Mons Michael Lie: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(flyttet hit fra Wikipedia)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(5 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Mons Michael Lie''' (født [[28. mars]] [[1904]], død [[6. september]] [[1981]]) var en norsk fiolinist og musikkskribent.  
'''[[Mons Michael Lie]]''' (født [[28. mars]] [[1904]] i Paris, død [[6. september]] [[1981]] på [[Lillehammer]]) var fiolinist og musikkskribent.  


Han var barnebarn av forfatteren [[Jonas Lie|Jonas]] og Thomasine Lie, og barn av Mons Lie og Johanne Elionore Collett Vogt. Mons Lie senior hadde vært konsertmester i Pariserkonservatoriets orkester, og ble sønnens første lærer fra seksårsalderen. Andre lærere i Norge var  Per Bolstad og konsertmester [[Hugo Kolberg]] i Oslo. Senere lærere var blant andre [[Emil Telmanyi]] i København, E. Naudau i Paris og A. Petschnikoff i Berlin.  
Han var barnebarn av forfatteren [[Jonas Lie (1833–1908)|Jonas]] og [[Thomasine Lie]], og barn av [[Mons Lie (1864–1931)|Mons Lie]] og [[Johanne Eleonore Vogt]]. Mons Lie senior hadde vært konsertmester i Pariserkonservatoriets orkester, og ble sønnens første lærer fra seksårsalderen. Andre lærere i Norge var  Per Bolstad og konsertmester [[Hugo Kolberg]] i Oslo. Senere lærere var blant andre [[Emil Telmanyi]] i København, E. Naudau i Paris og A. Petschnikoff i Berlin.  


Lies debut fant sted i Logens Store sal i Kristiania 7. oktober 1920, da han var 16 år gammel.  
Lies debut fant sted i Logens Store sal i Kristiania 7. oktober 1920, da han var 16 år gammel.  


Han flyttet etter hvert tilbake til [[Lillehammer]]. Her virket han som konsertmester i Lillehammer Byorkester og som musikkritiker i [[Gudbrandsdølen]] og [[Lillehammer Tilskuer]]. Han hadde også en rekke privatelever. Mons Michael Lie spilte jevnlig med organisten og komponisten [[Leif Solberg]]. I en årrekke var han også pelsdyroppdretter og småbruker i Roterudbygda.
Han flyttet etter hvert tilbake til Lillehammer. Her virket han som konsertmester i Lillehammer Byorkester og som musikkritiker i [[Gudbrandsdølen]] og [[Lillehammer Tilskuer]]. Han hadde også en rekke privatelever. Mons Michael Lie spilte jevnlig med organisten og komponisten [[Leif Solberg]]. I en årrekke var han også pelsdyroppdretter og småbruker i Roterudbygda.


== Kilder ==
== Kilder ==
En artikkel om Mons Michael Lie finnes i ”Fåberg og Lillehammer Historielags Årbok” nr.22 for året 2003. Den er skrevet av hans datter Mona Lie Thommessen.
* En artikkel om Mons Michael Lie finnes i ”Fåberg og Lillehammer Historielags Årbok” nr.22 for året 2003. Den er skrevet av hans datter Mona Lie Thommessen.
* {{hbr1-1|pf01073997000998|Mons Michael Lie}}.


{{DEFAULTSORT:Lie, Mons Michael}}
{{DEFAULTSORT:Lie, Mons Michael}}
[[Kategori:Fiolinister]]
[[Kategori:Fiolinister]]
[[Kategori:Lillehammer kommune]]
[[Kategori:Lillehammer kommune]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Fødsler i 1904]]
[[Kategori:Fødsler i 1904]]
[[Kategori:Dødsfall i 1981]]
[[Kategori:Dødsfall i 1981]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 15. aug. 2021 kl. 11:23

Mons Michael Lie (født 28. mars 1904 i Paris, død 6. september 1981Lillehammer) var fiolinist og musikkskribent.

Han var barnebarn av forfatteren Jonas og Thomasine Lie, og barn av Mons Lie og Johanne Eleonore Vogt. Mons Lie senior hadde vært konsertmester i Pariserkonservatoriets orkester, og ble sønnens første lærer fra seksårsalderen. Andre lærere i Norge var Per Bolstad og konsertmester Hugo Kolberg i Oslo. Senere lærere var blant andre Emil Telmanyi i København, E. Naudau i Paris og A. Petschnikoff i Berlin.

Lies debut fant sted i Logens Store sal i Kristiania 7. oktober 1920, da han var 16 år gammel.

Han flyttet etter hvert tilbake til Lillehammer. Her virket han som konsertmester i Lillehammer Byorkester og som musikkritiker i Gudbrandsdølen og Lillehammer Tilskuer. Han hadde også en rekke privatelever. Mons Michael Lie spilte jevnlig med organisten og komponisten Leif Solberg. I en årrekke var han også pelsdyroppdretter og småbruker i Roterudbygda.

Kilder