Sønjueie (Eiker): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
«'''[[Sønjueie (Eiker)Sønjueie]]''' er en betegnelse som det har vært vanlig å bruke om husmannsplasser under matrikkelgården [[Sønju (Øvre Eiker)|Sønju]], gnr.180 i [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]].
«'''[[Sønjueie (Eiker|Sønjueie]]''' er en betegnelse som det har vært vanlig å bruke om husmannsplasser under matrikkelgården [[Sønju (Øvre Eiker)|Sønju]], gnr.180 i [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]].


Dette matrikkelnummeret omfatter også den gamle navnegården [[Håre (Øvre Eiker)|Håre]], slik at en del av plassene vekselsvis har vært omtalt som «Håreeie» og «Sønjueie». I tillegg har mange av dem hatt andre navn på folkemunne, og disse navnene brukes også ofte i de skriftlige kildene. Når et plass blir omtalt som «Håreeie» eller «Sønjueie» i kildene, kan det derfor i mange tilfeller være uklart hvilken av de mange plassene under gnr.189 dette gjelder. Enkelte av plassene var opprinnelig setre, der de i perioder har vært fastboende.
Dette matrikkelnummeret omfatter også den gamle navnegården [[Håre (Øvre Eiker)|Håre]], slik at en del av plassene vekselsvis har vært omtalt som «Håreeie» og «Sønjueie». I tillegg har mange av dem hatt andre navn på folkemunne, og disse navnene brukes også ofte i de skriftlige kildene. Når et plass blir omtalt som «Håreeie» eller «Sønjueie» i kildene, kan det derfor i mange tilfeller være uklart hvilken av de mange plassene under gnr.189 dette gjelder. Enkelte av plassene var opprinnelig setre, der de i perioder har vært fastboende.

Sideversjonen fra 2. okt. 2020 kl. 19:11

«Sønjueie er en betegnelse som det har vært vanlig å bruke om husmannsplasser under matrikkelgården Sønju, gnr.180 i Øvre Eiker.

Dette matrikkelnummeret omfatter også den gamle navnegården Håre, slik at en del av plassene vekselsvis har vært omtalt som «Håreeie» og «Sønjueie». I tillegg har mange av dem hatt andre navn på folkemunne, og disse navnene brukes også ofte i de skriftlige kildene. Når et plass blir omtalt som «Håreeie» eller «Sønjueie» i kildene, kan det derfor i mange tilfeller være uklart hvilken av de mange plassene under gnr.189 dette gjelder. Enkelte av plassene var opprinnelig setre, der de i perioder har vært fastboende.

Sønju har vært en gård med relativt mange husmannsplasser, men flere av dem har på et tidspunkt blitt utskilt som selveierbruk med eget bruksnummer. I matrikkelen kan de da beholde det gamle navnet, gis et nytt navn av eieren eller eventuelt bli kalt «Håre» eller «Sønju».

I Eiker Arkivs register over setre og boplasser er det registrert 18 plasser under gården:


Nord-Sønju]]

Husmannsplasser på 1700-tallet

Det er ikke nevnt husmenn under gården verken i matrikkelforarbeidet i 1723 eller i ekstraskattmanntallet i 1765, da gården var delt i seks bruk. I løpet av de siste tiårene av 1700-tallet må det imidlertid ha blitt etablert flere plasser.

Husmannsplasser på 1800-tallet

I 1803 var Sønju ifølge jordkommisjonen fortsatt delt i seks bruk, men bare to av disse hadde husmannsplasser. Begge plassene hadde «kommet fra Gaarden ved Livøre». Disse opplysningene stemmer imidlertid dårlig med det som står i folketellingen 1801. Der er det nemlig oppført tre stykker som var «Husmand med Jord», i tillegg til to som var «Jordløs Husmand» og en enke som «bruger Plads».

Husmannsplasser under Håre

Nedenfor følger en oversikt over plasser som i kildene også kan være omtalt som «Sønjueie» eller «Håreeie».

Håreplassen

Rasmus Olsen:

  • Ole Rasmussøn Synju, døpt 21.03.1721, sønn av Rasmus Olsøn Synju (soldat). Faddere:Aase Eversd./Ranild Andersd./Hans Larsen Synju/Peder Andersøn Synju/Asbiørn Christophersøn Synju
  • Gulbrand Rasmussøn Synju, døpt 14.02.1723, sønn av Rasmus Olsøn Synju. Faddere: Aase Synju/Berethe Synju/Anders Andersøn Synju/Asbiøn Synju/Rasmus Synju
  • Torger Rasmussen Sonju, døpt 04.02.1725, sønn av Rasmus Olsen Sonju. Faddere: Kirsten Olsd./Else Olsd./Christopher Olsen/Rasmus Olsen/Peder Olsen
  • Peder Rasmussen Synju, døpt 26.09.1728, sønn av Rasmus Synju. Faddere: Aase Syniu/Gunder Ødegaarden/Gulbrand Bergen/Anders Synju/Mathis ??
  • Malene Rasmusd. Haare, døpt 25.02.1731, datter av Rasmus Haare. Faddere: Aase Synju/Ragnild Chrestophersd./Gulbrand Stephensøn/Anders Synju/Asbiørn Synju
  • Jacob Rasmussøn Haareeije, døpt 01.11.1733, sønn av Rasmus Olsøn Haareeije. Faddere: Anne Tolrud/Anne Synju/Gulbrand Stephensøn/Anders Synju/Elen Jonsøn(?)
  • Rasmus Rasmussøn Haareeije, døpt 10.03.1737, sønn av Rasmus Olsøn Haareeije. Faddere: Aase Synju/Mette Olsd./Stephen Borge/Anders Synju/Nils Synju.
  • Lars Rasmussøn Haareeje, døpt 15.05.1740, sønn av Rasmus Olssøn Haareeje. Faddere: Karen Hansd. Jaren/Live Olsd. Synju/Lars Olsson Jareje/Peder Hanssøn Haare/Stephen Gulbradssøn Bergjan

Husmannsplasser under Sønju

Nedenfor følger en oversikt over plasser som i kildene også kan være omtalt som «Sønjueie».

Tajet under Smed-Sønju

Tajet - også skrevet «Taye» - var en husmannsplass under gården Smed-Sønju (bnr.18). På siste halvdel av 1800-tallet var den bebodd av ekteparet Hans Helgesen og Anne Karine Hansdatter, seinere av Anders Olsen Braaten og Bergite Einbretsdatter. I 1921 ble plassen utskilt som egen eiendom med bruksnummer 49.

Tajet under Nord-Sønju

Tajet - også skrevet «Taye» - var en husmannsplass under gården Nord-Sønju (bnr.20). Det er uklart nøyaktig hvor denne plassen lå, men trolig var det i samme område som den plassen med samme navn som lå under Smed-Sønju og som seinere ble utskilt som bnr.49. Etter midten av 1800-tallet var den bebodd av skomaker Jens Lagesen og hans kone Ingeborg Pedersdatter.


Kinnes

Nordre Biringvad

Søndre Biringvad

Storemyr

V-12, pag.39: Bygselseddel fra Ole Rasmussen (Fram-Sønju) til Anders Andersen og hustru paa Pl. Stormyr - thl 8 apr 1861




Eiker Leksikons logo.jpeg Sønjueie (Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


»Ladebråtan