Skovly pensjonat: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Lenke.)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Skovly pensjonat.jpg|thumb|Skovly pensjonat fra 1883 lå rett opp for Strømmen stasjon.{{byline|Akershusmuseets fotosamling }}]]
[[Bilde:Skovly pensjonat.jpg|thumb|Skovly pensjonat fra 1883 lå rett opp for Strømmen stasjon.{{byline|Akershusmuseets fotosamling }}]]
[[Trond Ryen]] eide [[Bråte (Skedsmo)|Bråte]] gård fram til [[1883]]. Han solgte da Bråte og bygde stedets første pensjonat '''Skovly''' på en pen kolle rett opp for [[Strømmen stasjon]]. Dermed kunne Kristianiafolk kombinere en kort og behagelig togreise med et deilig opphold på et landsens pensjonat. Ryen innredet egen leilighet i pensjonatet, og sammen med fru Bolette drev han pensjonatet til sin død i [[1899]]. Skovly ble da kjøpt av NSB, og bygningen kom til å huse mange jernbanefamilier som hadde sitt arbeid ved stasjonen. Det var en selvfølge at stasjonsmesteren bodde her. På folkemunne ble Skovly derfor hetende Mesterboligen. Den lille stikkveien fra [[Statsråd Ihlens vei]] ned til stasjonen kalles fortsatt [[Smithbakken]] etter stasjonsmester Smith som kom hit i [[1905]]. Dette var for øvrig den første veien opp gjennom [[Grønlia]], bygget på dugnad av folk som bodde her. Bygningen ble revet rundt år [[2000]], og eiendommen er i dag bebygget med boliger.
[[Trond Ryen]] eide [[Bråte (Skedsmo)|Bråte]] gård fram til [[1883]]. Han solgte da Bråte og bygde stedets første pensjonat '''Skovly''' på en pen kolle rett opp for [[Strømmen stasjon]]. Dermed kunne [[Kristiania]]folk kombinere en kort og behagelig togreise med et deilig opphold på et landsens pensjonat.  
 
Ryen innredet egen leilighet i pensjonatet, og sammen med fru Bolette drev han pensjonatet til sin død i [[1899]]. Skovly ble da kjøpt av NSB, og bygningen kom til å huse mange jernbanefamilier som hadde sitt arbeid ved stasjonen. Det var en selvfølge at stasjonsmesteren bodde her. På folkemunne ble Skovly derfor hetende Mesterboligen. Den lille stikkveien fra [[Statsråd Ihlens vei]] ned til stasjonen kalles fortsatt [[Smithbakken]] etter stasjonsmester Smith som kom hit i [[1905]]. Dette var for øvrig den første veien opp gjennom [[Grønlia]], bygget på dugnad av folk som bodde her. Bygningen ble revet rundt år [[2000]], og eiendommen er i dag bebygget med boliger.





Sideversjonen fra 1. mar. 2011 kl. 16:03

Skovly pensjonat fra 1883 lå rett opp for Strømmen stasjon.
Foto: Akershusmuseets fotosamling

Trond Ryen eide Bråte gård fram til 1883. Han solgte da Bråte og bygde stedets første pensjonat Skovly på en pen kolle rett opp for Strømmen stasjon. Dermed kunne Kristianiafolk kombinere en kort og behagelig togreise med et deilig opphold på et landsens pensjonat.

Ryen innredet egen leilighet i pensjonatet, og sammen med fru Bolette drev han pensjonatet til sin død i 1899. Skovly ble da kjøpt av NSB, og bygningen kom til å huse mange jernbanefamilier som hadde sitt arbeid ved stasjonen. Det var en selvfølge at stasjonsmesteren bodde her. På folkemunne ble Skovly derfor hetende Mesterboligen. Den lille stikkveien fra Statsråd Ihlens vei ned til stasjonen kalles fortsatt Smithbakken etter stasjonsmester Smith som kom hit i 1905. Dette var for øvrig den første veien opp gjennom Grønlia, bygget på dugnad av folk som bodde her. Bygningen ble revet rundt år 2000, og eiendommen er i dag bebygget med boliger.


Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.