Ole Kristian Olsen (Gamnes): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Tillegg)
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(17 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Ole Kristian Olsen''', født [[1840]] i Straumen i [[Kvæfjord]], død [[1891]] i [[Harstadgården]], var lærer på Voktor i Kvæfjord og [[Medkila (Harstad)|Medkila]] før han kom til [[Gamnes (Harstad)|Gamnes]] [[1870]]. Han var gift med Bendikte Marie Kristine Larsen, født [[1841]] på Voktor, og de hadde 11 barn. Olsen var lærer i kommunen i 22 år. De siste årene før sin tidlige død var han også kirkesanger (klokker) i [[Trondenes kirke]]. Han var dessuten regnskapsfører for alle kommunens kasser i mange år.
{{Thumb|Ole Kristian Olsen - lærer.jpg|Lærer og kirkesanger Ole Kristian Olsen.|Ukjent. Skannet fra [[Hans Methi]]s bok om [[Trondenes Sparebank]]s første 75 år.}}
'''[[Ole Kristian Olsen (Gamnes)|Ole Kristian Olsen]]''' (født [[1840]] i Straumen i [[Kvæfjord]], død [[1891]]) var lærer på Voktor i Kvæfjord og [[Medkila (Harstad)|Medkila]] før han kom til [[Gamnes (Harstad)|Gamnes]] [[1870]]. Han var gift med Bendikte Marie Kristine Larsen, født [[1841]] på Voktor, og de hadde 11 barn. Olsen var lærer i kommunen i 22 år. Fra [[1887]] til sin død (1891) var han også kirkesanger (klokker) i [[Trondenes kirke]]. Han var dessuten regnskapsfører for alle kommunens kasser i mange år, i tillegg til at han var revisor for [[Trondenes Sparebank]] fra 1880 til og med 1886.
 
Sammen med [[Rikard Kaarbø]] og flere ble han en av initiativtagerne til det første [[Handelsstevnet paa Harstad i 1888|Handelsstevnet i Harstad]], sommeren [[1888]]. Her hadde begge forannevnte også en egeninteresse i å få opp bruken av grunnen på Harstad-sjøen hvor de begge var grunneiere i kraft av eierskapet - driften av gårdene Harstadgården og [[Klokkergården i Harstad|Klokkergården]]
   
   
Barna tok etternavnet, Gamnes og den eldste, Lerke Parelius Gamnes, studerte jus, men måtte avslutte studiene for å hjelpe mora, som satt med et gardsbruk på [[Sama (Harstad)|Sama]] etter at faren døde, bare 51 år gammel. Hovedhuset sto der [[Sama sykehjem]] ligger og ble senere ominnredet og benyttet som gamlehjem. Mesteparten av arealet til [[Harstad gravlund]] har tilhørt gården. Lerke Gamnes var kjent som vognmann og drosjeeier i Harstad til han døde i 1942.
Barna tok etternavnet, Gamnes og den eldste, [[Lerke Parelius Gamnes]], studerte jus, men måtte avslutte studiene for å hjelpe mora, som etter at mannen døde, kjøpte et lite bruk på [[Sama (Harstad)|Sama]]. Hovedhuset sto der [[Sama sykehjem]] ble lagt og som senere ble ominnredet og benyttet som gamlehjem. Mesteparten av arealet til [[Harstad gravlund]] har tilhørt gården. Lerke Gamnes var kjent som vognmann og drosjeeier i Harstad til han døde i 1942.
 
Ole Kristian Olsens bror, [[Aron Mathias Olsen]], født [[18. august]] [[1836]], var også lærer med eksamen fra Tromsø lærerskole [[1865]]. Før det hadde han vært høvedsmann på fiske med fembøring. I [[Trondenes kommune|Trondenes]] var han lærer noen år i Sørbygda før han flyttet til Kvæfjord og ble lærer og gårdbruker der.


== Barna til Ole Kristian Olsen og Bendikte Larsen ==
== Barna til Ole Kristian Olsen og Bendikte Larsen ==
Linje 17: Linje 22:


== Se også ==
== Se også ==
Liste over alle klokkere og kirkesangere i soknet i artikkelen om [[Trondenes kirke]].
*Liste over alle klokkere og kirkesangere i soknet i artikkelen om [[Trondenes kirke]].
*[[Trondenes Sparebank]]


== Kilder ==
== Kilder ==
*[[Trygve Lysaker]]: ''Bygdebok for Trondenes. Gårdshistorie ''1956.
*[[Trygve Lysaker]]: ''Bygdebok for Trondenes. Gårdshistorie ''1956.
*[[Trygve Lysaker]]: ''Bygdebok for Trondenes - Trondenes sogns historie''. 1958.
*[[Trygve Lysaker]]: ''Bygdebok for Trondenes - Trondenes sogns historie''. 1958.
* Gravmimnner: http://www.disnorge.no/gravminner
*Gravmimnner: http://www.disnorge.no/gravminner
*Bjørkens, Bergljot og Margareth Jensen: ''Folk og slekt i gamle Trondenes''. 1997  
*Bjørkens, Bergljot og Margareth Jensen: ''Folk og slekt i gamle Trondenes''. 1997
*[[Senjens Tidende]]


{{DEFAULTSORT:Olsen (Gamnes), Ole Kristian}}
{{DEFAULTSORT:Olsen (Gamnes), Ole Kristian}}
[[Kategori:Personer fra Harstad kommune]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:personer fra Kvæfjord kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Kvæfjord kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1840]]
[[Kategori:Fødsler i 1840]]
[[Kategori:Dødsfall i 1891]]  
[[Kategori:Dødsfall i 1891]]  
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Klokkere]]
[[Kategori:Klokkere]]
[[Kategori:Lærere]]
[[Kategori:Lærere]]
[[Kategori:Revisorer]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 4. mar. 2024 kl. 15:10

Lærer og kirkesanger Ole Kristian Olsen.
Foto: Ukjent. Skannet fra Hans Methis bok om Trondenes Sparebanks første 75 år.

Ole Kristian Olsen (født 1840 i Straumen i Kvæfjord, død 1891) var lærer på Voktor i Kvæfjord og Medkila før han kom til Gamnes 1870. Han var gift med Bendikte Marie Kristine Larsen, født 1841 på Voktor, og de hadde 11 barn. Olsen var lærer i kommunen i 22 år. Fra 1887 til sin død (1891) var han også kirkesanger (klokker) i Trondenes kirke. Han var dessuten regnskapsfører for alle kommunens kasser i mange år, i tillegg til at han var revisor for Trondenes Sparebank fra 1880 til og med 1886.

Sammen med Rikard Kaarbø og flere ble han en av initiativtagerne til det første Handelsstevnet i Harstad, sommeren 1888. Her hadde begge forannevnte også en egeninteresse i å få opp bruken av grunnen på Harstad-sjøen hvor de begge var grunneiere i kraft av eierskapet - driften av gårdene Harstadgården og Klokkergården

Barna tok etternavnet, Gamnes og den eldste, Lerke Parelius Gamnes, studerte jus, men måtte avslutte studiene for å hjelpe mora, som etter at mannen døde, kjøpte et lite bruk på Sama. Hovedhuset sto der Sama sykehjem ble lagt og som senere ble ominnredet og benyttet som gamlehjem. Mesteparten av arealet til Harstad gravlund har tilhørt gården. Lerke Gamnes var kjent som vognmann og drosjeeier i Harstad til han døde i 1942.

Ole Kristian Olsens bror, Aron Mathias Olsen, født 18. august 1836, var også lærer med eksamen fra Tromsø lærerskole 1865. Før det hadde han vært høvedsmann på fiske med fembøring. I Trondenes var han lærer noen år i Sørbygda før han flyttet til Kvæfjord og ble lærer og gårdbruker der.

Barna til Ole Kristian Olsen og Bendikte Larsen

  • Lerke Parelius, f. 1865 på Voktor i Kvæfjord, d. 1946 på Sama.
  • Olav Konrad, f. 1867 i Medkila
  • Bertine Johanna. F. 1869 i Medkila
  • Nicolai, f. 1871 på Gamnes
  • Mathilde Marie, f. 1872, d. 1885
  • Ovidia Benedikte, f. 1874, d. 1875
  • Bernhard Martin, f. 1876 på Gamnes
  • Teodor Nicolai, f. 1878 på Gamnes, til Oslo
  • Hjalmar, f. 1880, d. 1881
  • Olga Benedikte. f. 1882 på Gamnes
  • Hjalmar f. 1884 på Gamnes.

Se også

Kilder