Sløyden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Til venstre etter Arrestbakken forbi Arendal videregående skole ligger Sløyden, en av landets eldste bevarte bygninger som har vært museum.

Sløyden ble oppført som museumsbygning i 1840, og det opprinnelige navnet var Doctor Alexander Møllers Minde. Alexander Møller var i mange år distriktslege, og byens representant på Eidsvoll i 1814. Ved hans 50-års embedsjubileum ble det samlet inn et vesentlig beløp som ble brukt ved byggingen.

Arendals bibliotek og museum ble stiftet i 1832 med starthjelp fra velstående byborgere. Sløyden ble brukt til dette formålet frem til 1881, da samlingene ble flyttet over til Middelskolen. Skolen brukte deretter bygningen som sløyd- og håndarbeidslokale, derav navnet. Dette er i dag en av landets eldste bevarte tidligere museumsbygninger.

Kilder

  • Byvandring i Arendal, 1993.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Sløyden er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.