Strandbete i Østfold: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
 
(2 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 14: Linje 14:
| sist          =2023
| sist          =2023
| graf          =
| graf          =
|familie=Amarantfamilien}}'''[[Strandbete i Østfold|Strandbete]]''' ''[[Strandbete i Østfold|Beta vulgaris subsp. maritima]]'' er en art som vokser på eksponerte tangvoller i [[Østfold]]. Den kan etablere seg ved havstrømmer. Den antas å kunne danne større populasjoner med endret klima.
|familie=Amarantfamilien}}'''[[Strandbete i Østfold|Strandbete]]''' ''[[Strandbete i Østfold|Beta vulgaris subsp. maritima]]'' er en art som vokser på eksponerte tangvoller i [[Østfold]]. Den kan etablere seg ved havstrømmer. Den antas å kunne danne større populasjoner med endret klima, og utbredelsen er i økning. Den kan forsvinne fra voksesteder ved kalde vintre. Den er først nyinnvandret til landet, først hva [[Hvaler kommune|Hvaler]] i 1991.
==Hyppighet og utbredelse==
==Hyppighet og utbredelse==
Søk opp arten her [http://www.ostfoldbotanikk.org/obfnet/startside.html Nettsider for Østfolds flora]. Beskrives både i 5x5 km-skalaen og 1x1 km-skalaen, se definisjonssiden Østfoldflora/definisjoner_forekomst. Når gjelder utbredelse så les definisjonssiden Østfoldflora/definisjoner_utbredelse hvor det er 9 utbredelsestyper. Når det gjelder utbredelsetype, så skal kun en benyttes. Bruk disse to kildene: http://www.ostfoldbotanikk.org/obfnet/startside.html og velg aktuell art for å vise til hyppighet i 1x1 og 5x5 km-skalaen, samt utbredelsen. For å beskrive hvor i "Østfoldlandskapet" arten i hovedsak befinner seg vis da gjerne til artskart hvor kilden angis: Artsdatabanken. «Art» i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart. [bruk gråtonekart] Landskap i grove trekk kan være skogslandskapet, kulturlandskapet, urbanlandskap, kystlandskap, langs hovedvassdragene (Glomma-, Halden-, Hobøl-Vansjø- og Enningdalsvassdraget), innefor eller utenfor Raet.
Strandbete er spontan og er [[Østfoldflora/definisjoner forekomst|sjelden]] i 5x5 km-skalaen og [[Østfoldflora/definisjoner forekomst|ganske sjelden]] i 1x1 km-skalaen. Den har en vestlig og sørvestlig utbredelse<ref>Stabbetorp, Odd. Strandbete i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. [https://ostfoldbotanikk.org/obfnet/arter/links/Beta_vulgaris_subsp._maritima.html Nettsiden] Østfoldbotanikk. </ref>. Strandbete er historisk sett kjent spredt i kystnære områder fra [[Moss kommune|Moss]] til [[Hvaler kommune|Hvaler]]<ref>Artsdatabanken. Strandbete i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. [https://artskart.artsdatabanken.no/#map/286667,6576955/6/background/greyMap/filter/%7B%22TaxonIds%22%3A%5B138918%5D%2C%22AreaIds%22%3A%5B2595%5D%2C%22IncludeSubTaxonIds%22%3Atrue%2C%22Style%22%3A1%7D Nettsiden] Artskart.</ref>.  
==Økologi==
==Økologi==
Sjekk floraer og Artsdatabankens nettsider, men knytt arten kun til "naturtyper" som finnes i Østfold. Vi trenger en liste her kanskje? NiN er oppdatert til versjon 3, hva med enheter i målestokk 1:20000?
Strandbete vokser på strender med sand og grus, tangvoller<ref>Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. ''Norsk flora'', 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.</ref><ref>Mossberg, Bo & Stenberg, Lennart 2007. ''Gyldendals store nordiske flora''. - Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo. 928 s.</ref>.
==Oppdagelseshistorikk==
==Oppdagelseshistorikk==
Kun første innsamling og første litteraturomtale hvor rekkefølgen i setningen er sted, dato og samler. Ikke oppdagelser generelt. Dersom det er uklart hva som er eldst så kan dette beskrives, hvor en f.eks. har mistanke om at et udatert funn kan være eldre. Og ved valg av eldste funn så har komplett daterte funn prioritet foran ikke komplett daterte funn, eks. 10. juni 1898 før juni 1898, før 1898. Tidsrom f.eks. 12.–15.6.1898 brukes tankestrek, ikke bindestrek. Hvis to belegg har samme dato så velg belegget med mest presis stedsangivelse, f.eks. Kirkøen, Hvaler før Hvaler. Kilde til belegg skrives slik: Samlers etternavn, fornavn, år. Herbarieark digitalt på GBIF (med lenken bak digital).
Strandbete omtales først av [[Kåre A. Lye]]<ref>Kåre Arnstein 1991. Utryddete og akutt truete plantearter i Norge. - Naturforvaltning, informasjonsmøte 4.-5. nov. 1991. Statens fagtjeneste for landbruk 23'': 1''8-51. NLH, Ås.</ref>. Det eldste belegget er samlet av [[Anthon Landmark]] på [[Øra]] i [[Fredrikstad kommune|Fredrikstad]] 12. august 1891<ref>Landmark, Anthon, 1891. Herbarieark av strandbete samlet i Fredrikstad. [https://www.gbif.org/occurrence/1702271704 Digitalt] på GBIF.</ref>.  
 
Det er laget en liste med eldste belegg for samtlige taxa som kan inneholde feil/mangler. Start gjerne med sjekk i Artskart, søk opp Østfold og art, filtrer på belegg, åpne statistikk-siden, og velg antall per år. Når det gjelder Artskart så har de tvunget all datering inn med en dato, eksempelvis 1842 har blitt 1.1.1842, juni 1842 har blitt 1. juni 1842. Derfor bør foto av etikett sjekkes når det er tilgjengelig (se GBIF). Når det gjelder materiale fra Göteborgherbariet (søk og konsulter Virtuella herbariet) som det også finnes en del førstegangsinnsamlinger fra Østfold.
 
Ved presentasjon av eldste publikasjon bør rekkefølgen være forfatter, år publisert og lokaliteten. For eldste litteratur sjekk Wilse 1779, Wikström 1828 (men google books https://books.google.no/books?id=dFkHAAAAcAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false), Collett 1868, Blyttenes floraer som er tilgjengelig i Nettbiblioteket, samt noen av Axel Blytts "Nye bidrag". Liste med eldste litteratur for en god del arter er distribuert til bidragsytere, men den kan inneholde feil, og har flere mangler. Når forfatteren i kilden igjen bruker en annen kilde så skriv også dette. Dette er særlig aktuelt hos Collett 1868, f.eks. Hans Christian Printz 1842 i Robert Collett 1968 (1827 Blytt og 1842 Printz, men ikke årstall fra Schübeler). Dette gjelder også Blyttenes floraer, men en får ikke årstall fra opprinnelig kilde. Finner du ikke eldste blant overstående, sjekk Breien 1933, "Nye plantefunn" i Nytt Magasin for Naturvitenskapene av Holmboe, "Nye plantefunn" i Blyttia av Johannes Lid, Planteliste fra Rakkestad (1964) osv., For fullstendig kilde se bibliografi:Østfoldflora.
==Utviklingstrekk, endringer i tid og rom==
==Utviklingstrekk, endringer i tid og rom==
==Forvaltningsstatus==
==Forvaltningsstatus==
Sjekk Artsdatabankens nettsider. Basert på økologien og antatt bestandsutvikling foreslå en status for Østfold isolert. Sjekk artens status på [http://www.ostfoldbotanikk.org/obfnet/startside.html Nettsider for Østfolds flora]. Har Østfold nasjonal ansvar for arten som er definert her https://lokalhistoriewiki.no/wiki/%C3%98stfoldflora/definisjoner_ansvarsarter? Har en egen noe eldre liste på dette. Nasjonale nettkilder til forvaltningsstatus. For rødlistearter: Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av «Artsnavn norsk og latin» for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken. For fremmedarter: Artsdatabankens ekspertkomité, fremmede karplanter. «Artsnavn norsk og latin» vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Arten regnes som sårbar (VU) i Norge<ref>Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av strandbete ''Beta vulgaris subsp. maritima'' for Norge. Rødlista, siste versjon. [https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/29281 Nettside] hos Artsdatabanken.</ref>.  
 
Forsøk et forslag på en regional status for Østfold og begrunn det.
==Kommentarer==
Er det tidligere feilangivelser som er verdt å nevne? Feilangivelser i Artskart som er mer eller mindre umulig å fjerne. Sees feil i Artskart bør kilden eller dataeier av aktuelt datasett kontaktes og be om rettelser.
==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==
<references />
<references />

Nåværende revisjon fra 27. apr. 2024 kl. 06:23

Strandbete
Beta vulgaris subsp. maritima (L.) Arcang.
Amarantfamilien
Kart og graf oppdatert: 5.11.2023
Beta vulgaris subsp. maritima.png
11 av 228 5x5 km-ruter
Beta vulgaris subsp. maritima 1.png
14 av 4680 km-ruter
17 av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 1891
Sist funnet: 2023

Strandbete Beta vulgaris subsp. maritima er en art som vokser på eksponerte tangvoller i Østfold. Den kan etablere seg ved havstrømmer. Den antas å kunne danne større populasjoner med endret klima, og utbredelsen er i økning. Den kan forsvinne fra voksesteder ved kalde vintre. Den er først nyinnvandret til landet, først hva Hvaler i 1991.

Hyppighet og utbredelse

Strandbete er spontan og er sjelden i 5x5 km-skalaen og ganske sjelden i 1x1 km-skalaen. Den har en vestlig og sørvestlig utbredelse[1]. Strandbete er historisk sett kjent spredt i kystnære områder fra Moss til Hvaler[2].

Økologi

Strandbete vokser på strender med sand og grus, tangvoller[3][4].

Oppdagelseshistorikk

Strandbete omtales først av Kåre A. Lye[5]. Det eldste belegget er samlet av Anthon LandmarkØra i Fredrikstad 12. august 1891[6].

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Forvaltningsstatus

Arten regnes som sårbar (VU) i Norge[7].

Kilder og litteratur

  1. Stabbetorp, Odd. Strandbete i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  2. Artsdatabanken. Strandbete i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
  3. Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
  4. Mossberg, Bo & Stenberg, Lennart 2007. Gyldendals store nordiske flora. - Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo. 928 s.
  5. Kåre Arnstein 1991. Utryddete og akutt truete plantearter i Norge. - Naturforvaltning, informasjonsmøte 4.-5. nov. 1991. Statens fagtjeneste for landbruk 23: 18-51. NLH, Ås.
  6. Landmark, Anthon, 1891. Herbarieark av strandbete samlet i Fredrikstad. Digitalt på GBIF.
  7. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av strandbete Beta vulgaris subsp. maritima for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker