Valborg Margrethe Jensen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(lenke)
 
(17 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Valborg Margrethe Jensen]]''' (1896-1967)
{{thumb|Valborg-Margrete-Jensen-1928.jpg|Valborg Margrethe Jensen|Ukjent fotograf, 1928.}}
{{thumb|Valborg-Margrethe-1930.jpg|Valborg med pleiebarna John og Åse på skitur i Nordmarka.|Ukjent fotograf, tidlig i 1930-årene.}}
 
'''[[Valborg Margrethe Jensen]]''' (født 15. mars 1896 i [[Kristiania]], død 9. november 1967) hadde utdanning i fysioterapi. Hun drev dessuten vaskeri, strykeri og kennel. 
 
Valborg ble født på gården Birkelunden, 157/16 (del av den tidligere husmannsplassen Utsikten) under Nordseter gård på [[Nordstrand (strøk)|Nordstrand]] i Kristiania, i en søskenflokk på sju. Moren, [[Julie Valborg Jensen|Julie Valborg]] (født Dahl), døde da Valborg Margrethe var bare var ett år. Faren, Jens Theodor Jensen, drev slakteri og pølsemakervirksomhet på gården. I 1900 hadde han en tjenestejente og en tjenestegutt. I 1903 gikk Jensen imidlertid konkurs, og året etter døde han. 
 
Barna var fremdeles umyndige i 1904. Eldst var Aagot på 17, mens Valborg på 8 var yngst. Alle i søskenflokken ble satt bort, de fleste til slektninger. Valborg ble pleiedatter hos en bror av faren, Petter Oscar Jensen, og kona, som bodde i Jens Bjelkesgate 1. Tanta var strykerske, og Valborg måtte tidlig hjelpe til. Det var flere i Jensen-slekta som drev vaskeri og strykeri. 
 
Noen år etter konfirmasjonen skal Valborg ha tatt utdanning som fysioterapeut. Omkring 1920 var betegnelsen sykegymnast, og kvinner som tok slik utdanning på denne tiden, regnes blant pionerene. 
 
Valborg drev ellers vaskeri og fruktbutikk og dessuten kennel, med oppdrett av «små Lassie-hunder». Sammen med søsteren Aagot reiste hun flere ganger til USA, blant annet til hundeutstillinger.
 
Valborg var ugift og hadde ikke selv barn, men da broren Trygve og kona døde tidlig av tuberkelose, tok hun barna deres til seg: Åse, Sverre og John. Åses tvillingsøster, Elsa, kom til slekninger i Kroer, Ås, men der skal hun ikke ha hatt det bra.
 
En periode bodde hun i Huitfeldsgata i Oslo, men i 1939 kjøpte hun et stort hus i sveitserstil i Fjellklangveien 9 på barndommens Nordstrand. Her bodde hun på et lite rom, mens hun leide ut resten av huset. Under krigen ville hun selge huset. En lov om at man kan skrive kjøpekontrakt før bindende salgstakst, ledet til kompliserte rettsaker om husets pris. I 1951 stadfestet Eidsivating Lagmannsrett ved dom taksten til 45 700 kroner. 
 
Valborg flyttet etter dette til [[Vestby kommune|Vestby]], der hun hadde slekt. Her bodde hun i et lite hus på Verpet og fortsatte å drive kennel med tibetanske tempelhunder. 
 
Valborg døde 9. november 1967 og er begravet på Nordstrand kirkegård. Graven er slettet. 
 
===Truls Erik Dahl forteller: ===
«I 1965 treffer jeg for første og siste gang Valborg. Hun bor i et knøttlite hus på Verpet, Vestby, her hun har slekt. Litt slitt sted, men hun driver fremdeles kennel, nå med noe hvite små hunder. Tibetanske tempelhunder. Her får jeg bekreftet både av naboer og familiens utsagn: «Hun styrer stadig på med rettsaker, og hun gjør krav på halve Nordstrand». Det kunne gi mening, faren hennes eide sammen med en kompanjong nesten 100 mål som skulle bli travbane på Nordstrand. Prosjektet gikk konkurs. Dag Jarnøy i www.Eikaberg.org har gått rimelig grundig gjennom både hus-salget og travebaneprosjektet uten å finne noe særlig mistenkelig. Også storesøster Aagot og broren Josef var opprørte over at de som barn ble frarøvet mulig arv. En advokat Tchudi skal ha blitt oppnevnt til å ta seg av barnas arverettigheter. Etter 20-30 år så var oppgjøret klart, men da var det bare smuler igjen. Men er det familiemyter? Som sagt, takket være digitale innsynsmuligheter ser det ikke ut som om det var penger igjen til barna etter farens død. De var jo alle umyndige når faren døde og kan ikke ha forstått mye. Fallet var stort fra velstående til fattig.


Valborg var født på gården Birkelunden, Nordstrand i en søskenflokk på 7. Foreldrene døde tidlig, moren, da hun bare var 1 år.  Og da faren døde i 1904 var alle barna fremdeles umyndige, eldste Agodt var 17 år{{thumb|Valborg-Margrethe-Jensen-1928.jpg|beskrivelse|fotograf/kilde}} og Valborg den yngste, 8 år. Søskenflokken satt bort, de fleste til slektninger. Valborg ble pleiedatter hos en bror av faren, «Onkel Petter», tanten er strykerske og hun må tidlig hjelpe til. Mange i Jensen slekta driver vaskeri/strykeri. De bor i Jens Bjelkesgate 1. Noen år etter konfirmasjonen, tar hun fysioterapi-utdannelse. Hun finner ingen mann, forblir ugift hele sitt liv. Men hun er driftig, driver vaskeri, fruktbutikk. Senere bor hun i Hvitfeldsgata i Oslo. Broren hennes Trygve og kona hans, dør tidlig i tuberkelose, og hun tar barna deres til seg: Åse, Sverre og John. En tvillingsøster av Åse, Elsa, kommer til slekninger i Ås/Kroer, der har hun det ikke bra. Den spreke dame tar barna med på skiturer i Nordmarka på 30 tallet. I 1939 kjøper hun et stort hus i sveitserstil på barndommens Nordstrand, Fjellklangveien 9. Selv bor hun på et lite rom, mens hun leier ut resten av huset. Hun driver også kennel, med opprett av «små Lassie-hunder». Under krigen vil hun selge huset. En underlig lov om at man kan skrive kjøpekontrakt før bindende salgstakst, skaffer henne mye bryderi med kompliserte rettsaker om husets pris. Eidsivating Lagmannsrett stadfester taksten på huset, ved dom, i 1951. Kr. 45. 700.-
Søsteren Aagot og Valborg reiser på flere turer til USA, bl. på hundeutstillinger.
I 1965 treffer jeg for første og siste gang Valborg. Hun bor i et knøttlite hus på Verpet, Vestby, her hun har slekt. Litt slitt sted, men hun driver fremdeles kennel, nå med noe hvite små hunder. Her får jeg bekreftet både av naboer og familiens utsagn: «Hun styrer stadig på med rettsaker, og hun gjør krav på halve Nordstrand». Det kunne gi mening, faren hennes eide sammen med en kompanjong nesten 100 mål som skulle bli travbane på Nordstrand. Prosjektet gikk konkurs. Dag Jarnøy i Eikaberg.org har gått rimelig grundig gjennom både hus-salget og travebaneprosjektet uten å finne noe særlig mistenkelig. Også storesøster Aagodt og broren Josef var opprørte over at de som barn ble frarøvet mulig arv. En advokat Tchudi skal ha blitt oppnevnt til å ta seg av barnas arverettigheter. Etter 20-30 år så var oppgjøret klart, men da var det bare smuler igjen. Men er det familiemyter? Som sagt, takket være digitale innsynsmuligheter ser det ikke ut som om det var penger igjen til barna etter farens død. De var jo alle umyndige når faren døde og kan ikke ha forstått mye. Fallet var stort fra velstående til fattig. Teorien er foreløpig at søskenflokken har bygd seg opp en livsløgn mht arven.
Frøken Valborg Jensen fikk familiebibelen til sin bestefar, Anders Zakariassen Dahl. (min tipp oldefar) Den fikk hun av sin fetter Audstein Dahl, (min bestefar, som fikk den av sin tante Louise), Valborg gav bibelen videre til John Jensen, sin nevø. De første sidene av bibelen er full av nedskrevet familiehistorie, bibelen er nå godt ivaretatt av Jensenfamilien.
Frøken Valborg Jensen fikk familiebibelen til sin bestefar, Anders Zakariassen Dahl. (min tipp oldefar) Den fikk hun av sin fetter Audstein Dahl, (min bestefar, som fikk den av sin tante Louise), Valborg gav bibelen videre til John Jensen, sin nevø. De første sidene av bibelen er full av nedskrevet familiehistorie, bibelen er nå godt ivaretatt av Jensenfamilien.
Valborg døde 9. november 1967. En stor koffert full av papirer mht rettsakene ble kastet. Det er ikke lykkes meg å finne gravstedet hennes, hverken i Vestby eller Nordstrand.
 
Valborg døde 9. november 1967. En stor koffert full av papirer mht rettsakene ble senere kastet. Hun ble begravet fra Nordstrand kirke, og graven er slettet.»
 
==Kilder==
 
*Muntlige kilder: Jensen-familien, Dag Jarnøy, Truls Erik Dahl
*Jarnøy, Dag: Utsikten husmannsplass under Nordseter gård, artikkel på nettstedet til Bekkelagshøgda lokalhistoriske forening (BLF), [https://www.eikaberg.org eikaberg.org]
*Artikkel om Utsikten og familien Jensen. BLF-hefte nr 2/2002, s. 8
*{{Hbr-kjelde|pd00000007171308|Jens Theodor Jensen}}Jens Theodor Jensen i Historisk befolkningsregister.
*Valborg Margrethe Jensen{{Hbr1-1|pf01036392171578|Valborg Margrethe Jensen}} i Historisk befolkningsregister.
 
{{DEFAULTSORT:Jensen, Valborg M}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bydel Nordstrand]]
[[Kategori:Vestby kommune]]
[[Kategori:Dødsfall i 1967]]
[[Kategori:Fysioterapeuter]]
{{KL}}
{{bm}}
[[Kategori:Fødsler i 1896]]

Nåværende revisjon fra 19. jan. 2022 kl. 16:19

Valborg Margrethe Jensen
Foto: Ukjent fotograf, 1928.
Valborg med pleiebarna John og Åse på skitur i Nordmarka.
Foto: Ukjent fotograf, tidlig i 1930-årene.

Valborg Margrethe Jensen (født 15. mars 1896 i Kristiania, død 9. november 1967) hadde utdanning i fysioterapi. Hun drev dessuten vaskeri, strykeri og kennel.

Valborg ble født på gården Birkelunden, 157/16 (del av den tidligere husmannsplassen Utsikten) under Nordseter gård på Nordstrand i Kristiania, i en søskenflokk på sju. Moren, Julie Valborg (født Dahl), døde da Valborg Margrethe var bare var ett år. Faren, Jens Theodor Jensen, drev slakteri og pølsemakervirksomhet på gården. I 1900 hadde han en tjenestejente og en tjenestegutt. I 1903 gikk Jensen imidlertid konkurs, og året etter døde han.

Barna var fremdeles umyndige i 1904. Eldst var Aagot på 17, mens Valborg på 8 var yngst. Alle i søskenflokken ble satt bort, de fleste til slektninger. Valborg ble pleiedatter hos en bror av faren, Petter Oscar Jensen, og kona, som bodde i Jens Bjelkesgate 1. Tanta var strykerske, og Valborg måtte tidlig hjelpe til. Det var flere i Jensen-slekta som drev vaskeri og strykeri.

Noen år etter konfirmasjonen skal Valborg ha tatt utdanning som fysioterapeut. Omkring 1920 var betegnelsen sykegymnast, og kvinner som tok slik utdanning på denne tiden, regnes blant pionerene.

Valborg drev ellers vaskeri og fruktbutikk og dessuten kennel, med oppdrett av «små Lassie-hunder». Sammen med søsteren Aagot reiste hun flere ganger til USA, blant annet til hundeutstillinger.

Valborg var ugift og hadde ikke selv barn, men da broren Trygve og kona døde tidlig av tuberkelose, tok hun barna deres til seg: Åse, Sverre og John. Åses tvillingsøster, Elsa, kom til slekninger i Kroer, Ås, men der skal hun ikke ha hatt det bra.

En periode bodde hun i Huitfeldsgata i Oslo, men i 1939 kjøpte hun et stort hus i sveitserstil i Fjellklangveien 9 på barndommens Nordstrand. Her bodde hun på et lite rom, mens hun leide ut resten av huset. Under krigen ville hun selge huset. En lov om at man kan skrive kjøpekontrakt før bindende salgstakst, ledet til kompliserte rettsaker om husets pris. I 1951 stadfestet Eidsivating Lagmannsrett ved dom taksten til 45 700 kroner.

Valborg flyttet etter dette til Vestby, der hun hadde slekt. Her bodde hun i et lite hus på Verpet og fortsatte å drive kennel med tibetanske tempelhunder.

Valborg døde 9. november 1967 og er begravet på Nordstrand kirkegård. Graven er slettet.

Truls Erik Dahl forteller:

«I 1965 treffer jeg for første og siste gang Valborg. Hun bor i et knøttlite hus på Verpet, Vestby, her hun har slekt. Litt slitt sted, men hun driver fremdeles kennel, nå med noe hvite små hunder. Tibetanske tempelhunder. Her får jeg bekreftet både av naboer og familiens utsagn: «Hun styrer stadig på med rettsaker, og hun gjør krav på halve Nordstrand». Det kunne gi mening, faren hennes eide sammen med en kompanjong nesten 100 mål som skulle bli travbane på Nordstrand. Prosjektet gikk konkurs. Dag Jarnøy i www.Eikaberg.org har gått rimelig grundig gjennom både hus-salget og travebaneprosjektet uten å finne noe særlig mistenkelig. Også storesøster Aagot og broren Josef var opprørte over at de som barn ble frarøvet mulig arv. En advokat Tchudi skal ha blitt oppnevnt til å ta seg av barnas arverettigheter. Etter 20-30 år så var oppgjøret klart, men da var det bare smuler igjen. Men er det familiemyter? Som sagt, takket være digitale innsynsmuligheter ser det ikke ut som om det var penger igjen til barna etter farens død. De var jo alle umyndige når faren døde og kan ikke ha forstått mye. Fallet var stort fra velstående til fattig.

Frøken Valborg Jensen fikk familiebibelen til sin bestefar, Anders Zakariassen Dahl. (min tipp oldefar) Den fikk hun av sin fetter Audstein Dahl, (min bestefar, som fikk den av sin tante Louise), Valborg gav bibelen videre til John Jensen, sin nevø. De første sidene av bibelen er full av nedskrevet familiehistorie, bibelen er nå godt ivaretatt av Jensenfamilien.

Valborg døde 9. november 1967. En stor koffert full av papirer mht rettsakene ble senere kastet. Hun ble begravet fra Nordstrand kirke, og graven er slettet.»

Kilder