Sandøya historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Teksterstatting – «Kategori:Foreninger» til «»)
 
(4 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
'''[[Sandøya historielag]]''' hører til [[Sandøya (Tvedestrand)|Sandøya]] i [[Tvedestrand kommune]], og ble stiftet ved årsskiftet 2000/2001. Formålet er «å verne om og ta vare på historie og kulturminne på Sandøya, redde muntlig tradisjon om liv og arbeid i eldre tid, og spre kunnskap om øyas fortid». Historielaget utgir årsskriftet ''Sandøytårnet''.'
'''[[Sandøya historielag]]''' hører til [[Sandøya (Tvedestrand)|Sandøya]] i [[Tvedestrand kommune]] ble stiftet ved årsskiftet 2000/2001. Formålsparagraf/målsetting:                                                                                                       


Vedtekter for Sandøya Historielag:                                                                                                Sandøya historielag har til formål å verne om og ta vare historie og kulturminne på Sandøya, redde muntlig tradisjon om liv og arbeid i eldre tid, og spre kunnskap om øyas fortid.                                                                                                                                             Lagets oppgaver er:
I 2019 hadde laget 97 medlemmer.
            a. Samle og bevare bilder, gjenstander samt muntlige og skriftlige opplysninger om all slags            tradisjon som knytter seg til slekt, arbeids- og næringsliv på øya.
            b. Arbeide for å styrke interessen for lokalhistorie ved å gi ut publikasjoner, og publisere        lokalhistorisk stoff Internett.
== Aktiviteter ==
Historielaget utgir årsskriftet ''Sandøytårnet''.'
 
Hovedaktiviteten til laget er å samle stoff og skrive artikler til årsskriftet ''Sandøytårnet'', som slippes årsmøtet, der det i tillegg til årsmøtesaker også er et historisk foredrag.
 
Laget har begynt å bygge opp en fotodatabase i samarbeid med [[Tvedestrand folkebibliotek]].  
 
Høsten 2017 fikk laget besøk av professor Gjert Kristoffersen ved [[Universitetet i Bergen]]. Han tok opptak av fem dialoger på det som ennå finnes av lokal dialekt på øya, til bruk for forskning og formidling. Laget har også funnet fram til gamle [[NRK]]-opptak som har gitt Kristoffersen ytterligere forskningsgrunnlag.  
 
Historielaget har satt opp fire tavler med historisk informasjon om steder på Sandøya. Ei årlig øyvandring med tema lokalhistorie var tidligere i regi av historielaget, men inngår nå i et fellesarrangement øya. Guiden er knyttet til historielaget.


Medlemstall pr 31.12.2019 er 97
Utvikling av medlemstall: Giro legges i alle øyas postkasser i juli. De som betaler er medlemmer det året. Antallet varierer noe fra år til år, under eller over 100 medlemmer. Vi opererer ikke med medlemslister, årsskrift betales separat, inngår ikke i medlemsskapet.
== Ledere ==
== Ledere ==


Lagets leder, fra oppstart til nå: Lasse Trædal 2001 - 2011, Anne Rogstad Marcussen fra 2012
Lasse Trædal var leder fra oppstarten i 2001 til 2012, da Anne Rogstad Marcussen overtok.


== Andre sentrale personer ==
== Andre sentrale personer ==
Initiativtakere og styresammensetning de første årene: Egil Nylèn, Asbjørn Trondal, Erling Helmer Berntsen, Odd Steinar Thorsen og Lasse Trædal. Jorunn Hareide har forfattet lagets eneste bokutgivelse.
Initiativtakere og styresammensetning de første årene: Egil Nylèn, Asbjørn Trondal, Erling Helmer Berntsen, Odd Steinar Thorsen og Lasse Trædal.  
 
== Hovedaktiviteter ==


Hovedaktiviteten til laget er å samle stoff og skrive artikler til årsskriftet «Sandøytårnet»som slippes på årsmøtet, der vi i tillegg til årsmøtesaker har en invitert foredragsholder.
Jorunn Hareide har forfattet lagets eneste bokutgivelse, ''En folkeskole i havgapet''.
Publikasjoner: Årsskriftet «Sandøytårnet», 19 stk til nå, og boken  «En folkeskole i havgapet» utgitt av Bokbyen forlag/Sandøya Historielag, forfatter Jorunn Hareide.
Digitale ressurser.  Vi har påbegynt en billeddatabase i samarbeid med Tvedestrand folkebibliotek. Av forskjellige grunner har arbeidet med denne ikke vært høyt prioritert i senere tid. 
Høsten 2017 fikk laget besøk av professor Gjert Kristoffersen ved Universitetet i Bergen. Han tok opptak av fem dialoger på det som ennå finnes av lokal dialekt på øya, til bruk for forskning og for foredrag/artikler lokalt. Vi har også funnet fram til gamle NRK-opptak som har gitt ham ytterligere forskningsgrunnlag. Laget har satt opp 4 tavler med historisk informasjon om steder på øya og har til hensikt å sette opp flere. En årlig øyvandring med tema lokalhistorie var tidligere i regi av historielaget, men inngår nå i et fellesarrangement på øya. Guiden er knyttet til historielaget.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 30: Linje 28:
==Utgående lenker==
==Utgående lenker==
* [https://www.sandoya.no/sandoyahistorielag/ Historielagets nettside]  
* [https://www.sandoya.no/sandoyahistorielag/ Historielagets nettside]  
Vi har egen side under Sandøya Vels nettside. (sandoya.no)


[[Kategori:Tvedestrand kommune]]
[[Kategori:Tvedestrand kommune]]
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Historielag]]
[[Kategori:Foreninger]]
 
[[Kategori:Etableringer i 2000]]
[[Kategori:Etableringer i 2000]]
{{bm}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 21. apr. 2023 kl. 08:08

Sandøya historielag hører til Sandøya i Tvedestrand kommune, og ble stiftet ved årsskiftet 2000/2001. Formålet er «å verne om og ta vare på historie og kulturminne på Sandøya, redde muntlig tradisjon om liv og arbeid i eldre tid, og spre kunnskap om øyas fortid». Historielaget utgir årsskriftet Sandøytårnet.'

I 2019 hadde laget 97 medlemmer.

Aktiviteter

Hovedaktiviteten til laget er å samle stoff og skrive artikler til årsskriftet Sandøytårnet, som slippes på årsmøtet, der det i tillegg til årsmøtesaker også er et historisk foredrag.

Laget har begynt å bygge opp en fotodatabase i samarbeid med Tvedestrand folkebibliotek.

Høsten 2017 fikk laget besøk av professor Gjert Kristoffersen ved Universitetet i Bergen. Han tok opptak av fem dialoger på det som ennå finnes av lokal dialekt på øya, til bruk for forskning og formidling. Laget har også funnet fram til gamle NRK-opptak som har gitt Kristoffersen ytterligere forskningsgrunnlag.

Historielaget har satt opp fire tavler med historisk informasjon om steder på Sandøya. Ei årlig øyvandring med tema lokalhistorie var tidligere i regi av historielaget, men inngår nå i et fellesarrangement på øya. Guiden er knyttet til historielaget.

Ledere

Lasse Trædal var leder fra oppstarten i 2001 til 2012, da Anne Rogstad Marcussen overtok.

Andre sentrale personer

Initiativtakere og styresammensetning de første årene: Egil Nylèn, Asbjørn Trondal, Erling Helmer Berntsen, Odd Steinar Thorsen og Lasse Trædal.

Jorunn Hareide har forfattet lagets eneste bokutgivelse, En folkeskole i havgapet.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).

Utgående lenker