretti prosent og omsetning på rundt tjue millioner kroner. Men selskapet slet med ettervirkninger av brannen, blant annet gjeld med tung rentebelastning, og i 1984 var det slutt etter femten år.

Grunnleggelse

Den 5. januar 1969 ble det avholdt konstituerende generalforsamling i Martinsen & Daleng. Til stede var Kjell Daleng og Håkon Martinsen, som også hadde fullmakter fra sine koner, foruten advokat Romstad. Daleng og Martinsen tegnet ni aksjer hver, mens konene til sammen fikk to. Stifterne fastsatte følgende vedtekter, som trolig var ført i pennen av Romstad. Revisor Indahl ved Helgeland Revisjonskontor i Mo i Rana ble valgt til å revidere selskapets regnskap.

  • § 1. Selskapets navn skal være Martinsen & Daleng A/s.
  • § 2. Formålet er å drive bilverksted samt salg av biler, bildeler og rekvisita.
  • § 3. Selskapets aksjekapital skal være kr 20.000,– fordelt på 20 aksjer a kr. 1.000,–, fullt innbetalt og lydende på navn.
  • § 4. Aksjer kan ikke selges, overdras eller pantsettes uten enstemmig samtykke fra selskapets styre.
  • § 5. Selskapets forretningskontor skal være i Vefsn.
  • § 6. Selskapets styre skal bestå av 2 medlemmer, som i fellesskap innehar selskapets signatur. Styret kan meddele prokura.
  • § 7. Kjell Daleng skal være merkantil leder (forretningsfører) og Håkon Martinsen teknisk leder for selskapet.

Bakgrunnen for Martinsen & Dalengs tilblivelse må søkes flere år tidligere. Håkon Martinsen arbeidet opprinnelig hos Ford-forhandler Lind & Greva, men ble før 1963 headhuntet av Pareli Pettersen på grunn av sin spesialkompetanse på tungkjøretøyer. Der arbeidet også Kjell Daleng. Volvo-forhandler Pareli Pettersen & Sønn synes i 1968 å ha gått konkurs, og gjenoppstod samme år som Saab-forhandler under navnet Pareli Pettersen. Volvo-mekanikerne Daleng og Martinsen var dermed i praksis overflødige. Derfor ble det til at de tok over Pettersens tidligere Volvo-verksted i Lyngenvegen 1.

Fra verksted til forretning

Martinsen & Daleng var først et vanlig verksted med vekt på Volvo. Både Kjell Daleng og Håkon Martinsen var kjente fjes for byens bileiere, og fikk raskt pågang av kunder. Etter sigende gikk de med overskudd da året var omme.

Bilmerkene Simca og Sunbeam ble i 1970 ledige etter Halvdan Vik, som da ble drevet av Lars Vik. Kjell Daleng og Håkon Martinsen hev seg inn i konkurransen for å overta dette attraktive agenturet, og gikk seirende ut da importøren Chrysler Norge valgte Martinsen & Daleng som ny forhandler på Helgeland sør for Korgfjellet. Påfølgende år tok de også over salget av Chrysler da dette merket ble relansert i Europa. I tillegg forhandlet de Plymouth, noe som senest skjedde fra 1973.

Martinsen & Daleng A/S er det nye ledd i kjeden av omhyggelig utvalgte, autoriserte Chrysler-forhandlere
Chrysler Norge (14.07.1970)

Historikk

Martinsen & Dalengs forretningsbygg i Lyngenvegen 1 brant i begynnelsen av 1978 ned til grunnen. Verdier for rundt 1,5 millioner kroner gikk opp i flammene, og i tillegg kom tapet som den langvarige driftsstansen medførte.

Martinsen & Daleng overtok da det tidligere margarinfabrikkbygget i Kapellvegen 1, som amcar-klubben i Mosjøen sa seg villig til å flytte fra. Martinsen & Daleng overtok bygget og gikk i gang med å bygge opp nytt bilverksted. Samtidig begynte arbeidet med gjenoppbyggingen av Lyngenvegen.

Åpningen av nybygget i Lyngenvegen fant sted i 1980. Martinsen & Daleng begynte samtidig å forhandle bilmerket Opel.

Martinsen & Daleng ble i 1984 nedlagt. Eierne valgte da å avslutte femten års samarbeide og opprettet henholdsvis foretaket Martinsen BilByflata og foretaket Daleng KarosseriverkstedNyrud.

Informasjon

Forhandlerskap

Se også

Litteratur

Aviser og tidsskrifter
  • Helgeland Arbeiderblad (14.07.1970): Chrysler Norge A/S presenterer ny autorisert forhandler i Mosjøen : Martinsen & Daleng A/S
  • Helgeland Arbeiderblad (17.02.1971): Introdusert i Mosjøen i går: Chrysler parrer med Simca og Sunbeam
  • Helgeland Arbeiderblad (03.02.1978): Verdier for 1,5 mill. tapt ved storbrann i Mosjøen: Dramatiske sekunder i flammehavet for beboere i bygningen
  • Helgeland Arbeiderblad (03.02.1978): Nytt bygg skal opp så snart som mulig, – håp om at permitteringer kan unngås
  • Helgeland Arbeiderblad (07.02.1978): Martinsen & Daleng får lokaler hos Am-car?
  • Helgeland Arbeiderblad (22.02.1978): 10 permittert etter brann
  • Helgeland Arbeiderblad (22.02.1978): Umulig å skaffe lokaler til Martinsen & Daleng
  • Helgeland Arbeiderblad (24.02.1978): Til tidligere og framtidige eiere av Chrysler-produkter
  • Helgeland Arbeiderblad (28.02.1978): Martinsen og Daleng har fått innsmett: Margarinfabrikken midlertidig løsning
  • Helgeland Arbeiderblad (01.03.1978): Martinsen & Daleng får ikke bygge i Lyngenvegen
  • Helgeland Arbeiderblad (08.03.1978): Martinsen & Daleng må flytte fra Lyngenvegen
  • Helgeland Arbeiderblad (15.03.1978): Til tidligere og framtidige eiere av Chrysler-produkter
  • Helgeland Arbeiderblad (08.04.1978): Martinsen & Daleng må flytte fra Lyngenvegen
  • Helgeland Arbeiderblad (10.10.1980): Nyåpning hos Martinsen & Daleng
  • Helgeland Arbeiderblad (11.10.1980): Gjør som Martinsen og Daleng – Skift til Opel!
  • Helgeland Arbeiderblad (17.07.1984): Opel-forhandleren stifter nytt firma
Dokumenter, offisielle
  • Lensmannen i Vefsn: Handelsbrev nr. 312 av den 26.08.1970, utstedt til Kjell Daleng for Martinsen & Daleng AS.

Fotnoter

  1. Helgeland Arbeiderblad, den 14.07.1970.
  2. 2,0 2,1 Helgeland Arbeiderblad, den 07.10.1980.
  3. Helgeland Arbeiderblad, den 09.10.1980.
  4. Helgeland Arbeiderblad, den 09.03.1978.
  5. Helgeland Arbeiderblad, den 13.01.1976.
  6. Helgeland Arbeiderblad, den 08.02.1971.