Torridal historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 19: Linje 19:
== Hovedaktiviteter ==
== Hovedaktiviteter ==


11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?:
Innsamling og registrering av gamle bilder. Disse er lagt ut på nettstedet [[Agderbilder]]. Laget har også registrert og lagt ut gamle filmer fra bygda på YouTube.
- Innsamling og registrering av gamle bilder og fått dem lagt ut på Agderbilder.no
- Oppbygging av Torridal lokalhistoriske museum, registrering av gjenstander, innredning av museet
- Utgi temahefter og Torridals-kalenderen med gamle bilder
- Seks temamøter i året


Har registrert og lagt ut gamle filmer fra bygda på YouTube
Historielaget fullførte i 2018 innredningen av [[Torridal lokalhistoriske museum]] i Torridalsstova, som laget får leie av Kristiansand kommune for 1 kr i året mot å vedlikeholde huset utvendig og innvendig. I forbindelse med museumsarbeidet er det også registrert gjenstander.


2005: Restaurerte gammel steinhvelvbru over Auglandsbekken fra ca. 1820  
I 2005 restaurerte laget ei gammel steinhvelvbru over Auglandsbekken. Brua er fra ca. 1820.
2014: Restaurerte, etter initiativ av Kåre Brøvig og støtte fra Vest-Agder fylke, linebua med nytt spill, som ble brukt til å dra bommen for oppsamling av tømmer inn til land om vinteren.
 
2017: Fikk satt i stand friområdet Ia ved Otra med hjelp fra Kristiansand kommune. Gamle slipesteiner fra tidligere tresliperi her ble lagt på plass på fundament gitt av bedriften Contiga og transportert av Mosby Transportforretning
Et annet restaureringsprosjekt er linebua (2014). Etter initiativ av Kåre Brøvig og støtte fra daværende [[Vest-Agder fylke]] fikk linebua nytt spill, som ble brukt til å dra bommen for oppsamling av tømmer inn til land om vinteren.
2018: Fullførte innredningen av Torridal lokalhistoriske museum i Torridalsstova, som laget får leie av Kristiansand kommune for 1 kr i året mot å vedlikeholde huset utvendig og innvendig.
 
Har satt opp fem infotavler:
I 2017 fikk laget satt i stand friområdet Ia ved Otra med hjelp fra Kristiansand kommune. Gamle slipesteiner fra det tidligere tresliperiet her ble lagt på plass på [nytt?] fundament.
- på Pottemakersletta på Augland v/rv. 9, pottemakerverksted i folkevandringstida
 
- på Kulia (mellom Augland og Nodeland), krigsminne, våpen ble lagret der under andre verdenskrig
Hvert år er det seks temamøter, tre i vårsemesteret og tre om høsten. Møtene pleier å være godt besøkt (70‒115 personer). Laget har også arrangert naturlosturer i bygda.
- på Torve, Mosby ved Otra, der den gamle dampskipsbrygga lå, sentralt transportknutepunkt før Setesdalsbanen kom
 
- ved steinhvelvbrua over Auglandsbekken (se over)
Laget har satt opp fem infotavler:
- på friområdet Ia ved Otra (se over)
*Pottemakersletta på Augland v/rv. 9, pottemakerverksted i [[folkevandringstida]].
Har arrangert naturlosturer i bygda
*Kulia (mellom Augland og Nodeland), krigsminne, våpen ble lagret der under [[andre verdenskrig]].
Har tre temamøter i vårsemesteret og tre om høsten, de er svært godt besøkt (70‒115)
*Torve, Mosby ved Otra, der den gamle dampskipsbrygga lå, sentralt transportknutepunkt før [[Setesdalsbanen]] kom.
Torridal Historielag er en av seks organisasjoner som eier og drifter Torridalsposten, som deles ut til alle husstandene i Torridal fem ganger i året.
*Steinhvelvbrua over Auglandsbekken (se over)
*Friområdet Ia ved Otra (se over)
 
Torridal historielag er en av seks organisasjoner som eier og drifter ''Torridalsposten'', som deles ut til alle husstandene i Torridal fem ganger i året.


== Publikasjoner ==
== Publikasjoner ==

Sideversjonen fra 9. feb. 2022 kl. 13:14

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Lagets logo. Den er tegnet av Bjørn Aurebekk etter barneregla «Reven sidde på Skråstadheia og gaule».

Torridal historielag i Kristiansand kommune ble stiftet 17. oktober 1990, i kjølvannet av ei stor bygdeutstilling på Straitunet pleiehjem.

I 2018 hadde laget 168 medlemmer.

Ledere

  • Ingrid Berglund Johnsen
  • Ragnhild Aurebekk
  • Inger Hollerud
  • Kari Mestad
  • Inge Augland
  • Lars Hollerud
  • Tomas Andreas Lie

Inge Augland var i mange år drivkraft i laget. Han tok mange initiativ og var aktiv med i utarbeidelsen av temahefter og gjennomføringen av naturlosturer. Augland intervjuet gamle i bygda, skrev artikler i Torridalsposten og filmet alt fra laksefiske i Otra og Høie Fabrikkers historie til bygginga av Torridal kirke m.m. Som leder av laget gjenskapte han skatter og gjorde dem tilgjengelige for nye generasjoner. Han fikk i 2007 Frivillighetsprisen av Kristiansand kommune.

Hovedaktiviteter

Innsamling og registrering av gamle bilder. Disse er lagt ut på nettstedet Agderbilder. Laget har også registrert og lagt ut gamle filmer fra bygda på YouTube.

Historielaget fullførte i 2018 innredningen av Torridal lokalhistoriske museum i Torridalsstova, som laget får leie av Kristiansand kommune for 1 kr i året mot å vedlikeholde huset utvendig og innvendig. I forbindelse med museumsarbeidet er det også registrert gjenstander.

I 2005 restaurerte laget ei gammel steinhvelvbru over Auglandsbekken. Brua er fra ca. 1820.

Et annet restaureringsprosjekt er linebua (2014). Etter initiativ av Kåre Brøvig og støtte fra daværende Vest-Agder fylke fikk linebua nytt spill, som ble brukt til å dra bommen for oppsamling av tømmer inn til land om vinteren.

I 2017 fikk laget satt i stand friområdet Ia ved Otra med hjelp fra Kristiansand kommune. Gamle slipesteiner fra det tidligere tresliperiet her ble lagt på plass på [nytt?] fundament.

Hvert år er det seks temamøter, tre i vårsemesteret og tre om høsten. Møtene pleier å være godt besøkt (70‒115 personer). Laget har også arrangert naturlosturer i bygda.

Laget har satt opp fem infotavler:

  • Pottemakersletta på Augland v/rv. 9, pottemakerverksted i folkevandringstida.
  • Kulia (mellom Augland og Nodeland), krigsminne, våpen ble lagret der under andre verdenskrig.
  • Torve, Mosby ved Otra, der den gamle dampskipsbrygga lå, sentralt transportknutepunkt før Setesdalsbanen kom.
  • Steinhvelvbrua over Auglandsbekken (se over)
  • Friområdet Ia ved Otra (se over)

Torridal historielag er en av seks organisasjoner som eier og drifter Torridalsposten, som deles ut til alle husstandene i Torridal fem ganger i året.

Publikasjoner

12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?: Torridal blir til. Naturgrunnlaget og spor etter mennesker. Temahefte nr. 1, 1995 Folk og kulturminner i Torridal. Temahefte nr. 2, 1997 Torridal i forandring. Temahefte nr. 3, 1999 Torridal hjemme og ute. Temahefte nr. 4, 2001 Komper, knirking og kubikk. Minner fra Mosby av Knut Holt. Temahefte nr. 5, 2009 Hjemmestyrkene i Torridal 1945. Temahefte nr. 6, 2012 Vandringer langs Straisbekken av Kåre Brøvig. Temahefte nr. 7, 2016 Aase Strai: Hverdagstanker. Samlet og tilrettelagt for utgivelse av Audun Leland og Inge Augland, 2003. (Diktsamling) Auglandsbekken. Kulturkart, illustrert av Bjørn Aurebekk. Utgitt i 2002 med støtte fra Midt-Agder Friluftsråd og kulturkontoret i Kristiansand. Torridals-kalenderen med gamle bilder fra Torridal, gitt ut hvert år fra 1996

Kilder

  • Opplysninger fra historielaget (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse 2019).

Videre lesing

Viser også til artikkel om Torridal historielag i Egde nr. 1 - 2019

Eksterne lenker

Hjemmeside: torridalhistorielag.org, ansvarlig: Harald Odd Steen Facebook: @TorridalHistorielag, ansvarlig: Anders Benestvedt Har p.t. ca. 1700 gamle bilder på Agderbilder.no