Trøgstad fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommandostandplassen til Panserbatteri B. Dette sto ferdig i 1917 og i 1925 ble bevæpningen med to 7,5 Cockerill L/50 tårnkanoner montert. Batteriet er sprengt ned i fjell og Panserbatteri A og B er forbundet med til sammen 400 meter med tunneler. 162 meter med nærforsvarsstillinger omgir batteriet. Stillingene er fordelt på seks ulike steder i terrenget - alle med tilgang til tunnelene. I 1942-1943 ble kanonene demontert og flyttet til Kvala batteri ved Haugesund.
Foto: Tommy Gildseth (2010).
Dekningsgrav ved nærforsvarsverket, kalt Infanteriverk E. Dette sto ferdig i 1914 og består av 76 meter med skyttergraver fordelt på tre separate stillinger. Til hver av stillingene er det knyttet kommunikasjonstunneler og de deler et felles beredskapsrom, sprengt inn i fjellet.
Foto: Tommy Gildseth (2010).

Trøgstad fort ble påbegynt omtrent samtidig med Høytorp fort og stod ferdig i 1917, og dannet sammen med Høytorp fort, Fossum brogalleri og Langenes batteri Fossumstrøket festning, datidens kraftigste festning. Dette var en sperrefestning og det skulle kjempes til siste mann eller til hæren var oppmarsjert. Fortet er inndelt med to panserbatterier. Panserbatteri A og panserbatteri B og besto av et fjellanlegg, batterier og flere bygninger.

All militær aktivitet opphørte ved Trøgstad fort i januar 1997 og er overført med verneklausuler til kommunen, idag Indre Østfold kommune. Bygningene er oppført i tre i nordisk nybarokk og er tidstypiske og har bevarte opprinnelige detaljer, og vedlikeholdes som museum og friluftsområde. Frivillige og tidligere offiserer og soldater ved Trøgstad fort har lagt ned et stort dugnadsarbeid for fortet.

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no

Koordinater: 59.63210° N 11.34570° Ø