Mortensmesse

Sideversjon per 9. nov. 2010 kl. 11:54 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Legger til fotnoter.)

Mortensmesse er en kirkelig høytid til minne om Martin av Tours, en fransk biskop og helgen som døde omkring år 400. Han skal ifølge legenden bare motvillig ha akseptert å bli biskop av Tours - det fortelles for eksempel at han gjemte seg i en gåseflokk for å slippe unna. Gjessene avslørte ham, og dette skal ifølge folkelig overlevering være opphavet til skikken med "mortensgås", som er populær blant annet i Tyskland og Frankrike.

I norsk sammenheng er minnedagen den 11. november avmerket på primstaven med (bispe)stav, gås eller gris. Også i Norge spiste man gås denne dagen (sannsynligvis en skikk "importert" fra Danmark), eller kanskje mer alminnelig mortens-stek av svin[1]. Brynjulf Alver siterer tradisjon fra Seljord (sannsynligvis fra presten H. J. Willes opptegnelser fra Seljord i 1786):

Da slagter man Grisen, og spiser den til Marteins-Mess-Steg.

Sankt Martin er skytshelgen for mange yrkesgrupper (blant annet soldater, kavalerister, hesteskomakere, bøtkere og så videre). I tillegg er han skytshelgen for tiggere, fattige og andre trengende, og det er kanskje derfor Mortensmesse har vært en dag for å dele av sitt overskudd til de som ikke har det så godt.

Vær for vinteren kunne leses Mortensmessedagen - for eksempel mente man i Østfold at om det var kaldt denne dagen så ville det komme milde dager før jul[2].

Fotnoter

  1. Alver 1981:96
  2. Alver 1981:97

Kilder

  • * Alver, Brynjulf 1981: Dag og merke, Universitetsforlaget
  • Wille, H.J. 1786: Beskrivelse over Sillejords Præstegjeld i Øvre-Tellemarken i Norge, Gyldendals Forlag, Kjøbenhavn.