Sløyden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Til venstre etter Arrestbakken forbi Arendal videregående skole ligger Sløyden, en av landets eldste bevarte bygninger som har vært museum.

Sløyden ble oppført som museumsbygning i 1840, og det opprinnelige navnet var Doctor Alexander Møllers Minde. Alexander Møller var i mange år distriktslege, og byens representant på Eidsvoll i 1814. Ved hans 50-års embedsjubileum ble det samlet inn et vesentlig beløp som ble brukt ved byggingen.

Arendals bibliotek og museum ble stiftet i 1832 med starthjelp fra velstående byborgere. Sløyden ble brukt til dette formålet frem til 1881, da samlingene ble flyttet over til Middelskolen. Skolen brukte deretter bygningen som sløyd- og håndarbeidslokale, derav navnet. Dette er i dag en av landets eldste bevarte tidligere museumsbygninger.

Kilder

  • Byvandring i Arendal, 1993.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Sløyden er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.