Steinkjerelvene: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(31 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Steinkjerelvene''' er et vassdrag i [[Steinkjer kommune]] som består av [[Byaelva]], [[Ogna]] og [[Steinkjer­elva]]. Byaelva og Ogna renner sammen øst for bykjernen og danner Steinkjerelva, som renner gjennom Steinkjer sentrum og ut i [[Beitstadfjorden]].
<onlyinclude>{{Thumb|Rotenonbehandling i Ogna 4. okt 2008.JPG|Rotenonbehandling av Ogna lørdag 4. oktober 2008. Foto: Morten Stene}}
'''[[Steinkjerelvene]]''' er et vassdrag i [[Steinkjer kommune]] som består av [[Byaelva]], [[Ogna (Steinkjer)|Ogna]] og [[Steinkjerelva]]. Byaelva og Ogna renner sammen øst for bykjernen og danner Steinkjerelva, som renner gjennom Steinkjer sentrum og ut i [[Beitstadfjorden]]. Dertil kommer [[Figgjaelva]] som har sitt utspring i [[Leksdalsvatnet]] - beliggende dels i [[Verdal kommune]] og dels i Steinkjer. Alle disse elvene er kjent for sine gode laksestammer. </onlyinclude>


Steinkjer kommer av ''stein'' - av stein og ''kjer'' - fangstredskap for laks.
<onlyinclude>Steinkjer kommer av ''stein'' og ''kjer'' som var et fangstredskap for laks. </onlyinclude>


I [[1869]] ble Capt'n Yates fra England innkvartert på Hegge gård som den første engelske sportsfisker i Steinkjer. Senere ble Kaptein Molyneux en av de mer legendariske stamgjestene i Steinkjer. Molyneux bekostet bygging av et klekkeri ved Byafossen, Fiskehuset, som ble drevet av John og Ola Kristiansen. Anlegget ble senere overtatt av Inderøy Fiskestyre som drev det frem til [[1950-tallet]].
== Utenlandsk interesse ==
<onlyinclude>I [[1869]] ble Capt'n Yates fra England innkvartert på [[Hegge gård]] som den første engelske sportsfisker i Steinkjer. Senere ble Kaptein Molyneux en av de mer legendariske stamgjestene på Hegge og i Steinkjer. Molyneux bekostet bygging av et klekkeri ved [[Byafossen]]; Fiskehuset, som ble drevet av [[John og Ola Kristiansen]]. Anlegget ble senere overtatt av [[Inderøy Fiskestyre]] som drev det frem til [[1950-tallet]].</onlyinclude>


Etter et opphold grunn av første verdenskrig kom engelske forretningsfolk og yrkesmilitære i 1922. Etter den annen verdenskrig kom ikke engelskmennene tilbake, men det ble drevet et rikt laksefiske frem til slutten av [[1970-tallet]] da det tok slutt på grunn av lakseparasitt.
Også [[By (gård i Steinkjer)|By gård]] [[Byafossen]] var vertskap for flere av engelskmennene. På [[Egge gård]] ble det større tradisjon for å ta i mot tyske sportsfiskere, men det var tyskere innkvartert på Hegge gård også.
Blant byens og bygdenes yngre garde ble det en fin inntektskilde å skysse de distingverte fiskerne fra gården til det valdet i elva som lå under vedkommende gård.


[[Kategori:Elver i Nord-Trøndelag]]
== Variabelt fiske ==
Etter et opphold på grunn av første verdenskrig kom engelske forretningsfolk og yrkesmilitære sportsfiskere tilbake i 1922. Etter den annen verdenskrig kom ikke engelskmennene tilbake, men det ble drevet et rikt laksefiske frem til slutten av [[1970-tallet]] da det tok slutt på grunn av lakseparasitt. I skrivende stund ([[2008]]) ser det ut til at laksebestanden og fisket har tatt seg opp. Lakseparasitten er, om ikke på vikende front, så i alle fall midlertidig bekjempet.
 
== Nytt håp ==
Før siste rotenonbehandling høsten 2008 ble det berget 50 lakser fra Byaelva, Ogna og Figgjaelva. I november samme år ble laksene tappet for rogn og melke som ble sendt til [[Levende genbank]] i Haukvik i [[Sør-Trøndelag]]. Frampå våren 2009 blir de klekket, foret opp til gytemoden alder og sikrer på den måten tilgangen på «ny» laks til Steinkjerelvene.
 
{|
|-
|[[Bilde:Lakseplukking etter rotenonbehandling i Ogna.JPG|thumb|<small>En av arbeidslagets «glade lakser»; Anton Rikstad med en av ruggene som ble plukket etter rotenonbehandlinga av Ogna 4. oktober 2008</small> Foto: Morten Stene]]||
[[Bilde:2 Figgjalaks fra Ryghvaldet.JPG|thumb|<small>Reidar Pettersen med fangst fra Rygh-valdet i Figgja. Året er 1963. Befordringsmiddelet er en [[Svithun]] damesykkel</small>]]
|}
 
== Kilder ==
* Steinkjerleksikonet:[http://www.steinkjerleksikonet.no/]
* Steinkjer-Avisa 7/11 2008
 
[[Kategori:Elver og bekker]]
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Egge]]
[[Kategori:Ogndal]]
{{F1}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 4. mar. 2024 kl. 14:39

Rotenonbehandling av Ogna lørdag 4. oktober 2008. Foto: Morten Stene

Steinkjerelvene er et vassdrag i Steinkjer kommune som består av Byaelva, Ogna og Steinkjerelva. Byaelva og Ogna renner sammen øst for bykjernen og danner Steinkjerelva, som renner gjennom Steinkjer sentrum og ut i Beitstadfjorden. Dertil kommer Figgjaelva som har sitt utspring i Leksdalsvatnet - beliggende dels i Verdal kommune og dels i Steinkjer. Alle disse elvene er kjent for sine gode laksestammer.

Steinkjer kommer av stein og kjer som var et fangstredskap for laks.

Utenlandsk interesse

I 1869 ble Capt'n Yates fra England innkvartert på Hegge gård som den første engelske sportsfisker i Steinkjer. Senere ble Kaptein Molyneux en av de mer legendariske stamgjestene på Hegge og i Steinkjer. Molyneux bekostet bygging av et klekkeri ved Byafossen; Fiskehuset, som ble drevet av John og Ola Kristiansen. Anlegget ble senere overtatt av Inderøy Fiskestyre som drev det frem til 1950-tallet.

Også By gårdByafossen var vertskap for flere av engelskmennene. På Egge gård ble det større tradisjon for å ta i mot tyske sportsfiskere, men det var tyskere innkvartert på Hegge gård også. Blant byens og bygdenes yngre garde ble det en fin inntektskilde å skysse de distingverte fiskerne fra gården til det valdet i elva som lå under vedkommende gård.

Variabelt fiske

Etter et opphold på grunn av første verdenskrig kom engelske forretningsfolk og yrkesmilitære sportsfiskere tilbake i 1922. Etter den annen verdenskrig kom ikke engelskmennene tilbake, men det ble drevet et rikt laksefiske frem til slutten av 1970-tallet da det tok slutt på grunn av lakseparasitt. I skrivende stund (2008) ser det ut til at laksebestanden og fisket har tatt seg opp. Lakseparasitten er, om ikke på vikende front, så i alle fall midlertidig bekjempet.

Nytt håp

Før siste rotenonbehandling høsten 2008 ble det berget 50 lakser fra Byaelva, Ogna og Figgjaelva. I november samme år ble laksene tappet for rogn og melke som ble sendt til Levende genbank i Haukvik i Sør-Trøndelag. Frampå våren 2009 blir de klekket, foret opp til gytemoden alder og sikrer på den måten tilgangen på «ny» laks til Steinkjerelvene.

En av arbeidslagets «glade lakser»; Anton Rikstad med en av ruggene som ble plukket etter rotenonbehandlinga av Ogna 4. oktober 2008 Foto: Morten Stene
Reidar Pettersen med fangst fra Rygh-valdet i Figgja. Året er 1963. Befordringsmiddelet er en Svithun damesykkel

Kilder

  • Steinkjerleksikonet:[1]
  • Steinkjer-Avisa 7/11 2008