Troms Kooperative Fylkeslag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 72: Linje 72:


== Årsmøte 1953 ==
== Årsmøte 1953 ==
{{thumb høyre|Distriktsårsmøte 1953.JPG|Gode aktivister i den kooperative bevegelsen på Distriktsårsmøtet i Skøelv i [[Sørreisa kommune|Sørreisa]] i Troms, juni 1953|Ukjent .|}}
{{thumb høyre|Distriktsårsmøte 1953.JPG|Gode aktivister i den kooperative bevegelsen på Distriktsårsmøtet i Skøelv i [[Sørreisa kommune|Sørreisa]] i Troms, juni 1953|Ukjent.|Klikk på bildet og få frem navnene på delegatene}}
Troms kooperative Distriktslag arrangerte årsmøte på [[Skøelv]] ungdomshus i juni [[1953]]. I et nydelig sommervær møttes representanter fra samvirkelagene i [[Troms]] sammen med utsendinger fra Finland og Sverige som trodde det var NKLs kongress de gjestet. Distriktslagets formann [[Halfdan Hansen]] fra Harstad var i sitt ess. Taler og forhandlinger ble tolket til finsk av bestyrer Reiersen fra [[Sørkjosen Samvirkelag]]. Representantene var forlagt rundt om hos bygdefolket.
Troms kooperative Distriktslag arrangerte årsmøte på [[Skøelv]] ungdomshus i juni [[1953]]. I et nydelig sommervær møttes representanter fra samvirkelagene i [[Troms]] sammen med utsendinger fra Finland og Sverige som trodde det var NKLs kongress de gjestet. Distriktslagets formann [[Halfdan Hansen]] fra Harstad var i sitt ess. Taler og forhandlinger ble tolket til finsk av bestyrer Reiersen fra [[Sørkjosen Samvirkelag]]. Representantene var forlagt rundt om hos bygdefolket.
*Fra Fauskevåg Samvirkelag møtte bestyreren Oddmar Fuskevåg.
*Fra Fauskevåg Samvirkelag møtte bestyreren Oddmar Fuskevåg.

Sideversjonen fra 10. mar. 2012 kl. 13:46

Forløperen til Troms Kooperative Fylkeslag ble stiftet mandag den 20. april 1908 i Tromsø under et fellesmøte arrangert av kooperative handelslag i Tromsø stift. Møtet var sammenkalt for å drøfte hva lokalforeningene nordpå burde foreta seg i forbindelse med det økende presset fra motstanderne av den kooperative ide. Hvor mange kooperative foreninger det var i Tromsø stift, som den gang omfattet alle de tre nordnorske amtene, har vi ikke funnet ennå, men på møtet i Tromsø møtte det representanter fra sju lag, fra Narvik i sør til Nordreisa og Lyngen i nord. Kravet overfor landsforeningen ble å få et en gros-lager i Trondheim.

Tromsø stifts kooperative fællesmøte

Sju kooperative foreninger fra Tromsø stift trådte sammen i Tromsø 2. påskedag 1908. De møttes i O. B. Hanson-gården i Storgata, der Tromsø kooperative handelsforening hadde etablert seg året før. De som møtte var

Krav om engroslager Trondheim

Den første – og største sak på stiftelsesmøtet var innmeldt fra Narvik og lød i sin helhet: «Hvad bør de kooperative selskaper i Nordland gjøre for at sikre sig mot det pres, der av vore motstandere alt mer og mer utøves». Etter innledningen av Greger Hansen og en påfølgende lang debatt, besluttet møtet å gå til NKL med beskjed om at de fremmøtte foreningene ville tilmeldes landsforeningen – under forutsetning av at det på første landsmøte ble vedtatt å opprette et engroslager i Trondheim. Det var avstand og fraktkostnader som gjorde at man ikke hadde tilfredsstillende nytte av lageret i Kristiania.

Formidlingskontor i Narvik

Igjen – av hensyn til avstandene, besluttet man å opprette et felles innkjøp- og salgskontor i Narvik, som skulle bestyres av Greger Hansen, agent Margideon Hansen og mekaniker Jul. B. Olsen – alle fra Narvik. For å ha økonomi til kontorets drift besluttet man å ilegge lagene en «avgift» på kr. 10,00.

Kooperative lag i Tromsø stift – som ikke møtte på fellesmøtet

Troms kooperative fylkeslags første styre

Møtet valgte Conrad Wolmersen fra Tromsø som styreformann. Sammen med seg fikk han Greger Hansen, Narvik, N. Bjørhovde, Harstad, K. Jaklin Lyngen og K. Bertheussen, Foldvik, med følgende varamedlemmer: Jul. B. Olsen, H. Simonsen-Sparboe, Jenny Garfjeld, Nils Jørgensen og Charles Jørgensøn.

Lovkomité

Som enhver forening med respekt for seg sjøl skulle man ha lover – og til å utrede dette ble valgt Wolmersen, Garfjeld og Rasmussen.

Neste årsmøte

Stiftsforeningens neste årsmøte besluttet man å legge til Harstad. – Men derfra har vi dessverre ingen opplysninger. Kan hende var Harstad kooperative handelsforening allerede nedlagt. Men før man forlot Tromsø, vedtok man dessuten å trykke opp møtets forhandlinger i 500 eksemplarer, beregnet på at stiftsstyret skulle besørge de videresendt til foreninger, medlemmer og landsstyret. (Derfor kan vi her gi et såpass detaljert referat fra møtet).

Møtet hævet

Disse undertegnet protokollen: Jenny Garfjeld, dirigent. Charles Jörgensön, Greger Hansen, K. Jaklin, K. Bertheusen, N. Bjørhovde, N. Jørgensön, Lars A. Pedersen, C. Wolmersen, H. Simonsen-Sparboe, sekretær.

NKLs svar

4. mai 1908 hadde NKL styremøte der man blant annet behandlet referatet fra møtet i Tromsø som var vedlagt en «skrivelse af 23de f.m. fra herr Wolmersen og Greger Hansen». I kopi av tilsvaret, som er limt inn i protokollen, framgår det at kravet om en gros-lager er lagt merke til og ville bli fremmet overfor generalforsamlingen. Før så skjer utba NKL seg svar på

  • hvorvidt foreningene ville forplikte seg til å ta alle sine varer fra landsforeningen
  • vil de vedta normallovene?
  • vil de kunne stille betryggende sikkerhet for leverte varer, om kredittsalget opprettholdes, eller så lenge innskuddskapitalen var såpass utilstrekkelig
  • vil de ta varene sine fra NKL – inntil et tilstrekkelig antall foreninger er tilmeldt – mot at landsforeningen bærer kostnadsforskjellen mellom frakt fra Kristiania og Trondheim.

Hvis svarene ble noenlunde tilfredsstillende, tenkte man seg at det til høsten burde bli holdt et representantskapsmøte fra flest mulig foreninger «i det nordenfjeldske Norge, for at det fornødne grundlag for et filiallager i Trondhjem kan tilveiebringes».

Etter en del øvrige formalia oppfordres foreningene til å holde Kooperatøren for å følge med i hva som foregår innad i bevegelsen, samt benytte seg av flygebladene som NKL skaffet til opplysnings- og agitasjonsbruk. Brevet var signert O. Dehli.

Årsmøte 1928

Nordang Rossvoll, som var bestyrer for Bøndernes Kooperative Handelslag fra 1925 ble fylkeslagets formann i 1928

Mal:Thumb høyre I følge referat i Harstad-avisa Dagens Nyheter 29. september 1928 ble det avholdt årsmøte i «Troms Koop. Distriktsforening» på Bakkehaug søndag 23. Til styre valgtes:

  • Nordang Rossvoll, formann,
  • P. Stengrinsen, sekretær,
  • Kr. Finseth, kasserer og øvrige styre
  • Steien, Bardu og
  • Olsen Harstad.

1948

På årsmøtet i 1948 var Trondenes Samvirkelag representert ved Terje Normann, Nedre Røkenes pr. Harstad. Fauskevåg Samvirkelag var representert med formannen i styret, Oluf A. Fauskevåg.

1949

Årsmøtet 1949 ble avviklet på Trondarnes Folkehøgskole 4. september. Dette året lot Trondenes Samvirkelag seg representere med Leonh. Lorentsen, mens Vågen Kooperative Kvinneforening var representert med sin formann; Judith Pedersen, Kaltdalen. Fauskevåg Samvirkelag var representert med sin styreformann Oluf A. Fauskevåg.

1950

Årsmøtet ble avviklet på Lyngseidet 2. og 3. september. Fra Trondenes Samvirkelag møtte Ole Kristoffersen. Fra Fauskevåg Samvirkelag møtte bestyreren, Oddmar Fuskevåg.

1951

Årsmøtet ble avviklet i Tromsø. Som representant fra Fauskevåg Samvirkelag var Oddmar Fuskevåg.

Årsmøte 1953

Mal:Thumb høyre Troms kooperative Distriktslag arrangerte årsmøte på Skøelv ungdomshus i juni 1953. I et nydelig sommervær møttes representanter fra samvirkelagene i Troms sammen med utsendinger fra Finland og Sverige som trodde det var NKLs kongress de gjestet. Distriktslagets formann Halfdan Hansen fra Harstad var i sitt ess. Taler og forhandlinger ble tolket til finsk av bestyrer Reiersen fra Sørkjosen Samvirkelag. Representantene var forlagt rundt om hos bygdefolket.

  • Fra Fauskevåg Samvirkelag møtte bestyreren Oddmar Fuskevåg.

1954

Årsmøtet 1954 ble den 26. og 27. juni avviklet på Trondarnes Folkehøgskole. Agnar Nilsen og Leonhard Lauritsen møtte som representanter fra Trondenes Samvirkelag. Trondenes Kooperative Kvinneforening var den drivende kraft når 80 delegerte skulle serveres rømmegrøt på Oldersletta, dit deltakerne ble fraktet med biler fra Trondenes. Denne bilturen gikk forøvrig over «Ytre Eidet» - en tur som fikk veldig god omtale ved slutten av møtet.

1979

Distriktskonferansen 1979 ble avviklet i Finnfjordbotn. Fra Astafjord Samvirkelag, Grovfjord i Skånland kommune, møtte Magne O. Karlstad og Bjarne Berglund.

1980

Distriktskonferansen 1980 ble også avviklet i Finnfjordbotn. Fra Astafjord Samvirkelag møtte Erling Antonsen Ragnhild Berg og Bjarne Berglund.

1982

Distriktskonferansen 1982 ble igjen avviklet i Finnfjordbotn, den 20. - 21.juni. Fra Astafjord Samvirkelag møtte Erling Antonsen og bestyrer Ragnhild Berg.

1983

Distriktsorganisasjonen iverksatte medlemsverveaksjon blant alle tilsluttede lag. Astafjord Samvirkelag vant ved at de klarte å verve 27 nye medlemmer til sitt lag. De ansatte ved laget vant dermed premien på 3.000 kroner. Distriktskonferansen 1983 ble også dette året avviklet i Finnfjordbotn. Fra Astafjord Samvirkelag møtte Valborg Kristoffersen og Peder Kristoffersen.

1984

Distriktskonferansen 1984 ble igjen avviklet i Finnfjordbotn i juni. Fra Astafjord Samvirkelag møtte bestyrer Ragnhild Berg og Kjell Riise.

1985

Distriktskonferansen 1985 ble i Bardu. Fra Astafjord Samvirkelag møtte bestyrer Ragnhild Berg og Bjørn A. Hansen

Kilder

  • Kristiansen, Gunnar E.: Sigurd Simensen kommunist og pressemann, Master i historie UiTø 2006
  • Norges kooperative landsforening – styreprotokoll 4. mai 1908. Beroende i Riksarkivet
  • Referat fra Tromsø stifts kooperative fællesmøte avholdt i Tromsø den 20/4 1908. Tromsø : Nordlys boktrykkeri 1908.
  • Referat fra årsmøtet 1928 i Dagens Nyheter, Harstad 29. september 1928
  • Olsen, Leif og Henry Halsebø: «Harstad Samvirkelag» i Hansen, Leif-Harry (red): Fra landhandel til stormarked : Forbrukersamvirket NORDs historie, Tromsø 1996
  • Trondenes Samvirkelag: Årsmeldinger 1948, 1949, 1950 og 1954. Se Kjeldearkivet:Vaagens - Trondenes Samvirkelag [1]
  • Astafjord Samvirkelag: Årsmelding og regnskap 1979, Grov 1980
  • Astafjord Samvirkelag: Årsmelding og regnskap 1980, Grov 1981
  • Astafjord Samvirkelag: Årsmelding og regnskap 1983, Grov 1984
  • Astafjord Samvirkelag: Årsmelding og regnskap 1985, Grov 1986

.