Pooppunitha neeraaddu vizhaa

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. aug. 2024 kl. 15:42 av Kannan1973 (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Pooppunitha Neeraaddu Vizhaa (Tamil: பூப்புனித நீராட்டு விழா) er en tradisjonell tamilsk seremoni som feirer en jentes første menstruasjon. Denne seremonien markerer overgangen fra barndom til pubertet og anses som en viktig milepæl i en jentes liv.

Selv om det er enkelte ritualer som finner sted samme dag som den første menstruasjonen, holdes Pooppunitha Neeraaddu Vizhaa vanligvis i de påfølgende dagene eller månedene. Seremonien og ritualene varierer avhengig av sted, folk og samfunn. Disse seremoniene og ritualene varierer også etter religion, levestandard og klasse.

Feiringen av Pooppunitha Neeraaddu Vizhaa i Norge

Privat seremoni: Seremonien holdes ofte i hjemmet med nærmeste familie og nære venner til stede. Jenta som feires, blir kledd i tradisjonelle klær, en ny saree eller pavadai (langt skjørt og topp).

Ritualer: Tradisjonelle ritualer som bading av jenta med hellig vann kan utføres, ofte med bruk av ingredienser som gurkemeie og blomster. En eldre kvinnelig slektning, som en tante eller bestemor, leder ofte seremonien. Noen familier kan også velge å holde en større fest med flere gjester, avhengig av plass og ressurser.

Sosial samling: Selv om feiringen kan være mer intim i Norge sammenlignet med Eelam, kan det fortsatt være en sosial samling der venner og familie kommer sammen for å feire. Seremonien kan holdes på en helg eller en helligdag for å sikre at så mange som mulig kan delta. Spesiell mat tilberedes og serveres, inkludert tradisjonelle tamilske retter som ris, karri, søtsaker og frukt. Mat blir ofte tilbudt til gjestene som en del av feiringen. Familiemedlemmer gir sine velsignelser og gaver til jenta.

Feiringen av Pooppunitha Neeraaddu Vizhaa i Eelam

Matvaner: De første tre dagene får jenta ris og en auberginerett. Etter tre dager får hun et rått egg blandet med sesamolje tidlig om morgenen. Alle stekeretter blir laget med sesamolje. Hun får også spesielle kryddet kaffe om morgenen og kvelden. Sesamolje og mungbønner blir rikelig brukt i alle retter. I tillegg anses det som godt for helsen å gi en blanding av neemblader, tre pepperkorn, en klype spisskummen, to hvitløksfedd og en liten bit gurkemeie og ingefær malt sammen i tre dager.

Seremoni

En gunstig dag velges for seremonien. På den dagen blir jenta gitt et betelblad med penger og ført til stedet hvor seremonien skal finne sted av tante, med et hvitt skjerf over hodet (for å unngå dårlige omen). Under seremonien spiller onkelen (broren til jentas mor) en viktig rolle. Jenta blir bedt om å se på en fylt krukke og lys. Etter å ha fjernet skjerfet fra ansiktet hennes, tennes røkelse, og man ber til Gud om å velsigne seremonien. Onkelen knuser kokosnøtten, og melk helles over hodet til jenta av tanten og fem eller syv andre personer. Etter melkbadet blir hun ført til baderommet, hvor onkelen heller vann over hodet hennes, fulgt av de andre. Jenta blir så smurt med gurkemeie og badet godt før hun blir ført tilbake med hodet dekket og får se et lys.

Deretter blir hun pyntet, og onkelen gir henne en fylt krukke. Jenta blir ledet av unge jenter med lys til seremoniplassen, hvor de utfører «Aarathi Eduthal» med forskjellige ting, blant annet blomster, søtsaker og banan.

"ஆராத்தி எடுத்தல்" (uttales som "Aarathi Eduthal") er en tamilsk frase som refererer til en rituell handling i hinduistisk tilbedelse. Denne praksisen innebærer å svinge en lyselampe eller en tallerken med tente kamfer- eller oljelamper i sirkulære bevegelser foran en person som blir velsignet.

Foreldrene legger en krans rundt halsen hennes, og onkelen plasserer krukken og lysene i bønnerommet. Jenta får velsignelser fra foreldrene og onkelen og blir gratulert av familiemedlemmer som gir gaver. Gjestene blir deretter servert et festmåltid.

Tradisjonelle handlinger som å knuse en kokosnøtt, binde en hellig tråd rundt jentas håndledd og å gi henne symboliske gaver, som betelblader og frukt, er vanlige.

Kulturelle og regionale tilpasninger

Seremonien kan variere litt avhengig av regionen og de spesifikke tradisjonene til familien. Noen familier kan integrere moderne elementer eller tilpasse seremonien til deres personlige tro og preferanser.

Avslutning

Mange er kritiske til å feire en jentes første menstruasjon. De mener at det ikke er nødvendig å samle hele byen for å feire det. Nå med økt bevissthet og utdanning har vi forlatt mange av de gamle praksisene, som å holde jenta innestengt i en måned eller å gi henne overdådige måltider. Noen foreldre i Norge vil ikke feire denne seremonien fordi det ikke er riktig å gjøre det.

Kilde:

https://ta.wikipedia.org/wiki/%E0%AE%AA%E0%AF%82%E0%AE%AA%E0%AF%8D%E0%AE%AA%E0%AF%81%E0%AE%A9%E0%AE%BF%E0%AE%A4_%E0%AE%A8%E0%AF%80%E0%AE%B0%E0%AE%BE%E0%AE%9F%E0%AF%8D%E0%AE%9F%E0%AF%81_%E0%AE%B5%E0%AE%BF%E0%AE%B4%E0%AE%BE

https://www.thayagam.com/puberty/