Hamarøy historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Hamarøy historielag i Hamarøy kommune ble stiftet i 1987. Laget utgir Årbok for Hamarøy.

RÅTEKST

3. Stiftelsesår/dato: 1987 4. Lagets ledere, fra oppstart til nå: Idar Sørensen 3 år (1988 – 1990 ) Eyolf Apold 10 år ( 1991 – 2000), Ole Martin Bjørklund 1 år ( 2001) Eyolf Apold 1 år ( 2002) Olav Elbak jr. 3 år ( 2003 – 2005), Trond Inge Mathisen 2 år ( 2006 – 2007), Per Solheim 2 år ( 2008 - 2009), Idar Sørensen, 10 år ( 2010 – ) 5. Andre viktige personer, samt begrunnelse: Det er mange som over vel 30 år har bidratt i historielaget, kanskje primært i å bidra til at laget har gitt ut årbøker av svært god kvalitet fra 1988 og helt fram til i dag. Jeg velger likevel å utheve Børge Strandskog, Roald Finvik og Eyolf Apold som de mest sentrale. 6. Formålsparagraf/målsetting: Hamarøy historielag har til formål å verne om den lokale kulturarv, berge tradisjon om liv og arbeid i eldre tid og øke og spre kunnskap om Hamarøys fortid ( pkt 1 i vedtektene) 7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer: 8. Medlemstall:pr. 31. desember 2019 var det 173 medlemmer 9. Utviklingen av medlemstall: relativt stabilt 10. Annen relevant informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.): Styret har vedtatt å gå gjennom vedtektene fra 1988 (sist justert i 1995) for å få disse mer i samsvar med drift og organisering i 2020. Skal tas opp på årsmøtet i april.


Del 2: Lagets arbeid Svar gjerne utfyllende på disse punktene 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?: Hovedaktivitet er å gi ut Årbok for Hamarøy hvert år. Ellers deltar historielaget i flere prosjekter og arrangerer også en tur (åpen for alle som vil delta) til steder av lokalhistorisk betydning rundt i kommunen, ofte eldre bosettinger/fraflyttede steder. 12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?: Årbok for Hamarøy, til sammen 32 årganger. Det ble i en del år også trykket og sendt ut medlemsblad. Historielaget har også utgitt noen andre bøker, (Hamsun mellom sambygdinger,(forfatter Terje Ellingsen), et hefte om lokal musikk, samt vært med på å finansiere flere eksterne lokale utgivelser. 13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.): Historielaget har egen facebook-side som er svært godt besøkt, har hatt egen hjemmeside på Internett, men sagt den opp i år fordi den var lite besøkt, krevende å oppdatere og ikke minst svært kostbar. 14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår): Hamarøy historielag har prosjektledelse i et 3-årig samarbeidsprosjekt mellom Steigen historielag, Steigen kommune, Hamarøy historielag, Hamarøy kommune, Nordlandsmuseet og Arran Lulesamisk Senter. «Anna i Makkvatnet-prosjektet» skal avsluttes i år og vil bli offisielt åpnet på sensommeren i år. Anna Pedersen var en samisk grenselos som bodde på en avsidesliggende gård i Sagfjorden i Hamarøy. Hun loset og hjalp flyktninger under 2. verdenskrig. Fotoprosjektet «Registrering, identifisering og digitalisering av eldre bilder i Hamarøy» er et samarbeid med Nordlandsmuseet der hensikten er å spore opp, digitalisere og ta vare på den lokale bildeskatten som finnes rundt i kommunen. Et viktig mål er også å få knyttet informasjon til de enkelte bildene (dette gjelder både papirkopier, dias og negativer. Til nå er det digitalisert ca 3000 bilder. Historielaget har fått overdratt en del enkeltbilder og albumer fra enkeltpersoner, samt noen bildesamlinger. Et utvalg av de digitaliserte bildene vil bli lagt ut på en database som Nordlandsmuseet organiserer. Historielaget har restaurert alle eldre gravminner av støpejern på kirkegårdene i kommunen, renset og behandlet i et samarbeid med riksantikvaren. Slektsgransking. Vi har arrangert kurs i slektsgransking og i en periode administrert et slektsgranskingsforum for å støtte opp om dette arbeidet. Restaurering av kirkegårdsmuren på Presteid. Historielaget stod for finansiering. Historielaget har i mange år gitt økonomiske støtte til skolelever som har deltatt på reise med De Hvite Busser. Prosjekt som omhandlet innsamling av stadnavn rundt i kommunen, i samarbeid med Arkiv Nordland og Fylkeskommunen.


Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Hamarøy historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).

Eksterne lenker

Historielagets nettsider