Tovås: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Retter feil bruk av kategori i løpende tekst.)
Linje 1: Linje 1:
==== '''Tovås''' ====
[[Tovås]] (gnr. 36, bnr. 32) ligger i sørhellingen i [[Klasåsen]], i Klæbu kommune. Like ved Tovås ligger [[Rasveita]], og Kisveien gikk gjennom gården. Våren kommer tidlig i Tovås. Jorda består av både mold og noe mer sandholdig jord lengre opp mot Klasåsen. Den er lettdrevet, men på nedsiden av husene på bruket har det vært nødvendig med drenering. Eiendommen er på ca. 303 da., der ca. 30 da. er dyrket. Tovås er et av de mange bureisningsbruk i Målsjøgrenda og på Hyttfossen, som er et direkte resultat av befolkningstilveksten i området på grunn av Hyttfossen sagbruk. Det meste av skogen ligger opp mot Klasåsen og består av både furuskog og granskog av høy bonitet. Tidligere naturbeite opp mot skogbandet ved Klasåsen har en av de få engene med orkideen nattfiol. Den finnes i Tovås i store mengder, både vanlig og grov nattfiol. Bregnen marinøkkel har høy tetthet på samme stykke som nattfiolen. Dette er et sjeldent fenomen botanisk sett. Det sier litt jordas beskaffenhet i Tovås.
 
Tovås (gnr. 36, bnr. 32) ligger i sørhellingen i [[Kategori: Åser i Sør Trøndelag: Klasåsen]], i Klæbu kommune. Like ved Tovås ligger [[Kategori: Tjern i Sør Trøndelag: Rasveita]], og Kisveien gikk gjennom gården. Våren kommer tidlig i Tovås. Jorda består av både mold og noe mer sandholdig jord lengre opp mot Klasåsen. Den er lettdrevet, men på nedsiden av husene på bruket har det vært nødvendig med drenering. Eiendommen er på ca. 303 da., der ca. 30 da. er dyrket. Tovås er et av de mange bureisningsbruk i Målsjøgrenda og på Hyttfossen, som er et direkte resultat av befolkningstilveksten i området på grunn av Hyttfossen sagbruk. Det meste av skogen ligger opp mot Klasåsen og består av både furuskog og granskog av høy bonitet. Tidligere naturbeite opp mot skogbandet ved Klasåsen har en av de få engene med orkideen nattfiol. Den finnes i Tovås i store mengder, både vanlig og grov nattfiol. Bregnen marinøkkel har høy tetthet på samme stykke som nattfiolen. Dette er et sjeldent fenomen botanisk sett. Det sier litt jordas beskaffenhet i Tovås.


Arkeologi:
Arkeologi:
Linje 13: Linje 11:


Brukere:
Brukere:
1. Jon Olsen Høiås ([[Kategori: fødsler i 1892]]- [[Kategori: dødsfall i 1992]]) gift med Petra Olsdtr. Åsenhus f. i [[Kategori: fødsler i 1889]] på Støren. De giftet seg i 1912. Jon arbeidet som anleggsbas. Barn:
1. Jon Olsen Høiås ([[1892]]- [[1992]]) gift med Petra Olsdtr. Åsenhus f. i [[1889]] på Støren. De giftet seg i 1912. Jon arbeidet som anleggsbas. Barn:
- Oskar ([[Kategori: fødsler i 1912]]-[[Kategori: dødsfall i 1929]]).
- Oskar ([[1912]]-[[1929]]).
- Olav f. i [[Kategori: fødsler i 1914]].
- Olav f. i [[1914]].
- Ingvar ([[Kategori: fødsler i 1915]]-[[Kategori: dødsfall 2012]]) gift med Inger Berg.
- Ingvar ([[1915]]-[[2012]]) gift med Inger Berg.
- Margot f. i [[Kategori: fødsler i 1917]] gift med Johan Berg.
- Margot f. i [[1917]] gift med Johan Berg.
- Oddbjørg f. i [[Kategori: fødsler i 1931]] gift med Charles Waltin.
- Oddbjørg f. i [[1931]] gift med Charles Waltin.


2.
2.

Sideversjonen fra 18. mar. 2013 kl. 17:34

Tovås (gnr. 36, bnr. 32) ligger i sørhellingen i Klasåsen, i Klæbu kommune. Like ved Tovås ligger Rasveita, og Kisveien gikk gjennom gården. Våren kommer tidlig i Tovås. Jorda består av både mold og noe mer sandholdig jord lengre opp mot Klasåsen. Den er lettdrevet, men på nedsiden av husene på bruket har det vært nødvendig med drenering. Eiendommen er på ca. 303 da., der ca. 30 da. er dyrket. Tovås er et av de mange bureisningsbruk i Målsjøgrenda og på Hyttfossen, som er et direkte resultat av befolkningstilveksten i området på grunn av Hyttfossen sagbruk. Det meste av skogen ligger opp mot Klasåsen og består av både furuskog og granskog av høy bonitet. Tidligere naturbeite opp mot skogbandet ved Klasåsen har en av de få engene med orkideen nattfiol. Den finnes i Tovås i store mengder, både vanlig og grov nattfiol. Bregnen marinøkkel har høy tetthet på samme stykke som nattfiolen. Dette er et sjeldent fenomen botanisk sett. Det sier litt jordas beskaffenhet i Tovås.

Arkeologi: Ingen oldtidsfunn på eiendommen, men i Klasåsen er det flere spor av kullmiler. Kisveien gikk gjennom tunet på Tovås, så det kan være sannsynlighet for arkeologiske spor.

Husene: Bolighuset er bygd i 1935 i plank og reisverk. Grunnflata er på 63 kvadratmeter i to etasjer, og med full kjeller. I 2012 ble huset renovert og bygd på i forbindelse med at Olav Høiås jr. flyttet til gården med sin samboer. Fjøs og låve ble bygget i 1937 og står fortsatt. For bare noen få år siden huset fjøset hest, sau og gris. Ei sommerstuggu som tidligere stod i forbindelse med tunet, ble flyttet på 1970-tallet til en åkerholme på eiendommen. Den er nå borte. I 2013 er jorda leid bort, mens skogen driftes av slekta fortsatt.

Brukere: 1. Jon Olsen Høiås (1892- 1992) gift med Petra Olsdtr. Åsenhus f. i 1889 på Støren. De giftet seg i 1912. Jon arbeidet som anleggsbas. Barn: - Oskar (1912-1929). - Olav f. i 1914. - Ingvar (1915-2012) gift med Inger Berg. - Margot f. i 1917 gift med Johan Berg. - Oddbjørg f. i 1931 gift med Charles Waltin.

2.