Torstein Lange: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Torstein Lange''' (født på [[Gjøvik]] ca. 1886, død samme sted 1959) var pressemann. Han tok i 1914 over som redaktør i Gjøviks Blad etter faren F. O. Lange. I 1920 ble avisa slått sammen med [[Samhold (avis)|Samhold]] under det nye navnet Vestopland. Lange fortsatte som redaktør for det nye organet, som var eid av Bondeparti-folk i distriktet. På 1930-tallet ble Lange svært NS- og Hitler-vennlig, og under okkupasjonen var Vestopland den eneste Gjøvik-avisa som tyskerne ikke stoppa. En av sønnene falt under kampene på Østfronten.
'''Torstein Lange''' (født 1886 på [[Gjøvik]], død samme sted 1959) var pressemann. Han tok i 1914 over som redaktør i Gjøviks Blad etter faren F. O. Lange. I 1920 ble avisa slått sammen med [[Samhold (avis)|Samhold]] under det nye navnet Vestopland. Lange fortsatte som redaktør for det nye organet, som var eid av Bondeparti-folk i distriktet. På 1930-tallet ble Lange svært NS- og Hitler-vennlig, og under okkupasjonen var Vestopland den eneste Gjøvik-avisa som tyskerne ikke stoppa. En av sønnene falt under kampene på Østfronten.


Lange ble i 1946 dømt til 12 års fengsel for landssvik, men slapp ut etter tre års soning.
Lange ble i 1946 dømt til 12 års fengsel for landssvik, men slapp ut etter tre års soning.
 
Familen Lange var bosatt i gården som seinere ble kalt [[Kauffeldtgården]]. I deres tid het den ''Langegården''.





Sideversjonen fra 6. mai 2009 kl. 13:36

Torstein Lange (født 1886 på Gjøvik, død samme sted 1959) var pressemann. Han tok i 1914 over som redaktør i Gjøviks Blad etter faren F. O. Lange. I 1920 ble avisa slått sammen med Samhold under det nye navnet Vestopland. Lange fortsatte som redaktør for det nye organet, som var eid av Bondeparti-folk i distriktet. På 1930-tallet ble Lange svært NS- og Hitler-vennlig, og under okkupasjonen var Vestopland den eneste Gjøvik-avisa som tyskerne ikke stoppa. En av sønnene falt under kampene på Østfronten.

Lange ble i 1946 dømt til 12 års fengsel for landssvik, men slapp ut etter tre års soning.

Familen Lange var bosatt i gården som seinere ble kalt Kauffeldtgården. I deres tid het den Langegården.


Kilder og litteratur